Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2009 23:44 - МАЖОРИТАРНИ ПРЕЛЕСТИ - 4 или ДЖЕРИМАНДЪР ПО БЪЛГАРСКИ
Автор: teodordetchev Категория: Политика   
Прочетен: 5893 Коментари: 7 Гласове:
5

Последна промяна: 06.08.2009 12:35


МАЖОРИТАРНИ ПРЕЛЕСТИ - 4 или ДЖЕРИМАНДЪР ПО БЪЛГАРСКИ

 

Теодор Дечев

Доктор по социология*

 

           

            Читателите със сигурност се чудят, защо с такава последователност и откровена враждебност, нападам лелеяният от всевъзможни политически влъхви проект за въвеждане на „мажоритарна компонента” в българската избирателна система. Причината е проста и тя е в познаването на основните особености на мажоритарната система и на достатъчно факти около нейното приложение в исторически план.

            Допълнителни мотиви да бъда толкова враждебен, ми дава абсолютно неадекватният начин, по който беше направен опитът да се „освежи” българската избирателна система с „нещо по-така” – с „нещо по-мажоритарно”.

В предишните две части на анализа, отделих доста място за да покажа смайващите диспропорции при очертаването на границите на едномандатните избирателни райони. Свой принос при очертаването на картината на резила около „мажоритарната компонета”, дадоха международните наблюдатели на нашите избори, които без да правят много дипломация отсякоха, че „Въвеждането на мажоритарния елемент в избирателната система, според международните наблюдатели, компрометира принципа на равно избирателно право поради значимите вариации на броя на населението в мажоритарните избирателни райони”. (Виж примерно: http://news.ibox.bg/news/id_57336147 ).

С други думи – международните наблюдатели се солидаризираха с мнението на шестимата конституционни съдии (от общо дванадесет такива), които оспориха конституционността на въведените по сегашния начин мажоритарни избори на 31 народни представители, но не им достигна един глас за да ги отхвърлят. Не бихме могли да очакваме и друго, след като чуждестранните наблюдатели ясно са се произнесли, че „Въпреки че изборният закон като цяло допринася за провеждането на демократични избори, обстоятелството, че значими промени в него бяха осъществени без широк консенсус, скоро преди изборите, не е в съответствие с добрите практики”.

 

           

            Малко по-сложна, но крайно нагледна математика.

 

Математическата статистика и теорията на грешките ни дават възможността да представим и количествено измерение на неравностойността на броя на избирателите в новите едномандатни избирателни райони, границите на които съвпадат със съществуващите отколе многомандатни избирателни райони. Най-нагледният показател са така наречените средно квадратични отклонения от средната стойност - σn и σn-1. Тук няма да поместваме формулите им – те могат да се намерят във всеки стандартен математически справочник и изобщо не са толкова трудни за разбиране.

Важното в случая е да демонстрираме разликата между средно квадратичните отклонения при съществуващото законодателство и при вариантът, където е търсено уеднаквяване на броя на гласоподавателите в едномандатните избирателни райони.

            Ето как изглежда математическата оценка на творчеството на законодателя при въвеждането на „мажоритарна компонента” в избирателната ни система.

           

Вариант 1.

 

Конституирани с последните изменения в избирателния закон 31 едномандатни избирателни района, границите на които съвпадат със съществуващите 31 многомандатни избирателни райони, по данни от избирателните списъци за избори за Европейски парламент – 2009 г. (виж http://rezultati.cikep2009.eu/results/rik_00.html ):

           

Общ брой на гласоподавателите: 6 684 770

            Брой едномандатни избирателни райони: 31

            Среден брой гласоподаватели за избирателен район: 215 638

            Средно квадратично отклонение σn = 91288,13

Средно квадратично отклонение σn-1 = 92797,13

           

            Вариант 2.   

 

Предложение за 31 едномандатни избирателни района с приблизително равен брой гласове (виж на адрес http://news.ibox.bg/comment/id_502566386 ,както и http://news.ibox.bg/news/id_589510087):

 

Общ брой на гласоподавателите: 6 898 810

            Брой едномандатни избирателни райони: 31

            Среден брой гласоподаватели за избирателен район: 222 542

            Средно квадратично отклонение σn = 8299,83

            Средно квадратично отклонение σn-1 = 8437,03

 

            Както се вижда, средно квадратичните отклонения σn и σn-1 при съществуващото разпределение на гласоподавателите по едномандатни избирателни райони са 11 (единадесет) пъти по-високи, отколкото при предложеният вариант за 31 района с приблизително равен брой гласоподаватели. Повече няма какво да се добави за количествените измерения на злополучния опит за въвеждане на „мажоритарен елемент” в българската избирателна система.

 

           

            Саламандърът и джеримандърът на българска почва.

           

Направеният по-горе (в това число и в предишната част на анализа - http://news.ibox.bg/comment/id_502566386 ) преглед на огромните диспропорции в броя на избирателите между отделните едномандатни избирателни райони, както и представените изчисления и карта как биха могли да изглеждат 31 едномандатни избирателни района с относително равен брой гласоподаватели, показват, че комай – комай ставаме свидетели на явление, познато в политическите науки като „джеримендъринг”.

„Джеримендърингът” (или може би, както ще видим от по-нататъшния разказ - „джеримандърингът”) е понятие, с което се обозначава злоупотребата при начертаването на границите на избирателните райони, насочена към постигане на изгода за една или друга страна в изборния процес. По правило тази страна е управляващата политическа сила, която се опитва да си улесни живота и дори да постигне служебна победа, чрез преначертаване на границите на избирателните райони, дори и с цената на предизвикващи всеобщ присмех, абсурдни и странни решения за композирането им.

Огромните усилия на мнозинството от законодателите, да превърнат мажоритарната компонента на изборите за народни представители през 2009 г. в един тотален „джеримендъринг”, ни задължава да кажем нещичко в прослава на човека, дал името си на това тъй цветисто звучащо понятие.

„Джеримендърингът” е кръстен на Еlbridge Gerry (1744 - 1814) – губернатор на щата Масачузетс (Massachusetts) в периода 1810 – 1812 година. (По принцип избягвам да препращам хората към Уикипедия, но за ползуващите английски език, там има блестяща статия и по двата въпроса – и за губернатора Джери и за безсмъртното му полит - технологическо творение. Намират се на адреси: http://en.wikipedia.org/wiki/Gerrymander и http://en.wikipedia.org/wiki/Elbridge_Gerry ).

image

Губернаторът Елбридж Джери, баща на "джеримендъринга" и по-късен вицепрезидент на Съединените щати.

Самият Елбридж Джери бил ревностен последовател на управляващата по онова време Демократическо – републиканска партия и положил огромни усилия за улесняване на изборната им победа със средствата на разделянето на щата на избирателни райони, направени „по поръчка”. (Демократическо – републиканската партия е била създадена от Томас Джеферсън и от Джеймс Медисън около 1792 г. и се е противопоставяла на партията на федералистите, създадена около година преди това от Александър Хамилтън. Партията доминира в политическия живот в Съединените щати от 1800 до 1824 г., когато се разцепва на няколко враждуващи фракции, една от които е днешната Демократическа партия).

Особено чудновата била формата (както и съдържанието, разбира се ...) на избирателният район Есекс Каунти (Essex County), който много наподобявал дракон. През 1812 г., когато губернаторът Джери бил в стихията си, карикатуристът Джилбърт Стюарт изрисувал картата на шедьовъра на губернатора Джери - Есекс Каунти, като вложил в нея ширещото се сред хората сравнение с митичното чудовище. В последния момент обаче, „гущероподобието” отстъпило пред сравнението с познатите ни от зоологията опашати земноводни - саламандрите. Джилбърт Стюарт предложил на главния редактор на „Бостън Сентинел” (“The Boston Centinel) – Бенджамин Ръсел да кръстят карикатурната карта на Есекс Каунти – „Саламандър”. Ръсел, сякаш получил просветление свише и ... предложил вместо „Саламандър” да се сложи името „Джеримандър” („Gerrymander). Шегата така „залепнала” за тази форма на измама в изборното законодателство, че останала до наши дни.

image
"Джеримандърът" в пълния му блясък и величие.


image

Оригиналната публикация на "Джеримандъра" в “The Boston Centinel”.

Усилията на губернатора Джери най-вероятно са се отразили благоприятно на кариерата му, защото в периода март 1813г. – ноември 1814 г., той е вицепрезидент на Съединените американски щати по време на президентството на Джеймс Медисън. Но нека се върнем към българските географски ширини ...

 

Единственото, което биха могли да кажат архитектите на мажоритарната компонента, срещу отправеното по-горе обвинение е, че действията им са в по-голяма степен въвеждане на неравностойно представителство – malapportionment”, отколкото „джеримендъринг”. За такива оправдания, българският народ е измислил поговорката – „да пресипваш от тикви в кратуни”. Без значение дали сме свидетели на „джеримендъринг” или на въвеждане на неравностойно представителство - malapportionment”, ковачите на закони от досегашното мнозинство не могат да не бъдат поздравени за този свой принос, който неизбежно ще попадне в учениците по избирателно право и избирателни системи, както и в книгите по политология, въобще.

Общото между „джеримендъринга” и неравностойното представителство - malapportionment”, освен в принципната си нечестност е и във факта, че подобни хитрини могат да се прилагат само в държави с някакъв вид мажоритарна избирателна система. Те са абсолютно невъзможни при пропорционалната избирателна система, особено когато цялата страна представлява един избирателен район, както е в Държавата Израел или в Кралство Нидерландия.

Всичко казано до тук, още един път обяснява, защо над този текст стои заглавието „Мажоритарни прелести”. Любителите на самовнушението за огромните достойнства на мажоритарната система, за „избирането на личности” и други подобни кухи клишета, набивани с години от различни медии и експерти с откровено користни цели, могат да си изтеглят от Интернет образа на „Джеримандър”-а (http://en.wikipedia.org/wiki/File:The_Gerry-Mander_Edit.png ) и да си го сложат в рамка.




Гласувай:
5



1. enige - Споделям вашата неприязън към м...
14.07.2009 00:08
Споделям вашата неприязън към мажоритарната система и най-вече в българслия и вариант.
цитирай
2. kalbotobg - ...
14.07.2009 05:04
Може това да е традиционния начин, не съм запознзт, но избирането на мажоритарен кандидат или личност в която имат доверие се обезмисля от обвързването на избора с партията на която е член, но не и с неговата личност. По закона , ако мажоритарния кандидат напусне партията изборния резултат остава за партията. На практика гласът не е за "избрания" ,а за неговата партия това според мен изкривява избора и обезмисля избора на "личности" както бе прокламирано покрай изборите
цитирай
3. анонимен - Г-н Дечев, оставете джеримендъринга и терминология и практика
14.07.2009 17:57
от друг свят и време, с други традиции,минало и антропология. Явно в БГ сме зле и със спиндокторите, което няма нищо общо с aids !
Вашият анализ да бъде по-практичен и близък до днешната и актуална Наша действителност, бих Ви предложил да отгатнете --
Ако изборите бяха т.н. 2 в 1 т.е. едновременно за ЕС и НС, както настояваха Герб, щеше ли да има съществена разлика от сегашният резултат ?
Ако в последният момент не бяха измислени партии и коалиции като РЗС, Лидер + . . . пуснатите за тях гласове къде щяха да отидат - в ляво или дясно и тогава 3-4 партии в НС, което е нормално за една нормална д-ва!
Защо БКП/БСП се предлагат винаги на избори като коалиция, а не със собственото си име и минало с което иначе се гордеят?
И последно - мажоритарно - трябва да се започне с общинските съветници - а сега в квартала не го познават или псуват, а същият кандидатства и влиза пропорционално или квази-мажоритарно в НС?
Иначе теоритичните Ви анализи и изчисления са хубаво и убедително за достоверноста на аргументите Ви, но не променят хода на събитията.
цитирай
4. анонимен - Моля, първо се научете!
29.07.2009 11:00
Иначе теоритичните Ви анализи и изчисления са хубаво и убедително за достоверноста на аргументите Ви, но не променят хода на събитията.

Пише се "теоретични", "достоверността" и е добре нещата да са съгласувани по род и число...

Едно е да се допусне "лапсус калами", друго - невежеството.
Докога хора, които не могат да пишат, ще се опитват да поучават?
цитирай
5. анонимен - Нямам претенции
29.07.2009 15:24
да съм завършил българска филология, но сигурно Вие/вие сте от тези ,които пишат пенкелер - painkiller !
Невежеството е ваше защото коментирате формата, а не съдържанието - явно дотам стигат възможностите ти!
цитирай
6. анонимен - Последно проблемът е във формата или в съдържанието?
02.08.2009 19:49
Изкуственото прекрояване на избирателните райони (или в българския случай "забравяне" да прекроят) може да е порочно, но не виждам как от това следва проповядваната порочност на мажоритарната система като цяло. И пропорционалната, и мажоритарните системи си имат своите предимства и недостатъци. Изтъкването само на предимства за първата и само недостатъци за *начина на използване* на втората си е чиста демагогия. Изборът на Жельо Желев, Петър Стоянов или Георги Първанов може да не е най-доброто постижение на българския политически живот, но това още не означава да плюем функцията държавен глава поради нейния мажоритарен избор.
цитирай
7. анонимен - Уважаеми "разсъждаващи"!
08.08.2009 14:35
Я се замислете,дали изобщо е възможно "такова животно": мажоритарна избирателна система,в рамки-
те на партийна управленска!
..освен ако не искаме да си правим вятър с устни-
те вентилатори.
ПРИЯТНО ДУХАНЕ НА ВЯТЪРА!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807556
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52688
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов