Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2006 14:50 - RSS - практически гид
Автор: inet Категория: Технологии   
Прочетен: 11314 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 27.02.2007 18:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Какво е RSS?

RSS е съкращение от поне три термина, но те са без всякакво практическо значение. Това, което е важно, е че rss представлява файл, качен на даден сървър. Пример за такъв файл можете да видите тук - rss, ако нямате инсталирано приложение за четене на rss в браузъра си.

RSS файловете обикновено съдържат новини или части от тях, и се обновяват непрекъснато. Това означава, че ако следим един RSS файл, то винаги ще знаем кои са най-новите неща, публикувани в даден сайт.

Къде се среща RSS?

В момента rss се използва основно в блогове и новинарски сайтове, но вече не е рядкост да се види и във форуми. Ето няколко примера за обозначаването на линкове към RSS канали:

Dnes.bg

image

Blog.bg

image


Investor.bg

image


Всеки запис в RSS файла има заглавие, дата и час и евентуално текст (кратък, дълъг). Това позволява много бързо да се ориентирате за новите публикации в даден сайт, като следите неговата RSS емисия (аз лично я наричам "канал"). Някои сайтове имат по повече от един RSS канал.


RSS четци

За да може да се преглеждат RSS файловете се ползват RSS четци (rss reader). Тяхното най-голямо удобство е, че можете да добавите колкото желаете емисии и да ги преглеждате за нова информация с едно кликване на мишката, вместо да отваряте всеки сайт поотделно. Това спестява много време, а и позволява за една голяма прегледност на източниците.

RSS четците са два вида - онлайн и офлайн (самостоятелен софтуер и плъгини). Онлайн четците се ползват като обикновени сайтове, в които добавяте rss емисиите, които искате да синдикирате. След това проверявайки само един сайт, можете да следите новата информация от всички сайтове, за които сте се абонирали. 

Освен тези персонални RSS агрегатори има и общи, най-често тематични. За България най-добрия агрегатор за новини, който ми е известен проекта RSS.bg, който събира на едно място най-новото от над 30 български новинарски сайта. Пълен списък на възможностите му има тук.

Не малко email клиенти вече има вграден RSS четец, например Mozilla Thunderbird. За други, напр. MS Outlook има плъгини. За браузъра Mozilla Firefox също има множество RSS плъгини.

За мен обаче предпочитаното решение за момента е отделен RSS четец. Такива също има в изобилие. Добър избор от софтуерни RSS четци, RSS плъгини и онлайн RSS агрегатори можете да намерите в тази моя тема в Start.bg -> Блог Start.bg.



Как да го ползваме в крайна сметка?

Ползването е съвсем елементарно. Кликвате на линка към RSS канала с десен бутон и избирате от менюто "Copy URL". След това добавяте RSS емисията в четеца си. Точния начин на добавяне зависи от конкретния четец. Обикновено има един бутон Add и след това промпт за вкарване на URL адреса.

Обикновено rss емисията имат заглавия, които автоматично се използват в четците. Повечето четци дават възможност за промяна на тези заглавия.

Моят избор до момента - RSSReader. Малко е тежичък, и гълта доста RAM, като всички .NET приложения, но като възможности ме устройва напълно.

image

Надявам се да не съм изпуснал нещо съществено и в същото време не съм успял да ви отегча до смърт. Най-важното е пробата. Веднъж след като си го инсталирах повече не си и помислям какво ще правя без него. На ден ми проверява автоматично над 50 емисии...

Има и една опасност, за която искам да ви предупредя. Лесният и бърз достъп до информация не рядко води до информационно затъмнение, пресищане или до пристрастяване. Така че мерете с часовник времето, което прекарвате, разглеждайки любимите си канали, за да не се окаже в един момент, че не правите нищо друго :-)



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - RSS - наистина революционно решение...
06.06.2006 15:41
Да допълня: Maxthon (Browser, използващ ядрото на Internet Explorer, допълващ го доста добре http://www.maxthon.com) поддържа RSS канали.

Поздрави
цитирай
2. nika - Какво да кажа, освен...
08.06.2006 21:55
... много е вярно:
"Има и една опасност, за която искам да ви предупредя. Лесният и бърз достъп до информация не рядко води до информационно затъмнение, пресищане или до пристрастяване. Така че мерете с часовник времето, което прекарвате, разглеждайки любимите си канали, за да не се окаже в един момент, че не правите нищо друго :-)"
цитирай
3. economics - Моят избор
22.08.2006 21:45
Feed Reader

http://www.feedreader.com/
цитирай
4. анонимен - А как мога да публикувам rss новини ...
28.07.2008 09:48
А как мога да публикувам rss новини от друг сайт да се четат в моя уеб сайт?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inet
Категория: Технологии
Прочетен: 2029151
Постинги: 259
Коментари: 660
Гласове: 1285
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031