Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2009 09:40 - ДЪВКАТА “2 в 1” ВЕЧЕ НЕ ДАВА НИКАКВА СЛАДОСТ
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 7257 Коментари: 9 Гласове:
1

Последна промяна: 17.03.2009 21:22



ДЪВКАТА “2 в 1” ВЕЧЕ НЕ ДАВА НИКАКВА СЛАДОСТ

 

 

Теодор Дечев*

Доктор по социология

 

Новината на вчерашния ден беше отхвърлянето на предложението за промени в Конституцията, които да позволят провеждането на избори в един и същи ден – в частност, провеждането на изборите за национален и за европейски парламент ве един ден. Схемата “2 в 1” не беше осъществена. Каквото можеше да се изговори по темата вече се изговори. Мисля даже, че проблемът за "2 в 1" доста се преекспонира. Аз лично нямам нищо против изборите да са в един и същи ден, нямам нищо против и да спестим малко пари, но искрено се подразних от пушилката, която беше вдигната вдигната от НДСВ по въпроса.

 

Какво се получава ? Правителството, в което ти участваш, заедно с ръководената от него администрация, е провалило по един или друг начин получаването на стотици милиони евро от съответните фондове, но ти гордо занимаваш цялата нация със загрижеността си да спестиш пет или шест милиона лева. Това се нарича по един - единствен начин - демагогия и опити за правене на точки в предизборния период. Разбира се, предизборните PR акции не са нито подсъдни, нито наказуеми, но още не е измислен начин, как хем да си в правителството с неколцина министри, хем да си идеен лидер на опозицията.

 

Да ги нямаме таквиз. Даже Гуньо адвокатинът беше отхвърлил предложеният от бае ни Ганя абзац, гласящ "и да се прегърнем братски хем с русите, хем с немците" ...

 

По-важен е въпросът, който беше повдигнат многократно за връзката между изборите “2 в 1” и очакваната избирателна активност. Нормално е да се очаква, че ако изборите за национален парламент и за европейски парламент са в един и същи ден, може да се постигне по-висока избирателна активност за европейските избори. Подобно очакване е напълно рационално. Но е наистина тъжно, че трябва едва ли не да примамваме избирателите с едни избори, та белким гласуват и на другите.

 

Всъщност, вчера при дебатите г-н Софиянски призна с половин уста и между редовете, че най-гласовитите (да не кажа - най-кресливите...) привърженици на "2 в 1" в Парламанета, така докараха нещата, че да няма технологично време за свършване на работата. Това се отнася в особена степен пак за НДСВ, които много шумяха, но оставиха нещата така, че да си честитим Първа пролет с точката в дневния ред на парламента за промяна в Конституцията.

 

В крайна сметка - не е най-страшната драма дали изборите ще бъдат на един ден. Въпросът има смисъл, но не е от фатален характер. Дори и избирателната активност на изборите за европейски парламент не е от фатален характер - и в другите страни от ЕС тя е по принцип доста по-ниска, отколкото за парламентарните избори.

 

Фатални могат да бъдат резултатите от изборите и произтичащите от тях следизборни правителствени конфигурации. Писал съм за това – ще го кажа и сега. Въпросът за влизането на така наречените “малки” сини партии е от съдбоносно значение, ако не искаме да възникне риск от правителствена коалиция “ГЕРБ - БСП”. Да ме прощават привържениците на ГЕРБ и самият Бойко Борисов – ако в следващия парламент, не дай си Боже влязат само ГЕРБ, БСП, Атака и ДПС, перспективата за правителство на ГЕРБ и БСП става напълно възможна.

 

Никакви клетви, устни и писмени декларации не могат да дадат гаранция срещу подобен развой на събитията, ако в Народното събрание се озоват само изброените четири партии. Ироничното е, че подобна конфигурация може дори да получи европейско одобрение – един вид и ние сме едни същи немци – с “голяма коалиция”, в която Бойко Борисов ще бъде българското превъплащение на госпожа Меркел, а г-н Станишев ще е българското копие на г-н Мюнтеферинг. (Всъщност, г-н Мюнтеферинг вече не е член на правителството на Ангела Меркел г-н Станишев прилича повече на Алфред Гузенбауер от съседна Австрия, но това са нюанси и подробности …).

 

Подобно правителство би било равносилно на бедствие, каквото дори и отделни самостоятелни правителства на БСП или на ГЕРБ не могат да предизвикат. Просто, при коалиция ГЕРБ – БСП няма да има парламентарна опозиция (преди време описах този политологически кошмар – протестно шествие срещу “корумпираната двупартийна коалиция – ГЕРБ и БСП”, водено от лидерите на опозицията ... Ахмед Доган и Волен Сидеров. Сюжетът е разработен тук: http://teodordetchev.blog.bg/viewpost.php?id=263291 ). Ще има пълна феодализация и парцелиране на администрацията, никакъв взаимен контрол и надничане в канчето на другарчето. Всеки ще си прави, каквото си иска, но дори няма да има и лаещи кучета покрай вървящия керван.

 

Е, тогава вече Европейският ни проект наистина може и да “даде фира”, въпреки че не съм краен песимист. Затова пак ще кажа – въпросът не е в колко дни ще са изборите, а как ще гласуват хората имащи правото на това на НАЦИОНАЛНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ. Какво ще родят изборите за Европейски депутати, знаем с почти математическа точност. За съжаление.

 

 

* Изразените мнения в текста са абсолютно лични. Те по никакъв начин не ангажират Съюза за стопанска инициатива (ССИ), на който авторът е заместник председател или УНСС и НБУ, където преподава.



Тагове:   атака,   НДСВ,   Станишев,   Меркел,


Гласувай:
1



1. kalbotobg - ...
06.03.2009 10:24
Всичко беше цирк, без БСП никой нямаше да прокара идеята. Забавното е вниманието което бе отделено от "Свободните" медии.
За изборите каквото и да стане партия дето да върши друго освен интриги не съм видял.
Не мисля, че въпросът е коя политика е добра , а да се разчисти за хора дето не са непригодни.
Това е не критика към партия а наблюдения от вече 30 години циркове
цитирай
2. sparhawk - мисля си
06.03.2009 11:00
че вероятно малките десни партии ще влезнат и в двата парламента, ако са обединени, а ако са разделени ще изхвърчат и от двата. Дори и да стане второто обаче смятам, че по-вероятна е коалицията на ГЕРБ с "Атака", отколкото с БСП.
цитирай
3. kalbotobg - @2
06.03.2009 11:21
Мисля си , че политиката на "десните" партии ще стане много по-гъвкава като наближат избори и това няма да им е за пръв път
цитирай
4. kalbotobg - @4 ...
07.03.2009 04:45
Обществото и законите в него са продукт на политическото безсрамие на целия спектър парламентарно представени партии. Не изключвам и нито една , от назоваващите се театрално, "демократична" партия. Имаха предостатъчно време да променат законите та настоящия фарс да бъде невъзможен.
Законите приети формално и със задни вратички . бяха отчитани за "добре свършена работа" и с това дълго време бе спекулирано.
Като най-елементарни предпазни стъпки в това отношение дори само законът за референдумите и гарантирания достъп до обществено значима информация да бе направен перфектно щеще да бъде силно стеснено пространството да се манипулира с насмешка цял народ.
цитирай
5. utremer - не 2 в 1, ами
07.03.2009 09:41
три в едно или по-добре на едни избори всичко. Олл Инклузив един вид. Така ще се спестят пари, време и меркантилни политически речи. А от това по-хубаво ..... Много добър коментар. Поздрави.
цитирай
6. petdoshkov - Смятам, че се подценява
09.03.2009 00:20
Негово величество Народът.
Първо, почти (в село) не се интересуваме от политика. Аз следя нещата, но останалите не се вълнуват. "Обяснението е, че все тая. Каквото кажела Европа, това ще е". Мисля, че е резонно. Второ, Бойко Борисов вече не е юнак, но дори и в село ГЕРБ е с женска организация. Не е смешно, но през две-три седмици се правят сбирки на жените и не е лошо: веднъж попаднах случайно, понеже са в кръчма (една от многото в село). Та се видях със съседки и съученички. Заекът ми хареса, пък и курабийките си струваха.
Даже мислих, че е някаква годишнина, пък то се оказа събрание на дамската организация на Герб. "Така де, Петьо, да се видим. Нищо лошо". Вече изненада може да се очаква от "Ред, законност и справедливост". Заслужено е заради усилията на Яни Янев. Слуховете няма да вървят, но ще се припомня "кой колко е крал" и че "нищо няма да стане по-добро". Смисълът е всеки да разчита на себе си и близките.
Малко вероятно е ДСБ да влезе в парламента. Няма здрав разум и в СДС.
Етиката изисква да запазиш добрия тон и да не поставяш условия на ДСБ. Лош български маниер. Иначе "2 в едно" за добро отпадна. Логиката е обратна на тиражираната за по-висока активност. Евроизборите не са важни за нас. Те родните депутати работа не вършат, камо ли наши в ЕП. Активността е постоянна величина. Ако отида да гласувам, понеже не съм гласувал от президентските избори с участие на ген. Бонев (първи тур), няма да гласувам за евродепутати (губя си времето).
Чистата логика е да се спестят разходи, макар че от бюлетини не може. Спестява се едно ходене до урните, нищо друго. Но ако не се знае къде ще отиде спестения публичен харч, е безсмислено. Така че нямаше артикулирани от НДСВ аргументи от вида на "здрав разум".
цитирай
7. geg - къде е зарито кучето...
09.03.2009 19:39
кой и колко пушилка е вдигал не е толкова важно - пък мисля аз.
да не се окаже, че в крайна сметка алтернативата на "2 в 1" е "избори до дупка"
цитирай
8. анонимен - rvessel - След като Иванчо отново "го приеха"
10.03.2009 17:20
в редиците на СДС на десните им е спукана работата !
Не 2 в едно, трябва 1 в 1 -кафето се пие чисто без захар и мляко да подейства. Само избори за ЕП и толкоз -да се откажем доброволно от суверинитета и автономията доколкото я имаме, вече и без това сме ратифицирали т.н. Лисабонски договор. Представете си колко финанси ще спестим след като закрием БГ парламента и отново ще се прочуем по света след като Царя стана М-р Пред. на републиката. А за ИКостов е свободно мястото за шеф на НАП и ще му приляга на способностите.
цитирай
9. didim - ного възможен вариант
11.03.2009 06:31
и най-вероятно това ще се случи....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5832593
Постинги: 779
Коментари: 3551
Гласове: 52934
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов