Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2007 23:50 - В навечерието на светлия празник.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 21620 Коментари: 15 Гласове:
2

Последна промяна: 08.04.2007 23:09


В навечерието на светлия празник пожелавам на всички да постигнат вътрешен мир и да бъдат щастливи !
По-долу съм събрал някои интересни изображения на Спасителя Иисус Христос, от различни епохи и от различни земи.

image

Иисус Христос - византийска мозайка от църквата Света София.


image


Иисус Христос - Спасител, икона от края на 13 век от Хилендарския манастир.


image

Иисус Христос - икона от манастира в Суково - Нишка епархия.

image

Изображение на Иисус Христос от храма Свети Цховели в Грузия.

image

Иисус Христо - Пантократор, икона нарисувана от Йоаникий папа Витанов през 1836 г.

image

Сензационната фреска от църквата в Добърско - Разложко, на която според мнозина Иисус Христос е изобразен в космическа капсула на фона на изображение на слоевете на атмосферата.

image

Отново изображение от църквата в Добърско - Иисус Христос възкресява мъртвите.

Изображенията от църквата в Добърско съм заимствал от чудесния репортаж, публикуван от Галя Велева тук:
http://www.4coolpics.com/article.php?id=24&php_sess=128d4103de799b5c494e8538a3d1704b

Знам, че църковният клир не приема идеята за Иисус Христос - възнасящ се на космически кораб, но не мога да подмина тази фреска. Най-малкото, защото подобно изображение има само на още едно място в света. Пък и след като на Богочовека е било необходимо магаре за да влезе в Йерусалим, защо пък на възкръсналия Иисус да не му свърши работа космически кораб ... От това той не би станал и на йота по-малко Спасител на човечеството.

Бих отбелязал още със съжаление, че иконата от Хилендарския манастир открих в един сръбски сайт. Това ми напомня за лекомислието, с което българите сме загубили Хилендарския манастир, който днес се обитава от сръбски монаси. Не че Бог и синът му - Иисус Христос могат да имат конкретна националност, но загубата на Хилендарския манастир си остава пример за безотговорно отношение към национални светини.



Тагове:   навечерието,


Гласувай:
2



1. dressy - *
08.04.2007 00:05
Иисус возкресе!
цитирай
2. karavelov - Во истина воскресе!!!
08.04.2007 10:33
Во истина воскресе!!!
цитирай
3. vkolev22 - летателни апарати!
08.04.2007 19:24
Това е каноничният начин на изображение на Таворската светлина. Христос Воскресе на всички!
цитирай
4. анонимен - Христос Воскресе!
08.04.2007 22:46
Христос Воскресе, Теодоре!

Чудесни фрески!

Милен
цитирай
5. nait - Красиво е. Винаги, когато вляза в ...
08.04.2007 23:15
Красиво е. Винаги, когато вляза в църква се чувствам пречистен. Жалко, че сме далеч от истинските ценности и сме толкова материални.
цитирай
6. teodordetchev - По принцип не обичам т. нар. "прости обяснения".
08.04.2007 23:46
Наистина е лесно да се каже - ами това е Иисус Христос, възнасящ се с космически кораб. Просто и ясно. И всички са доволни защото на повечето хора им се иска да не сме сами във вселената. (Аз съм малко резервиран към перспективата да имаме "братя по разум". Както е казал шопът - ако е било правилно да имаш брат и Господ е щял да има брат. Да ме прощавате за леко богохулния цитат в деня след Възкресение Христово :-))) ).
Само че въпросът има и друга страна. При цялото ми много сериозно уважение към vkolev22, чиято ерудиция е пословична, трябва да признаем, че въпросното канонично изображение на Таворската светлина го има само на две места в света - в църквата в Добърско и в храма в Дечани, за който е пуснал линк Джоунс. Някак си странно е, едно изображение, което е канонизирано (което в случая с православната иконопис означава просто, че се рисува само по този начин и по никой друг) да може да бъде открито само на две места !? Ако бъда опроверган и бъдат посочени и други подобни изображения ще въздъхна с облекчение, защото пак казвам, че не ми се ще да посрещаме гости от други светове, обзаведени с високи технологии. Само че до сега не съм чул някой да е посочил други места с подобни фрески, икони и пр.
Искам да попитам vkolev22 (съвсем незлобливо и за лична информация, а не за да се правя на интересен и на много "открехнат"). Кога и къде е било възприето официално, че Таворската светлина ще се изобразява точно по този начин ? Защото за начина на изобразяване на Светата Троица в руската иконопис знаем, че решението е взето на т. нар. "Стоглав събор", който се е състоял по времето на Иван Грозни, ако не бъркам нещо. А за Таворската светлина не съм чувал къде и кога е взимано решение. Не че съм някакъв специалист по православна иконопис, ама имам известна идея - от обща култура така да се каже :-)))
цитирай
7. teodordetchev - Благодаря и за пожеланията и за дискусията !
09.04.2007 00:42
В интерес на обективността и за допълнително изясняване на въпроса, пуснах нов постинг, в който са приведени някои данни за "Таворската светлина", за връзката й с празника "Преображение Господне" и за учението на прочутия исихаст - Св. Григорий Палама, имащо пряко отношение към въпроса. Надявам се дискусията да продължи тук и в следващия постинг. В крайна сметка - за нас тя има и образователна стойност.
цитирай
8. vkolev22 - Прощавайте!
09.04.2007 17:37
Което не знам - не знам. Аз съм спец само по Нова българска история...
Quod licet Jovi non licet bovi!
цитирай
9. cindy - Много интересен пост
17.06.2007 14:04
Дискусията също :)
цитирай
10. анонимен - www.vmro-bagaini.com
04.01.2008 10:24
Искам да изразя подкрепата си за великият Грузински народ, които знае как да си пази вярата в единният, истенен и всемогъщ ГОСПОД БОГ. Тази нация за мен, е както загадъчна, така и близка до сърцето ми. Защо не сме ние Българите така както Грузинците, ревностни до смърт Православни Християни. БОГ, НАЦИЯ, ОРГАНИЗАЦИЯ.
цитирай
11. анонимен - Не е ракета, спокойно...
09.12.2008 14:22
Уважаеми г-н Дечев, чувствайте се спокоен - това не е никаква ракета. Г-нът, който казва, че това е канонично изобр. на таворската светлина е прав, но не изцяло. Оттам пък Вие изпадате в маловерие спрямо учението на Църквата, сякаш на света има само две неща - тази фрезка и Вие, който трябва да вземе отношение по нея. Не е така.
Вижте, това е изображение на"Преображение Христово". Ето от тук (http://www.pravoslavieto.com/calendar/feasts/08.06_Preobrazhenie_Gospodne.htm) ако съвестно изчетете всичко по въпроса, ще Ви стане ясно за какво събитие става дума и как дори няма нужда да се говори за никакво превозно средство - магаре, ракета и между тия двете.
Обърнете внимание и на иконите, поставени тук. Това, което обгражда фигурата на Христа, е опит до се изобрози схематично, както е прието в православната иконопис, таворската светлина, сиянието, за което говорят евангелистите, описали събитието. А това, което прилича на фуния, или някои - ракета, е пак символично изображение на Божия глас, който присъствалите апостоли чуват. Ето, в посочения от мен линк има Стенопис от църквата "Св. Стефан" в Несебър, където се виждат също тези неща. А и вижте - Вашата логика, че само на две места има такова изобразяване на ракета, не е във подкрепа на "ракетната" приумица на някои наивни хора. На самата фрезка, както и на всички православни изображения, за които се казва, че са "богословие в образи", винаги пише кой е изоброзен и кое събитие визира. Как въпреки това, някои виждат ракета, е почти необяснимо от гледна точка на здравата логика. Друг е въпросът, че има известно духовно обяснение, но то не би прозвучала ласкаво за хората, на които им се иска Христос да не е Син Божий, а космонавт някакъв.
С най-добри пожелания: свещеник Георги Георгиев
цитирай
12. анонимен - И нещо за втората фреска от Добърско, разчетена като " Иисус Христос възкресява мъртвите."
09.12.2008 14:50
Всъщност, това е изабражение на Възкресение Христово". Вижте подобни икони, както и обяснение на събитието, което веднага ще изясни всички елементи на подобните икани:
http://www.pravoslavieto.com/ikonopis/Gospodski/Pascha/Pascha_ikonata.htm

Иконата, както казах по-горе, е "богословие в образи". Запознатият човек, дори и неук и безкнижен, или пък - непритежаващ Писанието, е можел (и може) само с един поглед да си припомни всички догматични истини по въпроса така, че това да му принесе духовна полза. "Догмат" (или - догма), не е дума с отрицателен заряд на нещо закостеняло и спиращо полета на фантазията, а спасителна истина на вярата. А тя е спасителна за този, който има смирението да се подложи доброволно в нейните спасителни (не - ограничителни) рамки.
Същия.
цитирай
13. анонимен - глупости
06.09.2010 11:20
Здравейте, г-н Дечев!
Търсех да обясня какви глупости говори екскурзоводката в църквата в дебърско и попаднах на снимка на стенописа във вашия блог и виждам, че и вас е убедила.

За да сме сигурни говорихме и с иконописци и богослови, които са го виждали. Всъщност това си е стандартен начин на рисуване. т.н. ракета си има име и си е просто похват, а каква форма ще има си зависи от иконописеца и мястото... в случая явно не е имало място за да направи лъчи и на горе. Както се вижда на иконата - Христос слиза в ада /това не е възкресението му/ зад него има същото във формата на яйце, същото нещо може да се види и над св. Престол на тавана където е във формата на кръг.
Царската сватба, за която също каза, в тази малка тъмна църквичка на края на света също изглежда нелогична. Та тук не могат да се съберат 50 човека.
А обясненията и за свастики от незнам си кой век бяха пълна глупост, защото който е обиколил храма, за да погледне кръста и свастиката, лесно ще разбере, че свастиката не е камък, а е изстъргана в мазилката т.е. мах 30-40г.
Освен това - църквата е без отличителни знаци, малка, ниска, с дебела стена, малки прозорци - бойници... все едно е строена по турско, но според датировката - в разцвета на българското царство. От кого е трябвало да си пазим църквите - да не изглеждат като църкви, след като съседите ни са били християни?

Не вярвайте на всичко, което ви казват, просто често си мислете малко повече :-)
цитирай
14. анонимен - .
29.11.2010 16:12
moje li nqkoi da mi kaje simvolikata na tova che Iisus Hristos durji navsqkude kniga
цитирай
15. algaivel - Авторство на снимките
30.05.2011 20:27
Господин Дечев, моля свържете се с мен на algaivel@gmail.com. ВАЖНО Е!!! Отнася се за авторските права на публикуваните от Вас снимки. Предварително Ви благодаря.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5808296
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52692
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов