Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2011 11:36 - 07 септември 2011 г. Изявление на Душана Здравкова. Пресконференция на екипа на Алексей Петров и Николай Георгиев за мораториум върху незаконните и противоконст
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 5293 Коментари: 2 Гласове:
4



 

07 септември 2011 г. Изявление на Душана Здравкова. Пресконференция на екипа на Алексей Петров и Николай Георгиев за мораториум върху незаконните и противоконституционни дейности на политическите партии. 67 години стигат !


 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Днес ние предприемаме конкретните стъпки в изпълнение първия от обявените в Хартата за гражданско управление принципи - РЕАЛНА ВЛАСТ НА ГРАЖДАНИТЕ.

Чрез тези стъпки искаме гражданите да получат пряк достъп до вземането на важни за обществото и за местните общности решения и най-вече – да БЪДЕ СМЕНЕН МОДЕЛЪТ на държавно управление.

Това, както беше ясно казано се налага поради факта, че през периода на т.н. „демократичен преход“, политическият живот, основан на партийния плурализъм, въведен от чл. 11 на Конституцията, не успя да отговори на изискванията на демократичното общество и най вече на чл.2 на нашия основен закон. Той предвижда, че “цялата власт произтича от народа и се осъществява от него непосредствено и чрез органите на държавна власт“.

На практика, както през последните 67 години, така и днес, властта произтича от партиите и се осъществява от тях. 67 години те нарушават конституционното си задължение да съдействат за осигуряване на пряк достъп на гражданите до управлението на държавата и не могат да отговорят на обществените очаквания.

Липсата на отговори по кардинални за обществото въпроси е в резултат на нарушаването на основно задължение на партиите, визирано в чл. 11, ал.3 от Конституцията на Р България - „да съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите“. Точно обратно на това си задължение, партиите не само не съдействат, а по-скоро са пречка за упражняване на конституционно гарантирани права на гражданите.

Ето защо партийният модел в България е изчерпан, липсва РЕАЛЕН КОНСТИТУЦИОНАЛИЗЪМ, поради което и постигането му е заложено като основен принцип в обявената от нас Харта. Този принцип е гаранция за свободата и правата на гражданите, както и за правилното фунциониране на държавата. Приемането на съвременна Конституция е съдбовна необходимост за България.

За да може да бъде осъществен този принцип , ние,

- Призоваваме за налагане на мораториум върху привилегиите и дейностите на политическите партии / това е временна забрана и преустановяване на дейност, противоречаща на законите на страната/, които нарушават Конституцията на Р България- чл.11, ал.3 и основните принципи на демократичното общество, залегнали в политиките в Европейския съюз. На … Екипът ни стартира подписка, с която гражданите да решат, че времето на подмяната е изтекло;

- Искаме отмяна на чл.12, който забранява на гражданските сдружения да участват в политическия живот на държавата и създаване на механизми за пряко участие на гражданите във властта /отстъпване на представителната демокрация пред пряката- граждански инициативи и референдуми/.

- Предприемаме дефиниране на липсващи политики в държавата чрез различни граждански инициативи от местно и национално значение. В подкрепа на всяка от тях създаваме Инициативен комитет и информационна кампания.

- Обявяваме дългосрочен политически проект на гражданска основа, съобразно принципите на Хартата. Този проект гарантира устойчивото развитие на обявената платформа за периода до парламентарните избори, както и съобразно стратегията „Европа 2020“.




Гласувай:
7



1. cefulesteven - Голяма стъпка по пътя към пряката ...
07.09.2011 12:03
Голяма стъпка по пътя към пряката демокрация!
цитирай
2. despinida - Идеята е чудесна, стига да се осъществи...
07.09.2011 15:46
Този материал, съм го писала още през февруари,
http://despinida.blog.bg/drugi/2011/02/06/moite-pet-izvynredno-pozitivni-idei.680753
радвам се, че днес откривам съмишленици в лицето на екипа на кандидатът за президент - Алексей Петров !
Дерзайте...народът не е заспал, той просто очаква правилния водач !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5808061
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52692
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов