Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2011 00:54 - АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ: ЗАСТАНАХМЕ СРЕЩУ НОВИТЕ ПОРОБИТЕЛИ – ГРАБЕЩИТЕ БАНКИ И ОБСЛУЖВАЩИТЕ ГИ ПАРТИЙНИ КЛИКИ
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 5548 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Алексей Петров пред South East European Surveys – www.seesbg.com


 


 

АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ: ЗАСТАНАХМЕ СРЕЩУ НОВИТЕ ПОРОБИТЕЛИ – ГРАБЕЩИТЕ БАНКИ И ОБСЛУЖВАЩИТЕ ГИ ПАРТИЙНИ КЛИКИ


 

SEES: Г-н Петров, Вие със сигурност ще бъдете запомнен с опълчването Ви срещу лихвената политика на търговските банки. Вие самият твърдите, че основната причина за репресиите срещу Вас е позицията Ви срещу поведението на търговските банки. Струваше ли си подетото от Вас противопоставяне срещу търговските банки ?

 

А. П.: Когато преди две години започнах моето противопоставяне на безобразията, вършени от търговските банки, сигурно не съм си давал сметка, каква цена ще трябва да заплатя за това. След като се обърнах на 03 септември 2009 г. с призив към министър-председателя - „Бойко свали лихвите, има време да се правиш на полицай“ и след като заедно с още двама съмишленици предложих писмено и официално на вицепремиера Дянков механизъм, с който държавата може да се намеси в банково-кредитния сектор по напълно пазарен начин, сметката ми беше представена и аз я платих изцяло. Арестуваха ме !


 

Започнах да се разплащам от мига на арестуването ми посред нощ в собствения ми дом По един или и друг начин, плащам за позицията си срещу банките и сега. Изминаха две години, в които открито аз се опълчвам на безобразната лихвена политика на банките, а тяхното лоби ми нанася удари, използвайки своите маши и подставени лица – водачите на глутници в партийните клики, сред които несъмнено централно място заема Бойко Методиев Борисов. Същият Бойко Борисов, който ръководи партия от човек и половина, но нанасе щети на страната, каквито би могло да нанесе само многохилядно хунско нашествие.


 

SEES: Вие имате репутация на корав човек, но не съжалявате ли поне малко за всичко, което се случи ?


 

А. П.: Всъщност, изпитвам огромно задоволство, днес - две години по-късно. Докато продажните и зависими партийни клики в България се чудеха кък по-раболепно да скършат гръбнаци пред новата колониална администрация, отседнала в банковите офиси, Нобеловият комитет реши да присъди Нобеловата награда за икономика за 2011 г. на американците Томас Сарджънт и Кристофър Симс заради техните изследвания върху връзката между икономиката и фактори като лихвените проценти и държавните разходи.


 

Шведската кралска академия на науките отдава специално значение на факта, че избраните нобелови лауреати са разработили методи, които установяват как повишаването на лихвите се отразява на негативно на икономическия растеж и помпа инфлацията. Методите на Сарджънт и Симс са признати за „основни инструменти на макроикономическия анализ“.


 

В същото време у нас, политическите клики и временно управляващите страната се правят, че не забелязват гибелното отражение на катастрофално високите лихви върху икономиката и върху личните съдби на хората.


 

SEES: Значи, можем да смятаме, че няма да прекратите войната с тези, които наричате „нови поробители“ ?


 

А. П.: И аз и екипът, който ме излъчи сме хора последователни в действията си и следваме твърдо убежденията си. Ние застанахме срещу новите поробители – кожодерстващите банки, неконтролираните монополи и обслужващите ги партийни клики.


 

Няма да се уморя да повтарям, че днес българските граждани са поробени от частните банки. В България, чуждестранните търговски банки се държат по начин, който е немислим в страните от които идват. Банковият мениджмънт в България наистина се държи като колониална администрация, която действува с тактиката на изгорената земя. Няма човек в България, който да не е усетил по един или друг начин хазяйниченето на банките на гърба си.


 

Причината да бъдем поробени от банките - грабители и от монополите, разбира се е алчността на партийните клики и тяхното предателско поведение. За тях работят и управляващите партийци и обявилите се ужким за опозиция – най-нагледен е примерът с един бивш министър председател, който демонстративно се хвърли в защита на търговските банки. Предателското поведение на настоящия министър – председател също е отдавана доказано. Наглостта с която овластените елити обслужват открито интересите на търговските банки е сравнима само с безочието с което се извършва държавната контрабанда.


 

SEES: Вие няколко пъти се ангажирахте с количествена оценка на обема на контрабандата, която се извършва в България ?


 

А. П.: При държавната контрабанда Борисов и „аксесоарите му“, крадат със скорост 250 000 лева в час. Те тъпчат черните каси за изборите с 42 милиона лева седмично. От друга страна, начинът по който политиците от управляващите клики осигуряват пълен комфорт за грабежа на търговските банки, нанася сравними по размер щети на икономиката. С лихвено – кредитната си политика, банките унищожават самата тъкан на икономиката – малките, средните и микро – предприятията. Вината за безнаказаните безобразия на монополите също е изцяло на държавата, по-точно на партийните клики, които са я яхнали и обяздили.


 

SEES: Ще Ви обвинят, че приказвате всичко това заради кандидат – президентската кампания?


 

А. П.: Нашата критика срещу банките – грабители и поробители не е популистка риторика. Не могат да бъдат популистка риторика публикуваните данни, от които се вижда, че лихвените проценти за ипотечните кредити в България са два пъти по-големи от тези в Австрия, Италия и Гърция – страните от които идват банките, които са собственици на повечето банки в България. Не е по-добро положението и при потребителските кредити, където лихвеният процент в България е 1,5 – 2 пъти по-висок в сравнение с изброените страни.


 

Демагогията и цинизмът на финасовите анализатори, играещи ролята на говорители на банките под прикритие са отвратителни и отблъскващи. Българите се наслушаха на клишета от рода на това, че „кредитите в България са по-рискови“, че „България е извън еврозоната“ и така нататък. Защо тогава лихвените проценти в практически фалирала Гърция са по-ниски от тези у нас ? С какво рискът в Гърция е по-малък, отколкото в България ? Нека само не ни обясняват за членството на Гърция в еврозоната.


 

SEES: Гърция все пак може да бъде разглеждана като голямо изключение в европейски контекст ...


 

А. П.: Австрия също е критикувана като страна, банковата система на която е натоварена с големи рискове, защото е кредитор на цяла Централна и Източна Европа. Защо тогава лихвите в Австрия са НЕСРАВНИМО по-ниски, отколкото тези в България ? Изобщо не желая да влизам в подробности за данните от Германия, да не говорим за Финландия, където лихвите по потрибителските кредити са около 4 процента, а по ипотечните – 1, 7 процента.


 

Отговорът е, че в България редица търговски банки се държат като поробители, на които им е дадена една нощ за да оплячкосат превзетия град. Едно време давали на еничарите правото на „ягма до изгрев“ - безнаказано плячкосване и изнасилване от вечерта до сутринта. Днес така са третирани малките предприятия и обикновените граждани, които нямат други източници на финансови ресурси, освен потребителските и ипотечните кредити.


 

Ние непрекъснато слушаме как ни бомбардират с победни комюникета как „спестяванията на домакинствата нарастнали“ с още не знам колко стотин милиона. Човек се пита, как става така, че хората не могат да вържат двата края и едновременно с това спестяват ли спестяват. Отговорът е прост – спестените пари са парите, извадени от обращение в икономиката и поставени на депозити в банките. България е абсолютен лидер по размера на лихвите на депозитите. Лихвената политика на банките откровено обезкървява българската икономика.


 

SEES: Вие сякаш сте сам, разбира се – заедно с екипа си в конфронтацията срещу политиката на банките?


 

А. П.: Политическите клики, назначили депутатите в парламента, нито искат, нито са способни да се изправят срещу банките – поробители. Те са готови да продават на едро и на дребно потта на дребните предприемачи, на работниците и служителите. За тях унищожаването на икономиката не е проблем – утре те ще се оттеглят с награбеното някъде, където е вечно лято. Единствено един решителен президент със силен екип, който знае какво иска и как да го постигне може да обърка сметките на новите поробители.


 

Истината е, че озаптяването на развилнялите се банкери отново минава през един парламент на гражданите, а не на партийците. Мисля, че вече показах и доказах, че подобен парламент може да бъде избран само ако зад тази идея стои държавният глава.


 

SEES: Снощи взривиха автомобила на Сашо Диков. Не се ли страхувате от възможността някой да посегне на Вас или на близките Ви ? Имаше един период, когато жълтите вестници правеха едва ли не залози, кога ще си идете от този свят ?


 

А. П.: Много хора казват, че подобни действия са изключително рисковани, че банковото лоби не си поплюва и човек може да плати и най-високата цена, когато тръгне срещу него. Аз отлично знам на какво е способно банковото лоби – изпитах на гърба си неговата „обич“ и „толерантност в спора“. Но който се е хванал на хорото трябва да го изиграе до край. Който го е страх от мечки – да не ходи в гората.


 

Борбата с хищниците от банковата джунгла може да бъде успешна ако има президент, който да осъществи проекта за парламент, доминиран от гражданите, а не от партийците. Заедно държавният глава и гражданите – народни представители могат да излязат на глава с банкерите, осъществили най-голямото кръвопускане на българската икономика по време на прехода. Заедно те могат да наложат политики, които да овладеят разгула на банковия картел.


 

SEES: Бихте ли формулирали тези политики ? До сега казахте много неща, но би било чудесно ако ги представите пред читателите ни в подреден вид.


 

А. П.: Трябва да се прокарат следните политики:


 

- Пазарна държавна намеса на финансовия и кредитен пазар, която да предлага кредити на реални, много по-ниски от сегашните лихви.


 

- Отнемане на финансовите ресурси на държавните предприятия от частни търговски банки, „преяли“ с държавни депозити. Спиране на престъпната практика, държавните предприятия да влагат парите си в частни банки на 1 процент лихва, срещу което банките да раздават кредити при 14 процента лихва. Частична или пълна национализация на банките „преяли“ с депозитите на държавните предприятия.


 

- Допускане на нови пазарни играчи на българския банков пазар. Държавният глава е човекът, който може да „подсети“ централната банка, че държейки кандидатите за банков лиценз на опашка по четири – пет години, обслужва перфектно благоденствието на сегашния банков картел. Ако ръководството на централната банка, наричана по ирония на съдбата „Народна банка“ продължи да играе в комбина с лобито на окопалите се на българския пазар търговски банки, то трябва да бъде поканено да си намери друга работа.


 

На тези, които ще нададат вой за независимостта на ръководството на Народната банка ще кажа само, че тази независимост е фикция. Тя е поредният фалшификат на прехода. Назначаването на управител на Народната банка е поредната привилегия на управляващата политическа клика, която трябва да й бъде отнета. Независимост на ръководството на БНБ – ДА ! Пълен контрол на политическите клики, скрити зад псевдо независим управител на БНБ – категорично НЕ !


 

- Възстановяването на традицията и на добрите практики на така наречените „популярни банки“. Премахване на изкуствените законодателни забрани, правещи невъзможно кооперативното банкиране и осигурявящи монопола на картела на търговските банки. Възприемането на добрите европейски практики в популярното, кооперативно банкиране, които до 1944 г. са били стълб на преприемачеството в България.


 

Всичко изброено по-горе, аз съм защитавал и пред министър – председателя Бойко Борисов и пред българската общественост. Не съм отстъпил от тези си позици вече три години. Но всичко това не е достатъчно. Необходим е Закон за забрана на банковите свръхпечалби. Закон, който да сложи край на грабежа, който в сегашните условия на криза граничи с опит за масово убийство.


 

SEES: Вие сте известен като защитник на пазарната икономика. Един Закон за забрана на банковите свръхпечалби не влиза ли в разрез с възгледите Ви ?


 

А. П.: Търговските банки злоупотребиха с либералния режим в който работят. Те не се посвениха да достигнат в отделни моменти до хиляда процентови печалби от спекулата и злоупотребата с депозитите на държавните предприятия. Има и морално основание и още повече – икономическа логика, тази бандитска практика да бъде пресечена по законодателен път. Това е по силите на тандема „отговорен президент – парламент на гражданите“.


 

Въпросът не се свежда само до спиране на чудовищната спекула на банковия пазар. Банките трябва да бъдат принудени да преразгледат задълженията и погасителните планове на досегашните си длъжници и да опростят част от лихвите по кредите им в зависимост от разликата между лихвения процент в България и в страната, където е банката майка, притежател на съответната търговска банка у нас. Банките трябва да бъдат принудени дори и да върнат част от събраните лихви, драстично надхвърлящи съответните лихви в страните, където са банките – майки.


 

Който е съгласен да играе по новите, несравнимо по-честни правила е добре дошъл да остане на българския пазар. Който не желае да спазва правилата, просто ще бъде принуден от икономическата логика и от обществените нагласи. Свещени крави на банковия и кредитния пазар не може да има. В условията на безпрецедентна икономическа криза, между обикновените хора и банкерите, ние избираме хората.


 

SEES: Вие обвинихте търговските банки, че с високите си лихви унищожаватн малките и средните предприятия. Тези дни правителството даде някакви плахи анонси, че ще задели пари от оперативна програма „Конкурентоспособност“ не за директнво финансиране, а за кредитиране на по-ниски лихви. Да смятаме ли, че се е явила някаква надежда за малките предприятия ?


 

А. П.: Това е все едно да лекуваме чума с аспирин. Пък и колко фирми ще получат подобно кредитиране ? Нищожна част от общита маса, като пак ще бъдат принудени да „правят услуги“ на управляващите. Проблемът е изключително тежък, той е съдбоносен, а управляващите си играят на шикалки, образно казано.


 

Няма от къде да се вземат пари за пенсии, за субсидии на земеделските производители и животновъдите, за образование и здравеопазване, ако малките и средните предприятия не работят и не създават работни места. Без работещи малки и средни предприятия не са възможни никаква политика по заетостта и никаква социална политика. Време е да дойде президент, който е работник на гражданите, и работи за създаването на работа.


 

SEES: С критиката си срещу ръководствата на политическите партии, Вие сякаш „повлякохте крак”. Едни започнаха да Ви пригласят, други започнаха да погребват партиите. Не се ли притеснявате, че Ви „изземват“ заетата политическа позиция ?


 

А. П.: Ние знаем добре, че авторски права върху политически идеи и върху стил на управление няма. Без излишна скромност ще кажа, че от известно време нашата кампания диктува политическата мода. Министрите на Борисов заговориха за екипна работа. Боже праведни - екипност в кабинета на премиер, който иска министрите му да се мразят за да ги държи изкъсо !


 

След като поискахме отнемане на привилегиите на политическите партии, почти всички кандидати за президентския пост започнаха да се разграничават от партиите, които са ги издигнали. Кандидатите на ГЕРБ парадират с факта, че не са членове на управляващата партия. Г-н Калфин се държи по същия начин. Даже г-жа Кунева, в чийто инициативен комитет „бъка“ от членове на ръководството на НДСВ заявява готовност да се бори с партиите.


 

Ние обаче не само се зъбим на партийните котерии, а и казваме как можем при стриктно придържане към закона и демократичните процедури да променим политическите партии, да ги накажем за предателството към идеалите на хората и за проваления преход. Ние сме първите, които казват не само защо трябва да бъдат отнети привилегиите на политическите партии, а и как да стане това.


 

SEES: Мисля, че си заслужава да кажете, „как ще стане това“ ?


 

А. П.: Президентът на Р. България разполага по конституция със значителна власт и възможности. Той не е нито само с представителни функции, нито е оперетна фигура. В случай, че българското общество реши на 23 октомври 2011 г. да облече в доверието си нашата президентска двойка, а заедно с нея и екипа към който принадлежим, първото действие, което ще предприемем ще е предложение към Народното събрание за провеждане на референдум за отнемане на привилегиите на политическите партии.


 

Този референдум трябва да гарантира, че Народното събрание ще бъде задължено да приеме незабавни конституционни и законодателни промени поне в две посоки. Първата е свикване на ВНС и премахване на институцията на Великото народно събрание. Втората е премахването на монопола на политическите партии върху изборния процес и отнемането на всевъзможните им привилегии.


 

Едно ново народно събрание, избрано в условия при които правата на гражданите и на партиите са изравнени, ще отразява несравнимо по-добре желанията и предпочитанията на обществото, дневния ред на хората.


 

SEES: Мислите ли, че хората подкрепят тази Ваша визия ?


 

А. П.: В момента тече подписка, в която всеки български гражданин може да каже своето „за“ или своето „против“ отнемането на привилегиите на партиите, по-точно – на политическите клики. Подписката расте не с дни, а с часове и не е далече денят в който ще имаме седем цифрено число като брой на отговорилите.


 

Желанието на хората е законодателните промени, които последват след този референдум да отнемат привилегиите, които партиите сами са си гласували и да приравнят правата им към тези на българските граждани и всички техни форми на сдружаване. След 23 октомври 2011 г., тази подписка ще е материалното доказателство, че едно президенско искане за референдум не е еднолично хрумване, а въжделение на подавляващата част от българското общество.


 

SEES: Мислите ли, че ако бъдете избран и дадете ход на заявените от Вас намерения Народното събрание ще Ви партнира ? Няма ли по-скоро то да се опълчи срещу Вас ?


 

А. П.: В случай, че депутатите – партийци в Народното събрание не осъзнаят отговорността си и отхвърлят това предложение, незабавно ще се възползувам от правото си на обръщение към нацията и ще предизвикам спешното събиране на подписка за свикване на Национален референдум за отнемане на привилегиите на политическите партии. Президентската институция ще бъде гарант, че подписката няма да се „загуби“ и няма да потъне някъде из хладните кабинети на Народното събрание.


 

Ако партийната олигархия и този път се опита да игнорира желанието на хората, изразено чрез съответната законосъобразна процедура, Президентът на Републиката в мое лице, разполага и с воля и със средства да постави на мястото им самозабравилите се партийни клики, окопали се в Народното събрание.


 

Моралната тежест на позицията на президента в полза на „гласа народен“ е толкова голяма, че за партийците - народни представители ще настъпят горещи и тежки дни. България помни поне две национални политически стачки, завършили с отстраняване на самозабравили се властници и разтурване на безплодни парламенти.


 

SEES: Значи, Вие гарантирате на избирателите си, че ако бъдете избран ще отидете до край и няма да правите компромиси ?


 

А. П.: Един президент с визия, воля и убеденост в правотата на каузата си е способен да разчупи статуквото и да даде на обшеството шанса да бъде представлявано в Народното събрание не от назначени партийци, а от избрани граждани, мотивирани да му служат.


 

Един парламент, състоящ се от граждани, следващи убежденията си, а не тарторите на партийните клики е способен да се изправи със страшна сила срещу новите поробители. Взаимодействието между държавния глава и Парламента на гражданите може да прокара и най-радикалните реформи, които днес изглеждат неосъществими на фона на едно народно представителство, назначено от партийните клики в услуга на тъмните интереси на банките.




Гласувай:
8



1. apostapostoloff - В българските банки има депозити
16.10.2011 13:26
на стойност 51 МИЛИАРДА лева. Това е така, защото САМО българските банки дават 7 % годишна лихва върху депозитите. Всеки депозит в българска банка е едно чудесно и много сигурно КАПИТАЛОВЛОЖЕНИЕ.
цитирай
2. alexs - на стойност 51 МИЛИАРДА лева. Това е ...
18.10.2011 13:55
apostapostoloff написа:
на стойност 51 МИЛИАРДА лева. Това е така, защото САМО българските банки дават 7 % годишна лихва върху депозитите. Всеки депозит в българска банка е едно чудесно и много сигурно КАПИТАЛОВЛОЖЕНИЕ.

Всъщност почти не останаха български банки! И парите ни работят в полза на чужди държави!
Трябваше да има поне една държавна банка!
цитирай
3. alexs - А. П. : Когато преди две години за...
18.10.2011 14:00
А. П.: Когато преди две години започнах моето противопоставяне на безобразията, вършени от търговските банки, сигурно не съм си давал сметка, каква цена ще трябва да заплатя за това. След като се обърнах на 03 септември 2009 г. с призив към министър-председателя - „Бойко свали лихвите, има време да се правиш на полицай“ и след като заедно с още двама съмишленици предложих писмено и официално на вицепремиера Дянков механизъм, с който държавата може да се намеси в банково-кредитния сектор по напълно пазарен начин, сметката ми беше представена и аз я платих изцяло. Арестуваха ме !
-------------------------------------------
Високите лихви са основна причина за 200 000 нови безработни за тези 2 години!
Можете ли да проумеете толкова рязане на лентички а отвсякъде съкращения на работни места затваряне на фабрики заводи ... сега е ред и на БДЖ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5809947
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52700
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов