Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2012 21:13 - За свободен труд на свободни хора в свободна страна !
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 3397 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

УЧРЕДИТЕЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ

НА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ „СВОБОДЕН НАРОД”

Днес, 04.05.2012г.в гр.София, на основание чл.10, ал.2 от Закона за политическите партии, присъстващите 62 души – създаваме Инициативен комитет за учредяване на ПП „СВОБОДЕН НАРОД”. Членовете на Инициативния комитет, като граждани Република България с избирателни права, приемаме и подписваме настоящата декларация за учредяването на партията като откриваме подписка за набиране на членове ­- учредители и утвърждаваме образец на декларация за индивидуално членство в същата партия.

С настоящата учредителна декларация определяме основните принципи и цели на политическа партия "СВОБОДЕН НАРОД", а именно:

Основни принципи на „СВОБОДЕН НАРОД”:

  • България и българите имат нужда от свобода, справедливост и солидарност.

Ние, свободните социалдемократи, учредяващи политическата партия „Свободен народ“ се изправяме срещу настоящия политическия модел, който разрушава демократичния ред и изпразва от съдържание демократичните институции. Смятаме, че единственият начин да се преборим с кликите и котериите, в които са се превърнали политическите партии след 22 години преход е да основем политическа партия, която да не забравя, че властта произтича от народа и трябва да се упражнява единствено в негов интерес.

Ние, свободните социалдемократи, учредяващи политическата партия „Свободен народ“ зачитаме традиционните и непреходни принципи на световната социалдемокрация - „Свобода, справедливост и солидарност“. Ние се включваме в политическия живот именно, защото свободата в България днес е открадната, защото на хората се предлага тя да бъде заменена с послушание пред силните на деня и пред банково - финансовата върхушка. Свободата се потиска с помощта на големите корпоративни медии, а управниците с алчност гледат към последната свободна медийна територия – интернет и са готови във всеки един момент да посегнат на нея по различни начини.

Власт и пари имащите в България в момента схващат справедливостта като благоволение, което се дава по целесъобразност, а не като задължителен принцип, на който се крепи целостта на обществото.

Българското общество боледува от липса на солидарност. Обществото е раздробено, разпрашено, атомизирано. Отсъства чувството за общност и съпричастност. Срещу солидарността в осигуряването и в здравеопазването се воюва открито – те са обявени за вредни и за отживелица.

  • За смяна на политическия модел и на поколенията в политическия живот. За Трета българска република.

Политическият модел, наложен по време на прехода е изчерпан. Политическите партии на прехода извършиха предателство спрямо самите себе си. Поради това ние работим за полагането на основите на Третата българска република, в която да има истинска демокрация, работеща икономика с висока заетост и реална социална справедливост. Работим за съграждането на такава социална действителност, в която да върнем смисъла на самото понятие „държавност“. Работим за пресичане на всевластието на хаоса, егоизма, грабежа и невежеството на управляващите. Работим за идването на почтено управление на честни и компетентни експерти и технократи, подкрепяни от политически партии, създадени от гражданите и работещи в защита на техните интереси. Работим за смяна на поколенията в българския политически живот.

Партийната олигархия трябва да бъде разобличена, а нейният модел на управление – премахнат.

Българската демокрация е болна. Болната демокрация може да се лекува само с повече демокрация, в това число със солидна доза пряка демокрация. Необходимо е властта в България на бъде върната на суверена на властта – българския народ, който отново да стане СВОБОДЕН НАРОД и да поеме в свои ръце съдбините на страната.

  • Ние – свободните социалдемократи от „Свободен народ“ се обявяваме за премахване на монопола на партиите върху изборния процес. Партиите трябва да бъдат ЛИШЕНИ от ПРИВИЛЕГИИТЕ, които сами са си раздавали щедро през годините на прехода. Партиите трябва да бъдат поставени на едно и също ниво с гражданите и с останалите граждански организации.

Премахването на партийните монополи и отнемането на партийните привилегии ще спаси самите партии от пълното им обезсмисляне и от окончателното загубване на малкото им останали допирни точки с обществото и неговите интереси. Това би била първата крачка към затварянето на последната страница на мъчителния преход - крачка към истинска конституционна реформа, към отхвърляне на фасадната демокрация и към възстановяване на парламентарния демократичен ред. Това е пътят към спирането на заговора на мълчанието, осигурил неограничени възможности за ограбването на българските граждани и данъкоплатци.

Свободен народ“ - социалдемокартическа партия с ясни приоритети:

  • За социалдемократите от „Свободен народ“ висша ценност и приоритет са осигуряването на правото на труд и заетостта. Инструментът за постигане на тази цел са малките, средните и микро- предприятията, чиято защита е наш основен ангажимент.

Ние сме съвременна социалдемократическа партия, уважаваща традицията и следваща съвременните тенденции в развитието на социалдемократическото движение. В България „линейната политическа координатна система“, деленето на „леви“ и „десни“ няма особена практическа стойност. От гледна точка на европейската традиция и критерии, ние сме партия на „градивния център“, която се обявява за социална пазарна икономика, в която държавата има задачата да гарантира свободната и честна пазарна конкуренция. Ние сме за ограничаване на администрирането и бюрократичната тежест, но сме против абдикирането на държавата от отговорностите й в тежки кризисни моменти.

  • Ние смятаме, че държавата е длъжна да пресича злоупотребите на монополите, на формалните и неформални картели, да противостои на спекулата на банково-финансовата плутокрация.

Ние сме за спиране на лутането без посока и за възстановяването на смисъла на българската държавност. Ние смятаме, че държавата и обществото трябва да се консолидират около дългосрочни стратегии за развитието си на различни нива. Стратегии нямащи нищо общо с догматичното планиране от времето на командно-административната икономика. Стратегии, задаващи рамката на общонационални усилия за постигане на резултати с ключово значение. Ние смятаме, че в основата на българския напредък трябва да бъдат заложени развитието на човешките ресурси в абсолютната му цялост, развитието на високите технологии и развитието на модерно, високопроизводително, интензивно, приятелски настроено към околната среда селско стопанство.

  • Ние сме за борба с бедността, в основата на която виждаме необходимостта от рязко намаляване на цените на храните в България, което да се постигне с пазарни средства и държавна подкрепа за българското селско стопанство.

  • Ние сме за постигане на нова роля и реална тежест на България в европейските дела. Ние искаме в европейската реалност България да бъде партньор, а не лош ученик „от последния чин“. България има своите реални европейски приоритети, в които трябва да бъде значим фактор.

  • Свободен народ” - социалдемократическа партия на „производящите слоеве“.

След Втората световна война, социалдемократическите партии престават да бъдат класови партии и се отварят за всички обществени прослойки. Процесът започва (условно) с приемането на Бад Годесбергската програма от страна на Германската СДП и продължава десетилетия на ред, като един от върховите моменти е отказът на лейбъристите от идеята за пълно обобществяване на индустриалните предприятия, дошъл с избирането на Тони Блеър за лидер на лейбъристите.

„Свободен народ“ също няма да бъде по никакъв начин съсловна или класова партия. Когато говорим, че защитата на малките и средните предприятия е наш свръхприоритет, ние заставаме както зад собствениците и мениджърите на тези дружества така и зад работещите в тях. Няма да се уморим да цитираме идеолога на българската социалдемокрация - Янко Сакъзов, който много ясно е прозрял още преди 1903 г., че социалдемократическата партия е партия на „производящите слоеве“.

Ядрото на „производящите слоеве“ са собствениците, мениджърите и работещите в малките и средни предприятия. Редом с тях са работниците и служителите от големите предприятия, регистрираните земеделски производители и животновъдите.

Факт е, че над 60 на сто от заетите в България работят в малки, средни и микро- предприятия, като делът на микро- предприятията расте. Повечето от мениджърите и собствениците в малките предприятия работят в тях в буквалния смисъл на думата. Към тази категория трябва да причислим и трудово-производителните кооперации (ТПК), където за да бъдеш член – кооператор и собственик, задължително трябва да работиш в тях.

Ние открито заявяваме, че като социалдемократическа партия, „Свободен народ“ има ясно виждане за развитието и усъвършенствуването на индустриалните отношения – на системата от отношения между държавата, работодателите и работниците (служителите). Това е въпрос, който е от особено важно значение за защитата на интересите на работниците в големите предприятия. Ние сме партия на реформисти и отдаваме огромно значение на тристранното сътрудничество и бипартитния социален диалог. Те са инструменти, с които винаги е постигано подобрение на положението на работниците. Социалният диалог има само една алтернатива – класовата борба.

Ние искаме да отворим нова страница в историята на социалния диалог в България – да спрем неговото изпразване от съдържание и формализиране. Социалният диалог винаги ще бъде парвостепенна тема за „Свободен народ“. Ние искаме гласът и мнението на социалните партньори не само да се изслушват но и да се чуват. Искаме управление, което да се съобразява със социалните партньори и техните представителни организации.

Ние се обявяваме срещу спекулата на банковата плутокрация и срещу злоупотребите на монополите. Ние не сме против банките, ние сме против спекулата на търговските банкери, надули по престъпен начин лихвите по кредитите. Ние сме против удушаването на икономиката от алчността на търговските банки, както и срещу криминалните практики в някои от тях.

Интересите на собствениците на големите предприятия не са сред приоритетите ни, но ние не сме срещу собствениците на големите предприятия. Ние сме против „нерегламентирания“ им лобизъм и против задкулисните им машинации.

  • Наш приоритет са проблемите на двете най-унизени съсловия в България – учителите и лекарите.

  • За нас трудът е висша ценност, заетостта и конкурентоспособността са първостепенни цели, а защитата на малките предприятия е основно средство за постигането им .

За свободните социалдемократи от „Свободен народ“ трудът е основен приоритет, а постигането на максимално висока заетост – първостепенна цел. Затова ние поставяме ударение върху спасяването и развитието на малките, средните и микро- предприятията. Това е императивно изискване, след като близо 70 процента от заетите са в малките и средните предприятия, а делът на заетите в микро- предприятията стремително расте. Социалдемократите от „Свободен народ“ приемат като свой лозунга: „Мисли първо за малките !“.

Малките предприятия са гръбнакът на икономиката и поради това са необходими незабавни действия за осигуряване на достъпа им до финансиране и за даване на възможности за въвеждат на технологични новости (иновации) в тях.

Осигуряването на достъп до финансиране на малките предприятия минава през няколко мерки.

Първата мярка е свързана с необходимостта търговските банки в България да бъдат принудени с ПАЗАРНИ средства да намалят значително лихвите по кредитите. Социалдемократите от „Свободен народ“ стоят на позицията си, че това може да бъде постигнато поне по два пътя:

Първият път е пазарна интервенция на държавата в кредитната сфера, чрез единствената останала държаван банка – Българската банка за развитие (ББР), която да започне да кредитира пряко малките предприятия и да установи утвърдени европейски практики в областта на корпоративното банкиране. Дори самото заявяване на подобни намерения би накарало търговските банки бързо да преразгледат лихвената си политика.

Вторият път е допускането на нови пазарни играчи в банковата и кредитна сфера. От една страна, БНБ трябва да престане да крепи „статус квото“, което гарантира благополучието на сега лицензираните търговски банки, които печелят неприлично много по време на криза по спекулативен начин. От друга страна Централната банка трябва не просто да допусне на българския пазар нови банки, които кандидатстват за лиценз (разбира се при пълно и стриктно спазване на българското и европейското банково законодателство), но и да престане да пречи и на законодателното уреждане на кооперативното кредитиране в България. В страната има огромна традиция в сферата на работата на популярните банки и на взаимоспомагателните каси, която е смачкана под лобисткия натиск на търговските банки и на „независимата БНБ“, която старателно обслужва техните интереси.

Втората мярка, която трябва да се предприеме е отпушването на финансирането по европейски програми, което в момента вегетира. Това може да бъде постигнато ако бъде преразгледана философията на контрола по европейските проекти. В момента, контролът е съсредоточен почти изцяло на входа на процеса на осъществяване на съответните проекти. Това буквално блокира процеса на европейско финансиране на проекти на малки предпирятия в България. Създава се „тапа“, през която могат да преминават само предпочитаните от властта фирми.

Решението на проблема е в равномерното разпределяне на контрола по цялото времетраене на процеса на осъществяване на проекта, чрез входящ контрол, чрез текущ контрол по време на осъществяване на проектите и чрез последващ контрол при тяхното приключване.

Социалдемократите от „Свободен народ“ смятат, че е крайно време и да бъде приет закон, уреждащ работата на фондовете за рисково инвестиране в България, както и да се работи систематично по законодателната уредба и разширяването на франчайзинга като практика в България.

  • За възраждане на българското селско стопанство и животновъдство.

В България делът на разходите за храна в бюджета на домакинствата е неприемливо висок. Елементарното сравнение с останалите европейски страни показва недопустимо високия дял на разходите за храна в България. Борбата с бедността започва с поевтиняването на цените на храните.та Пътят за това преминава през възраждането на българското селско стопанство и животновъдство.

Необходимо е да се вземат радикални мерки срещу обсебването на чужди земеделски земи и срещу присвояването на субсидиите за обработваема земя. Субсидиите за земеделските земи трябва да отиват в ръцете на тези, които обработват земята но тогава, когато са законни собственици, наематели или арендатори на земята.

Социалдемократите от „Свободен народ“ смятат, че държавата трябва да предприеме действия за рефинансиране на кредитите на земеделските производители и особено на животновъдите. Ролята на Държавен фонд „Земеделие“ трябва да бъде преосмислена за да се превърне той в истински инструмент, осигуряващ достъп до финансирене на селскостопанските производители и животновъдите.

Необходимо е последователно насърчаване на сдружаването и кооперирането на производителите в областта на снабдяването и на пласмента на готовата продукция.

България е изправена пред предизвикателството да намери подходящи и рентабилни заместители на тютюнопроизводството като поминък. Страната ни е изправена пред необходимостта от въвеждане на нови технически култури, от възстановяване на отглеждането и от разширяването на производството на ценни технически култури, които са познати но с ограничено разпространение у нас. Специално внимание трябва да се отдели на отглеждането на култури за производство на биогорива и на биомаса за добив на електроенергия от възобновяеми източници.

  • За нова роля и реална тежест на България в Европейския съюз.

Свободните социалдемократи от „Свободен народ“ са за нова роля и ново поведение на Р. България в рамките на Европейския съюз. България трябва да участва реално, а не формално при формулирането на европейските политики и да защитава гледата си точка и националния интерес. България трябва да заеме ясна позиция и да провежда последователна политика в няколко основни области от особена важност:

На първо място, България трябва да бъде безкопромисна при защитата на правото на отделните държави да провеждат своя собствена данъчна политика. България трябва да бъде категорично против въвеждането на каквито и да са единни данъчни ставки в рамките на Европейския съюз. Причината за това е, че относително ниските преки данъци в България в момента не са дори конкурентно предимство в сравнение с останалите европейски страни, а елемент на физическото оцеляване на българските граждани. България трябва да се противопоставя и на идеите за въвеждане на обща дзанъчна основа в страните от ЕС, защото това е част от създаването на предпоставки за уеднаквяване на данъчните ставки.

На второ място, България трябва да заиграе активна роля в процеса на разширение на ЕС. България трябва да застане на ясната позиция, че Турция може да стане член на ЕС само след като изпълни всички критерии за членство – най-вече политическите критерии за членство и критериите, свързани със защитата на човешките права. България трябва да е готова със сценарии за поведението си в зависимост от статута, който придобие южната ни съседка.

Още по-важно е досегашната безгръбначна позия на България по въпроса за присъединяването на страните от така наречените „Западни Балкани“ към ЕС. Позицията на безусловна подкрепа на присъединяването на Сърбия към ЕС граничи с национално предателство по няколко причини. Сърбия е дълбоко разделена страна, в която няма абсолютно никакво национално съгласие по отношение на геополитическата й ориентация, в това число и на ориентацията й към ЕС. Сръбските тайни служби имат пряко отношщение към развихрянето на организираната престъпност в България.

Между Сърбия и България има и нерешен териториален въпрос за Бсилеградско и Царибродско, който не може да бъде изоставен, най-малко пък в името на по-бързото присъединяване на Сърбия към ЕС. Не става дума за някаква еуфорична националистическа позиция, а за правата на българите в Западните покрайнини и за пълната териториална и икономическа изолация специално на Босилеградско от територията на Сърбия. Самото оставане на Босилеградско в границите на Сърбия обрича тази територия на нищета и на стопанска безизходица.

На трето място, България трябва да заиграе възлова роля при лансирането на конкретни предложения за разнообразяване (диверсификация) на доставките на енергоносители за европейския континент, в частност на природен газ. България е изключително заинтересувана да се възползува от рядко благоприятното стечение на обстоятелства, свързъно с откриването на големи находища на природен газ в Източното Средиземноморие. Това е рядък случай, когато големи находища на въглеводородни горива са открити на териториите на демократични държави – Израел и Кипър. Възможно е да се открие разширение на находището и в Турция, която е член на НАТО и кандидат за член на ЕС.

България трябва да бъде сред инициаторите на строителството на газопровод от района на Източното Средиземноморие, който да снабдява балканските страни и страните от Средна Европа. В този смисъл, свързването на българската, гръцката и турската газопреносна мрежа е от особена важност. Използуването на гръцката и турската газопреносна мрежа, може да доведе до значително понижаване на разходите за доставка на природен газ от Източното Средиземноморие.

На четвърто но съвсем не последно място, България трябва да заеме полагащата й се роля в Европейската водородна икономика. В плановете на ЕС за развитие на водородната икономика на България се отдава първокласно значение като на страна – бъдещ основен производител на водород за целия европейски континент. България трябва да бъде способна да се възползва от тази изключителна възможност, като осигури необходимите енергийни мощности за производство на водород, като тези мощности трябва да бъдат изцяло от възобновяеми източници.

За целта е необходимо да се изостави досегашната порочна практика, производството на „зелена енергия“ да води до повишаване на цената на електроенергията. Днешната политика по отношение на „зелената енергия“ води единствено до злепоставяне на самата идея за използване на възобновяеми енергийни източници.

Заключение.

Дванадесет години след началото на новото хилядолетие, свободните социалдемократи от „Свободен народ“ се обединяват във формация със своя дългосрочна визия за развитието на страната. „Свободен народ“ е социалдемократическа партия със свой социален проект. Ние сме категорични противници на социални утопии и на култа към политическото насилие, но не можем да се отречем от идеите за човешки прогрес и постоянното движение напред. Вече повече от век, социалдемократическите идеи са "идеи в движение". Ние отхвърляме порочната теза, че политическите партии са само „изборни машини“.

С тази учредителна декларация, ние - свободните социалдемократи от „Свободен народ“ заявихме най-общата рамка на това за какво сме и против какво сме. Но тук още един път ще повторим, че ние сме категорични противници на бедността. На бедността като източник на социална несигурност. На бедността като пречка за достъпа до образование и до здравеопазване. В „обществото на познанието“, което завладява света, достъпът до образование не може да зависи от имуществени предпоставки. В епохата на „серийно произвеждана несигурност“, когато стресът на работното място се превръща в бич за работници, служители и мениджъри, достъпът до качествено здравеопазване не може да бъде единствено бизнес. Ние имаме идеал и той остава непреходен – СВОБОДЕН ТРУД НА СВОБОДНИ ХОРА В СВОБОДНА СТРАНА.




Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5843647
Постинги: 785
Коментари: 3551
Гласове: 53008
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов