Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2009 22:47 - Мажоритарни прелести - 2. Три сценария за мажоритарните избори - част І.
Автор: teodordetchev Категория: Политика   
Прочетен: 2838 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.06.2009 21:28


МАЖОРИТАРНИ ПРЕЛЕСТИ – 2

 

ТРИ СЦЕНАРИЯ ЗА МАЖОРИТАРНИТЕ ИЗБОРИ

 

Някои читатели може би си питат защо се забави втората част на коментара за „мажоритарните прелести”. Причината е, че дори и за мен представлява трудност да избера, на кои от всичките недостатъци на въведената в изборното ни законодателство „мажоритарна компонента” да се спра. Едва ли скоро е имало по-недодялани промени в избирателната система и в изборното законодателство. По-долу ще се опитам да покажа как дори предизборните сметки, могат да илюстрират НЕдостойнствата на „мажоритарната компонента”.

През последните дни все по-често ми се налага да правя различни изчисления и анализи, които би трябвало да са във фокуса на вниманието на други хора. За съжаление в българската политическа реалност, често възникват съмнения, че много от играчите на високо ниво са склонни да приказват без да смятат.

На 12 юни 2009 г., ръководителят на столичната организация на ГЕРБ – Лъчезар Иванов си позволи изказване, което не би трябвало да бъде правено от човек, който претендира, че се занимава с избори и с коалиционна политика, била тя предизборна или следизборна. Човекът без много да му мисли, заявил на потенциалните си партньори от Синята коалиция:

„Държите се като малки деца, които не си получават близалката”. (http://news.ibox.bg/news/id_1123853782)

Нетърпящото възражения изявление на въпросния функционер на ГЕРБ е направено по повод провалилите се преговори за общи кандидати в мажоритарните избирателни райони между партията на Бойко Борисов и Синята коалиция (http://news.ibox.bg/news/id_1777834264). Подобен меко казано лековат подход към толкова сериозен, даже съдбоносен въпрос, като мажоритарният избор на 31 народни представители, просто смайва страничният наблюдател.

Както знаем, изборът на 31 народни представители ще се извърши по мажоритарна система с относително малцинство – тоест ще имаме мажоритарни избори в един тур, без право на поправителен избор. Както казват специалистите по мажоритарните избори – англичаните, в случая „победителят взима всичко” (the winner takes it all). При това победителят взима всичко, просто постигайки най-висок резултат, без да има каквато и да е необходимост да е достигнал абсолютното мнозинство, с което са свикнали българските избиратели от мажоритарните избори за кметове на общини и населени места - познатите ни 50 процента плюс още един глас ... .

При тези правила на играта, една разходка по избирателните райони може бързо да ни убеди, че  сметките на всяка една от политическите сили, участващи на парламентарните избори могат да се окажат криви.

За да бъде пълноценна разходката, са необходими познания по две от четирите аритметични действия – събиране и изваждане. Могат да се справят дори и тези политици, които познават единствено действието „събиране”. Останалото са елементарни неравенства със символите за „по-голямо - ” ...

 

1. Политическа аритметика за начинаещи и (ужким) напреднали.

 

Предложената предизборна математика не претендира за никаква особена оригиналност. Тя се базира на резултатите, постигнати от политическите партии и коалиции на изборите за Европейски парламент в отделните области, които се появяват на картата на парламентарните избори и като многомандатни и като едномандатни избирателни райони. Използуването на резултатите от европейските избори за прогнозиране на изхода от националните парламентарни избори е натоварено с определен риск, но има и своите основания.

Най-големият риск е очакваната значителна разлика в избирателната активност между двете избирателни кампании. Очакванията сочат, че в абсолютна стойност може да се очакват близо един милион нови гласоподаватели – тоест избирателната активност може да нарастне и с повече от 10 процента. Има и други фактори, свързани със спецификата на мажоритарния избор, които биха могли да „обърнат” резултата в един или друг мажоритарен район. Има и достатъчен брой ЕИР, където разликата между „блоковете” е толкова тънка, че дори случайни фактори могат да „обърнат” резултата. Не са за подценяване и съвсем НЕ случайни фактори, като купуването на гласове, което обещава да достигне нови висоти, „помпано” от самото въвеждане на мажоритарната компонента.

От друга страна, в България изборите за членове на Европейския парламент наистина се превърнаха в нещо като „генерална репетиция” за националните избори за Народно събрание. Няма да се впускам в съжаления за порочния характер на липсата на разлика в подхода и на избирателите и на политическите партии към европейските и националните избори. Това би могло да предизвика написването на отделен анализ.

Ако управляващото мнозинство беше възприело по-коварен подход, то щеше да слее провеждането на европейските и националните избори. Писах вече за демагогското поведение на НДСВ около драмата „2 в 1” - http://teodordetchev.blog.bg/drugi/2009/03/06/dyvkata-2-v-1-veche-ne-dava-nikakva-sladost.300144  Сега, след като с гласовете на БСП и ДПС изборите за Народно събрание ще се проведат в сезона на летните ваканции, участниците в тях (особено опозицията), разполагат ако не с друго, то поне с едни не лоши ориентири за предполагаемите резултати. (Изборните резултати по многомандатни райони са дадени в Приложение № 1 - http://news.ibox.bg/comment/id_927697702 , подредени по низходящ ред на броя получени гласове).

Вероятността да има подобие между резултатите от двете изборни кампании, съвсем не е за пренебрегване. При това положение, предизборната аритметика трябва да отчете както противопоставянето между регистрираните партии и коалиции, така и възможността, на изборите в едномандатните райони да възникне „блоково противопоставяне” от типа „Коалиция за България и ДПС срещу ГЕРБ” или „Коалиция за България и ДПС срещу ГЕРБ и СК”. Математическите параметри, на базата на които може да се правят прогнози и да се чертаят сценарии са:

- резултатите на отделните партии и коалиции на изборите за ЕП;

- сумарните резултати на „Коалиция за България и ДПС” (КБ+ДПС) и на „ГЕРБ и Синята коалиция” (ГЕРБ+СК).

Както ще стане ясно по-нататък, сравненията между тези параметри лягат в основата на три вероятни сценария за краен изход от парламентарните избори по мажоритарната система.

Ето как изглежда „предизборната аритметика” за едномандатните избирателни райони:

 

1 ЕИР – Благоевград


Избори за ЕП – ГЕРБ е на първо място с 24,29%.
КБ
+ДПС=30,96%

ГЕРБ+СК=32,27%

КБ+ДПС




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5832338
Постинги: 779
Коментари: 3551
Гласове: 52928
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов