Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2007 22:21 - Нещо относно предишните пет постинга.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 6740 Коментари: 8 Гласове:
1

Последна промяна: 12.02.2007 22:13


Включих предишните пет постинга, провокиран от коментара на thehobbit, който чистосърдечно призна, че няма кой знае каква представа за дейността на работодателските организации. За разлика от политическите партии, работодателските организации не участват в т. нар. "плуралистичен модел на посредничество между интересите", а в "корпоративния модел на посредничество между интересите". (Освен изброените два модела, съществуа и т. нар. "consotional" - "консоциационален", Боже каква грозна чуждица или "квотен" модел на посредничество между интересите. Повече подробности могат да се намерят в учебника на Саймън Хикс за политическото устройство на Европейския съюз). По тази причина, за тях рекламата чрез медиите не е от съдбоносно значение и не е необходимо лидерите им да се появяват всяка вечер по телевизията вместо Сънчо ....

По тази причина е напълно естествено, дори и хора с много изявена гражданска позиция и сериозни интереси към актуалната политика да не вникват кой знае колко в деятелността на работодателските организации.

Всичко това ми даде основание да включа няколко постинга за Съюза за стопанска инициатива (ССИ) - организация, в работата на която участвам вече четири години. (Линкът към блога на ССИ се намира на блогрола ми. Линкът към официалния сайт на ССИ е на блогрола на блога на Съюза). Разделеният на пет части текст няма рекламен характер. той е взет от напълно сериозна статия, публикувана в списание "Икономика". Списанието се ползува със серпиозен авторитет в определени научни среди, но в никакъв случай не се разпространява масово. Затова без всякакви угризения включвам този текст в блога си. Той би могъл да бъде полезен дори и за студентите ми, които винаги са имали недостиг на актуален емпиричен материал в областта на индустриалните отношения. Е, тук давам малко "сдъвкана" и що-годе подредена емпирика за една от шестте представителни на национално ниво работодателски организации.

Ако на някого не му се чете всичко, което е напълно естествено при този обем на постингите :-))) , аз лично препоръчвам първия постинг, където е направен коментар на общото състояние на индустриалните отношения в България:

http://teodordetchev.blog.bg/viewpost.php?id=42816


Коректността изисква да отбележа, че другата работодателска организация, поддържаща блог е Българската стопанска камара (БСК). Блогът е на адрес:
www.alashka.blog.bg



Тагове:   Относно,


Гласувай:
1



1. анонимен - За работодателите и капитала
12.02.2007 22:54
Д-р Гьобелс има една изключително интересна мисъл за капитала, която и до днес не е загубила своята актуалност. Дори подозирам, че е станала още по-актуална с течение на времето. Ще я цитирам по памет- няма по-цинично поведение от това на представителя на капитала, който наема работници при условия, определени еднолично от самия него, без ни най-малко участие на работниците в трудоводоговорните им отношения.
Стопански камари на работодатели с лопата да ринеш. Когато една категория от хора се чувстват застрашени за себичните си интереси било поради криминалния характер на редица техни постъпки, било поради животинския страх от отнемане на незаконно придобитото, стадният инстинкт от скупчване в кръгова отбрана се проявява в пълна степен. С отмирането на опасността отмира и инстинктът. Но ми е интересно дребните "семейни" предприемачи защо нямат браншови организации? Дали защото бизнесът им не е резултат от престъпно поведение, или защото отстъства страх от отнемане? Оставям на интелигентните хора сами да си отговорят на въпроса.
Прочее, от гледна точка на фашистката държава, която определям за единствената законна форма на държавност, всякакви стопански камари, фракции и сдружения, стоящи извън законите на нацията и нейните потребности, са престъпни и криминални структури, и следва да бъдат разтурени, а лидерите им- изпратени в концентрационни лагери и лишени от живот.
цитирай
2. kuromur - Станно какво ли е фашисткият кор...
13.02.2007 21:23
Станно какво ли е фашисткият корпоративизъм на Мусолини. Много ми е интересно сигурно пионерска организация или покер клуб.
цитирай
3. teodordetchev - falkner е допуснал поредица от грешки,
13.02.2007 22:00
ама тук не е забавачка за начинаещи или ПУЦ за напреднали националсоциалисти, че да го осветляваме по всички въпроси на политиката и битието.
Все пак един въпрос - Fakner, на снимката в блога си се издокарал с нацистка униформа. Доколкото разбирам, твоят идеал е националсоциалистическа Германия, а не Италия на Мусолини. Тогава, коя е единствено правилната държава - фашистката или националсоциалистическата? Въпросът е много сериозен, защото има чувствителна разлика между фашизъм (корпоративна идеология до мозъка на костите) и националсоциализъм - друг идеологически бъркоч, проникнат от идеята за превъзходството на една раса над други такива. Ако беше имал нещастието да се явиш на изпит при проф. Милен Семков и му беше треснал, че Третият Райх е бил фашистки, щеше да си вземеш изпита по най-нова история на седемдесет и седмата поправителна сесия.
Между другото, през по-голямата част от историята си, италианският фашизъм не се е занимавал с "генетична екология" и с расистки бълнувания. Дори в самото начало е имало евреин във Висшия фашистки съвет.

Второ, но не по значение - ти изобщо четеш ли постингите на останалите блогъри? Защото ако ги четеше нямаше да пишеш такива чудесии - че малките предприятия в България нямали свои браншови организации. Откъде го измисли това,след като изписах един билюк постинги, за да ги описвам ?! Или просто - "чукча писатель, чукча не читатель".
Като цитираш Гьобелс, за "еднолично определяните условия", чувал ли си нещо за колективно договаряне, за социален диалог, за трипартитно сътрудничество и пр. Защото половината ми блог е посветен на въпроса за доброволните преговори между работодатели и синдикати. Или не четеш и само пишеш, или просто търсиш под вола теле.
цитирай
4. анонимен - за фашизма и национал-социализма.
14.02.2007 16:05
Корпоративната фашистка държава няма нищо общо с диктата на работодателите или на кое да е отделно взето съсловие над останалото общество. Държавата при фашизма е единен и колективен гарант на правата на всички членове на обществото, под върховното ръководство на дучето като еманация на държавното първоначало. Фашистката корпорация следва да се мисли не като някаква фамозна трипартитна структура или поприще на напиращи за бизнес шмекери, а като социален модел на самата държавност и школа за възпитание в духа на общо- държавните интереси. Ще трябва май да ти напомня девиза на фашистка Италия- "Нищо извън държавата, нищо срещу държавата".
Инак не си спомням да съм поставял знак за равенство между фашизъм и национал-социализъм, отликите са сериозни и почиват най-вече на едно съществено различие в основния идеологически постулат за отношението между нация/раса, и държава. Според фашистката доктрина държавата е фундамент на всяко обществено явление и условие за изграждането на нация, според национал-социализма е точно противното- расата и нацията са вечни предпоставки на човешкото битие, и оттук съграждането на идеална държава зависи само и единствено от чистотата на кръвта и националното съзнание. Случайно ли е това, но тъкмо национал-социализмът се ползва с най-голям респект и внимание, включително от сирени на свободния пазар като твоя милост...
Кой пък е тоя Милен Семков? Тоя същият сталинист, хрушчовист и живковист, който смело и принципно застава на социал-демократически позиции по време на "великия преход"? И с какво би могъл да ме респектира подобен плужек?
цитирай
5. kuromur - Фалки, за разлика от г-н Дечев, к...
14.02.2007 17:10
Фалки,
за разлика от г-н Дечев, който няма време да те ограмотява, като немски възпитаник ще ти нахвърлям няколко факта:

1-во Гиобелс става доктор, като половината от дисертацията му е написана от професор Фрайхер фон Валдберг- 100% евреин. Професора се съжалил над куция му крак и му ударил яко рамо.

2-ро цял живот е бил 100% комунист и то радикален. Приятелите му казват "малкия миши доктор", защото е бил куц по рождение, никога не е служил в армията, та оторе на всичко е и 1.50 и естествено- половин французин. Звучи ли ти арийско?

3-то в Хановер през 1926 г. заявява че "буржоата Адолф Хитлер ще бъде изключен от националсоциалистическата партия".- Оставям го без коментар!

4-то До 1926 година има връзка с с Елзе Янке, учителка от родния му град и с майка еврейка.

5то Жената му Магда Квандт, разведена с евреийски бизнесмен

6-то Любовните връзки на Гьобелс с театрални и киноактриси са публична тайна. Веднъж дори Гьобелс е бит от разгневена филмова звезда, заради това, че докторът е охажвал жена му. Аферата му с чешката актриса Лидия Барова за малко не го довежда до развод, но Хитлер се намесва и поправя нещата.

7-мо Веднага след смъртта на Хитлер Гьобелс и Борман правят опити за преговори с руснаците. Когато става ясно, че това е невъзможно, геният на нацистката пропаганда решава да се самоубие.

Приказките му за работниците и върлата пропаганда е повече от pro form. Замисли се с чий пари идват нацистите на власт? Май с парите на едрите индустриалци като Круп, Опел и т.н? И те да почнат да вървят срещу ръката дето ги храни? Я се замисли
цитирай
6. анонимен - @ ника със сгрешена буква.
14.02.2007 20:16
Благодаря за изчерпателната биография, само едно не можах да разбера- откъде направи заключение, че д-р Гьобелс е 100% радикален комунист, и че прави опит за преговори с руснаците "веднага след смъртта на Хитлер", та тъкмо по тая причина се е самоубил. Това като начало. За края явно ще трябва да си помисля дали германският национален капитал не обслужва евреите, и дали някъде не съм казал, че национал-социализмът защитава единствено работниците, и никой друг. И как така след като изведнъж се е оказал закоравял комунист, Гьобелс е пропагандирал само "про форма" в полза на германското работничество??
Шеметните внушения на "впечатляващото" ти заключение ме карат сериозно да се усъмня не просто в качествата на германското ти "възпитаничество", но и в наличието на елементарна логика в мисълта ти. Щото германската школа по принцип се отличава със своите строги и прецизни изводи, а нейната логичност е нещо като "Отче наш". Абе накратко- ще трябва да си помисля има ли изобщо някакъв смисъл да говоря с теб.
цитирай
7. kuromur - Та тея капиталисти ли са или да бе ...
14.02.2007 20:58
Та тея капиталисти ли са или да бе пиле шарено:
Let us now take a quick look back at the German Fascist State. Hitler was backed early and often by German Industrialists, wealthy landowners, and bankers. In 1932, one year before he became Chancellor, Hitler was introduced by Fritz Thyssen, a steel owner, to 600 of Germany's major industrialists, at a meeting at Dusseldorf's Manufacturer's Club. Alfred Krupp stated, in 1946, that they backed Hitler because "We are realists; we ... put our efforts behind the man who made our work secure." Officials of Krupp, I.G. Farben (Chemicals) and the United Steel Works gladly supported Hitler. And, Western Industrialists were only too eager to support Hitler, as well. Professor Antony Sutton, in his book, "Wall Street and the Rise of Hitler", documents the considerable support Hitler received from the chase and Manhattan Banks from General Electric, Standard Oil, I.T.T., Henry Ford, American I.G. Farben, and others.

Не заслужаваш повече внимание- поне от моя страна
Ein strik ein baum keine nazis in dem raum!

цитирай
8. kuromur - И вземи прочети барем една книга за ...
14.02.2007 21:14
И вземи прочети барем една книга за него да разбереш какво е търсил в комунистическата партия и как е преговарял за мир след смъртта на Хитлер и аджеба като са му казали не, как и защо се самоубива:
http://www.stormfront.org/solargeneral/library/www.fpp.co.uk/overflow/Goebbels.pdf
Това беше от мен,
А ти си мечтай от растояние някой ден да се докоснеш до Германия- и не дай си Боже,. ако го направиш, ще се докоснеш със сигурност и до здравната и система.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5835038
Постинги: 780
Коментари: 3551
Гласове: 52953
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов