Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2012 23:38 - ТЕОДОР ДЕЧЕВ: КРИПТИРАНЕТО И КОДИРАНЕТО НА ЕЛЕКТРОННАТА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ Е ЧАСТ ОТ ЗАКОННОТО ПРАВО НА САМОЗАЩИТА НА ГРАЖДАНИТЕ
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 3857 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Помествам долното подробно прессъобщение за проведения семинар, като се извинявам за факта, че в личния ми блог се говори за мен в трето лице. Но според мен информацията заслужава да бъде изложена на вниманието на блогосферата.

 

ТЕОДОР ДЕЧЕВ: КРИПТИРАНЕТО И КОДИРАНЕТО НА ЕЛЕКТРОННАТА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ Е ЧАСТ ОТ ЗАКОННОТО ПРАВО НА САМОЗАЩИТА НА ГРАЖДАНИТЕ

image

На 14 март 2012 г. в град Пловдив в сградата на Колежа по икономика и администрация (КИА) във 2-ра аудитория се състоя семинар на тема „Сигурност и защита на конфиденциалната информация в информационно – коумникационните технологии“. Семинарът беше организиран от компаниите „Майндтек“, KRYPTO.tel, T-H-O-R Executive Security Teams, заедно с Колежът по икономика и администрация (КИА), Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) и Регионалната търговско – промишлена палата в Пловдив.

Семинарът беше посрещнат с голям интерес от студенти, преподаватели и представители на бизнеса, които изпълниха 2-ра аудитория на Колежа по икономика и администарция (КИА). Семинарът беше уважен и от ректора на Полицейската академия – проф. Йордан Пенев.

image

image

Встъпителната лекция на семинара беше изнесена от д-р Теодор Дечев, който фокусира вниманието на присъстващите върху въпроса за „Криптирането на информацията като упражняване на правото на законна самозащита“. Въпросът естествено беше разгледан в контекста на нарастващите мащаби на нерегламентирано прихващане и следене на комуникациите на компаниите и гражданите.

image

В лекцията си той се спря на конкретни препоръки на Европейската комисия към представителите на бизнеса и към гражданите въобще, относно необходимостта от криптиране на електронните им комуникации във връзка със съществуването на глобални системи за прихващане на електронни сигнали и тоталният планетарен индустриален шпионаж. Теодор Дечев се позова на случаи от реалната практика, довели до големи загуби за европейски високотехнологични компании, вследствие на прихващането на техни комуникации от системи за глобално следене на иначе съюзнически държави.

Теодор Дечев описа случай в който продажбата на голям брой самолети „Еърбъс“ за страна от Персийския залив е провалена от публикация, огласяваща факта, че на държавни служители и членове на управляващото семейство на съответната страна са били дадени подкупи за да бъде гарантирана сделката. Сделката на европейската компания е провалена изцяло, като около година по-късно същата страна закупува същия брой самолети от американска компания.

В случая, американска разузнавателна агенция е предоставила информация за корупционния компонент на европейската сделка на съответните заинтересувани американски индустриални корпорации. Те от своя страна предприемат необходимите действия за да провалят сзделката със средствата на връзките с обществеността и огласяването на въпросната конфиденциална информация, придобита с държавните разузнавателни средства на САЩ.

Този случай има изключително силен отзвук сред европейските политически елити. Проблемът се оказва не толкова фактът на огласяването на определена корупционна сделка, колкото фактът, че случаят е ясен индикатор, че европейските страни са обект на шпионаж от страна на тяхна съюзническа държава. Нещо повече – оказва се, че страна, която е член на ЕС – Великобритания, оказва систематично съдействие и партнира на база на писмено споразумение на американската страна при извършване на конкурентно разузнаване на страните от ЕС.

Оказва се, че в глобален план действува система за прихващане на електромагнитни сигнали, наречена ECHELON Interception System. Системата ECHELON се управлява от страните от така нареченото споразумение UKUSA, в което участват САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия – основните англоговорящи държави в света. Въпросното споразумение е продължение на военнотехническото и разузнавателно сътрудничество между САЩ и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, започнало още по време на Първата световна война.

Европейският парламент създава Временен комитет, който да разследва съществуването и функционирането на системата за глобално прихващане на комуникации ECHELON с докладчик евродепутатът Герхард Шмид. Създаването на временния комитет е особено важно, защото регламентацията му създава възможността пред него да бъдат изслушвани представители на европейски разузнавателни служби.

Това действително става факт – пред Временния комитет се явяват представители на германските разузнавателни служби. Благодарение на информацията, която те предоставят, бива написан раздел в доклада на Временния комитет, свързан с изясняването на технологията на филтриране и анализиране на прихващания глобален информационен поток – в това число и на процедурите, които се извършват автоматизирано.

Временният комитет излиза с доклад, който е публичен и е обнародван на ,, юли 2001 г. Той е озаглавен „Доклад за съществуването на глобална система за прихващане на лични и търговски комуникации (система за прихващане ECHELON) (2001/2098(INI))“. В доклада се приема за доказано, че съществува глобална система за прихващане на електромагнитни сигнали, респективно за тотално следене на лични и търговски комуникации на граждани, компании и корпорации.

Разбира се, докладът излиза с голям набор от предложения за законодателни и дипламатически действия на ЕС и страните от него, за да се постигне определена защита на комуникациите на европейските граждани и компании. Предлага се криминализирането на индустриалния шпионаж на територията на ЕС, както и възприемането на правилата на Световната търговска организация срещу даването на подкупи при търговски преговори за да не може глобалният индустриален шпионаж да се оправдава с борба срещу корупцията и рушветите.

Най-важният момент в доклада обаче е оценката, че „Криптирането е въпрос на законна самозащита“. На тази оценка стъпват ключове препоръки, свързани с възможността европейските комуникации да бъдат по-надеждно защитени. Изрично се подчертава, че изпращането на обикновен е-мейл е равносилно на изпращането на отворена пощенска картичка без плик. Изтъква се, че поне що се отнася до интернет комуникациите, то там вече са налице достатъчно надеждни и достъпни безплатно в интернет криптиращи (кодиращи системи), които са „юзър френдли“ и могат да се използуват широко от потребителите.

По оновоа време, а и досега в повечето от европейските страни няма никакви забрани за криптиране на информацията. Обща забрана за криптирането има единствено във Франция. Дори в Съединените щати, има ограничения само за степента на сложност на използуваните кодове и криптиращи ключове. В Германия се водят дебати за ограничаване на криптирането, но то не се възприема.

От тази гладна точка, според Теодор Дечев криптирането наистина е използуване на законното право за самозащита срещу злонамерено нахлуване в личния живот на хората и срещу ширещия се индустриален шпионаж и кражба на интелектуална собственост.

Според Теодор Дечев, въпросът за използуването на криптиране на личната и бизнес кореспонденцията е особено актуално в България след рухването на убеждението, че „обикновените граждани“ няма за какво да се притесняват от налагането на все по-всеобхватен контрол над електронните им комуникации.

Той се позова на примера с лекарите от болницата в Горна Оряховица, чието подслушване не може да бъде обяснено по никакъв начин с проблемите на националната сигурност или на предотвратяване на терористична дейност. Теодор Дечев подчерта, че арестуването на горнооряховските лекари след използуване на специални разузнавателни средства срещу тях предизвика поредица от дебати – дали са извършили убийство или престъпление въобще, до каква възраст гибелта на ембрион е аборт и след каква – не, но никой не повдигна въпроса с каква цел са били подслушвани месеци на ред хора, които не представляват абсолютно никаква заплаха за националната сигурност, нито пък могат зда бъдат замесени в големи стопански престъпления.

Теодор Дечев подчерта, че горнооряховските лекари са типичен пример за така наречените „обикновени хора“, които според официалната пропаганда няма от какво да се страхуват, въпреки епидемично нарастващото следене на комуникациите на граждани и бизнес компании. Животът по категоричен начин е опровергал тази теза – те са станали обект на многомесечно следене, лишено от разумно основание. Ако служебните разговори в болницата бяха защитени, вероятно нямаше да ги слушаме от парламентарната трибуна, заключи Теодор Дечев.

В крайна сметка, Теодор Дечев заяви, че можем да смятаме, че криптирането на комуникациите на граждани и фирми е практика, препоръчана от Европейския парламент, която гарантира защита срещу нерегламентирано и злонамерено нахлуване в тяхното ежедневно лично и служебно общуване. Когато пък става дума за компании с „ноу – хау“, с някаква интелектуална собственост, необходимостта от тяхната защита е просто задължителна. „Криптирането на практика е ползуване на законното право на самозащита на гражданите и на фирмите“, подчерта той.

Лекцията на Джордж Манос от компанията T-H-O-R, беше посветена на възможностите за противодействие на пиратството и тероризма в корабоплаването. Компанията T-H-O-R Executive Security Teams е създадена през есента на 2005 година. Тя е регистрирана компания (притежава така наречената CCR регистрация – Central Contractor Registration) пред правителството на САЩ с правото да оферира и да изпълнява проекти на американското правителство.

image

Също така, компанията T-H-O-R притежава и така наречената N-CAGE регистрация, която представлява натовмският еквивалент на CCR и е регистрирана на пред United Nations Global Market и пред Световната банка като сертифициран търговец (Certified Vendor). Наименованието на компанията - T-H-O-R съзнателно търси аналогия с името на древногерманския и древноскандинавски бог на гърмотевиците – Тор, като едновремемнно с това е съкращение от Tactical Highrisk Operational Resources.

Компанията предлага защита и услуги по сигурносттта по целия свят на възможно най-високо равнище на отговорност и качество. Тя работи с елитни ръководители на корпорации, както и с цели корпорации. Сред служителите на компанията има хора, които са отговаряли за сигурността на бившия президент на САЩ – Бил Клинтън, бившия министър на отбраната на САЩ – Доналд Ръмсфелд, Папа Йоан Павел Втори, Джелал Талабани, рок изпълнителят Джон Ентуист от групата The Who, съдиите по процеска на Саддам Хюсеин, президента на Демократична република Конго – Лоран Кабила, генерал Уилиам МакКой от Американския инженерен корпус, адмирал Дейвид Наш, вицепрезидентът на Либерия – Джоузеф Боакай, членове на кралското саудитско семейство, министръти на вътрешните работи и земеделието на Афганистан и посланника на ЕС в Саудитска Арабия.

Предлаганите услуги осигуряват устойчивост на бизнес дейностите, приемственост между бизнес проектите и доходност от извършваните дейности. Компанията T-H-O-R предлага комбинираните услуги на своя бизнес разузнавателен отдел заедно с тези на отдела, осигуряващ лична и групова сигурнсот на клиентите си. Предлаганите услуги могат да бъдат и с превантивен характер, а не само като реакция на настъпили събития.

Г-н Манос изнесе статистически данни, които недвусмислено показват, че броя на атаките срещу представители на различните бизнес дейности, политици и медии растат устойяйчиво. Според него въпросите на сигурността вече са от първостепенно значение за всеки бизнес проект. Бизнес проектите вече стартират със заставане лице в лице с проблемите на сигурността, обясни Джордж Манос. Подходът вече е „про активен“, а не „реактивен“. Сигурността се осигурява с превенция, а не с последваща реакция на възникващите заплахи.

Джордж Манос направи подробен анализ на пиратските действия в Аденския залив и Арабско море, както и в Южно китайско море и в Гвинейския залив. Според него статистиката на пиратските нападения в специално в Гвинейския залив е силно занижена, защото част от пиратските нападения не се съобщават и докладват, а други се отминават по искане на застрахователните компании. Според Джордж Манос, загубите на нигерийското правителство от пиратски нападения над петролни танкери са колосални.

Джордж Манос представи възможностите на компанията в противопоставянето на пиратството и морския тероризъм. Компанията предлага специално подготвени екипи от по четирима души, които поемат отговорността да не допускат неидентифицирани съдове на по-близко разстояние от 1250 метра до зоащитения кораб. При доближаване на разстояние по-малко от 2500 метра, неидентифицираните съдове се предупреждават незабавно да се оттеглят. При доближаване на разстояние по-малко от 1250 метра, те се унищожават.

Техническото основание за това е фактът, че гранатометите с които пиратите разполагат могат да изстрелват шрапнели на разстояние от 900 – 950 метра. В правен план, унищожаването на пиратите се опира на факта, че още преди повече от 40 години пиратството е обявено за престъпление срещу човечеството в международни конвенции.

Лекция на д-р Франческо Фордиани от компанията „Майндтек“, беше посветена на проблемите на сигурността на конфиденциалната информаци, при използуване на информационни компютърни технологии. В нея той обясни начина по който феноменът ТЕМПЕСТ и т. нар. „компроментиращи излъчвания", в това число странични електромагнитни излъчвания - от PC-та, печатащи устройства, монитори, които могат да бъдат нерегламентирано сканирани. излагат на риск информацията, обработваща се в правителствените структури и дори в кабинета на самия премиер.





Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5806712
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52687
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов