Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2009 23:15 - Зелените подкрепят независимия кандидат Теодор Дечев. Изработен е общ политически документ.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 8228 Коментари: 12 Гласове:
6

Последна промяна: 28.10.2009 23:23


ГРАЖДАНСКО ДЕЙСТВИЕ ЗА ЗЕЛЕНА СОФИЯ

 

Настоящият документ включва набор от мерки за създаване на условия за активно гражданско включване в решаването на проблемите на градската общност, за опазване на околната градска среда, за изграждане на зелена икономика и на по-зелен транспорт в столичния град. Документът е съвместно подготвен от представители на Политическа партия „Зелените” и на инициативния комитет за издигане на кандидатурата за кмет на Теодор Данаилов Дечев. При работата по документа са взели лично участие съпредседателите на Политическа партия „Зелените” и кандидатът за кмет на Столична голяма община - Теодор Данаилов Дечев. Документът е одобрен от политическото ръководство на Политическа партия „Зелените”. Той представлява интегрална част от предизборната платформа на Теодор Данаилов Дечев като кандидат за кмет на София.

 

1.Регламентиране и въвеждане в политическата практика на ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА, предоставяща възможност на гражданите сами да формулират предложения за решения (в това число и за общински наредби), които след набиране на необходимата поддръжка с подписка да бъдат подлагани на гласуване от референдум на ниво Столична община или от Столичния общински съвет.

 

2. Внасяне на предложение до Столичния общински съвет за приемане на общински правила за провеждане на местни референдума със задължителна сила и включването им в правилника за работа на СОС.

 

3. Въвеждане на система за пълно оповестяване на текста на всички решения и предписания на Столичния общински съвет, Кмета и общинската администрация, чрез публикуването им в общински електронен бюлетин и общински вестник.

 

4. Провеждане на постоянна политика на „въвличане” на обществеността в процеса на изготвяне и одобрение на местни нормативни актове и значими политически и административни решения на местно ниво.

 

5. Полагане на целенасочени усилия, съвместно със Столичния общински съвет за развитие на зелената икономика на територията на общината:

  • Въвеждане на разделно събиране на отпадъците ПРИ ИЗТОЧНИКА на тяхното образуване, съчетано с въвеждане на диференцирана такса смет. Определяне на значително намален размер на таксата за влезлите в системата за разделно събиране.
  • Изграждане на завод за оползотворяване на отпадъците, опериращ за обслужване на системата за разделна събиране и позволяващ повторна употреба и рециклиране на отпадъците в максимална степен . Технологията на завода трябва напълно да изключва изгарянето, като начин на третиране на отпадъците.
  • Намаляване на местните данъци и такси за производители, дистрибутори и фирми, инсталиращи съоръжения за производство на възобновяема електрическа енергия, опериращи на територията на общината.
  • Стартиране и осъществяване на проекти и дейности за постигане на енергийна ефективност и независимост на сградите в общината.
  • Намаляване на местните данъци и такси за изграждащи се нови и реконструирани стари пасивни сгради (енергийно независими).

 

6. Развитие на релсовият транспорт, като стратегическа възможност за решаване на транспортните проблеми на София в средносрочен план. Търсене на възможности за иновационни трасета на новоизграждащия се релсов транспорт, които не изискват отчуждаване на имоти или допълнително затормозяване на автомобилния транспорт по улиците. Последното на първо място включва възможности за използуване на остатъците от разкъсаната околовръстна железница, както и възможности за по-ефективно използуване на влаковете на БДЖ за връзка с някои квартали. Също така в рамките на двегодишния мандат ще се извърши сериозно проучване на възможностите за прокарване на скоростни аксиални участъци по осите на някои от каменните речни корита в София, с използуването на естакади за скоростен релсов транспорт, без това да води до затваряне на коритата или до намаляване на площта на сечението им. Крайната цел е създаване на взаимосвързана мрежа от бавни и бързи линии с по-малко спирки и по-висока скорост на движение.

 

7. Създаване на общинска програма за развитие на системата от използваеми велоалеи.

 

8. Предприемане на реални действия за адаптиране на средата за нуждите на хора с увреждания – достъпни и проходими тротоари и улици, градски транспорт, обществени сгради. Това включва:

  • Засилване на контрола при одобряване на проекти за новостроящи се частни и обществени сгради по отношение изпълнение на изискванията за достъпност.
  • Засилване на обществения контрол върху изпълнението на изискванията за достъпност за обществени сгради.
  • Ревизия и подобряване на общинските планове и програми за достъпност на средата до ниво пълна инвентаризация на инфраструктурата и обществените сгради и планиране в срокове на тяхното преустройство. Въвеждане на събраната информация в обществено достъпна интерактивна карта.
  • Определяне и осигуряване на целеви средства за изграждане на достъпна среда.

 

9. Ревизия на последните, протичащи в момента промени на Общия устройствен план (ОУП) на София с оглед на пресичане на самоцелното ново застрояване в границите на основните квартали на града. Оставяне на приоритетна възможност за ново застрояване с цел предоставяне на социални услуги. Опазване на зелените площи, включително на междублоковите пространства и кварталните градинки, чрез включването им в зелената система на града.

 

10. Развитие на интегрирана стратегия за развитие на града и устройствено планиране в посока на съседни общини. На първоначалния етап в посока - Божурище, Сливница, Драгоман, Елин Пелин – като единна урбанизирана структура с устойчиво развитие, включваща:

  • разконцентриране на живеенето и жилищното строителство на голяма територия
  • енергоефективни бързи релсови транспортни връзки с централния град
  • задължително енергийно ефективно строителство – пасивни къщи
  • задължителни системи за пестене на вода – компостни тоалетни,  локално пречистване на отпадни води, оборотни цикли, отделни системи за „бяла” и „сива” вода
  • висок процент на озеленяване и обществени паркове
  • предварително планиране на средата, транспортната и социалната инфраструктура.

 

11. Предприемане на действия за промяна на устройствения план на София, съобразено с горните принципи.

 

12. Нулева толерантност към изхвърлянето на боклуци на неразрешени места и създаването на незаконни сметища. Създаване на мрежа от обществени инспектори за контрол на чистотата и въвеждане на високи наказателни глоби за завърсяване. Разпределение на прилежащите обществени територии за почистване към обществените сгради и въвеждане на високи наказателни глоби  за непочистването им. Същото ще важи и за достъпни за виждане частни дворове и площи.

 

13. Въвеждане на активен граждански контрол върху изпълнението на технологията при ремонт на пътната и тротоарна настилка. Драстично засилване на наказателните клаузи срещу фирми, неспазващи технологията за кърпене на дупки, на принципа на финансова отговорност за цялата извършена дейност при установяване даже на минимални нарушения на технологията.

 

14. Предприемане на активно лобиране от страна на местните власти за осигуряване на транспортна свързаност на града с територията на Европейския съюз:

  • бързо и приоритетно изграждане на пряка бърза ж-п връзка между София и Виена. Изследване силните и слабите страни на различни алтернативи, като тази за енергийно ефективен бърз влак (със скорост 180 км/час) или на високоскоростни линии.
  • приоритетно изграждане на площадка за интермодален ж-п товарен транспорт.

 

15. Решаване на конкретните екологични проблеми, поставени от местни инициативни комитети:

  • проблемът със сметището в Суходол с отчитане на съществуващата ситуация и нуждите на града.
  • проблемът с кариерите в Балша, при стриктно спазване на екологичното законодателство.
  • проблемът със застрояването на зелени площи, междублокови пространства и градинки, чрез въвеждане на траен мораториум с изключение на площи, предвидени за тази цел в действащия Общ устройствен план (ОУП).
  • намиране на обществено приемливо решение на проблема с новата ж-п спирка в квартал Гевгелийски и Западен парк, чрез проучване на всички възможни алтернативи за свързване на ж-п линията и метрото. Обществено обсъждане от ранен етап, включително на ниво определяне на алтернативите,  сравнение на основата на равностойна екологична (ОВОС) и социално-икономическа оценка на тези алтернативи и пълноценен процес на общественото им обсъждане.
  • спиране на необоснованото изсичане и бетониране на речните корита, чрез алтернативно превръщане на тези територии в добре управлявана част от зелената система на града.
  • недопускане на ново строителство в Природен парк Витоша, включително на нови ски писти и съоръжения към тях. Предприемане на действия за подмяна и модернизиране на всички стари и амортизирани съоръжения.

  

Разбира се, този текст не отменя вече обявените три генерални приоритета, за които сте чели доста. Не отменя и някои дребни изненади, които ще се появят в последния момент. (Досега, повечето нещо, които обявих за приоритети септември месец, дисциплинирано се повтарят и от останалите кандидати. В ГЕРБ дори си пуснали в сайта рубрика "Идеи за София" - и тъй и тъй избирателите гласуват, дой поне да напишат и предизборната програма. Аз приветствам такъв подход, но ще си запазя някои неща "за после"). Представеният текст просто е важна и ключова част от платформата на кандидата Теодор Дечев.

 

Виж още по въпроса

Още една политическа кражба.

http://parasol.blog.bg/politika/2009/10/27/poredna-politicheska-krajba.423465

 

ВАС отказа да уважи жалбата на Зелените срещу отказа на ЦИК да регистрира партията за частичните местни избори в София.

http://www.zelenite.bg/1846

 

ПП „Зелените” няма нищо общо с незаконната коалиция „Зелените”.

http://www.zelenite.bg/1855

 

ПП „Зелените” и Теодор Дечев създадоха обща платформа: Гражданско действие за зелена София.

http://www.zelenite.bg/1859

 

Тук помествам и кореспонденцията си във Фейсбук с един съмишленик, чието име няма да цитирам, защото не съм упълномощен. (Ако ми бъде позволено – ще го цитирам поименно). Той отправи към мен три въпроса, два от които са свързани с подкрепата на  Зелените и с политическата ми ориентация. Привеждам тук част от разговора ни по споменатите два въпроса:

 

Питащ съмишленик

25. 10. 2009 г.

Здравейте, бих искал да Ви попитам 3 неща, които ме интересуват с оглед на това, че съм човек, който ще гласува за Вас:

1.  ..........................................................................................................................;

2. Считате ли себе си за автентичен десен кандидат;

3. Как ще погледнете на подкрепата от политическа партия Зелените към Вас, при положение че те ще Ви подкрепят ,защото не им позволиха да излезнат с техен си кандидат СРЕЩУ ВАС на тези избори?

Не се съмнявам, че ще ми отговорите до 15.11.2009 ,а истински се надявам и да получа отговорите на мойте въпроси скоро. Благодаря и успех!

 

Теодор Дечев

25. 10. 2009 г.

Започвам отзад - напред. Зелените ме бяха предупредили коректно, че мненията в тяхното ръководство да разделени. Ако ВАС им беше разрешил участие, те пак щяха за дискутират три варианта - НЕучастие, техен партиен кандидат, моята кандидатура. След като ВАС ги отряза те дискутираха два варианта - НЕучастие и моята кандидатура. Избрали са мен с 11 гласа - за, 3 - против и 3 - въздържали се. Мисля, че постъпиха недипломатично но съвсем честно. Всъщност, Зелените са единствената партия от участващите на изборите, която не би ме вкарала в безкрайни дискусии, свързани със спекулации относно подкрепата им. Представете си само да ме бяха подкрепили от РЗС ... Писал съм в блога си по тази перспектива.

 

Дали съм "автентичен десен" ? Смятам се за автентичен кандидат на демократичните сили в най-широкия и най-симпатичния формат на това понятие. Знаете, че съм бил заместник министър в правителството на Иван Костов, ако това е някакъв индикатор. Има хора (от ДСБ), които заявиха, че няма да гласуват за мен, защото съм социалдемократ (на свободна практика ... :) ) Аз съм крайно скептичен към "линейните класификации" на политическите партии от типа "ляво - дясно". Честно казано - много се дразня, когато някой започне да обяснява кой колко десен или ляв бил. Но ако потърсите в блогосферата, ще откриете едни публикации - "Десни връзки", където аз присъствам неизменно без да съм се поставял там сам. Поставили са ме блогърите - за добро или за лошо. По-скоро - за добро. Така че, за нуждите на тези избори, смятам, че можете да ме разглеждате като "автентичен десен кандидат".

.............................................................................................................................................

Искам да декларирам, че не търся никакви постове в общината и предпочитам да остана представител на автентичните стари, софийски демократични сили.

 

Питащ съмишленик

25. 10. 2009 г.

Благодаря Ви много за изчерпателността и вниманието :) . Още веднъж – УСПЕХ ! От мен имате един глас въпреки, че ще пътувам 10 километра за да Ви го осигуря, но това е моя грижа.

Подробности ще бъдат оповестени на пресконференция в понеделник - 02 ноември 2009 г. в пресклуба на БТА. Часът на пресконференцията ще бъде оповестен допълнително.

 





Гласувай:
6



1. kobata - автентичен блогърски кандидат!
28.10.2009 23:24
автентичен блогърски кандидат!
цитирай
2. teodordetchev - Амин !
28.10.2009 23:29
... :)
цитирай
3. анонимен - Е, хайде да е хаирлия!
28.10.2009 23:29
"Зелените" постъпиха зряло, както лично аз очаквах (при така стеклите се обстоятелства около тяхната нерегистрация). Подкрепата за Теодор Дечев всъщност ги легитимира по най-добрия намчин с оглед на кражбата на името им, като им дава и възможност да развият идеите си чрез включването им в предизборната платформа на кандидата.
Хора, постъпете зряло - като "Зелените"!
цитирай
4. kobata - Социалдемократите, нещо пак се ...
29.10.2009 00:57
Социалдемократите, нещо пак се бутнаха по мантинелата. Наистина съжалявям, че в момента нямам възможност да дойда до Големото село, можеше да сътворим още някаква подкрепа. Важното е да се запази основната концепция - блогърски кандидат!
цитирай
5. veninski - Успех, приятелю!
29.10.2009 06:33
Успех, приятелю!
цитирай
6. iliada - :)
29.10.2009 07:44
Чудесно!Това е добър знак!Стискам палци!:)
цитирай
7. kosara2008 - !!!
29.10.2009 16:29
нов момент си е това !аплодисменти от сърце...и

нека е плодотворна Конференцията на нашия блогърски Кмет! в понеделник :)
цитирай
8. avangardi - Успех, г-н Дечев!
29.10.2009 19:49
Битката се очертава жестока, но защо пък не. Ще воювате с дама!
Поздрави!
цитирай
9. kobata - Борбата е безмилостно жестока!...
29.10.2009 23:08
Борбата е безмилостно жестока!
Борбата, както казват някой, е епична!
цитирай
10. анонимен - Представете си само!
04.11.2009 12:50
"Представете си само да ме бяха подкрепили от РЗС ..."
Много страшно! Изобщо не подкрепям РЗС, и не изпитвам особена симпатия към тази организация, но първо - местната политика не винаги следва да се приема за идентична с националната, и второ - тук няма място за симпатия и антипатия...
Какво се получава? Вие с кандидата на РЗС "благородно" ще се състезавате - за да могат ГЕРБ да спечелят лесно, и БСП да не се сринат съвсем.
Много зряло "политическо" виждане.
А какво не ви харесва конкретно в кандидата на РЗС и какво ви е "по-зеленото" в убежденията и делата? Моля да ни изясните това.
цитирай
11. анонимен - Истинско щастие за София е, че квази ...
06.11.2009 14:04
Истинско щастие за София е, че квази литературният масон Дечев няма и теоретичните шансове да спечели кметската надпревара. Иначе не се и съмнявам, че желанието му за власт е огромно и заредено с уникална пластичност- от зелените та до пембените; то е толкова по-голямо, колкото по- посредствени и незабележими са неговите способности и заложби. В точните науки наричат това съотношение принцип на обратната пропорция.
цитирай
12. анонимен - най добрият кандидат
09.11.2009 11:56
Познавам Тодор още от 8-ми ,,Д" клас в 35-та гимназия където бяхме съученици.
Пожелавам на София да има щастието да бъде управлявана от такъв изключителен човек!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5832618
Постинги: 779
Коментари: 3551
Гласове: 52936
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов