Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2008 01:15 - Ако Хитлер беше спечелил Втората световна война ...
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 79264 Коментари: 44 Гласове:
4

Последна промяна: 08.05.2008 10:02



В коментарите към предишния постинг, посветен на проблемите, породени от глобализацията и от някои широко разпространени погрешни схващания за нея, неочаквано изскочи въпросът, "какво щеше да стане ако Хитлер беше спечелил Втората световна война ? " .... Въпросът е зададен от регистриран блогър  - Фелдмаршалът. Политическата фантастика много ми допада и с удоволствие бих си изпробвал силите в нея. На първо място, искам да отбележа, че други - по-талантливи от мен вече са оставили следа във връзка с този сюжет. Романът "Фатерланд" е факт от много години насам и е безспорно постижение в жанра.

Аз нямам време за да напиша цял роман, затова ще отговоря така:

- Хитлер не би могъл да победи т. нар. "антихитлеристка коалиция" в състав от САЩ, Обединеното кралство, СССР и Франция, плюс още един куп държави от Южна Америка и басейна на Тихия океан (визирам Австралия и Нова Зеландия). Подобен сценарий не би могъл да се осъществи, дори и в ръцете на Фюрера да беше попаднала атомната бомба. Най-много, клетата добра, стара Европа да се беше обзавела пред 1945 г. и с ядрен холокост ...

- За да допуснем възможността, Хитлер да спечели войната, трябва да се промени нещо в изходното задание. Подобна промяна би могла да бъде само една - националсоциалистическа Германия и Съюзът на съветските социалистически републики (СССР) да се разберат помежду си, вместо едната страна да крои плана "Барбароса", а другата - плана "Гроза" ("Буря"). Всякакви други сценарии са несъстоятелни - не е било възможно нито сключване на сепаративен мир между Германия и Великобритания, нито пък е могла да се избегне войната между Германия и САЩ, при амбициите на Япония в Тихия океан и абсолютната лоялност на Хитлер към Токио. Пък и нали САЩ са били управлявани от "мръсните евреи" според терминологията на чистите арийци ... Така че, единствената възможност да се пренареди пасиансът е било разбирателството и съюзът между националсоциалистите на Хитлер и болшевиките на Сталин. На когото не му харесва, може да не чете нататък.

- Разбирателство между Хитлер и Сталин е можело да се постигне в случай, че Сталин е приемел принципното предложение на германския фюрер да се насочи право на юг към Индийския океан през Афганистан и Британска Индия. (Това, което Хитлер е предлагал на Сталин, малко преди да даде директива за разработването и даването на ход на плана "Барбароса", се оказа детската мечта на видния руски съвременен политик - Владимир Жириновски, който е посветил на този свой сън цяла книга, наречена "Последный бросок на юг". В нея, на лидера на руската Либералнодомократическа партия му се присънват руски войници, които са свалили ботушите си и си мият краката в ... Индийския океан. Това ако не е съвпадение на приоритетите ...)

- Ако Сталин беше приел този сценарий, щяхме вероятно да сме свидетели на военен кошмар с много по-голяма продължителност от действителната такава на Втората световна война. Никой не може да прогнозира, колко дълго щеше да продължи войната в Азия, където англичаните и американците щяха да имат неудоволствието да се бият с японците в Китай, Тихия океан и Бирма; с руснаците в Афганистан, Британска Индия и може би в Тибет; с германците и италианците някъде из Близкия Изток, ако разбира се последните успееха да преодолеят бритнската отбрана в Египет и на Суецкия канал ... Никой не може да каже, дали германците щяха да дебаркират на Британските острови и ако отговорът е "да", как щеше да завърши тази операция. Единственото, което може да се каже с абсолютна сигурност е, че Втората световна война щеше да бъде в пъти по-кръвопролитна и доста по-продължителна.

- При изпълнението на рамкирания по-горе сценарий, щеше да се осъществи детинската мечта на няои наши доморасли геополитици, които чакат да дойде денят в който "силите на сушата" (Германия и Русия) ще се съюзят срещу "силите на океаните" (общо взето - англосаксонският свят, САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Канада ...) и веднъж за винаги ще "счупят гръбнака" на "водната англо-саксонска плутокрация". Можем да гадаем за изхода от войната, но нищо чудно в един момент да се стигнеше до "примирие без мирен договор", подобно на войната в Корея. Двата воюващи лагера щяха да бъдат напълно изтощени, а соицалинте и хуманитарни последици от подобно военно упражнение са трудни за прогнозиране. Ако някой иска да пише роман на ужасите - подарявам му сюжета. (Е, все пак може да се позове на този постинг ... :-))) "криейтед бай Теодор Дечев, ъндър дъ инфлуънс оф дъ Фелдмаршал ... Върхът !"). Каквито и апокалиптични прогнози за всемирен глад, епидемии, срив на цивилизацията и прочее да правим, все могат да се окажат вярни. Добрата новина е, че въпросният сценарий не се е осъществил ...

- Ако приемем, че при разглеждания сценарий, Втората световна война е щяла да продължи двойно по-дълго - не до 1945 г., а до 1950 - 1951 г., след което откриването и разработването на ядреното оръжие може би щеше да възцари някакво примирие, (след като високоцивилизованите страни сколасат да изличат от картата на света поне десетина мегаполиса - проекто-списъкът им също може да се включи в един "роман на ужаса"), най-вероятно някъде чак към 2000 г., щеше да настъпи своеобразно "разведряване" и "либерализация". Старите велики лидери на воюващите страни щяха да са напуснали този грешен свят, поколението на техните "верни последователи" също щеше да се е поизхабило и някаква нова генерация политици щяха да стигнат до дълбокомъдрения извод, че войната не може да продължи вечно. И щеше да започне процес на помирение, макар и без падане на "Берлинската стена". Такава просто нямаше да има. Но няма гаранция, че и Берлин щеше да съществува ...

- При подобен развой на събитията, напълно възможно е центровете на динамично развитие на човешката цивилизация да се окажат на други места в сравнение със сегашните. Нищо чудно обаче, точно САЩ и Нова Зелавдия (Австралия щеше да отнесе някоя "шикалка" по време на сблъсъка си с доблестните бойци на Микадо)  да се окажеха най-запазени след повече от десет години война и последвали десетилетия на взаимно дебнене с "ядрени тояги" в ръцете на Великите сили ..

След този свободен полет на фантазията, да видим, къде щеше да е България ... Сигурно щеше да си е на мястото, но без всякаква гаранция за излаз на Бяло море и за "български ренесанс" в Македония. Ще кажете - защо ? Нали доблестните войски на Фюрера, щяха да са ни ги извоювали тези територии и да ни ги поднесат на тепсия, без да дадем изстрел ? Да, само че, щяхме най-вероятно да ги администрираме до безкрайност, без да имаме и една хартийка, т.е. международен договор, на която да пише, че тези земи се дават на Българското царство. Както впрочем са гледали на нещата и немците през Втората световна война.

Вижте следващите две картинки:

Първата карта е административна карта на Обединена България (обединена за две - три години, колкото да ни държи скомина за още петдесет - сто ...). Ако искате - наричайте я и Велика България, няма проблем. Проблемът е само в това, че тази карта е ... българската гледна точка. Германската гледна точка е била малко по-друга и тя е отразена на втората картинка.

Граници и административно деление на Обединена България или специално за Фелдмаршала - на Велика България. Това е българската гледна точка.

image

На горната карта между другото се вижда, че по-голямата част от т.нар. "Спорна зона" (от споразумението между България и Сърбия през 1912 г.) е дадена на Албания, разбирайте на Италия. Или както се твърди - отгчен от българско - италианските прения, които не са били особено приятелски, Хитлер въздъхнал и казал, че нещо трябва да се остави да решат и следващите поколения.


Граници на дължавите в Нова Европа според германските картографи, които както знаем са страшно пунктуални хора. На картата ясно се вижда, че България получава по безспорен начин само Южна Добруджа, за която има и съответен международен договор - Крайовската спогодба. Вардарска Македония и Беломорието са оставени под българска администрация и ... толкова. Това е германската гледна точка ...


image

Ако някой иска да разгледа тази прелюбопитна карта, може да го направи в разедла за карти на елктронното списание "Анамнезис" - www.anamnesis.info Предварително моля да не са правят глупави изявления, че източниците не са достоверни - не сме се събрали да си играем на орехи ...

На картата са показани много пунктуално границите на Независимата Хърватска държава на поглавника Анте Павелич, немските и италианските придобвки в Словения и прочее. За Македония и Беломорието със ситни буквички е отбелязано, че земите се стопанисват от българите. За собственост не става дума ... Можем да смятаме, че в крайна сметка България е щяла да получи излаз на Бяло море, но гаранции за Македония не са давани никакви.

Нещо повече - германците доста прагматично са решавали кой е ариец и кой не в международен план. Югославското правителство на Цветкович е било постигнало споразумение за съюз с Германия, който е щяр да му донесе излаз на Бяло море през и с град Солун. Естествено, при съюз между Германия и Кралска Югославия, никой не е имал никакво намерение да ни връща каквато и да е Македония - ни за вечни времена, нито за администриране ... Превратът на генерал Симович, докарва на Югославия пълно разорение, а на България - удоволствието да администрира Македония, с надеждата, че след края на войната ще си я полечи "с документ". Е, не сме я получили ... Но и да беше спечелил Хитлер войната, съмненията пак са огромни - тогава италианските претенции щяха да са още по-амбициозни. И със сигурност, немците щяха да се съобразяват с тях.

За това, когато пишем изявления от типа, "ако баба ми беше мъжка ..." (извинявайте за изящния изказ), добре е да сме се позапознали с повечко източници, включително и германски ...

Допълнение от 08 май 2008 г.

Линк към карта на окупацията на Гърция през Втората световна война, илюстрираща италианския апетит и германската отстъпчивост по отношение на претенциите на Мусолини.

http://anamnesis.info/resources/Okupacionni_zoni_v_Garciq_1941_1944_The_Occupation_of_Greece_1941-1944.pdf



Тагове:   Хитлер,   война,


Гласувай:
5



1. libertybell - Г-н Дечев,
06.05.2008 02:25
Вие искате да убиете фантазиите на българските адепти на "Хилядолетния Райх на германския народ" :))
Но грозния ви план няма да успее! Новоизлюпените ни "националсоциалисти" нямат време да четат, защото не им остава време от трескаво дращене на безмислици по форуми и блогове!
цитирай
2. m1d2g3 - Поздравления,
06.05.2008 08:19
за добрия анализ и за нервите да ограмотявате безнадеждните "арийски" елементи, но аз смятам, че сполучливо наречените от libertybell "адепти на "Хилядолетния Райх на германския народ" са безнадеждни случаи. Т.е. тези хора, на този етап, е невъзможно да бъдат убедени дори и с най-солидните и безвъпросни доказателства, че България просто е била играчка в ръцете на Хитлер, както и на Сталин и Чърчил, разбира се (нали знаете за цигарената кутия на 9 октомври 1944 г., в Москва).
Не съм сигурен, че си заслужава тези очевидности да се насочват към хора, които говорят за расови превъзходства в ХХІ в. Те просто не искат да приемат, че тяхната версия е погрешна, и когато срещу тях застане аргумент се подема кръчмарския стил поведение.
Историята на Третия райх е доста повече от "Зиг Хайл" и "Смърт на предателите".
цитирай
3. mitternacht - еййй
06.05.2008 10:23
че кеф!
Господ здраве да ти дава, особено за картата на Велика България.
Да почна горе-долу по ред.
Аамии... що да не е възможно.Той почти им го е нааатаковал.На всичките.Барабар с руснаците.Амаа... обрати.Нали знаеш, цял свят, срещу няколко съюзника, няма начин.
Ако, примерно (нали сега си фантазираме?), ако са били разработени по-новите оръжия, реактивните самолети, е тогава действително щеше да го наааатакова на всички.
Тц... надали биха се обединили.Точно, защото идеологиите им би трябвало да са пълната противоположност, пък и Хитлер (тъй го водят) мрази социалистите.
Но, да речем, че просто решат да не се пердашат.Все едно-не се виждат едни други.Първо да опердашат другите, пък после да му мислят....
Все едно-обажда му се по телефона:
-Пич, днес ще отараша Англия, ти ако искаш се заеми с Америка.Няма да ти се меся.
Ооо голям сеир би било това!О дааа!
Всички, срещу няколко.Ама силни няколко.(то пак си е било така, само че тогава няколкото щели да бъдат повече).Кой-знае-колко биха воювали.Мноого.

Ако евентуално победят всички, ще останат само Остта и СССР.Нали така?
После пък, така или иначе, щяха да се сдърпат взаимно.Обаче, през това време, най-вероятно, Германия щеше да е технологически десетки години напред.Тоест, би сринала СССР.Та, евентуаалноооо, в друго измерение, Остта би станал световен властелин (иииба*и).
Ние щяхме да сме им съюзници.Партизаните щяха да бъдат пречукани по горичките.
Май в постинга не говорим за евентуалните последици от победата на райха, тъй че няма да се размечтаваме прекалено.
Но нали знаеш кои научни разработки и открития са най-големи...

Уатевъ, щяхме да сме съюзници, победители...
Викаш, няма да ни дадат ъъмм Македония.
Няма проблеми.
Доволни сме и на Хаваи.



цитирай
4. анонимен - И нацистите и комунистите са по един калъп скроени!
06.05.2008 22:16
Не могат да смятат. Нито да мислят. Икономическата география им е скучно четиво.
Във "фелдмаршалските" им глави виреят само идиотщини по "mitternacht".
цитирай
5. stoni - "Ех, Стоянчо, ако Хитлер беше ...
07.05.2008 20:10
"Ех, Стоянчо, ако Хитлер беше спечелил войната този хол с тез размери, щеше да е кухнята ти"
И казваше "Наздраве" на освещението бай Георги Крушoвски - лека му пръст....той застреля брат си със служебния си макаров и после себе си.В нашата милиция там в долината на Дългите Гащи, една част от "старите" го помнят добре и с добро.
Въпреки, че по онова време основно черното и бялото бяха комунизма за едни и фашизма за други, не смятах, че е прав.Дълго е за обяснение защо, но най накратко изглежда не съм смятал, че символите и трупащите се глупаци под тях са причините за зло и добро.Така и излезе когато след време се разбра от онези които търсеха истината, че тези символи са си на една монета.
Така и сред тези млади ще се намери някой да го проумее и има шанс ако има с кого да си говорят от онези открили тези истини...инак и те ще си останат в компания с вярващи подарени велики българии, въпреки че днес България си опира на няколко морета без граници и границите са само в главите и възможностите на слепите.
цитирай
6. teodordetchev - Фелдмаршале, не съм очаквал да се съгласите с мен.
08.05.2008 09:47
За съжаление, Вие влизате в конфликт с фактите. А те са:

- в рамките на първоначалния план за война на Балканите, се е предвиждало Германия да воюва само с Гърция, която вече е била нападната от Италия.

- българската армия е трябвало да прикрива турската граница в случай, че англичаните успеят да нкарат Турция във войната на своя страна.

- България е трябвало да получи излаз на Бяло море от Дедеагач до Кавала включително. Затова и изрично съм написал, че най-вероятно, в случай на победа на страните от Оста, България щеше да получи въпросния излаз на Бяло море.

- Хитлер не е давал първоначално абсолютно никакви обещания за земи в Македония, защото кралска Югославия е била негов СЪЮЗНИК. На Агославия е бил обещан излаз на Бяло море, заедно с град Солун. За това е имало подписан надлежен договор между правителството на Цветкович и германците.

- Хитлер напада Югославия от немай къде, защото в Белград е извършен преврат, начело с генерал Симович, който веднага ориентира Югославия към Англия. Войната с Гърция и Югославия, струва на Хитлер фатално забавяне на изпълнението на плана "Барбароса".

- След разгрома на Югославия, Хитлер дава Вардарска Македония, (без Тетовско, Кичевско и други територии от "спорната зона" от 1913 г.) за администриране на България, без каквито и да са гаранции за следвоенната уредба на тези земи. На мен поне не са ми известни подобни гаранции - ако някой се позове на някаква спогодба, ще се поправя веднага. Но едва ли някой ще представи нещо черно на бяло. Причината за това е не само във войната, но и в много сериозните италиански претенции. По време на войната има много сериозни конфликти между България от една страна и Италия от друга за демаркационната линия в Македония. Дори един председтаел на Народното събрание си отива заради не особено приятелска реч по повод италианските претенции. Вижте за това в дневника на проф. Богдан Филов.

- За съжаление, противно на Вашата логика, повечето придобивки на Италия и примерно на Унгария за сметка на разгромената Югославия имат съответната договорна уредба, докато Македония ние сами сме си я нарисували на картата на Велика и Обединена България. Между другото - по същия начин Косово е под италианско - албанска администрация, но не е "дооформено" официално като част от "Велика Албания", намираща се под протекцията на още по-велика Италия ...

- Неоспорим факт е, че в мига, в който България се отмята от Германия, немците се обръщат към Иван Михайлов с предложение да създаде "Автономна Македония", но той отказва категорично.

Това е дреги Фелдмаршале. Проблемът може би не е бил толкова в добрата воля на германците, колкото в маниакалните амбиции на италианците, но Хитлер се е съобразявал с тях много стриктно. Той е бил изключително лоялен към Мусолини във всяко отношение и това му е създало доста проблеми.

Вие сте в правото си пак да не приемете моите аргументи, които намирам за доста ясни и неизкривени, но аз от своя страна съм в правото си да не доказвам повече логиката на своето твърдение. Освен ако няма "новопоявили се доказателства", с които безспорно ще се съобразя.

Запазвам си правото да публикувам в блога картата на окупацията на Гърция, за да се убедите колко щедро са били задоволявани италианските претенции, въпреки практически нулевия принос на Италия за победата над гърците и огромните щети, понесени от Германия във връзка с тази авантюра на Мусолини.

Що се отнася до определението "новоизлюпен демократ", аз съм се излюпил като демократ малко по-отдавна, отколкото Вие сте се излюпил като националист. Което не ми пречи да се държа уважително с Вас и Вашата гледна точка, без значение дали е погрешна или не.

Можете да ми драснете ред - два, в които да обясните как точно подражавам на САЩ и Израел. Между другото, като защитници на Отечеството си, евреите заслужават само да им свалим шапка. Вие като човек, определящ се като националист би трябвало да сте първия, който да го стори ...
цитирай
7. teodordetchev - Фелдмаршале, ...
08.05.2008 11:45
... по точка първа, разсъждавате малко стандартно. Спомнете си, че в резултат на убийството на крал Александър, на лобито на привържениците на Антантата е нанесен тежък удар. (Не случайно някои историци твърдят, че поразяващата ръка на Владо Черноземски е била направлявана от сложната логистика на операция "Тевтонски меч". Но дори и да приемем, че това са спекулации, прогерманското лоби н Югосламия е получило криле след атентата в Марсилия).

Между другото, в сръбската дипломатическа традиция има много силен "австрийски" вектор, намиращ се в постоянно противоборство с руския вектор. Спомнете си Сръбско - българската война и появата на Кевенхюлер, който безцеремонно спира българското настъпление и спасява сръбските си протежета от още някое и друго поражение ... Представата за Сърбия като "клиент" само на Русия и на страните от Антантата е доста едностранчива. Югославия можеше спокойно да изкара Втората сватовна война като съюзник на Германия ако английските тайни служби не бяха толкова добри и про-активни ...

Точно сключването на съюз между Германия и Югославия, показва, че ревизията на Версайската договорна система на Балканите не е била главния приоритет на Германия. Хитлер е нямало да се забърка и в конфликт с Гърция, ако Мусолини не беше решил, че "Фюрерът ще научи от вестниците, че Италия е окупирала Гърция". Фюрерът е научил, макар и не от вестниците за пълното поражение на италианците в Гърция и е трябвало да им се притече на помощ, проваляйки собствените си планове.

Така че, Германия не е дошла да воюва срещу Гърция и още по-малко срещу Югославия, за да помогне за нашата национална кауза и Национално Обединение. Германия е дошла на Балканите зорлем, "с отвращение", по чисто ВОЕННО СТРАТЕГИЧЕСКИ причини.

Бележките Ви по точка 2., без да се обиждате не почиват на никакви аргументи. Кой Ви каза, че окупираните от Италия (чрез Албания) земи са щели да бъдат дадени на България след войната ? Имате ли макар и най-малки фактически аргументи за това ? Защото аз Ви представих аргументи за точно обратното. Да прощавате за шегичката, ама Вие да не сте участвали в спиритичен сеанс с Рибентроп, та знаете за такива зашеметяващи перспективи на българското "държавно землище" ? Е, хайде не се обиждайте, знам че сте докачлив ...

По точка трета се налага пак да Ви обясня, че ме повишавате - не съм доцент в никой университет. За сега съм само скромен магистър по политология и доктор по социология. Преподавам в два университета, но нямам толкова престижна титла. Тя се дава не чак толкова лесно и не за водене на блогове :-)

Член на БКП не съм бил никога, макар че не смятам това за героизъм. След "Десети" действително съм бил три години заместник министър на труда, за което не съжалявам и от което не се срамунам по никакъв начин. През останалите 17 години в една или друга форма ми се е налагало да бъда постоянен опонент на изпълнителната власт - къде по-остро, къде по-меко.

Що се отнася до Израел - извинявайте, забравих, че арабите са били съюзник на Германия през Втората световна война ... Макар че аз визирам малко по-късен период. Между другото, знаете ли, че преди да премине към "окончателното решаване на еврейския въпрос", Хитлер е водел разговори с правителството на маршал Петен и Пиер Лавал във Виши за създаване на еврейска държава на остров Мадагаскар, който по онова време е бил френска колония ? Това е проверен исторически факт.
цитирай
8. stoni - Ajdeee
09.05.2008 00:20
Xitler bil vsq6tnost gena...
4etete tuk....
http://teodordetchev.blog.bg/viewpost.php?id=189683
цитирай
9. teodordetchev - Фелдмаршале, ...
09.05.2008 00:57
... по всичко личи, че разполагате с неограничен лимит от свободно време и неподозирана способност да наричате челното - бяло. "Либърти бел" (коментар номер едно) ще вземе да излезе права .... А ми се щеше да не е.

Тъй като моето време НЕ е НЕограничено, отговарям Ви за последен път:

1. Историята с остров Мадагаскар не опровергава абсолютно нищо около Холокоста. Просто със затягането на войната, Хитлер преминава към по-радикални и по-бъзри мерки срещу ненавижданите от него евреи. Между другото - едно преселение чудесно може да завърши с масов мор. Арменците са го изпитали на гърба си през Първата световна война, когато са ги разхождали из пустинята по маршрута "езерото Ван - Сен Жан д'Акър" ... В края на войната, хиляди евреи концлагеристи също са местени от едно място на друго с безкрайни пеши маршове и резултатът е бил аналогичен. Ако настояваш ще ти изпратя цветни карти с маршрутите и "картинки" с последствията от пешеходните "разходки" на концлагеристите от Изток на Запад. Дано само имаш здрав стомах, че да малко шокиращи ...

Да те захвърлят на някакъв остров в Индийския океан, където те очаква не дотам добронамерено местно население, което изобщо не е питано, иска ли да му се изпращат колонисти, пък били те и евреи, също не е голямо удоволствие. Резултатът от подобно "преселение" е щял да бъде пак мор, но действието е щяло да се развива далече от очите на европейците в това число и на немците на голям, екзотичен остров в Индийския океан. Както се казва: "Ще можеш да умреш, поне на въздух смеж ...".

2. Бях заместник министър на труда в правителството на Иван Костов от 1998 до 2001 г. Роден съм през 1962 г. Сам смятай на колко години съм бил. Иначе това за "неслучайния човек" ще взема да го приема за комплимент, ако че знам, че не е такъв :-)

По всички останали точки, не виждам смисъл да разговаряме, защото поне аз постигам ефекта на разговор със стената или още по-точно - с телевизора. Ти си обясняваш нещо, а дяволското устройство продължава да ломоти ...

Абе, човече Божи, защо не четеш, какво ти се пише ? Никой не казва, че България е щяла да си намали територията след войната, ако Германия беше победила. Казва ти се човешки, че българското владеене на Македония не е уредено с никакъв международен договор и че самите немци са го разглеждали като временно администриране. За разлика да речем от частта от Войводина, дадена на Унгария, която е третирана от Германия като интегрална част от маджарската държава. Схващаш ли разликата ? Не става дума, че Сърбия или Гърция са щели да вземат Македония. Става дума за италианските претенции, които са били толкова сериозни, че Хитлер е предпочел да не бърза с разрешаването на македонския въпрос.

Нямало било германско лоби в Сърбия - да бе, а правителството на генерал Недич от къде се взе - от ръкава на Рибентроп ли ? Имало си е чудно германско лоби в Югославия, при това и сред сърбите, но английските тайни служби успяват да създадат масова истерия и под лозунга "Боле рат него пакт", Белград се изправя срещу Германия.

От тук нататък, минавам на "Вие".

За операция "Тевтонски меч" не заблуждавам никого. За разлика от Вас, дори не съм абсолютно сигурен, че германското военно разузнаване е било замесено - атентатът е бил напълно по силите на ВМРО и усташите и те са можели да се стравят и сами. Но е напълно възможно твърденията за немско участие в атентата да са верни. Въпросът е там, че смъртта на крал Александър Караджорджевич маха от шахматната дъска един от най-ревностните провърженици на старата Антанта, на "малката Антанта" и пр. Това е било в услуга на немското лоби в Югославия (в това число и в Сърбия), макар че когато настъпва критичният момент, то е надвито от английската "пета колона".

"Австрийският вектор" посочих като пример, че сръбският политически елит не е бил ориентиран ВИНАГИ И ЕДИНСТВЕНО към Русия или към Англия и Франция. Нищо повече.

Приключвам дискусията. Единственото по което сме съгласни е, че не сме се разбрали за нищо. Което не е за учудване, а по-скоро е за съжаление. Без да се обиждате, но Вие и националсоциалистическият Ви кръжок нямате нито патент, нито монопол върху:
- национализма (в позитивния му смисъл);
- патриотизма
- родолюбието
и всички синоними на тези понятия. Общо взето, с виковете си "Зиг хайл" ходите по нервите на по-градивните и диалогични националисти, които ясно виждат как ги злепоставяте "със замах" ...

Не Ви достигат и аргументи в спора. Имам чувството, че се захранвате емоционално, когато Ви ругаят, а колегиалната дискусия Ви дразни повече от обидните квалификации.

Ако бяхте малко по-подготвен, просто щяхте да ме попитате за Крайовската спогодба и за ролята на Германия за връщането на Южна Добруджа на България с ПЕРФЕКТЕН МЕЖДУНАРОДЕН АКТ. С което щяхте да ми позатворите устата. Но Вие държите да докажете недоказуемото ... Прочее, Господ да Ви е на помощ. Бъдете жив и здрав ...
цитирай
10. анонимен - Фелдмаршале, слаба работа..
09.05.2008 08:51
Вземи прочети някоя сероизна книжка що е "холокост", що е "ционизъм", че и за България в периода на ВСВ. Някои от тях са и с картинки - ще видиш евреи дето "дърпат конците на МВФ" по клоните на дърветата, на купчини, само кожа и кости - не е вярно че единствените доказателства са разкази на очевидци - снимков и видео материал има предостатъчно и той може да се намери лесно в Интернет. Не се показва често по музеи и документални филми поради простата причина че би било безвкусно и прекалено непоносимо за гледане - разказите на очевидци освен това са много по-покъртителни - едно е да видиш купчина кости и друго да видиш сълзите и да чуеш плача на близките на убития.
Потърси малко и разбери какво представлява Ционизма и ще видиш че ционистите, заселниците от края на 19ти и началото на 20ти век, въобще не са имали време да въртят световната финансова система и да ограбват честни арийци като теб, ами са се занимавали с разкопаване на тамошната "почва" със строене на напоителни канали, със засаждане на фиданки.. въобще тежък селскостопански труд. Въобще една от главните части на ционизма е прославата на физическия труд и презрението към сферата на услугите в която досега повечето евреи са участвали - магазинери, дребни търговци, държатели на заложни къщи и т.н. Я си задай въпроса как може един орач да манипулира и промива мозъците на цялото човечество?

И аз обаче няма да се занимавам да те оборвам - не си струва; губене на време е да споря с такива като тебе. Повтаряш едно и също непрекъснато до повръщане и като видиш че не става нападаш личностно г-н Дечев - наричаш го комунист; ниско и грозно е и показва, че ти липсва възпитание от първите 7 години да обиждаш хората, като не си прав.

--Димитър,
обвиненията че масон да се насочат тук: dimitar.blogsome.com
цитирай
11. анонимен - глада на своя дух?
09.05.2008 14:57
С убийството на десетки милиони, със зверствата на Гестапо, ужасите на концлагерите, "специалитетите" на д-р Менгеле,...
Брехххх, каква жадна "душа"?
...
- младежо, имам чувство че си имал(имаш) тежко детство ...
цитирай
12. анонимен - що за малоумна идея?
09.05.2008 15:19
Ако Хитлер беше спечелил войната, България сигурно щеше да има далеч по голяма територия! Само дето нямаше да бъде БЪЛГАРСКА! Просто щеше да остане само географското име.
цитирай
13. анонимен - за теодор дечев
09.05.2008 15:26
Моля, свържете се с Вени Марковски на познатия ви електронен адрес.
цитирай
14. stoni - E, za6to pqk Veni Markovski ne se svqrge s T.De4ev..
09.05.2008 15:42
???
цитирай
15. mitternacht - тъй
11.05.2008 02:03
1.Абе... Македония ли е проблема?... както казах-бихме били доволни и на Хаваи.
2.Хъм... Турция на страната на Англия... имам някакви спомени, за образи, с турски фесове и орли.Всъщност-Чуждестранните дивизии на Вермахта.Ако не греша.
3.Гледай ти... човек от властта сред народа :) Няма лошо :)
4.Мм... ако стана диктатор.... сигурно и аз бих се чудил къде да завра всичките тия не-българи, дето са ни изпонатаковали държавицата... но какво да се прави.
Колкото до Холокоста, имаше много забавни клипове, показващи практическата невъзможност на такова нещо.
Бах' мааму.... 6 милиона черепа!Представяте ли си?!
Малко баирче до Берлин :)
5.Ааа... знаем ги тия снимкови доказателства.
Имаше една интересна снимка.Всъщност, снимката представляваше някакъв конц-лагерист, облегнат на стената.До нея пък, имаше същия тоя конц-лагерист, АБСОЛЮТНО същата поза (абее... същата снимка) само че, в краката му имаше завидна купчинка от трупове.
Малко.. поизфабрикувана работа.

Та такива ми ти работи...
цитирай
16. анонимен - Фекалмаршале, вземи се гръмни....
13.05.2008 00:21
Много интересно как един уважаван интелектуалец от типа на автора на блога всътпва в спор с Калоянчо от Русе. Спора е меко казано спукване от смех..
цитирай
17. teodordetchev - При цялото ми уважение към свободата на словото ...
15.05.2008 09:33
... ще взема да наруша принципите си и ще изтрия послания номер 22., 23 и 24. Освен ако авторите им не вземат да си ги изтрият сами ...

Но така като гледам, ще вземат да ме обвинят в нерешителност. Доколкото тази размяна на комплименти за фекалии, пубери и проститутки не допринася по никакъв начин за дискусията - дори и "по-пикантна" не я прави, преминавам към изтриване. Да прощавате, но за всяко нещо си има първи път. За мен това е първото и надявам се последно триене на коментари.
цитирай
18. teodordetchev - Така, а сега ще отговоря на въпрос номер 21.
15.05.2008 10:02
Той не е изтрит, въпреки съдържащото се в него недопустимо оскърбително обръщение към регистриран блогър, защото поставя принципен и в определена степен - важен въпрос:

"Много интересно как един уважаван интелектуалец от типа на автора на блога встъпва в спор с Калоянчо от Русе. ..."

Не знам дали съм уважаван интелектуалец, просто се имам за що - годе интелигентен човек. Още някъде към 1995 - 1996 г., престанах да се подписвах на каквито и да са "подписки на уважавани интелектуалци", подкрепящи една или друга теза.

(Тогава минавах за "уважаван интелектуалец", защото бях главен редактор на действително уважаван политически седмичник - първият отпечатана в печатници опозиционен вестник в България - вестник "Свободен народ". Първият му брой излезе на 01 февруари 1990 г., две седмици преди вестник "Демокрация", макар че много хора не обичат да си спомнят за това. Впрочем, трябва да се отбележи, че първото опозиционно печатно издание, определило се като вестник е в. "Независимост". Той обаче доста време се печаташе на матричен принтер и го лепяха по стените на София, като "дацзибао". доста по-късно - през пролетта / лятото на 1990 г., вестник "Независимост" започна да излиза на офсетов печат, но бързо беше спрян, защото не му дадоха хартия при служебното й разпределение. Тогава хартията се разпределяше чрез политически преговори, а покойният Андрей Луканов ненавиждаше въпросния вестник ...).

Та да се върнем на темата. Повече от естествено е да споря и с Калоянчо от Русе и с Борко от Сливен, поне по две причини (при необходимост мога да се сетя и за други :-))) ):

- такива са правилата на играта в блогосферата. Ще спориш с този, който е започнал дискусия с теб или респективно - ти си го "закачил".
- Все пак, аз съм професионален преподавател, преподавам в два университета и в един професионален колеж и за мен е повече от естествено да разговарям с млади хора. Ама възгледите им били в тежък конфликт с моите собствени, а единият бил склонен към скандиране на лозунги ... Ами - такива са хората, с такива хора дискутирам. Все си мисля, че целта на тази дискусия не е да обърна г-н Борис Накев в хрисим представител на християнската младеж или г-н Фелдмаршала в проповедник на етническата толерантност. Но тази дискусия се чете от много повече хора (поне така разправя броячът на блога) и сигурно за много от тях е интересно и дори важно да проследят излагането на противоположни гледни точки.

Между другото, когато искам да дискутирам със съмишленици или поне с хора, чиито възгледи са по-близки до моите - просто отивам във форума на "Де зората":

www.de-zorata.de

Там си има правила, които изключват възможността да се водят спорове по тези, които се отричат взаимно сто процентово.

Не се изживявам като някакъв ментор, пък и г-н Накев и г-н Фелдмаршала едва ли ще ме приемат за "наставник". Те са във възраст, в която убедеността на човек в собствената му правота е "априорна даденост". И в това няма нищо лошо, стига все пак от време на време да се замислят над "категоричните си убедености".

Така че, когато двама души спорят - обикновено те го правят заради трети лица, а не заради тях двамата. Пък и изкусността в спора не е гаранция за успех. На времето Св. Константин Философ, известен с монашеското си име Кирил, спечелил убедително диспута с представителите на исляма и на юдаизма, проведен пред хазарския хаган по изричното искане на последния. Всички признали победата на Св. Константин - Кирил Философ, в това число и хаганът, но накрая хазарите ... приели юдаизма. По чисто политически причини, нямащи нищо общо с богословието и вълшебното слово на участниците в диспута ... :-)))
цитирай
19. kalbotobg - Този и предният постинг...
18.05.2008 09:02
В постинга относно глобализацията "националистите" бяха против глобализацията.
Сега когато Хитлер е "глобалистът" няма проблеми. Дали причината за "вярванията" им не се основава на желанието просто да си развяват байрака?
цитирай
20. karavelov - В историята има едно правило!!! ...
29.05.2008 19:07
В историята има едно правило!!! Няма "ако"? :) Поздрави!
цитирай
21. анонимен - Riefenstahl
30.05.2008 22:40
Г-н Дечев,
Вие определено имате солидни познания и добър стил на писане, което прави блога Ви интересен. Като интелигентен човек, какъвто Вие определено сте, се надявам, че бихте приели малко конструктивна критика.
1. Като прелюдия на статията казвате, че, образно казано, се гмуркате в "политическата фантастика", а после изведнъж започвате да твърдите, че определени сценарии от така разработената "политическа фантастика" биха се осъществили с абсолютна сигурност, смятайки ги за... логични. Добре, ама историята, политиката и изобщо цялото човешко развитие често са лишени от логика, мисля, че няма как да не се съгласите с това. Та именно затова ми беше странно да прочета как Вие сте твърдо убеден за някои неща, като в началото на материала казвате, че размислите по темата са възможни само като "политическа фантастика".
Предполагам, че сте съгласен, че политиката (а и самата идея за нея) доста отдавна се е сбогувала с всякакви ценности, особено пък с ценностите на науката и етиката и, прегръщайки универсализиращата "ценност" на парите, се е превърнала просто в едно посредствено изкуство за трупане на капитали. Би ми било интересно да разбера какви според Вас са най-важните причини за това неприятно явление и кои са историческите общности и фигури, които са задвижили този безотказно работещ модел на световно развитие... Не искам да Ви натрапвам никакви гледни точки, но само искам да кажа, че вече дори предубедения човек от епохата на хипертолерантността започва да "загрява" коя е тази общност, която придвижи света до това му състояние в неограничения си стремеж към световно господство. Прощавайте, г-н Дечев, но не Ви прави чест да се опитвате да вмените на младите идеалисти възхищение към евреите, тази общност, чийто хилядолетен стремеж да подчини света е на път да успее, благодарение на своята ужасяваща хилядолетна традиция да изучава човешките слабости и хилядите начини да се облагодетелства от тях...
цитирай
22. teodordetchev - За политическата фантастика несъмнено сте прав ...
30.05.2008 23:49
... Но аз не мисля, че внушавам някому, че това е единствено възможният сценарий. Просто става дума за възможен и правдоподобен сценарий. Между другото, точно в романи от научната (дори не политическата :-) ) фантастика, са предсказани много интересни неща, на които сме свидетели днес. Всички пишат за техническите "находки" на Жул Верн, но никой не пише за стратегическото му прозрение - за възможността да се създаде стратегически подводен флот, с който да се достига до всяка точка на света. (Спомнете си помощта на Капитан Немо за възстаналия остров Крит).

В крайна сметка, това е един непретенциозен текст, за написването на който ме подтикна младият идеалист с още по-непретенциозния псевдоним "Фелдмаршал Велики". Наскоро той ме покани да дискутираме и по темата за демокрацията и диктатурата - надявам се да успея да му отговоря до ден два.

Не съм твърдо убеден в почти нищо на този свят, освен в съществуването на Господа - Бога, така че може и да сте ме разбрали неправилно за едно или друго или пък аз да съм се изразил неправилно.

Ако визирате нашия спор, за това на кого щяха да дадат Македония германците, ако бяха спечелили войната, искам да подчертая, че аргументите за това, че нещата изобщо не са били решени окончателно са сериозни. В крайна сметка, няма как да разберем "точната истина", защото Германия е загубила войната и няма как да се провери ...

Що се отнася до евреите, тяхната роля в историята и тяхното място в днешната уредба на света - не страдам от никакви проеврейски "обсесии". Просто смятам, че не бива да си затваряме очите пред историческите факти и да отричаме Холокоста, защото Третият Райх ни е бил съюзник и покрай него сме излезли на Бяло море и на Охридското езеро.

Що се отнася до държавата Израел - ограмната част от гражданите й не са банкери и борсови спекуланти. Както знаем, там има мощна индустрия, процъфтяващо селско стопанство и много прилечен сектор на услугите, в които работят хора, а не роботи ... :-)

Да разискваме, как така евреите са стъпили толкова дълбоко в световния финансов елит е интересно, но тук мястото едва ли ще стигне. Пък и други хора са написали не малко по въпроса. Между другото, ако следите последните събития на световните финансови пазари ще видите, че на тях играят не саво евреи и не само транс-национални корпорации. Националните държави се включиха мощно на финансовите пазари през последните месеци, чрез т. нар. си "суверенни фондове". С такива фондове в момента разполагат и европейски държави (на първо място - Норвегия) и държави от ислямския свят и дори Сингапур. Обявяването на националните държави за отживелица е изключително прибързано (както беше казал един гениален хуморист - "Слуховете за моята смърт са силно преувеличени") и се прави от хора, които не познават особено добре многопосочната същност на глобализацията. (Между другото, следвайки почти Втория пронцип на термодинамиката - глобализацията създаде мощни анти-глобализационни сили. За тях може да се прочетат много интересни неща в книгата на Мануел Кастелс - "Силата на идентичността"). Националното и транс-националното съществуват успоредно. Националното в някакъв смисъл е "континуално", непрекъснато, "териториално", докато транс-националното е най-общо казано - мрежово.

Ако искам да внуша нещо на младите си събеседници, то е единствено да разглеждат нещата от повече гледни точки, да "претеглят" различни тези, да не взимат желаното за истинско и да не вярват много на прости обяснения. За съжаление, простите обяснения далече не всякога са меродавните.
цитирай
23. анонимен - ВОНЯЩА МЪРША
31.05.2008 02:32
В нашия форум отвреме-навреме се регистрира някакво момченце от Русе на име Калоян Христов. Поведението му е явно провокационно. Сипе заплахи, включително заплахи с терористични действия. Заплашва със смърт семейството ми. Псува, ругае и възхвалява Адолф Хитлер. Уж бил студент по право, а действията му нарушават половината Наказателен кодекс. Как да не заподозра, че е нарочно пратен провокатор? Доскоро Христов, по прякор Фелдмършата действаше напълно безнаказано. Хубаво, ама всяко нещо е до време.
Всички знаете, че не цепя басма нито на служби, нито на службички. Поведението на Фелдмършата Христов ми даде чудесен повод да обвиня НСС, че нарочно предизвиква пронацистка пропаганда, та да намира повод за разправа с неудобни личности. Само че ние не сме рибки, та да се хващаме на разни въдици. Затова им пратихме обратно малката кукичка. Да я лапат ли, да я гълтат ли или пък направо да я схрускат – тяхна работа. От НСС дълго не отговаряха. Само че НСС се преобрази в ДАНС и май реши да изчисти името си от обвиненията. На Сертов Петко изглежда не му харесва, когато му казват, че праща нацистчета да провокират невинни мирни граждани. Още по-малко му харесва, когато напиша, че случаят с Калоян Христов за мен е доказателство, че те, службите са замесени в палежа на жилището ми. Ако не беше така, то би следвало да го арестуват за заплаха с терористичен акт. Ама не го арестуват, което означава, че обвиненията ми са верни. И знаете ли какво се случи?
При мен дойдоха едни мили хора и ми обещаха безплатна адвокатска помощ в случай, че реша да дам Калоян Христов под съд. А като го дам под съд, делото за заплахи и други подобни деяния ще прерасне в дело по член 108 от НК. Тоест от гражданско, делото ще бъде преобразувано в наказателно. Някой се сетил, че в бивша България има нещо като закони. Хубаво, че се е сетил, на мен подобно нещо не би ми дошло на ум. Та много се чудя как да постъпя. От една страна пазя всички заплахи и гадости на Фелдмършъла. Документирал съм и от кои Ай-Пи-та е писано. Цяла папка съм му посветил и в тая папка се пазят много и различни документи. И честно казано, макар последните месеци да влизам рядко в Интернет, взе да ми писва от тъпите му и на неговата дружинка провокации. Пък и защо все мен да ме съдят, защо поне веднъж и аз да не осъдя някого? На тепсия ми предлагат главата на провокатора, защо да не я взема? От друга страна обаче аз самият съм съден по чл. 108 – за антикомунистическа пропаганда. Та малко ми е съвестно. По времето на Тодор Живков антикомунизмът бе приравняван към фашизма и нацизма. Дали няма да си опетня името, като вкарам в затвора един, макар потенциален антикомунист? Впрочем тя и социалдемокрацията бе приравнена към фашизма, но да не се отвличаме. Въпросът ми беше за Калоян Христов. Той вярно служеше на своите господари от НСС, само че НСС го няма. Вече си имаме ДАНС, а ДАНС някак не ще да се свързва с бившите деяния на не толкова бившата ДС – НСЗК – НСС. И както е обичайно в подобни случаи, като първи жертви падат дребните провокаторчета. Малките бушончета на миличките ни службички. Казано с други думи, мършата се разсмърдя, развоня се. Ама пък не е ли твърде дребна фигурка тоя Калоян, та с негова помощ службите да се изчистят? Предпочитам да арестуват Ахмед Доган за взрива на влака. Предпочитам да арестуват Румен Петков за прикриване на пазарджишките цигани-убийци. Затова се чудя. Хем ми е съвестно да вкарам някого в затвора, хем Фелдмършата е твърде незначителен, хем напълно си заслужава да поседи в една килия с извратени мангали. Защото сега няма политически и ми е бедна фантазията какво може да му се случи на това младо момче. Особено, когато циганите-рецидивисти научат, че искал да ги прави на сапун.
Да оставя ли мършата да се доразложи самичка или да помогна малко, като заведа дело? Някакъв анонимен бизнесмен обещал, че ще поеме всички разходи по делото, а каквото осъдя Калоян да ми заплати, то си е за мен. Не искал да научавам името му, но за неговата коректност ми гарантираха. Изглежда примамливо. Вие как мислите?
http://www.voininatangra.org/modules/ipboard/index.php?act=ST&f=6&t=1812
цитирай
24. анонимен - ВОНЯЩА МЪРША - 2
31.05.2008 02:38
Много обичам да ме заплашват. Твърдя го съвсем сериозно. Обичам да ме заплашват, защото тогава кръвта ми кипва и отново се усещам млад, готов за нови битки.
В кутията за Лични съобщения получих ето това: „Ако в най-скоро време не бъде премахнат адреса в подписа на потребител "Ruse_SS" ще бъдат предприети съдебни действия срещу собствениците на сайта. Вече се консултирах с юристи. Ако не ви е известно публикуването на лични данни, ЕГН или адрес на даден човек е забранено от закона и наказанието за това не е никак безобидно.
Неприятностите, които ще имате могат да бъдат избегнати единствено ако вземете разумно решение и премахнете личните данни от подписа на потребителя.” Пратено е на 27 април, но го прочетох едва на 9 май. Ами да поразсъждаваме. Какво е извършено?
Публикували сме електронния адрес на лицето Калоян Чавдаров Христов от Русе - IP: [212.25.63.205]. Да, ама едно име още нищо не значи. Чий адрес всъщност сме публикували? Публикували сме адреса на лице, отправящо системни заплахи към не един и двама потребители в този и други Интернет форуми. Публикували сме адреса на лице, служещо си непрекъснато с непристойни епитети, обиди и клевети срещу всеки, който с нещо не му допадне. Публикували сме адреса на лице, провеждащо непрекъснато и целенасочено прохитлеристка пропаганда. Сега малка извадка от така наречения Наказателен кодекс на така наречената Република България.
По повод на заканите, ругатните ще ги отмина, твърде незначителни са, за да се спирам и на тях:
„Чл.144. (1) (изм.,ДВ,бр.28 от 1982 г.,бр.10 от 1993 г.,бр.62 от 1997 г.) Който се закани на другиго с престъпление против неговата личност или имот или против личността или имота на неговите ближни и това заканване не би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, се наказва с лишаване от свобода до шест месеца или с глоба до сто лева.”
Следват едни други закани на Калоян Христов, закани срещу сърби, руснаци и срещу всичките, наричани от него „славянски подчовеци”. Да видим какво казва по въпроса същият Наказателен кодекс.
„Чл.162. (1) Който проповядва или подбужда към расова или национална вражда или омраза, или към расова дискриминация, се наказва с лишаване от свобода до три години и с обществено порицание.”
Ами хитлеристката пропаганда? През 1998-9 година бях следствен цели десет месеца, след като разни тъпи ченгета решиха да приравнят изповядваната от мен идеология на български национализъм към нацизма. Провалиха се, естествено. Обаче тоя Христов Калоян съвсем неприкрито възхвалява именно хитлеризма и Адолф Хитлер. Веднъж даже ми изпрати мило писъмце, в което ме приканваше да изтрия всичко лошо, написано за великия Фюрер Адолф Хитлер, след което той, още по-великият ФелдмЪршал щял да си подобри мнението за мен. Мнението на Калоянчо не ме вълнува, обаче от пропагандата на Калоян май отново се вълнува Наказателния кодекс.
„(1) (изм.,ДВ,бр.10 от 1993 г.) Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до тридесет лева.”
Какво излиза? Публикували сме електронния адрес на лице, системно нарушаващо членове на Наказателния кодекс. Тоест посочили сме кой именно е извършителят на въпросните престъпления. В подобни случаи в държавите такива като нас биват награждавани за проявена гражданска бдителност. Ако България наистина беше държава, още повече държава на Българите, ако тук, в тази уродлива мафиозка система имаше правосъдие, което да работи не на пазарен, а на законов принцип, Калоян Христов вече щеше да се намира в затвора, а ние, неговите разобличители щяхме да бъдем носители на високи държавни отличия и щяха да ни показват по разните телевизии като пример за подражание.
Сега ясно ли защо наричам Наказателния кодекс „така наречения”? Ясно ли е защо наричам Република България „така наречената”? Наричам ги така, тъй като тук разни дребни провокатори си позволяват драстично нарушение на половината действащи закони и никой нищо не забелязва. Мещера обаче могат да го мъкнат по идиотски дела и даже да го осъждат за нещо явно измислено. За нещо толкова явно измислено, че на мен много ми се иска мотивите за тази кретенска присъда да бъдат публикувани, за да се види какво кретенско правосъдие си имаме. Нарушението на половината Наказателен кодекс от страна на Калоян Христов се подминава с лека ръка. Мен ме разкарваха на идиотски съдебни процеси от Ботевград до Варна цели две години заради думичката „глупак”, написана някога от някой си някъде в Интернет. В същото време други могат да си позволят да заплашват с повторение на реално извършван терористичен акт и нищо не им се случва. Не само не им се случва, ами те самите с невероятна наглост се опитват да назидават кое е законно и кое не е законно. Калоян Христов се заканва със съд за нещо, което в най-лошия случай може да бъде предмет на частно гражданско дело, обаче пренебрегва нарушаваните от него основни закони от Наказателния кодекс, за които биват завеждани наказателни, а не граждански дела. По едно гражданско дело присъдата в най-тежкия случай е глоба. Наказателните дела по правило завършват с присъди, постановяващи лишаване от свобода, тоест затвор.
Приятели, май ще се вслушам в съветите и наистина ще му спретна дело на това момче, което учудващо за своята млада възраст успя да наруши толкова много закони. Вчера научих, че хората вече и адвокат са ми намерили, и че адвокатът не е от Ботевград. Вярно, мразя съдилищата, признавам си го без бой. Мразя ги, мразя и бюрократичното разтакаване по разни дела. Обаче повече мразя да ме заплашват и да ми поставят ултиматуми. Сега, когато от Евр/оп/ейския съюз отправят такива критики към българското правосъдие, съдиите получават прекрасната възможност на опровергаят професора по право Янко Янков. А Янко обича да казва, че в България думата „правосъдие” идва от „съдене на правия”. Може би Янко не е прав, може би и аз греша и веднъж, поне веднъж в тази бивша държава ще бъде осъден и някой наистина виновен. Та нищо чудно някоя прекрасна вечер Калоян Чавдаров Христов от Русе да замръкне в килия, населена от зажаднели за млада розова плът цигани-рецидивисти.
цитирай
25. анонимен - Здравейте отново, г-н Дечев! ...
31.05.2008 12:22
Здравейте отново, г-н Дечев!
Благодаря Ви за отговора :)
Прав сте за Израел - наистина не всички там се вписват в типичните представи за "вечен" евреин, но пък не е и за пренебрегване как действа например силата на санкцията в затвореното, традиционно общество на ортодоксалните интернационални евреи.
Споментата от Вас книга на Кастелс ме заинтересува, ще я потърся и когато намеря време, ще я прочета. Би било хубаво, ако нещата в света не са в толкова черни краски, но за съжаление в моите очи границите между оптимизъм и заблуда лека-полека се размиват...
Приятни почивни дни!
цитирай
26. kalbotobg - За пореден път чета ...
01.06.2008 11:45
В крайна сметка... Лош ли е бил Хитлер или пич? Доста хора са измрели вследствие на неговия бяс и омраза ?! За да го подкрепяш
явно и ти трябва да си от мразещите . Колкото за файдата ни ако той бил спечелил войната, той щеше да е първия диктатор дето да дели с друг без да бъде принуден. Относно търсенето на поле за агитиране на "Фелдмаршал" това е очевидно както и факта че често изпитва необходимост да обижда хората които не му ръкопляскат. За "евреите" все още не разбирам на кого са му бръкнали в здравето ,това че фашистите са имали "специално" отношение към тях е осчетоводено след войната, също и прокламирано в фашистката идеология. Относно "агентурната" преписка , не мисля че някой ще си трови Живота пред вид мижавата популярност на " преследвания".
цитирай
27. kalbotobg - Към #32
03.06.2008 07:05
Фелди разбирам нуждата ти от внимание, но не мога да водя диалог с някой на когото едно от основните изразни средства са псувните. Относно Хитлер , при него няма нищо гениално просто е било крайно. Относно евреите незабравяй Христос не е бил ариец, а евреин. И като за последно, ходи да плачеш на рамото на някой дето не му се повръща от тебе.
цитирай
28. valsodar - Поздравления за блестящия анализ !
07.06.2008 23:52
Алтернативната история е една добра гимнастика за ума и стимул за навлизане в същността на геополитиката :)
цитирай
29. анонимен - Дали е точно така?
16.06.2008 15:20
Г-н екс зам. министъра от правителството на костинбродския мангал много аргументирано ни обяснява, защо Райхът не е могъл да победи. Но дали е чувал за това, как неблагодарното човече в Мадрид е отказало да пропусне през Испания немските войски, които в изпълнение на план "Феликс" е трябвало да завземат Гибралтар и да щракнат катинара на Средиземно море? След което англичаните в Африка са обречени. Човечето Франко, което дължи властта си над Испания на немците и италианците, чудесно се отблагодарява и предрешава до голяма степен крайния изход от ВСВ.
Разбира се, не може да не се вземат под внимание и безбройните грешки на "гениалния пълководец" с мустачето, който със своите намеси в командването на войските и във военната промишленост довежда до логичния край - разгром. Ако беше оставил военните да си вършат работата, конструкторите и промишлениците да произвеждат новите оръжия, а той да си приема парадите и да вири ръка като Цезар, нещата щяха да се развиват по друг начин.
Но все още не е късно да бъде ликвидирана англосаксонската хегемония и Щатите да се превърнат най-после в резерват за олигофрени, където внуците и правнуците ни да ходят като в зоологическа градина.
цитирай
30. анонимен - теодоре, теодоре...
11.07.2008 23:58
Поклон пред опита ви да обясните на...наречените по най-различен начин Българи своите титанични прозрения, но когато разсъждавате за Нацистка Германия и СССР и света преди, с и после тях не забравяйте,че говорите за програмирани режими-плод на шестолъчни мозъци и това,че нещо са решили да делят, то просто е нещо вторично,дори третостепенно,ще рече занимавка за "анализатори". Най-опасни са видимите факти и ползването им на воля от лековерници! По-добре преброите евреите преди и след войната и после разсъждавайте! Толкоз за днес.
цитирай
31. анонимен - ...
16.07.2008 21:32
Г-н. Дечев,
предложената от Вас карта от сайта на Анамнезис.инфо не отговаря на историческите факти в часта, засягаща западната част на Вардарска Македония.

Иначе Ви поздравявам за смелостта (и упоритостта)да разисквате тази страна от миналото на Третия райх.

С поздрав,

www.macedonia-history.blogspot.com
цитирай
32. teodordetchev - Коя точно карта не отговаря на историческите факти ?
16.07.2008 22:02
Тази на администрираните от България земи или другата, на която е ирюстриран завидния италиански апетит ?
цитирай
33. анонимен - Здравейте, бързам да добавя, че ...
18.07.2008 02:11
Здравейте,

бързам да добавя, че имах в предвид "Западна Егейска Македония".

На въпроса - говоря за втората карта, с "прекомерните италиански претенции". В нея липсват (не са посочени) границите на германската и италианската окупационни зони в Егейска Македония.

А струва ми се че това е важно, дори и само заради българите в горепосочените земи под чужда власт, които така и си останаха с чакането на нашата армия...

цитирай
34. teodordetchev - Струва ми се, че на картата, ясно са ...
18.07.2008 21:06
... обозначени и гръцката и ителианската окупационна зона в Егейска Македония. Не сън сигурен дали са допуснати неточности, но самите окупационни зони са ясно отграничени по принцип - германската е червена, а италианската - жълтеникава. Картата представлява превод от гръцки източник.
цитирай
35. анонимен - само дето никой не споменава че по ...
10.11.2008 00:13
само дето никой не споменава че по това време в Егейска Македония е имало само българи и реално ние сме имали излаз на Бяло море. Така или иначе италянците са се интересували повече от петрола в Африка. А за пущинака около днешна Албания и Македония едва са щели да спорят ожесточено с нас и в частост с турците да не ги забравяме все пак макар и неутрални при един такъв съюз те биха били ключов фактор можело е да избират чия страна да вземат с СССР или фашистите във всеки случай и двете страни биха им предложили много.
цитирай
36. teodordetchev - Е, хайде да не бъдем максималисти.
10.11.2008 09:14
Далече не само българи са живеели в Беломорието и е Егейска Македония въобще. Има и много гърци, има и много власи, има и други.
цитирай
37. анонимен - Македонист или Еврейн?
21.12.2008 14:08
Та такам. Въпросната карта която си шибнал тук е типичен метод за манипулация прилаган от македонистите. Цензуриране на доказателствата и препряване на истината. Защо на тази карта не се вижда нито годината нито мястото и на издаване? Може би ако виждахме годината щяхме и да разберем защо тези вземи са все още със статут окупации. Такива хора като вас в момента пишат историята на БЮРМ. Това ми напомня за Самуилова Македния където документите не бяха показване изцяло за да се прикрие че пише България.
Иначе добър метод за провокацийка. Имаш цели 36 коментара. Не разбиарам обаче какво целиш със това. А пък сайта на анамнезис смеха е още по-голям. И двете карти които си постнал тук са дадени там от Грифона(за който му е благодарено с червен шрифт). Е добре де Грифоне ти сега македонист ли си или си просто еврейн който търси под вола теле?
Това че си открил някаква си карта за която нищо не знаем- кога е издадена, от кой е издадена, къде е издадена, и то постната на едно единствено място в интернет. Някакви по убедителни доказателства да извадиш? Една карта със съмнителен произход НЕ ПИШЕ ИСТОРИЯТА!!!
цитирай
38. teodordetchev - Естествено, че не съм македонист, ...
21.12.2008 21:00
... това се вижда много ясно от всичко, което съм писал. Не съм евреин, но не разбирам, какво са виновни евреите за Вашия гняв. По време на Балканската война, еврейското население на Солун е искало градът да бъде присъединен към България.

Всъщност, макар че не е в стила ми, се налага да Ви напиша, че коментарът Ви е неадекватен, непровокирано злобен и доволно просташки. Оставям го, защото по принцип не трия коментари, освен в много редки случаи.
цитирай
39. lambo - И аз да допълня някои неща
17.05.2009 14:55
1) По първоначалния план и Югославия и България влизат в Хитлеристкия пакт. Заради това Хитлер обещава на Югославия Солун с Егейска Македония, а на България излаз на Бяло Море между Марица и Струма. Нито педя Югославска земя не се дава на България.
Но докато Югославия има законен договор за това с Пакта, то Борис се задоволява само с устни обещания ...

2) След преврата на Симович, Хитлер разбира се скъсва договора с Югославия и обещава на България всичко, каквото иска, само и само да влезе в пакта. Но пак само устно. На немската карта която Дечев е приложил, и която виждам за пръв път, и на двете територии - Македония и Беломорието пише"
"Unter bulgar. Verwaltung" = "Под българско управление"

3) Не помня кога точно, но след поражението при Сталинград, Хитлер подписва и на хартия, че тези територии се дават на България. Но едва след като вижда, че войната е загубена

4) След Сталинград Хитлер започва да притиска Борис, българските войски да окупират и Солун с Егейска Македония за да освободи немските дивизии оттам и да ги прати на фронта

5) Колкото до някакво тайно споразумение между Хитлер и Сталин, за подялба на целия свят. Имало е такова. Но Хитлер го е нарушил чрез нападението на 22 Юни 1941 г.
цитирай
40. анонимен - Hail Hitler
04.07.2009 09:56
Да го духате смотани еврейчета такива....
България над всичко!!!
Турци,цигани и евреи - всичките под ножа!!!
цитирай
41. анонимен - Теодор Денчев - писателя на новата история
17.01.2010 21:10
Абе ясно, че историята си я пише кой как знае в зависимост как духа вятъра, ама баце ти си са улял :D
И от къде я изкопа тая карта? Имам предвид може ли да се каже, че една такава карта е от сигурен източник? Може ли една карта да напише нова история? Другаде виждали ли ли сте подобни карти с подобни контури? Извън България тази карта някой ползва ли я за източник? Да не би вие да сте я чертал тази карта? Сигурен ли сте че тая карта е на 100% правилна (виждам разминавания в границите на Румъния по това време)? Възможно ли е и в Румъния да сте я постнали тая карта твърдейки, че след войната нищо няма да получат? Баба ви и дедо ви да не са оцелели от Холокоста? Ако бяхте действащ политик, щяхте ли да се изгаврите с БГ народа променяйки историята с ваща начертана карта?
цитирай
42. анонимен - hirtler
05.11.2010 16:00
hitler e mnogo qk
цитирай
43. анонимен -
03.03.2011 17:00
е
цитирай
44. анонимен - Предложените тези влизат в противоречие с вече публикувани спомени на
15.08.2011 13:58
германски военачалници. От тях става ясно, че Хитлер не е взимал на сериозно подялбата на света по предложение на Сталин. Точно в тях /за съжаление, между редовете/ се прокрадва информацията, че е съществувал план /германците са педанти, както твърдите /за демографско усвояване на новите територии. Планът за това усвояване е бил с разчет около 50 години. Не ми вярвате ли? Съпоставете казаното от мене със социалната политика на Райха, по отношение на демографския прираст, грижите за майките и децата и ..... законите, които дават право за попечителство на държавата над деца, заченати и родени от германки и войници-фронтоваци. Всъщност социалната политика на Райха е доста непопулярна по нашите земи. Аз знам защо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807974
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52692
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов