Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2009 21:20 - Среща с коалиция от граждански организации за опазване на архитектурно – историческото наследство на столицата
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 10437 Коментари: 14 Гласове:
8

Последна промяна: 08.11.2009 23:56


 

 

На 06 ноември 2009 г., в качеството ми на независим кандидат за кмет на София, подкрепен от ПП “Зелените” , се срещнах с представители на коалиция от граждански организации, поставила си за цел опазването на архитектурно – историческото наследство на столицата. Срещата се проведе в залата на галерия “Кръг” – място, което често дава подслон на подобни инициативи.

 

Коалицията от граждански организации “Бъдеще за историческото наследство на София”, която от дълго време насам се опитва да предизвика вниманието на градските власти и обществеността, включва следните неправителствени, граждански организации: Граждански комитет “Спасение 2000”, Инициативен комитет “Сакра Сердика”, Гражданско сдружение “Художествената академия в духа на първостроителите”, Проект “Място за бъдещето”, Гражданска инициатива за устойчиво развитие, Форум “София”, Асоциация на българските археолози. Координатор на коалицията е информатикът Митко Грозев.

 

На срещата беше засегнат широк кръг от въпроси, свързани с унищожаването на културно – историческата памет на града, липсата на визия за ролята на културното наследство в бъдещото развитие на София – град с повече от 8000 годишна история. Участниците в срещата с болка коментираха опасността от окончателно съсипване на уникални паметници от римската древност.

 

“Преди държавата беше силна и правеше грешки. Сега отделни хора са по-силни от държавата и ни карат да вършим престъпления спрямо миналото и бъдещето на града”, заяви прочутият български карикатурист Цветан Ценов – Карандаш.

 

Георги Деведжиев, дългогодишен художник на Националния исторически музей (НИМ), а сега отговорен секретар на списание „Музеи, изложби, реставрации”, характеризира поведението на компетентните власти заявявайки, че “експертите, които трябва да защитават архитектурното наследство на града постоянно дават благословията си за разрушаването му, а когато от него остане само едно малко късче, започват да вдигат врява до Бога”.

 

Подробно беше коментирано положението около “софийския Колизеум”, който може да се окаже вторият по големина в Римската империя, след Колизеума в Рим. Уникалното съоръжение е разположено под частни и държавни парцели. Според мен, реставрирането и представянето му пред широката публика, изисква изключително дейна позиция от страна на столичния кмет, който трябва да съумее да обезщети с подходящи терени Националната електрическа компания, Гьоте институт и дори Института за опазване паметниците на културата. Ако целият този терен бъде освободен, столицата ще може да покаже пред целия свят една от перлите на своето древно минало.

 

Архитект Весела Тончева коментира проблемите, свързани с прокарването на столичния метрополитен и опазването на съществуващите архитектурни резервати в центъра на столицата. От представените от нея сведения се окоза, че дори ръководството на метпрополитена е по-загрижено за съдбата на античното наследство, отколкото съответните компетентни власти.

 

Проф. Пламен Вълчев от Националната художествена академия (НХА) представи компютърна визуализация на процеса на оформянето на площада на катедралния храм “Св. Александър Невски” и демонстрира пълната дисхармония спрямо съществуващия архитектурен ансамбъл на премирания проект за новата сграда на НХА. Участниците в срещата оцениха като скандално поведението на ръководството на Съюза на архитектите, което настоява проектът на нова сграда на НХА да се разглежда сам за себе си, извън контекста на площадното пространство на сакралния център на София. Беше изказано съжаление, че мнозинството от преподавателите в Художествената академия си затварят очите за подобен антиестетичен акт, водени от съображенвия за решаване на дългогодишни битови проблеми на учебното заведение.

 

 image

Момент от срещата. Проф. Вълчев представя визуализацията на площадното пространство.


image

Момент от срещата. Говори Георги Деведжиев.



image

   Момент от срещата. Цветан Ценов – Карандаш е наведен над екрана на лаптопа и е подпрял глава с ръка. Архитект Весела Тончева е до него в края на масата.

image



image

Момент от срещата. Вдясно от мен – г-жа Лили Вермут, художничка, възпитаничка на НХА, организатор на изложби за забравеното минало на българското изкуство.






Гласувай:
8



1. tili - ЧРД на Теодор Дечев!
08.11.2009 13:07
Хайде, да е успешна следващата година във всичко!!!
Здраве и късмет ;-)))
цитирай
2. ivesa - ЧРД,г-н Дечев!
08.11.2009 16:38
Бъдете жив и здрав!Зарадвайте ни с изборна победа!:)))
цитирай
3. tota - Честит рожден ден и от мен!
08.11.2009 18:30
С пожелание за много здраве и късмет в начинанията!! Много топлина и обич в дома ти!!
Хубава вечер!
цитирай
4. lion1234 - Честито и от мен!
09.11.2009 10:09
Жив и здрав и успех на изборите!
цитирай
5. luben - Честито и от мен
09.11.2009 11:01
споделих някои неща за Вас в моят и блога на мамкаму, като тук само ще повторя същественото, което тормози не малко софиянци.

А аз...като софиянец не знам кое си поколение (ма 4-то) бих Ви помолил и за малко внимание към онези от нас, които не могат да спят по 1-2 пъти седмично, изложени на пиянски и наркомански крясъци, клаксони и шумове от дискотеки и заведения. Надали е толкова сложно да се организира (или плати от заведението) някакъв вид (полицейски примерно) контрол, който да не допуска по 80-100 децибела в малките централни улици на града и съответно - да помогне хората да спят ... като хора. Кво да сторя, като не мога да се преборя с шумовото замърсяване. Звънял съм на полиция, а резултатът е същият като в едно предаване на Нова телевизия със заведение на морето - т.е. никакъв. Особено между 2 и 5 часа сутринта. А полицията наблизо кротко си почива и ... в края на смяната взима по 300 лева за ескорт на пияни големци до домовете им! да не говорим, че охраните по дискотеките взимат пари за паркиране на улиците - по 10 лева на кола на "тяхната улица". Ей такива ми ти едни работи...
цитирай
6. анонимен - за екипа?
09.11.2009 12:22
Теодор е един безспорно интелигентен и честен човек! Моите най-големи уважения.

Останх обаче поразен като видях в инициативният му комитет лицето:
"михаил новак - astronomy"!
Последният е меко казано откачен фанатик.
Теодоре, какво прави подобно лице в обкръжението ти?
цитирай
7. teodordetchev - За Михаил Новак
09.11.2009 13:18
Михаил Новак определено не е откачен. Не е и фанатик. Поне аз смятам така. Вярно е, че той е член на деноминация (официално регистрирана между другото), която не е под ръководството на Патриарх Максим, нито на т. нар. "Алтернативен синод". За мен това не е от значение - църквата и църквите са отделени от държавата.

В моя инициативен комитет Михаил Новак участва в качеството му на деятел на форума "Де зората", на вестник "Про и Анти" и като убеден демократ.

Уважавам религиозните възгледи на всекиго, но моля да не бъда замесван в спорове между представители на отделни изповедания, в които се използуват не съвсем християнски квалификации.

Аз самият се смятам за православен християнин, но много добре разбирам негодуванието на всички, които не искат да бъдат под владишката патерица на светиня му Максим, респективно на светиня му Инокентий.

Що се отнася до мен - когато става дума за религия аз съм крайно консервативен и затова не съм тръгнал да променям принадлежността си в просока към едно или друго изповедание.
цитирай
8. baletlnetpepas - Хапнали сте
10.11.2009 09:16
пийнали сте. Добре сте си прекарали!
Браво
цитирай
9. teodordetchev - Вярно, бяхя изпити ...
11.11.2009 00:13
Едно кафе, едно капучино и една газирана вода. Голямо наливане падна. Сега остава да покажете, къде на снимките се вижда хапване ... и ще се съглася, че сме преяли този ден.
цитирай
10. davitan - питане
11.11.2009 12:37
Г-н Дечев, днес София /кв. Младост/ "осъмна" с "бюлетини" визиращи Вашето име /Вашата кандидатура за кмет на София/ от някаква организация, наричаща се Гражданско движение "Freedom".
В началото се зарадвах! - помислих си: Я, каква добра инициатива на /ОБЕДИНЕНАТА!/ Десницата!
Зачетох се....... и изпаднах в недоумение!
Листовката е списана с много чувство / и правописни грешки!/ и е пълна с противоречия.
Питам!:
Кои са тези "истински дясномислещи хора", които "сме изправени пред решаващ избор, от който зависи нашето съществуване!?" и "...нашата единствена цел е да се противопоставим на всички опити ?! за претопяване? на сините?! в София и страната"
Какво означава всичко това!!!!!!!!!!!!!!!
Аз съм истински дясномислещ човек от 20 години /че и повече!/
Не разрешавам! от МОЕ име да се пускат в пространството такива "призиви", които само могат да разединят! Десницата - това именно АЗ наричам политиканстване, борба за власт и име /ВОЖД, ЛИДЕР/.
И като си помисля, че тези писания ще се четат от хора - податливи на всякакви влияния.
Ако съм истински Демократ, бих спрял това! Бих допуснал действия, целящи САМО постигане на основната цел - МНОЗИНСТВО НА ДЕМОКРАЦИЯТА!
С ТАКИВА ИНДИВИДУАЛНИ АКЦИИ, МНОЗИНСТВОТО МОЖЕ ДА СТАНЕ МНОЖЕСТВО ОТ МАЛЦИНСТВА!
И за сведение на "списвачите" на листовката - Това, че Б.Б. е бивш член на БС(к)П, само по себе си нищо не означава! И на мен на времето, през 70-те ми искаха публикации в 'стенвестника" за да мога да кандидатствам журналисика, а за да имам такива публикации, трябваше да съм член на ДКМС / ако въпросните хора са чували за тези институции, но Вие г-н Дечев сте техен "съвременник"!
Обръщам се към Вас, защото след прочитане на текста, човек остава с убеждението, че тя списана от Ваше име, най-малкото с Ваше съгласие!
Ако не е така, /защото допускам и провокация!/ приемете моите извинения, а Вие се дистанцирайте публично!
И накрая искам да изразя уважението си към Вашата личност, в частност.
Вие очевидно сте интелигентен и ерудиран човек, но това не Ви прави автоматично, по-добър и по-полезен кандидат за кмет от г-жа Фандъкова, например!
цитирай
11. teodordetchev - Не съм се срещал лично с тези хора, които са се ...
12.11.2009 01:04
... организирали в гражданското движение "Свобода" (Freedom), но не виждам защо трябва да се разграничавам от тяхното обръщение към свободните хора. Защо да се разграничавам ?

Защото са написали неистини ? Боя се, че не са.

Защото са емоционални ? Това все още не е обявено за престъпление.

Защото не харесват ГЕРБ ? А защо трябва аз да харесвам една аморфна, лидерска партия, представляваща почти копие под индиго на жълтото НДСВ, поне що се отнася до начина си на структуриране ?

Защото атакуват Бойко Борисов ? Не знам да е канонизиран и причислен към светия лик.

Защото не ги познаваме от телевизионния екран ? Откога всички в Интернет се познават ?

Лесно е да се види, че не съм писал "Обръщението" на "Свобода" (Freedom), но не виждам защо да се разграничавам от подкрепата им. Не мисля, че някой е направил организация заради частичните избори - по-скоро хората търсят форми на самоорганизация, когато партиите ги изпускат. Сега всяка минута ми е преброена, но дано се запозная с тези хора след 15 ноември 2009 г.
цитирай
12. teodordetchev - Действително, от "Свобода" са ...
12.11.2009 02:07
... заимствали от официалната ми кампания лозунга, който предлага вместо за ставаме сиви да си останем сини.

Известно е, че няма авторско право върху политически идеи, както и върху лозунги. Така е и в нашия случай, още повече, че лозунгът е използуван в моя подкрепа.
цитирай
13. анонимен - Otgovor
12.11.2009 10:06
Г-н Дечев,
в определен период сте били част от "синьо" правителство, и то "тъмносиньо"! Тези хора, "преследващи" своите "тъмносини идеи" / и постигнали значителен успех!!/ и до ден днешен ги отстояват /подкрепата на определена власт, която всъщност може да се окаже "добър проводник" за осъществяването на тези идеи/, в никакъв случай не означава отстъпване от позициятя или "харесване", както Вие го наричате!
Това са политически ходове, които е много по-вероятно да са полезни повече отколкото тази "наивна" позиция на "Freedom", зад която и Вие заставате. следва продължение
цитирай
14. анонимен - продължение Freedom
12.11.2009 10:28
За мене "истински сини, дясномислещи хора" са именно тези хора, които дефакто са допринесли за тази идея!!! Не са истински тези, които разпиляват крехките им сили разединявайки ги!!! Не са истински и тези, които "еднолично" се борят "сини идеи", заставайки всъщност срещу тях! Кметският пост е И политическа власт! Ако истински подкрепяте демократичните промени, ще тябва да приемете и неща, които "не Ви харесват"! Само така ще бъдете полезен на обществото! Така мисля аз и по тази причина НЕ желая от мое име /като истински синя/
да се говорят неща, които напомнят "краят на света"!!!!!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807933
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52690
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов