Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2010 14:58 - Сметката моля ...
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 3933 Коментари: 3 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

СМЕТКАТА МОЛЯ ...


 


 

След като станахме свидетели на решението ДКЕВР от 28 юни 2010 г., с което (съвсем временно) се слага край на драмата около определянето на цената на електрическата енергия, редно е да „теглим чертата”, да видим кой какво е получил и да се опитаме да преведем на човешки език някои засукани фрази, зад които се крият най-обикновени привилегии за предпочитани играчи на енергийния пазар.
 

1. Да започнем с окончателния преглед на „придобивките”. По-нервозните читатели могат да преминат и направо към точка две – и тя им стига. 
 

АЕЦ Козлодуй” ЕАД

Дружеството е предложило за утвърждаване от комисията цена за електрическа енергия – 16,61 лв./МВтч, без ДДС; ДКЕВР постановява 15,75 лв./МВтч. На практика, това е удовлетворяване на искането на атомната електроцентрала, макар и в леко намален размер.
 

ТЕЦ Бобов дол” ЕАД

Дружеството е предложило за утвърждаване от комисията цена за електрическа енергия – 75,08 лв./МВтч, без ДДС; ДКЕВР постановява 62,25 лв./МВтч. Искането за увеличение е отхвърлено, дори цената на тока от Бобов дол е допълнително „окастрена” в сравнение с проекта на ДКЕВР от 11 юни 2010 г.

ТЕЦ Марица 3”АД

Дружеството е предложило за утвърждаване от комисията цена за електрическа енергия – 72,32 лв./МВтч, без ДДС; ДКЕВР постановява 64,95 лв./МВтч. Искането за увеличение е отхвърлено, като цената на тока от втората ТЕЦ на г-н Ковачки, намираща се в Димитровград също е допълнително „окастрена” в сравнение с проекта на ДКЕВР от 11 юни 2010 г.

ТЕЦ Варна” ЕАД

Дружеството е предложило за утвърждаване от Комисията цена за енергия в размер на 72,36 лв./МВтч, без ДДС, в сила от 01.07.2010 година. ДКЕВР постановява 70,69 лв./МВтч. Искането за увеличение е отхвърлено. Запазено е нивото от предложението на ДКЕВР от 11 юни 2010 г.

ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД

Дружеството е предложило за утвърждаване от комисията цена за електрическа енергия – 36,62 лв./МВтч. ДКЕВР постановява 35,01 лв./МВтч. ДКЕВР приема политиката на централата за намаляване на цената на електроенергията, като дава и нещо от себе си в намаляването ...

 “НЕК” ЕАД

Дружеството е предложило за утвърждаване следните цени на електрическа енергия от 01.07.2010 г.:

- цена, по която дружеството в качеството му на обществен доставчик продава електрическа енергия на крайните снабдители и на разпределителните предприятия за покриване на технологичните разходи по преноса през електроразпределителните мрежи – 81,05 лв./МВтч, без ДДС; ДКЕВР постановява 72,24 лв./МВтч, което в определена степен ограничава драстичните искания на НЕК.

- цена, по която дружеството в качеството му на преносно предприятие, пренася електрическа енергия през електропреносната мрежа – 11,24 лв./МВтч, без ДДС.; ДКЕВР постановява 9,64 лв./МВтч.

- добавка към цената за пренос за зелена енергия – 3,22 лв./МВтч. ДКЕВР постановява „само” 3,03 лв./МВтч., което представлява дрестично увеличение на цената за пренос на зелена енергия.
 

НЕК получава още една добавка, която не е особено коментирана до момента – „Добавка към цената за пренос за високоефективно комбинирано производство – 2,19 лв./МВтч”.

 

2. Как би изглеждала окончателната рекапитулация в проценти ?

АЕЦ Козлодуй” ЕАД – Поискано е 42,2 % повишение на цените. Допуснато е 34,85 % повишение от страна на ДКЕВР.

ТЕЦ Бобов дол” ЕАД – Поискано е 15,37 % повишение на цените. ДКЕВР постановява понижение с 4,35 %.

ТЕЦ Марица 3”АД – Поискано е 6,92 % повишение на цените. ДКЕВР постановява понижение с 3,98 %.

ТЕЦ Варна” ЕАД – Поискано е 0,67 % повишения на цените. ДКЕВР постановява понижение с 1,66 %.

ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД – Поискано е 4,51 % понижение на цените. ДКЕВР утвърждава намаляване на цената на електроенергията с 8,71 %.

НЕК” ЕАД – Поискано е 14,09 % повишение на цената, по която дружеството в качеството му на обществен доставчик продава електрическа енергия на крайните снабдители и на разпределителните предприятия за покриване на технологичните разходи по преноса през електроразпределителните мрежи. Допуснато е 1,69 % повишение от страна на ДКЕВР.

Първоначално ДКЕВР не искаше да допусне увеличение на цената, по която дружеството в качеството му на преносно предприятие, пренася електрическа енергия през електропреносната мрежа. Тя трябваше да остане 9,03 лв./МВтч, без ДДС.; Впоследствие ДКЕВР постанови увеличение от 6,75 %.

Поискано е увеличение на размера на добавката към цената за пренос за зелена енергия с 51,89 %; Допуснато е 42,92 % повишение от страна на ДКЕВР, което само по себе си е крайно негативен факт.

Последната добавка – за високоефективно и комбинирано производство, може да бъде разшифрована на човешки език по следния начин. ДКЕВР инжектира сериозни средства в топлофикационните дружества със сериозно увеличение на цените за произвежданата от тях електроенергия с комбинирано производство – най-вече с така наречената когенерация. Добавката от 2,19 лв./МВтч компенсира това увеличение за НЕК. Чудно защо подобни „компенсации” не са предвидени за никой друг.

Тук ще се въздържа да коментирам това, което ДКЕВР е „отпуснала” на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), защото читателите ще помислят, че искам да ги плаша.

По този начин, по веригата от производителя (в лицето на АЕЦ „Козлодуй”), през преносителя по мрежата за високо напрежение (в лицето на НЕК) се събират едни много прилични увеличения, които са постановени в обстановка на блажена непрозрачност. Провеждат се обществени обсъждания върху доклади на които почти всички числа са заместени от знака на трите хикса - „ххх”. Никой не знае, проведен ли е одит на НЕК, още по-малко на ЕСО.

В пространството (не бих казал в публичното, а по-скоро в „полупубличното” такова) витае едно писмото на ДКЕВР, адресирано до г-н Трайчо Трайков (министър на икономиката, енергетиката и туризма), г-жа Мая Христова (заместник министър на икономиката, енергетиката и туризма), г-жа Галина Тошева (изпълнителен директор на Български енергиен холдинг) и до Изпълнителния директор на „НЕК” АД (изх. № Е – 04 – 00 – 7 от 05 февруари 2010 г., относно: „Изясняване на поставени въпроси в писмо на БЕХ с вх. № Е – 04 – 00 – 7 / 11.01.2010 и вх. № Е – 04 – 00 – 7 / 01.02-10, писмо на „НЕК” ЕАД с вх. № Е – 13 – 01 – 1 / 08.01.2010 г.”).

От това писмо ние научаваме крайно тревожни неща. Например, че „Общото увеличение на условно – постоянните разходи (за НЕК, б. а.), които комисията е признала в цената за пренос на електрическа енергия за периода 2007 – 2009 г. е в размер на 31 %. Въпреки този значителен ръст на утвърдените условно - постоянни разходи, при анализ на отчетените условно – постоянни разходи за същия период се наблюдава общо увеличение с 65 % през 2008 г. спрямо утвърдените условно – постоянни разходи през 2007 г.”.

Самата ДКЕВР констатира, че „Всичко това показва, че в предложенията за цени най-вероятно са включени и разходи, извършвани за дейности извън регулираната. Представяните одитирани годишни финансови отчети за дейността са обобщени, а правилното разпределение на разходите по видове дейности също е фактор, който пряко влияе върху формирането на коректни финансови резултати”.

Кулминацията настъпва с констатацията, че „Косвено свидетелство за наличието на разходи извън регулираната дейност е и обстоятелството, че до този момент „НЕК” ЕАД не е представил за утвърждаване бизнес план, от който да се установи обема както на реалните приходи, респективно разходи за цялостна дейност”. (Повдигнатите в получерно абзаци от цитата са така в оригинала).

Единственият въпрос, който мога да добавя е „можем ли да смятаме това писмо за доклад за резултатите от одита на НЕК”. Според мен – не, макар че прословутото писмо казва твърде много неща.


 

3. И какво от това в крайна сметка ?


 

Днес, два дни след решението на ДКЕВР, облагодетелстваните герои на енергийния пазар са ясни – АЕЦ „Козлодуй” и НЕК. На електроразпределителните дружества ще им се наложи образно казано „да си налягат парцалите” и да не протестират срещу увеличението на тока в АЕЦ и в НЕК, ако не искат да бъдат демонизирани така, както само властта умее. В някакъв смисъл, ЕРП-тата не са за жалене – в момента те ще трябва да преживеят един период с продължителност поне до местните избори, през който ще карат на „резервните си тлъстини”, подобно на мечките спящи зимен сън.

Лошите новини са няколко. Първо, никой не е казал, че зимният сън на ЕРП-тата ще трае вечно. Местните избори ще отшумят, а заедно с тях и търпението на електроразпределителните дружества. След като мине данданията около заемането на ключови позиции в общините, ЕРП-тата ще поискат на висок глас цената на която продават електроенергията да се увеличи. Не е за подценяване и фактът, че техните жалостиви възгласи могат да бъдат подкрепени и с разни форми на ефективен европейски лобистки натиск. Сметката ще бъде представена на крайните потребители със закъснение, но най-вероятно – в по-драстичен вид.

Второ, към песента на хора на ЕРП-тата най-вероятно ще се присъедини и НЕК. Техният аргумент ще бъде, че цените на тока на АЕЦ „Козлодуй” са „хвръкнали с песни в небесата” от 01 юли 2010 г., а горкият обществен доставчик видите ли е трябвало да се задоволи с „трохите” на увеличението. Това че „трохите” са всъщност едни не лоши залъци, особено като се има пред вид и щастието споходило Електроенергийния системен оператор (ЕСО) е ясно, но само за част от публиката, която следи проблема от близо. От НЕК няма да се посвенят да си поискат допълнително увеличение, най-малкото защото не се смятат за по-глупави от останалите.

Трето, всички нововъзникнали безобразия по мрежите за високо, средно и ниско напрежение (тоест – в патримониумите на НЕК и на ЕРП-тата) ще се оправдават с решението на ДКЕВР от 01 юли 2010 г. Ядовете и късането на нерви остава изцяло за сметка на клиентите. По ирония на съдбата, клиент на НЕК са ЕРП-тата, а на тях клиенти са вечните губещи – крайните потребители.

Четвърто, твърде неясен остава въпросът за необходимостта от увеличаването на размера на добавката за пренос на зелена енергия. Немотивираното повишаване на размера на добавката за пренос на зелена енергия влияе зле на публичните настроения по отношение на използуването на електроенергия, произведена от възобновяеми източници. Не е приемливо идеята за използуване на ВЕИ да се дискредитира и компрометира с подобни ценообразувателни еквилибристики.

Пето, с риск да се повторя, с решението на ДКЕВР става така, че на топлофикациите се дава глътка въздух с увеличените цени на произвежданата по комбиниран (ох Боже - и по високотехнологичен) начин електроенергия. Цената на тази „глътка” се компенсира за НЕК, но не и за всички останали по веригата. Последиците от това – след местните избори ...

Повтаряйки на няколко пъти – „след местните избори”, „след местните избори”, искам да подчертая, че това съвсем не значи, че цялата тази ценова боза е забъркана от министър – председателя или дори от министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

Лично аз дълбоко се съмнявам, че на министър председателят е докладвано в подробности, че НЕК пак е в преразход, според един доклад, който изобщо не е секретен ама никой не може да го прочете. Със сигурност няма толкова смел държавен служител, който ей така – между другото да докладва точно на сегашния министър председател, че според констатациите на ДКЕВР, НЕК ... нямала бизнес план. Ако има такъв служител, той просто не е участвал в премиерското посещение на националния туристически обект „Цанков камък” ...

Министър председателят просто даде ясно да се разбере, че няма да бъде доволен ако цените на електроенергията за битовите потребители се вдигне. Също така, той даде да се разбере, че по негово мнение ролята на главен злодей в сагата за цените на тока се пада на ЕРП-тата. От гледна точка на народопсихологията на българските избиратели, посланията са формулирани завидно точно и уцелват точно лявото предсърдие на сърцето на гласоподавателя.

От своя страна, ДКЕВР който по закон е един напълно независим орган, услужливо пое визията на премиера и без да е молен за това (поне публично няма подобни симптоми), претвори партийната линия в жива политика.

Всеки получи каквото му се пада. АЕЦ-ът - много, НЕК – достатъчно, ЕСО – повече от достатъчно. ЕРП-тата получиха възможността да се огледат къде зимуват раците и да плащат на този етап за благополучието на НЕК, за странностите около зелената енергия, за ентусиазма по отношение на „когенерацията” на топлофикациите и така нататък. След като ЕРП-тата презимуват, ще дойде редът и на битовите потребители да научат едно – друго за местообиталищата на членестоногите ...

Целият този абсурд можеше и да не се случи или поне да бъде ограничен, ако имаше за пет стотинки прозрачност и публиката можеше да чуе някакви сериозни доводи за ценообразуването на АЕЦ и на НЕК. За сега слушаме, че се прави „регулаторен одит” на НЕК. Резултатите нито сме ги чували, още по-малко сме ги виждали. Питам се, не е ли също толкова наложително да се направи регулаторен одит и на ЕСО. Питам се и до кога всичко свързано с АЕЦ ще се крие зад универсалното перде на търговската тайна ?

Всъщност, на публиката ще трябва да бъде обяснено защо търговската тайна се пази толкова щателно при държавните дружества, а при частните – хич. Но млъкни сърце ... Ако продължавам да питам, може и някой да вземе да ми отговори ... по не най-приятния начин.



Тагове:   НЕК,


Гласувай:
13



1. eien - Е-ее-ххххх, на малцина им пука
02.07.2010 11:23
Браво на Вас!
цитирай
2. анонимен - Г-н Дечев,
06.07.2010 08:54
те затова винаги носят сметката на тъмно ;)))
цитирай
3. анонимен - много добър стил
15.07.2010 16:37
С интерес прочетох всичко. Много добър стил на изразяване на добре информиран и умен човек, но какво да направи обикновения човек? - автобус 284- терминал 2.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807916
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52689
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов