Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2007 17:48 - Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) поиска изваждане на Либия от състава на Международната конференция по труда.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 2651 Коментари: 1 Гласове:
0



 

СЪЮЗЪТ ЗА СТОПАНСКА ИНИЦИАТИВА ПОИСКА ИЗВАЖДАНЕ НА ЛИБИЯ ОТ СЪСТАВА НА МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ТРУДА

 

 

НА 17 ЯНУАРИ 2007 г. В ПРЕСКЛУБА НА БТА СЕ ПРОВЕДЕ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ В КОЯТО УЧАСТВАХА:

 

Теодор Дечев и Христо Гагов – заместник - председатели на УС на ССИ;

Боян Чуков - политически анализатор, съюзен секретар на ССИ;

Мая Антова-ЧЕРВЕНЯШКА - председател на ССИ – Враца;

Магдалена Милтенова - председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива за регион Перник;

Д-р атанас семов – доктор по европейско право, заместник председател на Консултативния съвет на ССИ и дългогодишен представител на ССИ в Консултативния съвет по Европейска интеграция при Министерството на икономиката и енергетиката.

                                                                        

 

РЕЗЮМЕ НА ПОЗИЦИЯТА НА ССИ ПО СЛУЧАЯ С БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ В ЛИБИЯ

 

В качеството си на представителна на национално ниво работодателска организация, Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) е съпричастен и към големите обществени проблеми на деня. Загрижени от развоя на събитията в Либия ние се опитваме да дадем своя скромен принос в борбата в защита на нашите медицински сестри, жертва на либийския произвол.

 

На първо място, искаме да подчертаем, че от наша гледна точка, нашите медицински сестри в Либия са заложници, а Р. България е обект на безскрупулно изнудване. Нашите медицински сестри изобщо не са обект на честен съдебен процес, а “вината им” изобщо не е доказана. В тази обстановка, ние категорично отказваме да участваме в дискусии от типа “кой е виновен” и в даване на всевъзможни оценки на политици и администратори.

 

Нашето мнение е, че сега е необходима пълна мобилизация на всички ресурси – наши и най-вече международни, за оказване на натиск върху либийското правителство и върху “вожда на септемврийската революция” – Муамар Кадафи, който е идеологът на операцията, чиято жертва са нашите медицински сестри.

 

Основание да се опитаме да се намесим в защита на нашите медицински сестри ни дава фактът, че случаят има своя аспект, свързан с проблемите на труда. Нашите медицински сестри са ЧУЖДЕСТРАННИ РАБОТНИЦИ в Либия, пристигнали там за да работят в една напълно съсипана и корумпирана система на здравеопазване. Според международните трудови стандарти, трудът е обект на защита. Това прави поведението на либийските власти особено цинично – набедените са хора, които са отишли да РАБОТЯТ в Либия и за либийското общество. Също така, това ни дава основание да твърдим, че важни аспекти на случая са от компетентността на Международната организация по труда.

 

Като представителна работодателска организация, член на Международната организация на работодателите (IOE) чрез членството си в Асоциацията на организациите на българските работодатели, (която тази година председателства), Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) реши да предприеме интервенция пред ръководството на IOE във връзка със случая с българските медицински сестри, където е налице продължаващо нарушаване на елементарните стандарти за човешки права, на правото на справедлив процес и има пълно несъобразяване с каквито и да са права на чуждестранните работници.

 

Ние се обръщаме към IOE с предложение организацията да поиска незабавно изваждане  на либийската делегация от работата на Международната конференция по труда и от всякакви консултации в органите на МОТ, поради следните обстоятелства:

- налице е заговор срещу чуждестранни работници, работещи на територията на Либия;

- чуждестранни работници, работещи на територията на Либия са били подложени на изтезания за да бъдат изтръгнати от тях признания за неизвършено от тях злодеяние – заразяване на деца с вируса на СПИН;

- случаят открито се използва за изнудване, както на българското правителство, така и на ЕС и на международната общественост като цяло;

- случаят се използва за реабилитиране на държавата Либия и на конкретно физическо лице, гражданин на тази държава за извършен терористичен акт с голям брой жертви;

- случаят се използува за прикриване на отчайващото състояние на здравеопазването в Либия и на безотговорността на либийското правителство и лично на Кадафи за да се стигне до това положение;

- либийското правителство се опитва да комбинира шантажа със задържането на медицинските ни сестри, с друг шантаж, давайки сигнали, че Либия е единствения гарант срещу лавинообразното навлизане на работници – мигранти от суб-сахарска и Екваториална Африка в страните от ЕС.

 

По наше мнение, подобна политика и подобно поведение, трябва незабавно да бъдат санкционирани чрез изваждане на правителствената квота от делегацията на Либия от работата по подготовката на предстоящата ежегодна Международна конференция по труда, както и от нейната официална сесия през месец юни 2007 г.

 

Пак по наше мнение, от работата на Международната конференция по труда трябва да бъдат извадени и квотите на либийските синдикати и на либийските работодатели. С поведението си в случая, те отдавна са дали доказателства, че не са независими от централната власт в Либия, не представляват автентични социални партньори и структури на гражданското общество и обслужват изцяло предприетите издевателства над чуждестранни работници в Либия – българските медицински сестри.

 

На либийското правителство трябва да бъде дадено ясно да разбере, че феноменът на трудовата миграция не може да бъде използуван за конструиране на заговори и за обслужване на политически комбинации и шантаж с откровено користна цел.

 

Налага се да напомним, че през 2004 г., Международната организация по труда направи огромен жест към Либия, като не само я върна в работата си, но и допусна избирането на либийски представител за заместник председател на сесията в Женева. Очевидно е, че либийското правителство не разбира смисъла на подобни жестове на добра воля.

 

В заключение искаме да напомним, че представител на ССИ – д-р Атанас Семов повдигна въпроса за съдбата на българските медицински сестри още по време на сесията на Международната конференция по труда през 2004 г., в рамките на официалното си изказване като представител на българските работодатели.

 

ССИ ще се обърне и към другата важна международна организация, в която членува – UEAPME. Ние ще помолим генералния секретар на UEAPME – г-н Мюлер, с когото поддържаме постоянни и отлични взаимоотношения, организацията да даде своя принос в настояването пред Европейската комисия за предприемане на по-силен и по-ефективен натиск срещу либийското правителство.

 

ССИ не ангажира с позицията си никоя от останалите представителни организации на социалните партньори – синдикати или работодатели в Р. България. Оставяме изцяло на тяхната преценка дали да подкрепят позицията на ССИ или не.

 

 

 

Справки:

 

 

За Международната организация на работодателите (International Organisation of Employers - IOE).

 

От създаването си през 1920 г., Международната организация на работодателите (International Organisation of Employers - IOE) е призната за единствената организация на планетарно ниво, която представлява интересите на бизнеса и на работодателите в областта на труда и социалната политика. Днес тя се състои от 143 национални работодателски организации от 138 страни по целия свят.

 

Мисията на IOE е да прокарва и защитава интересите на работодателите в международен план, и най-вече в Международната организация по труда (ILO). Международната организация на работодателите (IOE) работи за международни трудови стандарти, които да спомагат за жизнеспособността на предприятията. Усилията на организацията са насочени към създаване на бизнес среда, която да благоприятства развитието и създаването на работни места.

 

Едновременно с това, тя работи като секретариат, който обслужва Работодателската група по време на работата на Международната конференция по труда (ILO International Labour Conference), по време на заседанията на Ръководното тяло на МОТ (ILO Governing Body), както и на всички срещи, свързани с работата на МОТ.

 

С оглед на осигуряването на гаранции, гласът на бизнеса да бъде чут и на международно и на национално ниво, Международната организация на работодателите активно се ангажира в създаването и изграждането на капацитета на представителните организации на работодателите, както в развиващите се страни, така и в страните, намиращи се в преход към пазарана икономика.

 

Международната организация на работодателите е постоянното място за обмяна на информация, възгледи и опит между работодателите от целия свят. Тя действа и като признат комуникационен канал, по който се представят работодателските гледища пред агенциите на ООН и други международни организации.

 

 

За UEAPME.

 

Европейският съюз на занаятчиите, малките и средните предприятия – UEAPME е работодателската организация, представляваща интересите на европейските занаятчии, търговци, малки, средни и микро-предприятия на ниво ЕС. Организацията UEAPME е признат Европейски социален партньор. Тя е организация с нестопанска цел и не е партийно обвързана. Самоопределя се като “Гласът на малките и средни предприятия в Европа”.

 

Като организация на европейските малки и средни предприятия, UEAPME обединява 81 организации членки, включващи:

- национални “междусекторни” федерации и конфедерации на малки и средни предприятия;

- Европейски браншови федерации;

- други асоциирани членове, които подкрепят семейството на малките и средни предприятия.

 

Организацията UEAPME представлява повече от 11 000 000 предприятия, които са създали над 50 000 000 работни места в цяла Европа.

 

Лозунгът на UEAPME e “From Small Beginnings … come Great Things”.

 

Основните цели, обявени от UEAPME, в качеството му на говорител на занаятчиите, малките и средните предприятия в Европа са:

- мониторинг на политическия и законодателния процес в ЕС и информиране на членовете по всички въпроси на политиката на ЕС по отношение на занаятите, малките и средните предприятия.

- Представяне и прокарване на интересите, необходимостите и мненията на организациите – членки в европейските институции и в други международни организации.

- Академична, техническа и правна подкрепа за членовете на организацията във всички сфери на политиката на ЕС.

- Подкрепа на идеята за Европейска интеграция и допринасяне за сътрудничеството в Европа.

 

В качеството си на говорител на занаятчиите, малките и средните предприятия в Европа, UEAPME играе ролята agenda setter – организация, която съставя дневния ред в областта на европейската политика по отношение на малките и средните предприятия. Организацията пряко играе роля при формирането на всички политики на ЕС, които се отразяват на малките и средните предприятия. Това е възможно благодарение на преките връзки и контакти с администрацията на ЕС и чрез укрепването на статута на организацията на социален партньор.

 

Ключови области на европейското законодателство, в които UEAPME е активно ангажирано са: икономическата и фискалната политика, заетостта и социалната политика, политиката по отношение на околната среда, вътрешния пазар, правните въпроси и R & D – изследванията и развитието (развойната дейност).




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. merita - Дано усилията, които ще бъдат по...
18.01.2007 23:48
Дано усилията , които ще бъдат положени в тази насока , доведат до добри резултати в полза на нашите сестри.Моето мнение е , че колкото по широк е фронта на който се осъществява подкрепата за тях толкова , шанса за добър изход нараства.Бог да е с вас!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5825820
Постинги: 776
Коментари: 3551
Гласове: 52893
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов