Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2012 15:09 - СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ ОТ „СВОБОДЕН НАРОД“ ХВЪРЛИХА РЪКАВИЦА НА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ В ИЗБИРАТЕЛНИЯ МУ РАЙОН – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 4709 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ ОТ „СВОБОДЕН НАРОД“ ХВЪРЛИХА РЪКАВИЦА НА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ В ИЗБИРАТЕЛНИЯ МУ РАЙОН – ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Независимите социалдемократи осъдиха ареста на Петър Маринов и обвиниха Цветанов в разпъване наполитически чадър над Петя Славова и „Инвестбанк“ АД

Програмната декларация на „Свободен народ“ ще излезе през май, окончателното учредяване ще е през юни. Социалдемократите потвърдиха, че продъжават борбата си срещу високите лихви и натиска над предприемачите


На 11 април 2012 г., беше дадена първата пресконференция на независимите социалдемократи от „Свободен народ“ в град Велико Търново. Участваха д-р Теодор Дечев
, Теодор Иванов, Донка Иванова и Христо Костадинова от Инициативния комитет за учредяването на партията.

Теодор Дечев започна изложението си с думите, че безобразията извършвани от определени банки и от подкрепящата ги изпълнителна власт буквално не остават време на независимите социалдемократи да говорят за градивните идеи, които залягат в подготвяната от тях учредителна политическа декларация и програма. Той изрази възмущението си от арестуването на Петър Маринов – бивш главен счетоводител на „Инвестбанк“ АД. Напомняме, че Петър Маринов напусна работата си в „Инвестбанк“ АД поради нежелание да изпълнява нареждания на своята ръководителка – г-жа Петя Славова, които нарушават закона и правилата на елементарната почтеност.

Според Теодор Дечев, Петър Маринов е показал, че в България все още има хора, които могат да се лишат от облаги и да следват съвестта си. Изобличавайки Петя Славова и противозаконните действия в „Инвестбанк“ АД, Петър Маринов е поел и своя дял от отговорността за извършваните нарушения. Всичко това той е направил публично пред обществеността и пред съответните компетентни органи.

Теодор Дечев отново застана на позицията, че разкритията, изобличенията и признанията на г-н Петър Маринов са се превърнали в проблем за власт имащите.Той заяви дословно: Банката на Петя Славова - „Инвестбанк“ АД вече се е превърнала в новата любима банка на властта. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи лично се занимава с прехвърлянето на сметките на общините в касичката на г-жа Петя Славова. Съответно, разкритията за злоупотреби, кражби и рушвети разваляха възцарилата се идилия и в крайна сметка г-н Петър Маринов беше арестуван“.

От „Свободен народ“ зададоха риторичния въпрос, как е възможно човек с обвинение в 12 отвличания да бъде защитен свидетел по делото „Наглите“, а човек с чисто съдебно досие, чиито действия не са заплашили човешки живот и който е разкрил особено опасни и противозаконни действия на „Инвестбанк“ АД да бъде арестуван по абсурдни обвинения ?

Теодор Дечев обърна внимание на факта, че в България става практика хора да бъдат задържани по абсурдни обвиненния (в случая става дума за обвинение в обсебване на лизингов автомобил, за който е известно, че е прибран от лизинговата къща на г-жа Петя Славова още преди две години), а след това да им се повдигат съвършено различни обвинения. Според него досегашният развой на събитията сочи, че ще бъде направен опит на Петър Маринов да бъдат стоварени обвиненията за кражбите на средства от някои варненски фирми, извършени от „Инвестбанк“ АД по личното разпореждане на г-жа Славова, без да бъде предявявано каквото и да е обвинение към последната.

Арестуването на Петър Маринов и предприетите действия срещу него доказват корупционната връзка между Цветан Цветанов и Петя Славова, заключи Теодор Дечев. Той подчерта, че арестуването на Петър Маринов идва непосредствено след пресконференцията на независимите социалдемократи от „Свободен народ“, на която бяха изнесени факти за така наречената „Катарска плажна мафия“. С последния термин от „Свободен народ“ визират топлата връзка Цветан Цветанов – Петя Славова, лъснала след включването на Петя Славова в официалната делегация за посещението в Катар и продължилите няколко часа разговори между Цветан Цветанов и Петя Славова в хотелска стая по време на посещението.

Не искам да възникват каквито и да са „жълти“ внушения около то зи разговор“ - заяви Теодор Дечев. „Ясно е, че вицепремиерът и г-жа Славова не са се били уединили по някакви причини от интимен и еротичен характер. Те са обсъждали деловите си отношения, далече от българските СРС-та, за които вече и Цветанов не знае къде и по чие разпореждане се прилагат“.

Обявихме на пресконференцията, че за разлика от другите партиии, няма да обещаваме, че ще накажем виновните след като дойдем на власт, а ще предприемем незабавни действия по съдебен ред срещу Цветан Цветанов заради престъпното му бездействие и за разпъването на политически чадър над банката на Петя Славова“ - допълниха от „Свободен народ“.

Напомняме, че на предишна пресконференция на „Свободен анрод“ бяха изнесени данни и твърдения за намеса на изпълнителната власт и лично на Цветан Цветанов при прехвърлянето на банкови сметки на общини и държавни институции в „Инвестбанк“ АД. Пак на тази пресконференция бяха представени копия на разходни ордери от „Инвестбанк“ АД от които се вижда начинът по който са били изпирани комисионите, изплащани от Петя Славова за „привлечени финансови ресурси“.

Беше показано как за твърде кратък период ръководителят на плевенския клон на „Инвестбанк“ АД – Георги Петракиев Цветанов е получил над един милион лева „бонуси“ (допълнително материално стимулиране – комисиони за „прилечени финансови ресурси“). Куриозен факт е обстоятелството, че на един от разходните ордери под записа „коисион за привлечени финансови ресурси“ е допълнено: „за разплащане в Плевенски районен съд“.

На пресконференцията във Велико Търново, Теодор Дечев потвърди, че става дума за изпиране и осчетоводяване на заплащаните от „Инвестбанк“ АД комисиони през шефове на клоновета на банката – в случая, шефът на плевенския клон Георги Цветанов. Според Теодор Дечев, след като средствата за комисиони бъдат „легендираии“ като комисион за сътрудник на банката, съответно осчетоводени и данъците им бъдат платени, те вече са „изпрани“ и могат да бъдат разпределяни там, където ръководството на банката прецени.

В този смисъл, членовете на политически кабинети, които бяха завъртени в сапунената опера „връщане на бонусите“ не трябва да завиждат на г-н Георги Цветанов за цялите суми, за които вече няколко пъти става дума. Той самият е преразпределял тези суми по указания отгоре“ - ообясниха от „Свободен народ“.

Според Теодор Дечев има всички основания да се смята, че преобладавщата част от тези средства са отивали за попълване на „черните каси“ на ГЕРБ за изборите. На въпрос дали Цветан Цветанов не се е облагодетелствувал лично, социалдемократът отговори, че дали това е така може да се съди единствено косвено – по „апартаментното състояние на г-н Цветанов“.

Независимите социалдемократи призоваха обществеността „случаят Петър Маринов да не бъде оставен да отмине между другото“. Според тях, това е незаконен, преднамерено враждебен арест, който сам по себе си представлява произвол и целенасочен тормоз. „Един човек е арестуван за да се проведе някаква куца „пи ар“ кампания, която да повдигне повяхналото самочувствие на г-н Цветанов и за да се заметат мръсните следи от бъркотенето на г-жа Славова по чуждите банкови сметки“.

Ние като граждани трябва да протестираме изключително остро, срещу слугинското поведение на „съответните компетентни органи“ наредили този арест“ - заяви Теодор Дечев. „Отдавна знаем, че Цветан Цветанов ръководи не само МВР, но и хазяйничи в ДАНС и командува в прокуратурата. Днес вече виждаме, че е започнал да се разпорежда и в Българската народна банка“ - допълни той, визирайки нежеланието на БНБ да установи нарушенията на закона в „Инвестбанк“ АД.

Теодор Иванов от „Свободен народ“ потвърди, че протестите на независимите социалдемократи срещу безобразията и произвола в банковата система ще продължат. Отложеният поради метеорологичните условия протест във Варна, който трябваше да се състои успоредно с протеста в София на 01 април 2012 г., ще се проведе след Великден. „Не можахме да ги поздравим за професионалния им празник – Първи април, но никога не е късно за това“ - поясни Теодор Иванов.

От „Свободен народ“ съобщиха, че в съответстнвие със Закона за политическите партии, през първите дни на май ще публикуват програмната декларация на независимите социалдемократи, а в началото на юни ще се състои официалното учредяване на партията и подаването на документите за регистрация.

На журналистическа закачка дали публикуването на програмната декларация ще бъде по случай Първи май, независимите социалдемократи отговориха, че за тях ще бъде много приятно да отбележат Деня на труда по подобаващ начин. „За нас трудът и заетостта са основни ценности, а за правителството те са огромен проблем, прерастващ в бедствие под вещото ръководство на министър-председателя“ - заявиха от „Свободен народ“.

От „Свободен народ“ потвърдиха, че след като трудът и заетостта са основин ценности за партията, ударението в техните програмни намерения ще бъде поставено върху спасяването и развитието на малките, средните и микро- предприятията. Според тях, това е императивно изискване, след като близо 70 процента от заетите са в малките и средните предприятия, а делът на заетите в микро- предприятията стремително расте.

Азбучна истина е че малките предприятия са гръбнакът на икономиката. С действията си правителството на ГЕРБ прекършва този гръбнак така, както строши миналата година гръбнака на съдебната система“ - обясни Теодор Дечев.

От „Свободен народ“ са готови с подробното си гледище по необходимите действия за осигуряване на достъп на малките, средните и микро- предприятията до финансиране и до възможността да въвеждат технологични новости (иновации).

Достъпът до финансиране минава през няколко мерки. Първата мярка е свързана с необходимостта търговските банки в България да бъдат принудени с ПАЗАРНИ средства да намалят значително лихвите по кредитите. От „Свободен народ“ отново защитиха гледището си, че това може да бъде постигнато поне по два пътя:

Първият път е пазарна интервенция на държавата в кредитната сфера, чрез единствената останала държаван банка – Българската банка за развитие (ББР), която да започне да кредитира пряко малките предприятия. Дори самото заявяване на подобни намерения би накарало търговските банки бързо да преразгледат лихвената си политика. От „Свободен народ“ са готови с новия си анализ на лихвените нива в цяла Европа. В него са обобщени лихвите по всички видове кредити – потребителски, ипотечни, инвестиционни със срок до пет години и инвестиционни със срок над пет години. Обхванати са кредитите в евро и в национални валути в страни от и извън Еврозоната. Заключението е, че лихвите в България драстично надхвърлят лихвите в останалите страни, в това число в страните от които идват банките – собственици на търговските банки в България. Лихвите в България значително надхвърлят и тези в страни извън Еврозоната, между които фалирала Унгария и силно затруднените в последно време Литва и Латвия.

Анализът е разработен от екип с ръководител и основен двигател – младият икономист и финансов анализатор – Радослав Пашов, човек работещ в реалната икономикя и едновременно с това преподавател по корпоративни финанси.

Независимите социалдемократи от „Свободен народ“ ще се обърнат с официално писмо към вицепремиера и министър на финасите – Симеон Дянков с което ще му предоставят този анализ, както и своите предложения за действия в посока намаляване на лихвите с пазарни средства. От „Свободен народ“ изразиха своята пълна солидарност с досегашните действия за намаляване на лихвите, предприети от Съюза за стопанска инициатива (ССИ) и Националната асоциация на българския бизнес (НАББ).

Вторият път е допускането на нови пазарни играчи в банковата и кредитна сфера. От една страна, БНБ трябва да престане да крепи „статус квото“, което гарантира благополучието на сега лицензираните търговски банки, които печелят неприлично много по време на криза по спекулативен начин. Благодарение на благосклонната поддръжка на БНБ, търговските банки се възползуват в пълна степен от ситуацията на фактически картел на кредитния пазар.

БНБ трябвва да допусне на българския пазар нови банки, които кандидатстват за лиценз – разбира се при пълно и стриктно спазване на българското и европейското банково законодателство. БНБ трябва да престане да пречи и на законодателното уреждане на кооперативното кредитиране в България. В страната има огромна традиция в сферата на работата на популярните банки и на взаимоспомагателните каси, която е смачкана под лобисткия натиск на търговските банки и на „независимата БНБ“, която старателно обслужва техните интереси.

Втората мярка, която трябва да се предприеме според „Свободен народ“ е отпушването на финансирането по европейски програми, което в момента вегетира. Това може да бъде постигнато ако бъде преразгледана философията на контрола по европейските проекти. В момента, контролът е съсредоточен почти изцяло на входа на процеса на осъществяване на съответните проекти. Това буквално блокира процеса на европейско финансиране на проекти на малки предпирятия в България. Създава се „тапа“, през която могат да преминават само предпочитаните от властта фирми.

Решението на проблема е в равномерното разпределяне на контрола по цялото времетраене на процеса на осъществяване на проекта, чрез входящ контрол, чрез текущ контрол по време на осъществяване на проектите и чрез последващ контрол при тяхното приключване. Отсъствието на втория и третия вид контрол е особено удобно за любимците на властта, защото на практика те са освободени от контрол след одобряването на проектите си. Преди около година, тази философия за преструктуриране на контрола върху проектите с европейско финансиране беше приета положително от вицепремиера Дянков, но след това не настъпиха никакви забележими изменения, нито пък експертни консултации със социалните партньори за постигане на някакъв напредък в тази посока.

От „Свободен народ“ смятат, че сегашните мерки за постигане на по-висока конкурентоспособност на българските предприятия са неефективни, а малките предприятия са практически изключени от тях. Вина за това носи още правителството на НДСВ, но тази лоша практика е продължена и от следващите две правителства. Според независимите социалдемократи е крайно време да бъде приет закон, уреждащ работата на фондовете за рисково инвестиране в България, както и да се работи систематично по законодателната уредба и разширяването на франчайзинга като практика в България.

Даването на държавни гаранции в определени обеми за работата на фондовете за рисково инвестиране и развитието на франчайзинга са практики, които са широко застъпени в Съединените щати – държава със значително по-добри показатели по отношение на откриването на нови раотни места в сравнение със страните от ЕС, заявии Теодор Дечев. Той обърна внимание, че фондовете за рисково инвестиране са пазарният инструмент, който позволява на малките фирми, разполагащи с идеи за технологични нововъведения, изобретения, иновации да разширяват дейността си и да стъпят сериозно на пазара.

Беше обърнато внимание, че държавните гаранции за фондовете за рисково инвестиране при стриктно спазвани условия са доказано ефективна мярка, която води до разрастване на дейността на малките фирми, внедряващи технологични нововъведения. Едновременно с това, при правилна политика по отношение на държавните гаранции за фондовете за рисково инвестиране се постига огромна икономия на средства в сравнение с практиката за даване на субсидии, тъй като парите от държавните гаранции не се харчат и остават в наличност на бюджета.

От „Свободен народ“ подчертаха, че законодателно предожение в тази насока е направено още по време на правителството на НДСВ, като вносителите му бяха от управлявщото мнозинство. Днес единият от тях ръководи Сметната палата, а другата вносителка дълго време беше заместник шеф на Комисията по финансов надзор. Едва ли бихме да заподозрем точно тези хора в желание да пилеят държавните пари – напротив, опитът на САЩ показва единствано ефективността на този подход. Законът за рисковото инвестиране беше дори приет на пъров четене, но мнозинството така и не намери време за да мине и на второ. Само по себе си това е един от тежките законодателни грехове на управлението на НДСВ.

Що се отнася до франчайзинга, беше подчертано, че практиката да се предлагат на хората желаещи да започнат собствен бизнес готови решения, придружени с безплатно обучение, а понякога и с частично финансиране също е един от основните генератори на предприемачество и заетост по света,, особено в САЩ. У нас франчайзинговите практики са крайно бедни и ограничени и логично това пречи на развитието на предприемачеството и на започването на собствен бизнес.





Гласувай:
7



1. kostadin - Има само две неща, които са необх...
11.04.2012 18:10
На фона на световният глобализъм Цецо е малък и незначителен епизод...Този филм -за развитието на държавата ни го повтарят във всичките му възможни варианти отдавна.Всички неразбории за обикновенният човек идват от изкривяването на понятията през личната призма на властимащите.А те съществуват благодарение на всички нас...

Има само две неща ,които са необходими да си произведе сам всеки човек и проблемите му ще са решени Необходимото условие е да има парче земя.(Този който няма земя няма и бъдеще)- Двете неща са храна и енергия.Неприятното е ,че общо известните източници за производство на храна и енергия са обсебени от финансовият "елит".Ще трябва да започваме от начало човешкото си развитие след или въпреки глобализацията.За радост на хората със земя има начини, как да си изкарат хляба и то не с пот на челото , както прадедите ни- това е пермакултурата.А за енергията ,даваща ни възможности да сме съвремени хора ще трябва да се решава тепърва.Но има множество разработки и на тази тема.
Важното е да даваме все по- малък принос за подръжката на охолният и незаконен живот на всички експлоататори .Партийте не са решение на въпроса .Възможностите ,които дава съсредоточаването на много власт в едни ръце не е донесло нищо добро на човечеството-независимо от създадените материални и културни цености.
Глобализацията е невъзможна ,както бе невъзможно и планово стопанство за държава с размерите на СССР.(Та те не стават даже и за такъв дребосък, като BG)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5806303
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52687
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов