Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2007 22:00 - ССИ и работодателските браншови организации в България. Част ІV - Двадесет примера на взаимодействие между ССИ и браншовите му организации. Първите 10 примера.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 3828 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.02.2007 22:01


ІV. Двадесет примера от практиките на взаимодействие между ССИ и браншовите му организации.

 

ІV. 1. Асоциация “Български пипер”

 

Организацията на практика е първият български клъстер, възникнал по естествен път, а не по “проектен начин”. Асоциацията е много ценена не само в ССИ, но и в работодателските среди въобще, защото производителите на различните видове пипери се справят доста по-добре в сравнение с по-голямата част от земеделските производители в България. Чушките са единствения български земеделски продукт, който има гарантиран пазар в ЕС.

Знаков е фактът, че първите контакти между представители на ССИ и на Асоциация “Български пипер” са осъществени през 2002 г., на ... научна конференция в СУ “Св. Климент Охридски”. В Асоциация “Български пипер” членуват: производители на пипери , производители на разсад, производители на семена, превозвачи, търговски фирми (за вътрешния пазар и експортно ориентирани) и в крайна сметка и собствена застрахователна брокерска къща.

Ръководството на асоциацията има оригинални идеи за инвестиционни проекти, при проявен интерес от стратегически партньори - изграждане на завод за разсад и на завод за лиофилизиране на зеленчуци и плодове. Начинът на функциониране на асоциацията може да бъде в някакъв смисъл модел за много от останалите сродни организации. Асоциацията издава всяка година справочник с пълния списък на членовете си и съответни заявки – кой колко ще произведе, кой колко ще изкупи, какви са взаимните изисквания между партньорите.

Асоциацията почти ежедневно изпраща информация до членовете си за делови предложения от различни фирми, за нови видове торове и за текущото състояние на субсидирането на земеделието. ССИ се гордее и с постиженията на членовете на Асоциация “Български пипер” в областта на осъществяването на проекти по програма PHARE.

Подкрепата на ССИ за асоциацията е чисто институционална и политическа – в това число, подкрепа за даване на субсидии за всички видове пипери, (а не както е досега – само за някои видове капия), както и за увеличаване на размера на субсидиите. Също така, ССИ представлява асоциацията в Отрасловия съвет по земеделие при Министерство на земеделието и горите.

 

ІV. 2. Национална асоциация на хмелопроизводителите

 

            Асоциацията си е поставила много трудната задача да възстанови производството на хмел в Р. България. Председателят на асоциацията - Асен Иванов е и регионален лидер на ССИ във Велинград. Той е член на УС на ССИ. Фирмите от асоциацията са експортно ориентирани и работят с много висока натовареност.

            ССИ представлява асоциацията в Отрасловия съвет по земеделие при МЗГ. Съюзът оказва и известна консултантска помощ на асоциацията в областта на застраховането.

 

ІV. 3. Национална строителна федерация

 

            Националната строителна федерация (НСФ) е може би втората по големина браншова организация на строителните фирми в България. Председател на НСФ е г-н Илия Тасев, ръководител на “Инжстрой”. Федерацията се представлява в управителния съвет на ССИ от г-н Антон Антонов – ръководител на “Контролно заваръчни устройства - КЗУ”. Дори и само тези две предприятия са емблематични в контекста на българската строителна индустрия, а НСФ брои няколко стотин фирми. Федерален секретар на НСФ е г-н Георги Григоров.

            Най-големият съвместен успех на ССИ и НСФ е участието им при изработването на проект за Закон за регистъра на строителната професия. Законопроектът има изключително важно значение като прецедент, при който държавата прехвърля административни функции върху браншовите организации. От този закон последваха много важни развития, свързани със започналия нов цикъл в подготовката на Закона за браншовите организации, който е от огромно значение за развитието на диалога между държавата и браншовите работодателски организации.

            НСФ е главният опонент на браншовите организации в строителството, които се отнасят с антипатия към малкия бизнес. Организацията е обект на постоянна дискриминация от страна на Министерството на регионалното развитие, което не я допуска вече повече от три години в тристранния отраслов съвет при него.

 

ІV. 4. Сдружение на  производителите на сухи строителни смеси

 

            Сдружението събира група от много силни фирми, намиращи се в силна конкуренция помежду си на силно конкурентен пазар. В състава му са шест от най-известни български производители на пазара на сухи строителни смеси. Сдружението е създадено с първоначална цел - противопоставяне на корупцията при търговете за обществени поръчки за реновация и рехабилитация на фасадите на обществени сгради. Злоупотребите при конкурсите за обществени поръчки по линия на “Красива България”, срещу които Сдружението реагира много остро, бяха една от основните теми на първата пресконференция на ССИ срещу корупцията.

            Сдружението извършва значителна по обем работа по разпространяване на информация за правилното използване на сухите строителни смеси – като технологии и рецептури.

             

 

 ІV. 5. Асоциация на геодезическите фирми

 

            В асоциацията членуват около  40 геодезически фирми, като към членовете се предявяват умерено завишени изисквания. Така например, голямо предимство при приемането за член на дадена фирма е притежаването на автомобил с повишена проходимост. Друг интересен факт е, че председателят на асоциацията трябва да бъде геодезист по образование, но не трябва да участва на пазара на геодезически услуги, докато трае мандата му. Председателят – г-н Мишо Настев е изпълнителен директор на химическото предприятие “Антикороза” – Кнежа и затова отговаря на това специфично изискване.

Асоциацията е един от най-активните членове на Съвета на браншовите организации при ССИ.

 

ІV. 6. Българска  асоциация  на  консултанските фирми в железопътното строителство

 

 

            В тази асоциация членуват отново геодезически фирми, но със специални лицензи, издадени от Министерство на транспорта – лицензи за репериране, шениране и пр. Фирми от асоциацията работят по някои от най-големите проекти в страната, като “Дунав мост - 2”. Фирмата на председателя на асоциацията – г-н Илия Илиев е осъществила първия проект по ФАР в българските железници.

Асоциацията и ССИ си сътрудничат тясно в защитата на определена визия по отношение на бъдещето на железопътния транспорт. В най-краткосрочен план, ние сме застъпници на две основни тези:

            - че железопътният транспорт не е отживелица, а е единствената екологична алтернатива на автомобилния транспорт, която може да бъде и рентабилна при определени условия;

            - че е необходимо държавата да инвестира в проектиране, ако иска да може да привлече средства по международни проекти или от стратегически инвеститори.

            ССИ и асоциацията постоянно търсят практическо решение на проблема с осигуряването на банкови гаранции за участие в търгове. Известни положителни резултати вече са постигнати.

 

ІV. 7. Национална асоциация на строителите на  жилища в  България

 

            Национална асоциация на строителите на  жилища в  България е една от силните браншови организации в ССИ. Има собствен вестник и наскоро закупи правата за организиране на едно от строителните изложения в страната.

 

 ІV. 8. Асоциация на газоразпространителите

 

            Асоциацията допринесе много за оформянето на образа на ССИ като значима работодателска организация. Асоциацията на газоразпространителите, заедно със Съюза за стопанска инициатива, Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи (член на ССИ) и Съюза на превозвачите (от Обединение “Промяна”), бяха организационните двигатели на протестните действия срещу драстичното увеличаване на акциза на пропан-бутана през есента – зимата на 2003 г. ССИ пое отговорност за тези протести и се ангажира с каузата им. Тези действия имаха силен обществен отзвук, още повече, че доведоха до определен успех – размерът на акциза беше повишен с 80 лева на тон[1], вместо със 100 лева на тон.

            Асоциацията е в процес на трансформация от “Асоциация на газоразпространителите” (т. е. на малките и средни фирми, търгуващи с пропан-бутан и метан) в “Асоциация на фирмите за енергийна ефективност”. Фирмите от асоциацията “мигрират” към по-ефективен бизнес – строителство на микро ВЕЦ, строителство на вятърни централи, изграждане на когенератори, изграждане на комбинирани обекти – метан, пропан-бутан, бензин, дизел и пр.

            Асоциацията подпомага ССИ и в рамките на неговата постоянна антикорупционна кампания.

 

ІV. 9. Българска асоциация на регионалните медии

 

 

            Единствената представителна работодателска организация по смисъла на Кодекса на труда във вестникарския бизнес[2]. Обединява около четиридесет регионални вестника. Асоциацията е подписала първото и за сега – единствено доброволно споразумение за определяне на осигурителния праг на журналистите в страната, заедно с профсъюза на журналистите от “Подкрепа”.

                Освен регионалните си издания, членовете на асоциацията предлагат и други – иновационни продукти. Председателят – Галентин Влахов (собственик на Бургаския вестник “Черноморски фар”) и изпълнителната директорка на асоциацията – Весела Вацева, успяха да наложат на пазара едни от най-добре позиционираните безплатни издания - “Фактор” и “Сити маркет”.

ІV. 10. Българска асоциация за селски и екологичен  туризъм

 

БАСЕТ е една от най-дейните и симпатични организации в ССИ и едновременно с това – може би най-бедната. Това е донякъде парадоксално, защото БАСЕТ е организация, в която членуват не само фирми, но и общини и национални паркове. БАСЕТ целогодишно разработва проекти – главно в областта на екологичния туризъм. БАСЕТ е създател на много от екопътеките в България. Особено известна е “Трънската екопътека”.

БАСЕТ е инициатор за въвеждането в професионалното обучение в България на професия и специалност за обслужване на т. нар. “селски къщи”. През тази година асоциацията лицензира собствен учебен център за обучение по тези професии и специалности.


Подобно на ССИ и БАСЕТ разчита в много голяма степен на доброволци. Асоциацията е типичен защитник на интересите на семейните микро-предприятия.


[1] Акзицът върху пропан – бутана се начислява върху тегловни единици, а не върху обемни единици.

[2] Съюзът на издателите, който обединява повечето ежедневници и влиятелни седмичници не членува в нито една национално представителна работодателска организация.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807985
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52692
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов