Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2008 20:34 - НЕЩО СТАВА В „ДНЕВЕН ТРУД” – ЮРГЕН РОТ И МОЯ МИЛОСТ НА ГАСТРОЛИ В ЕДИН И СЪЩИ БРОЙ НА ВЕСТНИКА ...
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 5257 Коментари: 2 Гласове:
0



НЕЩО СТАВА В „ДНЕВЕН ТРУД” – ЮРГЕН РОТ И МОЯ МИЛОСТ НА ГАСТРОЛИ В ЕДИН И СЪЩИ БРОЙ НА ВЕСТНИКА ...

 

           І. Голямата изненада, да не кажем - сензация ...

Понеже през този „уикенд” сме станали хептен на „страна на чудесата”, та и вестник „Труд” ни поднесе изненадка в събота. От първа страница ни гледа не кой да е, ами ... Юрген Рот, а заглавието, изписано с огромни букви е:

 

Германският разследващ журналист Юрген Рот:

ТЪРСЕТЕ СИ КРЪСТНИКА ПО ВЪРХОВЕТЕ

 

Ха така-а-а-а-а, доживяхме „Труд” да публикува изявления на Юрген Рот. Само че, изненадата има продължение – трудоваците са се вдигнали чак до Берлин, за да интервюират изследователя на „новите демони” в Българистан. Както разбираме от текста под снимката на стр. 13 (!), „кореспондентката на в. „Труд” Ваня Енчева разговаря с Юрген Рот в лоби бара на елитния берлински хотел „Швайцер хоф” ”. Колко е елитен хотелът няма от къде да знам, но фактът си е факт – Тошо Тошевата дружина е проводила вестоноска, която да уведоми г-н Рот за огромния интерес към личността му в милото ни Отечество и да му зададе няколко въпроса.

Няколкото нъпроса са помогнали на графичните дизайнери на вестника да напълнят с г-н Рот и отговорите му следните места: половината първа страница, почти целите 12-та и 13-та (!) страници, плюс цялата 15-а страница (вярно, без едно обемисто рекламно каре на SЕАТ).

Ето и как ни въвеждат в темата, драгите трудоваци:

„В четвъртък вътрешният министър Румен Петков обяви, че ще съди германския разследващ журналист Юрген Рот за клевета. Ден по-рано електронното издание „Медиапул” публикува извадка от книгата на Рот „Новите демони”. В нея пише, че министърътъ бил замесен в скандал с амфетамини. По този повод, нашит кореспондент в Германия се свърза с журналиста. Неговите творения са стряскащи и недоказани, но „Дневен Труд” реши да ги публикува изцяло заради обществената значимост на засяганите проблеми.Така или иначе, книгата ще излезе от печат през есента на български език”.

Текстът на интервюто не мога да предложа на читателите на блога, поне за сега – нямам го в електронен вид, а не съм такъв мазохист, че да препиша четири вестникарски страници, само за да освидетелствам новия уклон в дейността на „Дневен Труд”. Пък и като нищо ще ме ошамарят за авторските права – и с право, интервюто си е оригинално тяхно. (Това не са ни отношенията на състава на форума „Де зората” с бай Васил Станилов и с Цоня Събчева). Ще видя, какво мога да направя, за да стигне до хората извън България, прелюбопитният разговор на журналистката от „Дневен Труд” и разследващият журналист Юрген Рот.

Тук обаче ще си позволя следния кратък коментар. Въпреки свещенното убеждение на много хора, че медиите формират общественото съзнание, (дори и когато няма общество ...), комерсиални проекти като ВАЦ-овите вестници, винаги следят общественото настроение и го следват стриктно. Затова и всяко правителство, (особено това на Иван Костов), започва с медиен комфорт по страниците на ВАЦ. Но когато „вацковците” започнат да нападат правителството ОСТРО, а не „по другарски креативно”, това е сигурен белег, че обществената подкрепа на кабинета е силно разклатена. Таблоидите не могат да си позволят лукса да не следват масовото настроение – те работят за тираж, а не за голата правда.

Така че, министър председателят би трябвало да се замисли дълбоко над тази публикация в „Дневен Труд” – няма съмнение, че тя не е само преследване на сензация. Три години, опозицията не можа да направи нищо на правителството. За сметка на това, то само си направи такива неща, та чак „Дневен Труд” излезе в опозиция ...

 


            ІІ. И една дреболия ...
 

Доста неочаквано, на връх 13 април 2008 г., слава Богу – в събота, а не в петък, вестник „Дневен Труд” е решил да ме цитира и мен. Поводът е напълно сериозен – хвърлената от бившия президентски съветник – г-н Димитър Иванов (преподавател в „London School of Economics”) бомба – „На ръба сме на нова икономическа криза”. Пълният текст на изявленията на г-н Димитър Иванов (направени, ако не греша пред „Телевизия ЕВРОПА”), могат да бъдат прочетени примерно тук:

 

http://dimage.blog.bg/viewpost.php?id=182390

 

Според вестник „Дневен Труд”, съм казал следното:

 

„При сегашната ситуация не е възможно инфлацията да доведе до дестабилизация на икономическата среда. Надявам се, темповете на нарастване на инфлацията да се забавят”, коментира Теодор Дечев, зам.-шеф на Съюза за стопанска инициатива, пред агенция „Фокус”.

„Дестабилизация е доста силна дума, имали сме такива случаи, особено през 1996 – 1997 г. Не виждам по нещо ситуацията да наподобява тогавашната.

В България няма да настъпи ипотечна криза. Унас действа една парадоксална, но вярна формула – колкото по в неодимък живее бълагринът, толкова по-съвестно си плаща сметките и заемите. Изхождайки от психиката му, той ще обърне земята с краката нагоре но ще си плати”.

 

Като цяло, дописката в „Дневен Труд”, илюстрирана с моя снимка от преди десет години, на която съм се ухилил като варена ряпа, (J), е запазила духа на казаното от мен през Агенция „Фокус”. Иначе, оригиналната публикация на осведомителната агенция изглежда така:

 

 

Теодор Дечев: Българите са съвестни длъжници

 

11 април 2008 | 10:43 | Агенция "Фокус"

 

София. В България няма да настъпи ипотечна криза. Това каза пред Агенция „Фокус” икономистът Теодор Дечев, заместник-председател на Съюза за стопанска инициатива. По думите му в България има формула, която е парадоксална, но вярна - „колкото по в недоимък живее един българин, толкова по-съвестно си плаща сметките и заемите”. „Смятам, че изхождайки от психиката на българите, начинът им на мислене, българинът ще обърне земята с краката нагоре, но ще си плати. Отделен въпрос е, че това увеличение може да бъде поето. Много е неприятно, но не е убийствено”, категоричен бе Дечев.

Той посочи, че през последните години банките са натрупали рискове, най-вече чрез раздаване на потребителски кредити. „Ипотечните кредити са къде-къде повече защитени, но практиката сочи, че българите поначало са съвестни длъжници и че се издължават”, обясни Дечев.

Людмила СПАСОВА

 

 

Пак Агенция „Фокус” ме е цитирала да казвам следното:

 

„Логично е да се очаква още известно ако не покачване, то задържане на инфлацията на сегашното й ниво. Макар че някои от главните инфлационни генератори, каквито бяха държавните политики по косвените данъци, по акцизите в определена степен вече са изконсумирани”. Такова бе мнението на икономиста и заместник-председател на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев. По думите му повишаването на цената на електроенергията и природния газ не могат да не подхранят инфлацията. „От тази гледна точна не е логично да бъдем крайни оптимисти, но се надявам, че темповете на нарастване на инфлацията ще се забавят”, каза Дечев.
 
„Инфлацията се отразява по един-единствен начин на обикновените хора, а именно - вредно. Никой не обича да му се повишават цените на хранителните стоки, на комуналните услуги и т.н. Не виждам някога да е имало особена полза от инфлацията”, посочи още икономистът.

По думите му при сегашната ситуация не е възможно инфлацията да доведе до дестабилизация на икономическата среда. „Дестабилизация е доста силна дума, имали сме такива случаи, особено през 1996-1997 г. Не виждам по нещо ситуацията да наподобява тогавашната”, категоричен бе Теодор Дечев.

 

Като се абстрахираме от факта, че не съм икономист, бих добавил само, че това изказване се дължи не толкова на кух оптимизъм (това е най-опасното настроение за човек, който анализира каквато и да е бъдеща перспектива ...), а и на факта, че на американския пазара на ипотечните заеми, американските банки „загребаха” доста на дълоко сред значително по-неплатежеспособните домакинства. За определен период, банките в САЩ отпускаха ипотечните кредити с големи отсъпки за първите години от периода на изплащането на заемите. Изтичането на тези своеобразни „гратисни периоди”, незабавно „отвърза” кризата с ипотечните кредити.

У нас такъв подход не е бил прилаган или поне не в този му краен вид. Кредитоискателите по ипотечни кредити в България през последните години си бяха общо взето напълно платежноспособни.



Тагове:   труд,


Гласувай:
0



1. анонимен - :)
13.04.2008 21:03
Ваня Енчева просто там живее, в Берлин.
Добре, че сте написали това експозе, защото не купувам таблоиди, а понеже други няма - чета в нета :) Тошо също е част от мафията, разбира се. Може би вече е уплашен? Приятно е да си го мисля...
цитирай
2. анонимен - В.Кандимиров
28.04.2008 00:58
В целия горен текст виждам като тънка нишка една основна мисъл: че комерсиални вестници като вацовските не формират общественото мнение, а само следват обществените настроения. Нещо като лакмусови хартийки: посинее ли обществото, посиняват и те и т.н. От това веднага изниква въпросът кой пък създава тези настроения - останалите медии ли, или те се създават сами, щото обществото само си осмисля събитията?
Не, няма медия, коята да не си поставя задачата да формира общественото мнение - освен телефонния указател. Особено жълтите комерсиални медии като вацовските. Да, те следват и угаждат на пошлия вкус на тълпата. Но това е технически похват, с който постигат търсения тираж. А налагането на собствено мнение не винаги противоречи на високия тираж.
Медийният комфорт в началото на управлението на Иван Костов (а и малко пради него) беше купен. Софиянски като кмет (или като глава на служебното правителство - не съм сигурен) даде място на Тошо Тошев да се построи нова редакция. Това беше условието да се поддържа СДС. После кредитът се изчерпи и Костов стана злодей. По изборите през 2001 Тошо е искал от СДС пари - ако се не лъжа, е ставало дума за дна милиона лева, за да вземе пак страната на СДС. Не ги е получил и затова застана на другата страна.
Това е търговската политика на тези вестници. С такава стока търгуват. И ще направят непростима грешка, пренебрегнат търговските си принципи заради някакви си обществени настроения. А на техните собственици от ВАЦ им е все едно какво правят, стига паричното ручейче към собствения им джоб да не намалява.
Така, че "Дневния труд" далеч не е излязъл в опозиция. Само малко е решил да коригира курса според настоящата обвързаност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5806793
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52687
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов