Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2012 23:44 - На пресконференция в Пловдив СВОБОДНИТЕ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ ОТ „СВОБОДЕН НАРОД“ ПРЕДЛОЖИХА МЕРКИ В ЗАЩИТА НА ИКОНОМИКАТА И ДЕМОКРАТИЧНИЯ РЕД
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 11085 Коментари: 10 Гласове:
5

Последна промяна: 12.05.2012 00:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

СВОБОДНИТЕ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ ОТ „СВОБОДЕН НАРОД“ ПРЕДЛОЖИХА МЕРКИ В ЗАЩИТА НА ИКОНОМИКАТА И ДЕМОКРАТИЧНИЯ РЕД

На 11 май 2012 г., свободните социалдемократи от „Свободен народ“ представиха в град Пловдив гледищата си по заплахите за икономическата стабилност и за демократичния ред в страната.
image

Според изложеното от Радослав Пашов становище на „Свободен народ“, лихвите по кредитите в България са по-високи от тези в държавите от еврозоната и извън нея и в национална валута и в евро. Не това обаче е най-големия проблем в поведението на българската банкова система. Истинският проблем се крие във факта, че през най-тежките за икономиката години банките действат прокризистно, като повишават значително лихвите, вместо да ги намалят или поне оставят на същите нива – тенденция, която се наблюдава в страните от Западна, Централна и Източна Европа. Така вместо да се стимулират потреблението и бизнесът се получава обратното – извличат се и малкото останал ресурси, което води до задълбочаване на рецесионните процеси.

Според Радослав Пашов, важното в направения анализ е не само дали нивата на лихвите в България са високи, а дали през кризисните години българските банки спазват пазарните правила, на които се осланят техните „майки“. Изводът не е в полза на българската икономика, предприемачи и семейства.

От обобщените данни става ясно, че у нас банките тълкуват едностранчиво пазарните индикатори и призивите за свободно формиране на лихвените нива на база обективни критерии са валидни за тях само когато са в тяхна полза. В противен случай трудно бихме си обяснили как в България в периода 2008 – 2011г., лихвите се движат нагоре, а в останалите части на Европа – надолу.
image

От „Свободен народ“ дадоха и препоръки за това как биха се подобрили условията за финансиране у нас, което ще рефлектира и върху по-бързото възстановяване на бизнес средата и цялостната икономическа конюнктура. Мерките са в няколко направления:

- засилване ролята на Българската банка за развитие. От ББР не се очаква да създаде непазарна среда чрез изкуствено занижени лихви, а посредством пазарните механизми да възстанови конкуренцията на кредитния пазар. Лихвите в България са изкуствено и спекулативно завишени и е необходим пазарен играч, който е извън фактическия банков картел, който да пресича алчността на търговските банки. ББР трябва да способства за утвърждаването на европейските практики по отношение формирането на лихвените проценти, за премахване на необосновани такси и за въввеждането на обслужване, което да спомага за осигуряване на достъп до финасиране на малките и средните предприятия. Така конкуренцията, основана на пазарни механизми, ще принуди останалите банки да играят по правилата.

- допускане на повече банки на българския пазар. Отново конкурентният принцип ще бъде водещ за подобряване условията на финансиране. Наличието на повече „играчи“ на пазара ще стимулира желанието за предоставяне на възможно най-добрата среда за кредитиране. Тук ролята на БНБ е водеща и тя следва да се активизира в тази посока.

- законодателно уреждане на кооперативното кредитиране в България. В страната има огромна традиция в сферата на работата на популярните банки и на взаимоспомагателните каси, което предполага успех в тази област. Това разбира се ще облекчи значително финансирането на малките и средните предприятия, което е жизнено важно в този момент.

- активизиране на финансирането по европейски програми. Това може да бъде постигнато ако бъде преразгледана философията на контрола по европейските проекти. В момента, контролът е съсредоточен почти изцяло на входа при осъществяване на съответните проекти. Това буквално блокира процеса на европейско финансиране за малките и средни предприятия. Решението на проблема би било в равномерното разпределяне на контрола по цялото времетраене на процеса на осъществяване на проекта - чрез входящ контрол, чрез текущ контрол по време на реализирането на проектите и чрез последващ контрол при тяхното приключване.

- подобряване на бизнес средата. Това може да се реализира с по-твърди и решителни мерки по отношение на държавната администрация, корупцията и сивата икономика. С идването на власт на всяко провителство това са основни точки от програмата му, по които и до момента няма особен напредък.

Мерките, които следва да се предприемат може да се обособят в две направления: административни и пазарни. В групата на административните се включват изготвяне на регулации по отношение на некоректни практики, прилагани от банките (като неясното формиране на лихвените проценти и такси), както и лимитиране възможностите за произвол по отношение лихвените нива, реализирани на база по-силната позиция, която заема банката.

Тук е важно да се подчертае, че става въпрос не за регулиране на банковата система и налагане на административни мерки по отношение на управлението им, а за създаване на правна рамка, която ще доведе до утвърждаване на европейските практики в тази сфера. Тема, която у нас среща сериозен отпор от банковата ни система, въпреки че банките-майки на родните банки, намиращи се в чужбина се уповават точно на тези утвърдени правила. Към пазарните механизми се включват най-вече подобряването на конкурентната среда и условията за бизнес.

Отговорността на една банкова система за подпомагане на икономиката и бизнеса НЕ се ограничава единствено в призиви и недоволство към правителството относно способността му да създаде добра макро рамка, а самата тя трябва да бъде част от процеса на възстановяване. Това, което се наблюдава у нас от 2008г. е не само отказ на банките да споделят трудностите, а прехвърляне на тежестта на кризата чрез увеличаване на лихвите изцяло върху останалите стопански субекти, което обрича българската икономика на бавно и продължително възстановяване.

От „Свободен народ“ изказаха сериозно безпокойство за съответствието на страната на политическите критерии за членство на България в ЕС. „Тандемът Цветан Цветанов – министър на вътрешните работи и Владимира Янева – шеф на софийския градски съд руши съответствието на Р. България на политическите критерии за членство в ЕС“ - заяви Теодор Дечев. Той подчерта, че България започва да губи характеристиките си на правова държава. „В България се водят поръчкови дела, фабрикуват се доказателства. Съдебната система и държавният апарат се използуват за частни нужди“ - заяви той.

От „Свободен народ“ настояват правителството незабавно да преразгледа „безусловната си подкрепа за членство на страните от Западните Балкани – Сърбия и Македония в ЕС“.

„Българската организирана престъпност е създадена от български фактори, но е отгледана и угоена от сръбските тайни служби. Знаете, че трибуквените структури се замогнаха от контрабандна дейност по време на така нареченото югоембарго. Нашият министър-председател също се трудеше тогава в една трибуквена структура и събираше оборотите на дребните пердприемачи. Безусловната подкрепа за членството на Сърбия в ЕС е или проява на пълна безотговорност или умишлено покушение срещу националаната сигурност“ - заяви Теодор Дечев.

От „Свободен народ“ поискаха правителството да изостави и безусловната подкрепа за членството на Македония в ЕС. „Признаването на Македония за независима държава първо от България беше правилен политически акт, но това изобщо не значи, че подкрепата за членството на Скопие в ЕС също трябва да бъде безусловна. Българското правителство трябва да защити по категоричен начин правата на хората с българско самосъзнание в Македония и да пресече издевателствата на политическия елит в Скопие“ - заявиха свободните социалдемократи.

Гласувай:
51. ivanmitev57 - За да успеете е потребно ГОДНО за "Незлатни пари" държавно финансово управление
12.05.2012 01:48
За да имате възможност за успех следва да се противопоставите срещу сегашното НЕПРИГОДНО за "Незлатни пари" държавно финансово управление.

При сегашна позиция на мълчалива реална подкрепа на сегашно НЕПРИГОДНО за „Валутен борд” държавно финансово поведение не е възможен успех, защото колкото повече работите - толкова по-голям политически провал ще постигнете.
цитирай
2. chavdar01 - ДА СЕ ПРЕУСТАНОВЯТ РЕПРЕСИИТЕ ОТ ФАШИСКО-СТАЛИНСКИ ТИП!
12.05.2012 09:43
КОЛКОТО И ДА МУ СЕ ХАРЕСВАТ НА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ.
НЕ СМЕ В 30-40ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯТ ВЕК!
НИКОЙ В СВЕТА НЕ Е НАДСКОЧИЛ СЕБА СИ,ОСВЕМ СТЕФКА КОСТАДИНОВА!
ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ДЖУДЖЕТА ДА ПРЕСТАНАТ ДА СЕ ПРАВЯТ НА ВЕЛИКАНИ!
цитирай
3. tihatavoda - teodordetchev
12.05.2012 11:00
Ако знаеш по-трибуквена система от БСП , назови я .
цитирай
4. анонимен - Трибуквена няма. Има обаче една четирибуквена - не по-малко зловредна.
12.05.2012 11:51
Нарича се ГЕРБ. Държавна сигурност вече си има нова партия - ГЕРБ. Тя със сигурност вече изпреварва традициите, създадени от БСП по отношение на защитата на интересите на различните лобита от различните главни управления. Вече с неотразима светлина грее звездата на управлението на дейците на изчислителния център на МВР, смятан от повечето специалисти за .. Седмо главно управление на Държавна сигурност. Тандемът Ангел Иванов - Цветан Цветанов се грижи за нашето благоденствие и на софийско и на национално равнище.

Така че, всеки който се опитва да ни обяснява, че ГЕРБ ни е нужен за да възпира идването на БСП във властта или е заинтересувано лице или е пълен политически профан. ГЕРБ е новата пратия на ДС - при това по-злокачествената.
цитирай
5. анонимен - Ако го нема Трактора - нема да дода!
12.05.2012 15:07
Ако го нема Трактора - нема да дода!
цитирай
6. teodordetchev - Ами, няма го така че не се разкарвайте.
12.05.2012 15:19
Можете спокойно да не идвате.
цитирай
7. tomcat2 - Поредната лаладжийска партия, аре ...
12.05.2012 15:52
Поредната лаладжийска партия, аре нема нужда.
цитирай
8. chavdar01 - ДО kushtel .
12.05.2012 15:57
АБЕ ГОЛЕМ ТАРИКАТ СИ! ЗАЩО ИМИТИРАШ КОЛЕГАТА "kushel ".ИЛИ ПАК МИЛИЦИОНЕРСКИ НОМЕРА,ДА "ТОПИШ" ДРУГИ ХОРА,ПРЕДСТАВЯЙКИ СЕ ЗА ТЯХ.
НАПИШИ СИ ТВОЙТО ИМЕ АНОНИМНИКО!
цитирай
9. idealist - Не вярвам,
12.05.2012 18:59
че правителство като това на Б.Б. ще даде суха пара на Българската банка за развитие. Особено в годината преди изборите. Те на държавните фирми и институции парите не държат там, че какво остава... Пък и вече почти прахосаха всичките резерви и свободни пари...
цитирай
10. idealist - Не е това решението
12.05.2012 19:07
"- активизиране на финансирането по европейски програми. Това може да бъде постигнато ако бъде преразгледана философията на контрола по европейските проекти."
Трябва да се осигури авансово финансиране на проектите, които се изпълняват. И да се плаща редовно на бенефициентите, а не да се бавят парите по 6-7 месеца. Защото така се блокират цели общини и фирми. И второ - децентрализация на фондовете през следващия планов период - да има поне 6 регионални оперативни програми, според плановите райони. А не всичко да лапат отделните министерства.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5259110
Постинги: 598
Коментари: 3344
Гласове: 47678
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Блогът на Мерита.
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов