Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2011 16:33 - Интервю от мястото на протеста – ГКПП „Лесово“. Теодор Дечев: Не можем да наблюдаваме с олимпийско спокойствие, какво се случва с контрабандата.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 4415 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 25.07.2011 16:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Интервю от мястото на протеста – ГКПП „Лесово“

Теодор Дечев: Не можем да наблюдаваме с олимпийско спокойствие, какво се случва с контрабандата
23-07-2011 19:41

Интервю на Илиана Беновскa

И.Б.: „На шестия ден", седмичното обзорно политическо предаване продължава с г-н Теодор Дечев, председател на Съюза за стопанска инициатива, за да разберем съществуват ли, състояват ли се протестите, обявен днес на Капитан Андреево, във връзка с желанието да бъде прекратена контрабандата, покровителствана от държавата. Добър ден, г-н Дечев! Къде се намирате?

Т.Д.: Намираме се на ГКПП Лесово, където в продължение на час и 15мин. спряхме движението на тежкотоварни камиони и всякакви други превозни средства в посока Република Турция и обратно. Това предизвика основателна нервност у органите на полицията по две причини. Първо, защото те смятат, че протестите се провеждат за тяхно удобство и второ, защото така и не можаха да разберат къде ще извършим протеста си. След абсолютно незаконното, противоконтитуционно, антигражданско поведение на зам-кметицата на община Свиленград, която забрани един мирен протест под диктовката на хасковската полиция, ние се почувствахме като граждани, на които е обявена война. Когато ни е обявена война, ние имаме правото да използваме военна хитрост и съответно протестиращите се събраха на ГКПП Лесово. Има закон във физиката, който гласи, че всяко действие предизвиква равно по размер и обратно по посока противодействие. Граничната полиция разбра, че има протест, чак когато вече бяхме затворили ГКПП Лесово.

И.Б.: Как го затворихте?

Т.Д.: С около 60 леки коли. За съжаление не можахме да си докараме тежката механизация, защото докато я докараме лизинговите фирми я бяха събрали. В протеста участваха 25 фирми, на които не е платено за работата на полигон Ново село нито стотинка. Дължат им над 4млн. евро и хората не можаха да си докарат багерите и фадромите, просто защото вече лизинговите фирми са си ги взели обратно. Затова хората дойдоха с личните си автомобили. Пак с личните си автомобили дойдоха така да се каже фалангата на протеста, животновъдите от Ямболско, Елховско, а също и някои солидарни колеги от Търновско, а също дойдоха хора от Хасково, една много голяма представителна група от Сливен, свиленградците дойдоха при нас и изиграха много съществена роля. Присъстваха бивши полицаи, военни пенсионери, които се занимават в момента и с животновъдство. За полицаите беше изключително дискомфортно да спорят с нас. Присъстваха трима кандидат-кметове, двама на Ямбол и един на Сливен.

И.Б.: От коя политическа сила?

Т.Д.: Няма да правя реклама, но мога да кажа имената им. Те дейно участваха и държаха плакатите.

И.Б.: Каква опашка се натрупа от камиони и коли?

Т. Д.: Натрупа се най-вече в посока Република Турция, беше напълно блокирано движението, тировете не можеха да преминат. Ние раздавахме листовки и на българските, и на турските вофьори. Свиреха клаксони, един много ,бих каал, мащабен пикник се оформи на ГКПП Лесово. Опитваха се да ни заплашват, да ни стряскат. Аз имам полицейско разпореждане, което, ако го прочета на глас, сигурно слушателите на „РАДИО К2" ще умрат от смях.

И.Б.: Зачетете по-важните моменти

Т.Д.: На господин Теодор Данаилов се разпорежда: Първо, да не нарушава законите на Република България и точка втора, да не организира спирането на движението на изхода за Република Турция на ГКПП Лесово.

И.Б.: Кой Ви го разпорежда?

Т.Д.: Пише „Полицейски орган; Подпис..." Сещам се за един виц, който е малко непристоен, завършващ с думите „Органът на телефона". Знаете ли го?

И.Б.: Не, не го знам.

Т.Д.: Тогава ще го разкажа. Един човек карал един тир с яйца, на някакъв завой тирът се занася, ремаркето се преобръща, яйцата стават на омлет и човекът реве с кървави сълзи, защото ще му спрат за три месеца заплатата. В този момент минава добросъвестен полицай, вижда го и казва: „Човече, какво правиш? Защо плачеш?" той казва: „Не виждаш ли, че са ми се смачкали яйцата?" Полицаят моментално грабва УКВ станцията, звъни на Бърза помощ и казва, че има катастрофа, човек е тежко пострадал, смачкани му яйцата. На отсрещната страна лекарят пита „А органът, органът как е?" Човекът се изпъва и казва „Органът е на телефона!".

Така ние проведохме дълги беседи с униформените служители, които нямаше как да отрекат, че от две години не са им увеличавали заплатите, не са им давали обувки, че от две години се точи обществената поръчка за новите униформи.

И.Б.: Сега да не вземе органът да Ви арестува? Той Ви е казал да спазвате законите.

Т.Д.: Всички присъстващи изразихме съмнение, че спазваме доста повече законите, отколкото, да речем, някои управляващи. Ние организирано започваме да се оттегляме от ГКПП Елхово, мислим да не бързаме като се прибираме вкъщи. Смятаме, че една скорост от 20км. в час е задоволителна за нашето оттегляне. Тоест, ние се оттегляме, без да нарушаваме законите на Република България. Забележете колко гениален е този текст - да не организираш спирането на движението за Турция на ГКПП Лесово. Това значи, че на разклона на Елхово мога още един път да затворя пътя.

И.Б.: Планирате ли го наистина?

Т.Д.: В интерес на истината, не. Ще се ограничим с това да се оттеглим с първа костенурска скорост. Както казва Николина Попова, председател на Асоциацията на животновъдите в Ямболска област: „Ще се оттеглим с достойнство". Бавничко, с 20км/ч, в две редици пред камерите на няколко телевизии.

И.Б.: И това оттегляне къде ще завърши, накъде ще се разпръснат хората?

Т.Д.: Около Ямбол ще спрем, ще се почерпим по една кола и ще се разотидем, защото има хора - на кой му спрял тока, няма как да се издоят кравите, на друг му се тели кравата. Снощи на главния организатор на протеста по някакъв чуден начин една от кравите му паднала в канала. Човекът е с поредните 1500лв. назад, но това не е нищо, защото вчера животновъдите разбраха, че вместо да им дадат по 500лв. на крава, ще им дадат по 60лв. на крава и може би ще им вземат пари за кози. Днешното събрание на ГКПП Лесово обедини хора от най-различни браншове, като общото между тях е, че нямат пари в бюджета за дейности, за които би трябвало да има. А няма, защото контрабандата е в размер на 2млрд. годишно. В бюджета зее над 1,5млрд. дефицит, дължат се над 600млн. на фирмите и въпреки това наблюдаваме с олимпийско спокойствие какво става. А нашият протест освен всичко друго е в защита на конституционния строй, защото контрабандата, тези 2млрд. годишно и 250000лв. в час, скоростта, с която крадат господата Борисов и Цветанов. Тези пари отиват в едни черни каси. Утре тези пари ще дойдат да купуват гласовете на нашите работници, на социално слабите, на маргиналните елементи и т.н. и отново ще ни управляват някакви негодници, затова защото ние не сме се противопоставили на това те да се обогатяват незаконно.

И.Б.: Кога е следващият протест, организиран от Вас?

Т.Д.: Това е военна тайна. Мога само да съобщя на слушателите на „РАДИО К2", че буквално преди минути приключи протеста във Видин, където 50 души в продължение на час и 15мин. спираха движението при входа на ферибота Видин-Калафат. На северния участък на фронта проявиха солидарност с хората от югоизточна България и направиха точно това, което трябваше да се направи.

И.Б.: Желая Ви да се приберете живи и здрави.

Т.Д.: Приемаме това пожелание много сериозно. Пожеланието да си жив и това да си здрав са две отделни пожелания.

И.Б.: Използвайте това, че около Вас има медии, ако органът предприеме някакви действия срещу Вас.

Т.Д.: Аз мисля, че органът ще се отърве само с лека уплаха и претеснение, много доволен, че си тръгваме.



Гласувай:
9



1. анонимен - pipinana
25.07.2011 17:50
ja da vidim...
цитирай
2. nadyachaneva - ...
19.08.2011 01:31
ДВА МИЛИАРДА КОНТРАБАНДА, ЛАПА БОЙКОВАТА БАНДА!!!
цитирай
3. nadyachaneva - ...
19.08.2011 01:32
ПАРИ ИМА, НО ЗА ДЖОБОВЕТЕ НА БОЙКО!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807402
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52687
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов