Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2012 16:49 - Властта чупи гръбнака на икономика, разорявайки малките и средните предприятия
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 3888 Коментари: 1 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Отзвукът от пресконференцията на „Свободен народ“ продължава. Имах удоволствие да дам интервю за великотърновския вестник „Янтра днес“. То беше поместено на 19 април 2012 г. както в електронното, така и в книжното издание на вестника.

Теодор Дечев, председател на Инициативния комитет за създаване на партия “Свободен народ”: “Властта чупи гръбнака на икономиката, разорявайки малките и средни предприятия”

image

Публикувано във в. „Янтра днес“ - 19 април 2012 г.

image

Теодор Дечев е инженер, политолог и социолог. Бил е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е зам.-министър на труда и социалната политика с ресор индустриални отношения. В периода 2001-2002 г. е съветник на председателя на КНСБ. През 2002-2003 г. е експерт на Европейската комисия по въпросите на социалния диалог. Бил е член на Икономическия и социален съвет. От 2010 до 2012 г. е председател на Съюза за стопанска инициатива.

От 28 януари 2012 г. е почетен председател на ССИ, след като подаде оставка и обяви, че започва да работи по учредяването на партия “Свободен народ”. От 2003 г. до сега е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Член е на Българската асоциация за политически науки. Член е на Международната асоциация по индустриални отношения.

Г-н Дечев, партия “Свободен народ” е в процес на учредяване. Как ще протече партийното строителство по места и как ще се подготвите за предстоящите парламентарни избори през следващата година?

Моят покоен дядо, който беше военен хирург, казваше, че който се опитва да учи за тройка, на изпит неизменно ще получи двойка. В този смисъл една политическа партия, която се явява на избори, не може да има никаква друга цел освен победа. Дали ще я постигне, това изцяло е в ръцете на избирателите и разбира се, на самата партия и възможностите й да отправя послания и да показва съответствие между думи и дела. Ние сме още в процес на регистрация, но нашите публични акции са факт. Ние искаме хората да разберат, че независимо от нашето положение в политическия пейзаж, това, което приказваме, ще го направим.

Ние не искаме да казваме на хората да ни изберат, защото Цветан Цветанов толерира контрабандата и тя е достигнала до 2 млрд. лв. годишно, или иначе казано властимащите крадат с 250 хил. лв. в час. Ние казваме, че още сега ще заведем дело срещу Цветан Цветанов за престъпно бездействие и за непредприети действия по служба, които ще нанесат огромни щети.

В каква посока ще бъдат опозиционните ви действия?

Вижте, на мен ми е много по-лесно да си гледам преподавателската кариера или работата си в работодателската организация, за която работя вече толкова години. Ще ми се моите колеги да си гледат бизнеса, защото най-добрата власт е тази, която никой не забелязва. За съжаление ние имаме една власт, която ежедневно ни се набива в очите, при това не само с тарикатския жаргон на министър-председателя.

Управлява ни власт, която оказва политически и административен натиск върху малкия и среден бизнес. Една власт, която счупи гръбнака на съдебната система и в момента се опитва да счупи гръбнака на икономиката, разорявайки малките и средни предприятия, толерирайки банковия произвол. Налице е един неформален банков картел, защото най-вероятно банките не са се договаряли писмено за лихвените нива, но поради безгрижието на властта, те си действат като картел и имат огромни приходи от спекулативното повишаване на лихвите.

Това всичко е актив на сегашната власт. Не че предишната власт нямаше сериозни провали, най-вече в сферата на европроектите, не че по-предишната власт нямаше грандиозни провали с преструктурирането на външния дълг и неприемането на закона за рисковото инвестиране, но сегашната власт ще остане в историята, като унищожител номер едно на малките и средни предприятия.

Как партия “Свободен народ” ще се противопостави на всичко това?

Обикаляме градовете, алармираме обществеността и подготвяме серия от протестни акции. Неслучайно сме избрали името “Свободен народ”, както знаете това е най-стария орган на социалдемократите, с който те се опълчват на комунистическата власт, маскирана, като ОФ движение. Това беше и първият демократичен опозиционен вестник след 10 ноември. С него ние показваме, че ще отстояваме социалдемократическите възгледи.

Не ви ли притеснява, че са твърде много социалдемократичните формации в България?

Ние не таим никаква враждебност към никоя социалдемократическа формация, но не изпитваме и никакво притеснение от тях. За голямо съжаление много от тях са намерили щастието си, влизайки във всевъзможни коалиции. Знаете БСДП е член на Синята коалиция, Българските социалдемократи са част от Коалиция за България, политическо движение “Социалдемократи” е в незавидно състояние след оставката на Николай Камов и т.н.

На този фон ние нямахме друг избор, освен да учредим нова партия. Така ние казваме, че започваме да действаме. Ние няма да бъдем лидерска партия, а се надявам да работим като едно добро екипно ръководство. На този етап първо трябва да се учредим, да се заявим, да защитим своите идеи и тогава да обсъждаме всякакви въпроси, свързани с коалиционна политика.

Дълги години оглавявахте една от най-популярните работодателски организации у нас – Съюза за стопанска инициатива. В началото на годината се оттеглихте заради партийното строителство на “Свободен народ” и останахте почетен председател на организацията. Какви са перспективите пред организацията?

Няма да крия, че връзката ми с организацията е много силна. ССИ е една поливалентна политическа организация, защото членовете на съюза са както безпартийни, така и представители на абсолютно всички партии. Аз самият, вече като функционер на една партия ,се смятам за инструмент на тази работодателска организация. Това е съюз, който защитава малките и средните микропредприятия. Партия “Свободен народ” също застава на страната на работодателите и работниците от този сектор, както и съсловията на лекарите и учителите.

В същата тази работодателска организация беше и Алексей Петров. ССИ подкрепи кандидатурата му за президент. Може ли да стане част сега от управлението на “Свободен народ”?

Аз дълбоко се съмнявам, че Алексей Петров по какъвто и да било повод може да стане партиен член. Той е изразил категоричната си позиция по отношение на политическите партии и ако влезе в политическа партия, все някои ще му напомни за това. Аз бих се радвал, ако той например съдейства на Съвета по национална сигурност, който ние учредяваме в рамките на партията. Когато аз напуснах ССИ и обявих старта на партийното строителство, веднага се намериха едни хора, които да обявят, че “Октопода” си е направил партия, а едни други заявиха – ха, скараха се с “Октопода”. Нито едното е вярно, нито другото. Аз по никакъв начин не се притеснявам от това, че девет години съм работил с него, просто “Свободен народ” си е проект на хората, които го организират. В него има място за всеки добронамерен човек, който споделя нашите ценности, който няма намерение да става лидер, който да урежда мегаломанските или битовите си проблеми чрез партия.

Какво предстои в най-близък план за партията и нейните членове?

На първо място трябва да се поздравим за деня на труда 1 май с оповестяването на програмната ни декларация. Да се поздравим и за деня на детето 1 юни с учредяването на партията и внасянето на документите за регистрация. Със сигурност в най-кратък срок ние ще изпратим едно писмо на министър Дянков, което ще продължи хубавата традиция на ССИ да му изпраща готови анализи на лихвената политика в Европа, които ние се убедихме, че той чете. Даже от време на време ги използва в своите плахи прения с търговските банки.

Новият анализ, който ще му предоставим, е дело на екип, воден от младия икономист Радослав Пашов, едно от сериозните млади лица на нашата партия. Неговият анализ показва по категоричен начин, че лихвите в цяла Европа са драматично по-ниски в сравнение с тези, които банките в България дават.

Какви според вас трябва да бъдат размерите на лихвите?

Лихвите винаги се оценяват от нивото на риска, било на клиента, било на държавата. При всяко положение е недопустимо в България лихвите да бъдат от 2 до 3 пъти по-високи, сравнени със средните за Европа. Лихвите в Гърция са по-ниски, в Латвия и Литва също, въпреки че те също преживяват трудни времена. Най-забележителното е, че всички чуждестранни банки, които имат клонове в България, в собствените си централи-майки поддържат много по-ниски лихви по кредитите. Причината според нас е само една и тя се определя с една дума – спекула. Така че една от задачите ни като партия ще бъде именно борбата с тази спекула.

Марина ПЕТРОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ





Гласувай:
13



1. ka4ak - Аномалия, която не само, че е котва, ...
20.04.2012 17:20
Аномалия,която не само,че е котва,но и потапя,точно движещата част на обществото!:(
Поздрави!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5834700
Постинги: 780
Коментари: 3551
Гласове: 52953
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов