Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2007 00:03 - Недостигащите бройки на ОМО "Илинден" - ПИРИН.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 19163 Коментари: 24 Гласове:
0




Постингът “Кой подкрепя ОМО “Илинден” в Европейския парламент ?”, който може да бъде прочетен на адрес http://teodordetchev.blog.bg/viewpost.php?id=28098 продължава да бъде абсолютен лидер по отношение на читателския интерес в блога ми. Тук предлагам още малко размишления над неволите на ОМО “Илинден” – ПИРИН и претенциите на разни граждани от Скопие, Мусомища и Ново Ляски ...

 

 

НЕДОСТИГАЩИТЕ БРОЙКИ НА ОМО „ИЛИНДЕН” - ПИРИН

 

През оставащите два месеца до изборите вероятно ще зачестят жалбите и плачовете за липсата на регистрация на ОМО „Илинден” – ПИРИН, което разшифровано би трябвало да означава Обединена македонска организация „Илинден” – Партия за икономическо развитие и интеграция на населението. Това е пълното название на партията на родните ни македонисти.  На тези, на които наименованието им се вижда дълго и налудничаво, можем само да съчувстваме и да ги посъветваме да питат господата, които са измислили това име.

Плачовете по липсата на регистрация не спират, като обикновено привържениците на ОМО „Илинден” – ПИРИН подменят тезиса. Твърди се, че българската държава отказва да регистрира ОМО-вци, защото ги третира като сепаратистка и противоконституционна организация. Не може да се отрече, че в историята на случая имаше и такъв етап, но днес отказът за регистрация е просто заради нередовни документи.

Тук някой ще каже, че „тези номера” с нередовните документи са известни на публиката и че когато държавата иска да прецака някого, тя разполага с неограничени възможности в тази насока. И това е вярно, но прецизният анализ на случая с ОМО „Илинден” – ПИРИН говори, че по-скоро нашите доморасли македонисти наистина имат проблеми с личния състав. При това – големи проблеми.

Да се обърнем към единствения обективен източник на информация в такива случаи – резултатите от изборите за местна власт. Много хора не помнят, но ОМО „Илинден” – ПИРИН беше допусната до изборите за местна власт през 1999 г. Партията се яви на изборите и пожъна следните резултати, по данни на Централната избирателна комисия за местни избори:

Партията ОМО „Илинден” – ПИРИН се е явила на избори в общо девет общини, като е издигнала общо 127 кандидати за общински съветници. В деветте общини, където се е подвизавала ОМО „Илинден” – ПИРИН има общо 198 986 гласоподаватели. От тях са гласували 106 985 души. От подадените 106 985 гласа, на ОМО „Илинден” – ПИРИН се падат ЦЕЛИ 3069 гласа. (На печелившите – честито ...). Безпристрастната статистика показва, че ОМО-вци са спечелили мандати за общински съветници в ЦЕЛИ 3 (ТРИ) общини. От подадените 29 229 гласа във въпросните три общини, 1426 гласа са подадени за ОМО „Илинден” – ПИРИН. Броят на спечелените мандати е по ЕДИН В ОБЩИНА. Спечелени са 3 мандата от общо 67 в трите общини и от общо 197 в деветте общини, където ОМО-вци са издигнали кандидатури.

Тук му е мястото да поясним, че ОМО „Илинден” – ПИРИН са се явявали през 1999 г. на избори само на територията на Благоевградска област, т.е. на Пиринска Македония. Пак за пълнота на статистиката, трябва да отбележим, че общините в областта са общо 14 и в тях общо се разпределят 294 мандата за общински съветници. (Броят на мандатите е както следва: Банско – 17; Белица – 17; Благоевград – 37; Гоце Делчев – 29; Гърмен – 17; Кресна – 13; Петрич – 33; Разлог – 21; Сандански – 29; Сатовча – 17; Симитли – 17; Струмяни – 13; Хаджидимово – 17; Якоруда – 17. Общо: 294 мандата). От тях, както вече беше посочено, ОМО „Илинден” – ПИРИН са спечелили ЦЕЛИ 3 (ТРИ) мандата. Това прави точно един процент (1%) от общия броя мандати за общински съветници в Пиринска Македония.

Ще се въздържа от изчисляването на процента на получените гласове от ОМО „Илинден” – ПИРИН в деветте общини, където са издигнали листи, да не говорим в контекста на цяла Пиринска Македония, защото ще бъда справедливо обвинен, че се гавря с горката „политическа сила”. За повдигане на самочувствието на ОМО-вци ще съобщя още малко подробности за постигнатите от тях успехи през 1999 г.

В община Гоце Делчев, ОМО „Илинден” – ПИРИН е спечелила 580 гласа или 4,44 % от действително гласувалите. (По онова време в общината има 25 356 гласоподаватели, от които са гласували 14 024 души, брой на действителните бюлетини - 13 053 души). Тези 580 гласа са осигурили на ОМО-вци един мандат.

Пак в община Гоце Делчев, ОМО „Илинден” – ПИРИН, успява да спечели кметското място в село Мусомища. Там при 1843 избиратели, от които гласували 1197 души, кандидатът на ОМО „Илинден” – ПИРИН – Иван Петков Ламбрев е получил 716 гласа или 59,82 % от гласовете.

В община Кресна, кандидатът за кмет от ОМО „Илинден” – ПИРИН – Стоян Георгиев Димитров, спечелва 51 гласа или 1,26 % от гласовете и се класира на почетното предпоследно място в иначе доста дългия списък на кандидати за кмет на общината. Но поне остава забелязан ...

В Разлог, ОМО „Илинден” – ПИРИН грабва втория си мандат за общински съветник. ОМО-вци печелят 493 гласа или 5,11 % от гласовете. (Общият брой на гласоподавателите в общината е 16 694, от тях гласували – 10 742, брой на действителните бюлетини - 9650).

Кандидатът за кмет на ОМО „Илинден” – ПИРИН – Атанас Тодоров Манушкин не е бил особено добре приет от публиката и е получил едва 287 гласа – 2,84 % от гласовете.

В общината с емблематичното име Хаджидимово, ОМО „Илинден” – ПИРИН получава 353 гласа или 5,41 % от гласовете. (Брой на гласоподавателите – 9305 души; от тях гласували – 7177, като действителните гласове са 6526 броя). Това стига за един мандат на общински съветник.

Пак тук, ОМО „Илинден” – ПИРИН спечелва още един мандат за селски кмет. В село Ново Ляски, кандидатът на ОМО „Илинден” – ПИРИН – Ангел Дамянов Ташков спечелва 218 гласа или 54,36 % от гласовете, при 458 гласоподаватели, от които действителни гласове – 401 броя.

С това рекапитулацията на постиженията на ОМО „Илинден” – ПИРИН през 1999 г. свършват. Възниква естественият въпрос: КОЛКО ЧЛЕНА БИ МОГЛА ДА ИМА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ, ЗА КОЯТО СА ГЛАСУВАЛИ ТРИ ХИЛЯДИ И ШЕСТДЕСЕТ И ДЕВЕТ (3069) ДУШИ. Във всеки случай не повече от 3069, да не говорим за изискуемите по днешните закони 5000 души. През 1999 г., в България беше достатъчно да имаш 500 души за да регистрираш партия. Днес, са необходими 5000 души, като всички отлично знаем, че това ограничение не беше поставено заради ОМО „Илинден” – ПИРИН, а заради ескалиращата обществена непоносимост към непрекъснато излюпващите се нови и нови политически партии. (За местните избори през 1999 г., се бяха регистрирали САМО някакви си деветдесет и шест (96) партии...).

Аз съм готов да се съглася, че в изискването за 5000 члена има дискриминационен момент, но той се отнася за всички български граждани и за всички политически сили. Свидетели сме в други държави, смятани за демократични, че изискванията за регистрация за избори са къде – къде по-тежки. Така че, изборната статистика показва съвсем нагледно къде е проблемът на ОМО „Илинден” – ПИРИН. Проблемът е, че партията ... няма достатъчно членове. И наистина, с какви очи г-н Сингартийски и нему подобните бълнуват за македонско малцинство и за българска окупация в Пиринска Македония, след като в условията на възможно най-свободните и демократични избори, каквито са местните избори в България, неговата партия – „изразител на въжделенията на угнетените македонци” е получила цитираните по-горе колосални резултати.

Не искам да посипвам сол в раните на нашите македонисти, но нещата стават още по-зле ако задълбочим още малко анализа. Вижда се, че ОМО „Илинден” – ПИРИН успява да вземе някой и друг глас най-вече в изолирани населени места, сред относително маргинализирани общности, като гласуването е практически сто процента на роднинска основа. Села като Мусомища и Ново Ляски са хем стратегически, хем централни ...

Така че, никой – нито в България, нито в Р. Македония, нито в Брюксел и в Страсбург би трябвало да се учудва, че прословутата партия ОМО „Илинден” – ПИРИН не може да се докопа до заветната регистрация. Съвсем не е случайно, че доведени до отчаяние, ОМО-вци стигнаха до фалшификация на списъци и до откровена кражба на лични данни. Това те са направили не от любов към спорта, а защото имат „екзистенциална” нужда от недостигащите им имена, адреси и ЕГН-та. За което им съчувстваме, но не можем да им помогнем. Пък и не искаме ...

Между другото, когато регистрацията на ОМО „Илинден” – ПИРИН беше отнета, мандатите на кметовете от тази партия не бяха касирани и те си кметуваха до край, т.е. до 2003 г. Което показва, че бълагарската държава далече не е толкова злонамерена, колкото я описват разни функционери от Мусомища и от Ново Ляски.

Тук му е мястото да отбележа още веднъж, че пълната нищета на партии като ОМО „Илинден” – ПИРИН в България, създават подвеждащо впечатление за настроенията на хората в Пиринска Македония. Пълната несъстоятелност на македонизма в България, съвсем не означава, че нещата стоят така и от двете страни на Вардара. И пак стигаме до това, че нашата слабост на пропагандното поле, изглежда е в нашата априорна правота по македонския въпрос. Всъщност, едно е да си прав, а друго е да си победител. Но това е друга тема ...

 



Тагове:   Пирин,   ОМО,   Недостигащите,


Гласувай:
0



1. karavelov - Данни те са коректни господин Дечев ...
20.08.2007 10:45
Данните са коректни господин Дечев и явно показват,каква "подкрепа" среща ОМО-Илинден ПИРИН в Благоевградска област!Гласувалите за ОМО са или обезверени хора или просто хора,които са платени от Скопие!По точно може да се каже,че в началото на своето съществуване ОМО-Илинден,беше "спонсорирано" и от посолството на тогавашна Югославия!Ще им е много трудно да съберат 5000 подписа,освен ако не прибегнат до своя познат приом,фалшификацията!!!Поздрави за чудесния пост!
цитирай
2. leif - :)
20.08.2007 11:23
наистина здраво са я закъсали щом не могат да съберат едно село подписи...
цитирай
3. анонимен - ОМО
20.08.2007 14:14
Доколку ОМО Илинден Пирин има толку мала поддршка, од каде толкавиот страв кај бугарите и не им дозволуваат да ја регистрираат партијата?
Или можеби сте свесни дека 1999г. беше пред 8г. и дека состојбата е видно променета?
цитирай
4. georgiev - Смятам, че освен сепаратистка и ...
20.08.2007 16:05
Смятам, че освен сепаратистка и антиконституционна т.нар. ОМО-Илинден прекалява с откровените фалшификации на българската история. Тази т.нар. "партия" се състои от шепа "македонисти", които се опитват да измислят някаква нова "история", "език", "малцинство" в България, които не съществуват и никога не са съществували. Тези лъжи са само в главите на няколко души в България. И децата знаят, че македонските българи са част от българската нация, каквито са и мизийските и тракийските българи. Всички знаят, че България се състои от три географски области - Мизия, Тракия и Македония. На всички е известно, че Илинденско-Преображенското въстание е осъществено от българите в Македония и Тракия за освобождението им от Османската империя. Тези всеизвестни факти се знаят от цял свят. Така че опитите на няколко т.нар."македонисти" да внушават антибългарски лъжи са смешни и жалки.
цитирай
5. teodordetchev - До Пела: Точно там е въпросът.
20.08.2007 16:19
Първо сега действително сме 2007 г. И последните остатъци от "преклонение" пред Титова Югославия, като държава от където можеш да получиш паспорт "на вси страни" и да се махнеш от "системата" са безвъзвратно сублимирали в атмосферата. Сега македонците се борят за български паспорт за да хванат пътя към Европейския съюз. Тук - таме някои не възразяват и да се заселят в България или просто искат българско гражданство за всеки случай - примерно ако пак изпуснете етническия мир. Така че и последните ручейчета на естествен интерес към македонизма пресъхват.
Второ - Вие упорито се опитвате да заобиколите въпроса, че последният отказ за регистрация на ОМО "Илинден" - ПИРИН е поради недостатъчен брой членове и поради очевАдни фалшификации в партийните книжа и кражба на личнви данни. Никой не е виновен, че ОМО-вци при целите си огромни претенции не могат да съберат 5000 души.

Вие питате: "Доколку ОМО Илинден Пирин има толку мала поддршка, од каде толкавиот страв кај бугарите и не им дозволуваат да ја регистрираат партијата?". Ами то, както е тръгнало, може би ще поискате и специални привилегии за Сингартийски. Не е ОМО "Илинден" - ПИРИН единствената политическа партия в България, която не може да събере 5000 члена. Но останалите не пишат писма в Брюксел и в Страсбург, а просто се опитват да съберат нужния брой съпартийци или изоставят целия проект поради очевидна несъстоятелност. Същите са алтернативите и пред ОМО-вци. Или да съберат най-после 5000 души или да зарежат експеримента си. Не мога да им дам никакъв съвет, кое от двете да изберат. Но с поведението си и с откровеното изнудване на българската държава, те не печелят ничия симпатия - напротив.
Пък да вземат да се регистрират като неправителствена организация - за това ще им стигнат членовете, пък да вземат в Македония да регистрират "Радко" (надай се Калино бачо ти Никола да дойде ...), пък да се приключи цялата дунанма. Ама не - за професионалните македонци в България това е изгодно положение. Лежиш ту на лявата, ту на дясната си кълка и се жалиш, че те дискриминират...
Съжалявам ако съм малко саркастичен по отношение на ОМО-вци, но това отношение не е незаслужено. Смятам се за много либерален човек, но законите просто трябва да се спазват. Ако някой Божи ден, законодателят вземе, че реши партия да се регистрира с 50 души - членове, успехът на нашите приятели от Мусомища и от Ново Ляски е гарантиран.
цитирай
6. анонимен - Почитуван господине Дечев
21.08.2007 11:09
Јас ќе бидам пократок нема да пишувам толкави фермани. Преферирам преписката да ми е кратка и јасна.

Точно е дека нештата се смениа. Јас се сеќавам (а и вие) кога бугарската власт не дозволуваше цело семејство одеднаш да отиде во странство на посета, па макар тоа било и во Југославија. Ние сега имаме проблем со чуждите држави, а ви со својата.
ОМО ИЛИНДЕН ПИРИН имаше доволно потписи, но и Вас да ви дојде полиција дома, или да ве повика во станица и да ви запрети дека треба да го повлечете својот потпис, мислам дека не е едноставно и дека веднаш би го повлекле својот потпис.
Дали сите членови на останатите партии се вака проверувани?
цитирай
7. анонимен - истината.
23.08.2007 16:37
сега на една малка групичка богопомазани българчета им е влезал половината....а след регистрацията на омо илинден пирин ЦЕЛИЯ. извинявам се.
цитирай
8. teodordetchev - Оставям горния "коментар" за архив ...
23.08.2007 16:47
... Следващите "коментари" издържани в подобен стил ще бъдат трити без всякакви угризения. Всеки може да защитава всякакви мнения, но има установени елементарни норми на възпитание. Досега съм изтрил един - единствен коментар в блога си, който рекламираше дейността на група измамници. Но уверявам всички, няма да се затрудня да изтрия и една - две простащини. Без всякакви извинения.
цитирай
9. анонимен - Бројки шмојки, и други манипулации
23.08.2007 19:33
Господине Дечев,

Многу убаво сте си поиграле со бројките. Така сте дошле до само три илјади гласачи. Ами што да правиме со фактот дека партијата се регистрира на ниво на целата држава Бугарија, а не само од гласачите од Пиринска Макеоднија? Што ако од другите региони има уште две илјади членови?

И имаше. Вие добро знаете дека ОМО Илинден Пирин додставија 5890 пристапници, од кои само кај 18 имаше најдено грешки. Значи имаше валидни 5782 пристапници, што е баеги повеќе од неопходните 5000 (бројка одредена неодамна точно за да се оневозможи регистрацијата на ОМО Илинден Пирин).

Крајната причина со која Софискиот Виш суд ја одби регистрацијата не беше бројот на пристапници, туку фактот дека сите 530 пристапници на основачкото собрание не биле своерачно пополнети (иако сите биле своерачно потпишани). Заради тоа сега ОМО Илинден мораше да одржи ново основачко собрание (или учредително по руски и бугарски). Со тоа и последната бирократска „пречка“ за регистрацијата е отстранета.

Сега следува РЕГИСТРАЦИЈА.

А после тоа учество на локалните избори.

Филип М
цитирай
10. georgiev - Аз смятам, че големият българин ...
23.08.2007 20:06
Аз смятам, че големият българин Иван (Ванчо) Михайлов много добре обясняваше що е това българин на тези, които не бяха наясно с националната си принадлежност. Смятам, че хора като Ванчо Михайлов са много необходими и днес...
цитирай
11. анонимен - Е да, ама не знам дали Италијаните ќе ви дозволат,
23.08.2007 22:07
да го отпретате.
цитирай
12. kuromur - Това е многу верну. Регистрация си ...
24.08.2007 04:46
Това е многу верну. Регистрация си требе!

В Германия се чуха обезпокоителни слухове, че покрай независимостта на Косово, албанската армия е мобилизирана и провежда учения по границата с Македония. 50% от македонската армия е дислоцирана в района на границата(другия танк е в ремонт, а на дислоцирания на границата, на войниците не им стигнали сиите да го добутат до албанско).

Преподавателите по Балканистика от друга страна(пак в пустата Германия) установиха, че единствения шанс да се набавят нужните бройки, е да се направи коалиция с марсианците в България(понеже били повече от македонците).

Айде сполайте братя македонци и ако давате над 6000евро на калпак, мога и лидер да ви стана.
цитирай
13. georgiev - Явно въпросният анонимник не прави ...
24.08.2007 12:05
Явно въпросният анонимник не прави разлика между географско понятие каквито са областите Мизия, Тракия и Македония; и българска нация, която е съставена от мизийски, тракийски и македонски българи. Но невежеството и лъжата не са оправдание.
цитирай
14. анонимен - уточнение
30.08.2007 11:10
Господине Филип М(акедонски),
на рускr се казва "учредително" събрание, на сръбски - "основачко". (По-точно, "оснивачко", но да не правим въпрос за една буква.) Естествено е за българския език да заема думи от руски, още повече, че тази дума е влязла по официален път още при основаването на Третата българска държава. Не е естествено да заема от сръбски.
Думата "учредителен" се е употребявала и в македонските земи изън България, кл тези около Скопие, но някой създател на "македонски книжовен език" като Бл. Конев(ски) я е заменил със сръбска дума. Дали това допринася за създаване на "македонска идентичност"? Или налива вода в сръбската мелница? Когато чета текст на езика, създаден от покойния Конев и сие, спокойно се оправям със сръбско-българския речник. Почти всичко, което не разбирам, го намирам в там.
цитирай
15. georgiev - Прави впечатление, че въпросните ...
30.08.2007 18:18
Прави впечатление, че въпросните т.нар. "македонисти" (които са един файтон хора) усърдно се опитват да ни "убеждават", че българският диалект от македонския край бил някакъв "език". Че имало някакво "македонско малцинство". Че българската история била едва ли не "македонска" и една купчина подобни лъжи и смешки. Разбира се, на тези небивалици не вярва никой що-годе запознат с историята човек. Но прави впечатление как от тези лъжи въпросните люде искат да скалъпят някаква "история" на "нация", която "съществува" само в техните фантазии. Смешно и жалко. Най-добре за тях ще бъде да поискат прошка от Майка България за лъжите и хулите, които изливат по адрес на Родината си.
цитирай
16. nakom - определено трябва да поискат прошка
07.09.2007 14:39
имам предложение как да я поискат - с глава заровена в плитка яма в земята, задник издигнат високо нагоре, свит надве колан между зъбите, и чета на АОК невидяла жена от поне година зад гърба.
цитирай
17. lambo - до Pela от 26.12. 2006г. ... Браво ...
10.10.2007 22:55
Чети сега, МАКЕ-донецо ...
Както аз успешно си те чета, така съм сигурен и за теб, че ще ме разбереш ...
Значи ти си си сложил прякор (nick-name) Pela ...
Столицата на древна Македония. Аааа виж какъв голям порасна,
като се сроди со Сашко Македонски

Преброяванията, за които ти пишеш след 1946г. са по заповед на Югославския агент Георги Димитров, по това време наложен за господар на БГ. Той такава заповед е издал на местната власт и милиция: "Най-малко 85% от населението трябва да го запишете македонци" С хубав бой и пердах е станало това. Такава е истината

Нашия български народ е съставен от над 33 етноса.
Отначало това са били само 3 групи:
местните траки, славяните и българите на Аспарух.
Аспарух е един от 5-те сина на Хан Кубрат, от рода Дуло

Но другия син на Кубрат - Кубер, заедно със своите българи идва в Македония,
малко преди Аспарух и се заселва в Битолското поле (тогава Керамисийско)
Има запазено писмо на Тервел (наследника на Аспарух) до "чичовците" от Македония

Така че и трите етноса - заварени траки, славяни и българи от рода Дуло,
са в основата на населението от Черно до Адриатическо море

Така че първо чети, после пиши ...

цитирай
18. анонимен - Македонизъм=неграмотност !
21.02.2008 19:56
ОМО или ХОМО,това е въпросът??? В дни ,когато целият свят разбра за фалшивото сътворение на държавата"Македония" или ФИРОМ,както е офицялно прието да се казва,шепа предатели и сръбски мекерета решиха да се правят на интерестни!!! Още повече 2/3 от гражданите на така наречената държава са подали документи за българско гражданство а другата третина просто се чувстват българи !!! Та ,тази бандитска банда е решила да търси под вол теле....Не ,уважаеми,там има само волски кур !!! Та с две дями, когато се сформират държави като Косово и когато и децата влизаики в интернет знаят и научават истината за живота,просто е тъпо и глупаво да се правиш на анимационен герои и да градиш лайняни позиции,тъпо е и елементарто!!!! Македония е коминтерновска и сърбоманска измишльотина на която не се би хванало вече и умряло куче, така ,че който иска да стане за смях ,нека твърди и подкрепя умрели идеи ,каквато е македонизмът......
цитирай
19. анонимен - Да живее България !!!
23.02.2008 14:43
Доиде вече края на сръбският мерак македонизма! Дните на измислената държава "Македония" са вече преброени !!! Стига вече ЛЪЖИ,ЛЪЖИ И ХИЛЯДИ ЛЪЖИ за съществуването на македонска нация,няма такова животно ! Да живее майка Б Ъ Л Г А Р И Я ! ! !
цитирай
20. анонимен - времето работи за Македонците.
16.05.2008 15:55
Драги другари истината е една в МАКЕДОНИЯ НАСЕЛЕНИЕТО е коренно генетично е доказана връзката между древните македонци и днешните следователно в МАКЕДОНИЯ ЖИВЕЯТ МАКЕДОНЦИ.....Не 5000 а 500 000 вътрешно се чустват Македонци и това вие го знаете и затова ви сърби дупето чао.........
цитирай
21. анонимен - Райко Жинзифов
22.10.2008 22:36


Гусляр в собор


"O, гърци, гърци, чуйте нас,

чуйте наш народен глас!

Знайме ми, разбираме ми

злобна цел, коя криете ви.

Досега не погърчихте нас,

занапред храбро чекаме вас.

Време ет дошло, не ет далеч,

с остро ли перо, с остър ли меч

ке делим, ке ся караме ми

в сегашни дни и в подирни дни,

в широко поле,- в планина

за народност и за правина,

за бащина, за майчин язик...

Охрид и Търнов веч дали вик.

Македония, чудна страна,

нема да бидит гърчка она!

Шума и гора, и планина,

самий камен на тая страна,

птица и риба в Вардар река,

живо, мъртво на свои крака

ке станат и ке дадат ответ

на цела Европа, на цел свет:



Я българка сум. българин сум я,

българе живеят в тая страна!"

Так ся кълнат, гласи вишат

сложно, дружно старци, момци.

И казаха да запишат

тие думи за потомци.

А невинните девойки

заиграха си народно,

накитени глави с вейки,

с цвете полско, домородно.

Из них една македонка,

хубавица милолика,

светлокоса, чърноока,

с снага стройна, белолика,

запеяла,загукала -

- исто славей, малка птица,

запрусала, заиграла

како полска яребица.



"Я сум млада бугарка,

име ми ет Милкана,

я сум чиста славянка,

в Бугария родена

от бугарски род

и бугарски плод.



Майка ми ет бугарка,

керка на чист бугарин,

имам кума бугарка.

вуйко им ет бугарин

от бугарски род

и бугарски плод.





Любам я бугарина,

юнака я милувам,

свършена за Драгана

и ке да ся омажам.

Гърк за мене враг

а бугарин - драг.



На мой род ке придадам

неколку си синчиня,

ке кърстам, ке израстам

вси чисти славянчиня.

от бугарски род

и бугарски плод.



Тежко се закълнувам,

ке ги кърстам бугарски,

с иминя ке назовам

не г-ърчки, не немечки.

Гърк за меяе враг.

а бугарин - драг.



Име нека ет Боян.

Здраве, Драган ил' Стоян.

а не гърчко Ксенофон

или друго - Демофон.

Чуждо за чужд род,

свое за свой род-



При моя умирачка

клетва я ке оставам,

при земна ми отлъчка

сину си ке зарачам

от бугарски род

да оставит плод."



А млади не мълчат и младите пеят

и нихното сърдце се распламенило, .

и нихните чувства веч не немеят,

българско слово в них мисли оживило.

И гледаят они, че безплодна ет нива,

пълна сос троскот, она със търнйе расла,

при диво оранйе, при работа дива

зърно мъртвеяло и сила му гасла.

И видеха на дедови им слепенйе

и нихно страданье, глупаво търпенйе,

че стари години, златното време

мина с съдни мъки и с тежко бреме.

Пак сос гуслярът заедно грмогласно

песън запеаха, та песня последна,

и ръци ои дали сложно, согласно

ся кълнат с душа за свобода жедна.



"С руйно вино домородно

нек наполним до три чаши,

братя редом, братя, сложно

нек ги земим в ръци наши.



Сме славяне как московци.

сърби, чехи и поляци,

чърногорци, ерцеговци

и хървати, и бощняци.



Братя, вече дошла доба,

да испием първа чаша

не за завист, не за злоба,

но за братство, дружба наша.



Треба вера, твърда клетва.

да сме верни ми до гроба,

да сме чисти като жертва.

като в майчина утроба.



Нек испием втора чаша,

че време ет пак наново

да загърмит в земля наша

матерно ни, живо слово.



Нек ся ширит, ся раздава

в България горна, долна.

от Вардара до Дунава

дума свободна, народна.



Айде сега трета чаша

нек испием ми до капка,

нрави ни, народност наша

да не газит нога вражска.



Гологлави! В ръци шапки!

Обърнете дно на чаши!

Как що капат тие капки.

так да капнат врази наши!"

цитирай
22. анонимен - македонския фолквор е необятен.
03.11.2008 20:42
хиляди песни македонски пеесе за МАКЕДОНИЯ МАКЕДОНКИ МАКЕДОНЦИ и това е от как свет светува това е историята на един измъчен народ македонски...македонския народ е прекрасен .
цитирай
23. анонимен - До номер 20
26.03.2009 12:30
До Номер 20, бихте ли ми казали от къде почерпахте информацията за генетичните сходства между древните Македонци и днешните. Бих искала да се запозная по подробно.
Благодаря предварително.
цитирай
24. анонимен - ДО СИТЕ МАКЕДОНИСТИ
10.06.2009 11:49
ЗОШТО СЕ ЗАМАРАТЕ СО ТИЕ НАШИ БУДАЛИ.СРБИТЕ СИ ЈА ЗАВРШИА РАБОТАТА И СЕГА СЕКОЈ ТРЕСЕ ГЛУПОСТИ ЗА АНТИЧКИ МАКЕДОНЦИ.ЌЕ ВЕ МОЛАМ,КОЈ СЕ ИЗЈАСНУВА ЗА АНТИЧКИ МАКЕДОНЕЦ,ДА БЕГА ВО ГРЦИЈА.МАКЕДОНИЈА БЕС БУГАРИ-ОГИН ДА ЈА ГОРИ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807780
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52689
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов