Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2009 23:50 - ГРАМАТИЧЕСКИ ДЕБАТИ ПОКРАЙ ГАЗОВАТА КРИЗА
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 9280 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 17.03.2009 21:48


 

ГРАМАТИЧЕСКИ ДЕБАТИ ПОКРАЙ ГАЗОВАТА КРИЗА

 

 

Покрай грижите ни около бавно настъпващия студ и злополучната „газова криза” се натъкнах на граматическа дискусия във форума на НЮЗ.БГ Тя е под текста на съобщение за настояването на Путин за мониторинг на газовите потоци, минаващи транзитно от Русия през Украйна.

 

http://news.ibox.bg/material/id_1667278844/#clist

 

Един форумец с повече от съмнителна грамотност пита защо в текста „газ” е написан от мъжки род. Друг се опитва да му отвори очите:

 

pointzero Регистриран на: 27.11.2007, 17:46

Пуснато на: 08.01.2009, 22:54

газ (метан, пропан бутан, въздух и т.н. е в м.р.)


levove Регистриран на: 06.06.2006, 15:07

Пуснато на: 08.01.2009, 22:53

в същия час газът ще бъде пуснат", заявява Путин.
---------------------
газ не е ли в женски род?
един газ
една газ
едно газ
за членуване да не говорим

 

Сърце не ми дава да не коментирам иначе незначителния случай.

 

Газ е от мъжки род. Както пише вторият форумец, можем да дадем опреснителни примери - "газът хелий е по-лек от въздуха"; "газът водород е лесно запалим" и така нататък. Терзанията на по-предишния граматик във форума се дължат на наличието на едно - единствено изключение.

 

Изключението е познатата ни газ за горене. Газта за горене е от женски род. На нея е посветен прочутият фейлетон на Алеко Константинов, озаглавен "Миш - маш. Икономическа студия". В него, както вероятно си спомняте се възпяват достойнствата на газеното тенеке, от кутиите, в които се докарвала тогава газТА за горене от Батум - днешното грузинско пристанище Батуми.

 

Аналогично е положението с друга дума - прах. По принцип "прах" е от мъжки род. Примери - "барутът е избухлив прах", "прахът му беше разпръснат над океана" и прочее. Има обаче изключение. Това е къщната или домашна прах. Досадната, гадна, мръсна, проникваща навсякъде домашна прах е от женски род. Както газта за горене.

 

Такива са правилата граматически, които далече не всички смятат за нужно да спазват - в това число журналистите. Сигурно са унищожени декари гори, за да се обяснява, че в българския език няма единствено число на думите "дебати" и "ресурси". Но всички со особено наслаждение нареждат: "общественият дебат", "да се проведе дебат по този въпрос" и прочее скудоумия. Да не говорим за "това е най-ценният ни ресурс". Няма такова животно "ресурс" в литературния български език, нито пък "дебат". Но публиката хич не се трогва. Нищо чудно един ден езиковедите да вземат да легализират гези две прояви на езиково невежество. Както по Тодор Живково време, "бърз" и "бръз" бяха обявени за ... дублетна форма, тоест - и двете са приемливи. Приели го езиковедците по молба я на Пенчо Кубадински, я лично на Бай Тошо - да не се обиждали, че говорят неправилно тези железничари, които казвали "бръз" ...



Тагове:   газова криза,


Гласувай:
0



1. komitata - Загубена битка
09.01.2009 13:54
Загубена битка за ресурс и дебат. Ще ги видим скоро в речниците ;-) Още повече че в английските текстове, откъдето обикновено ги взимат, са в единствено число. А за газ-газът-газта открих наскоро друго неудобство. ако се говори в мъжки род, се бърка с ивицата Газа. Така че, ако се говори неправилно в женски род, по-малко грешки има в комуникацията ;-)
цитирай
2. teodordetchev - Що за логика ?
09.01.2009 20:12
Първо, няма обсолютно никаква връзка между газа и злополучната ивица.
Второ, точно "ивицата Газа" е от женски род. Следователно така най-лесно ще се различава от газ (кислород, водород, хлор, фруор ...), който си е от мъжки род.
цитирай
3. feldmarschall - Засилващата се Неграмотност сред българите...
16.01.2009 05:28
е част от плана на външни антибългарски сили за унищожение на българския народ или ако не за унищожението му то поне променяне на неговата структура, т.е. да заприличаме на някакъв африкански народ, в който 95% не могат да четат и пишат, нямат дори основно образование и стават само за слугински персонал, чистачи на тоалетни и улици и т.н. Не им трябват умни и грамотни българи в България. Причините са ясни...
Нека г-н Дечев бъде така добър да потърси причината за потресаващата и засилваща се неграмотност във всяко следващо поколение, а не да гледа само следствието.
цитирай
4. petdoshkov - Позволете да се съглася частично.
21.01.2009 22:42
Лексемата Газ не е българска. Среща се в българската езикова практика и в женски род. Определянето на Газ от мъжки род е на фонетичен принцип: завършва на консонант, а не на гласна.Имената в българския език от мъжки род окончават на консонант/съгласна. Затова правилно Газ се среща и в мъжки род.
Имате основание, господин Дечев, че морфологичната семантика на ГАЗ в изрази от вида на "газ(ът )хелий" изисква по смисъл ГАЗ в мъжки род.
ГАЗТА (като денотат) вече предполага манипулация, защото е обработен продукт. Тогава думата, обозначаваща продукта, е в полето на имена от женски род: нафта например.Тези имена означават имплицитно количество, често пъти броимо в бутилки. Определението към Газта е качествено: Газта от "газта за горене" е с несъгласувано определение ( "за горене") за стриктно предназначение. Значи има и смислова разлика между Газ и Газта. Затова можем да кажем Газта вкъщи свърши, защото понятието ГАЗТА се мисли в ограничено количество. Газът (като природен феномен) не е ограничен, ограничени са доставките, нали. Изводът ми е, че днес Газът и Газта не са дублети: намерили са си мястото между имена от двата рода, защото означават разни представи. Могат да се възприемат като частични омофони или омографи в надредното поле на частична омонимия.
Разбира се, че Газ и Газта са взаимозаменяеми думи, когато се схващат за дублети. Тогава могат да се заменят. Налице е незавършена конкуренция между ГАЗ в мъжки и ГАЗ в женски род, защото имат обща семантика. Според мен е добре "изключението" да се употребява, защото винаги е лошо една дума да отмира.
Знам, уважаеми г-н Дечев, че ще намерите и политически аргумент за ГАЗ вместо ГАЗТА: рода на името на преговарящ. Наистина употребата на думите е функция на рода на преговарящ министър-председател. Това е социолингвистика:тя също влияе контекстуално.
цитирай
5. анонимен - от Пламен Дичев
27.01.2009 18:23
Тео, в бългаския език съществуват съществителни, които не могат да бъдат определени по род - пот, прах и др. Пише го в учебниците по граматика. Но това определение за "прахта" като дасадна, гадна, проникваща на всякъде като прах от женски род ме развесели.
цитирай
6. socialdemokrat - от Пламен Дичев
27.01.2009 18:25
ужас, допуснал съм правописна грешка - не на всякъде, а навсякъде!
цитирай
7. teodordetchev - E, Пламене - засега само ще отбележа, че си написал ...
27.01.2009 22:20
... коментар номер 1000 в блога. Благодаря на теб и на авторите на всичките 999 коментара преди това.
цитирай
8. feldmarschall - еййй жалко....
28.01.2009 08:40
замалко съм се разминал да напиша аз юбилейния коментар :( А дали г-н Дечев щеше да поздрави и мен ако аз го бях написал ?!?
цитирай
9. teodordetchev - Естествено, че щях да Ви поздравя ...
28.01.2009 20:04
... Не си спомням да съм се държал някога враждебно, макар че възгледите ни по един куп въпроси са доста различни. :)
цитирай
10. анонимен - философолог
03.02.2009 10:29
Абе господа-другари, някои започнаха тук да пишат с газа си, а повечето мислят с него. Не мога да се справя с ударението на клавиатурата !
Проблема е в рода - затова в английски и турски няма граматичен род, не съм сигурен за арабският, както и в това има ли газ или няма газ, моля седнете си на guzovete и сменете темата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5798671
Постинги: 758
Коментари: 3533
Гласове: 52532
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов