Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2012 12:06 - В Пловдив „СВОБОДЕН НАРОД“ ДАДЕ ЗАЯВКА ЗА ЕКСПЕРТНО, ТЕХНОКРАТИЧНО И НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНО УПРАВЛЕНИЕ. ГЕРБ е опасност за националната сигурност
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 4743 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 12.05.2012 15:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

РАДОСЛАВ ПАШОВ ПОКАЗА, ЧЕ БАНКИТЕ ЗАСИЛВАТ КРИЗАТА И НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ПОЕМАТ НИКАКЪВ ДЯЛ ОТ НЕЙНАТА ТЕЖЕСТ

АВТОРИТАРИЗМЪТ НА БОРИСОВ НИ ТЛАСКА ИЗВЪН ЕВРОПА

ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ В БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ОТХРАНЕНА И УГОЕНА ОТ СРЪБСКИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ

БЕЗУСЛОВНАТА ПОДКРЕПА НА БОЙКО БОРИСОВ ЗА ЧЛЕНСТВОТО НА СЪРБИЯ В ЕС Е ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ

ПРАВАТА И ИНТЕРЕСИТЕ НА ХОРАТА С БЪЛГАРСКО СЪЗНАНИЕ В МАКЕДОНИЯ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАЩИТЕНИ

Тези, които са любители на светкавичните новини, могат спокойно да се ограничат с изброените по-горе акценти. Тези, които предпочитат по-подробната и задълбочена информация, могат спокойно да продължат надолу.
image

На пресконференцията на свободните социалдемократи от „Свободен народ“ в град Пловдив, състояла се на 11 май 2012 г., основно бяха разисквани два въпроса. Първият беше за сравнителния анализ на лихвената политика на банките в страните от ЕС. Този изключително прецизен и доста обемист текст от 40 страници, който е изключителна заслуга на Радослав Пашов, блестящо илюстрира общото заключение, че банките в България не просто спекулират и се възползуват спекулативно от създалата се фактическа картелна ситуация но и откровено потапят българската икономика, действувайки про-кризисно.

Анализът показва по недвусмислен начин, че България е с много по-високи лихвени нива, по какъвто и показател да правим сравнението. В анализа сравненията са правени по:

- вид на кредита – потребителски, ипотечни, фирмени със срок до пет години, фирмени със срок над пет години;

- вид на валутата – в евро и в съответните национални валути;

- членство на съответната държава в Еврозоната или извън нея.

Анализът разгромява всички митове и заблуди, които ни се пробутват от пи-арите на търговските банки. Той еднозначно показва, че във всички ситуации, размерът на нашите лихви води на всички останали с „няколко дължини“. Абсолютно е опровергана заблудата, че в Унгария и в други страни извън Еврозоната, лихвите са по-високи, отколкото в България. Положението е точно обратното и това е блестящо илюстрирано в доклада, като е проследено изменението на нивото на лихвите от 2008 година до наши дни.

Препоръките на „Свободен народ“ за изход от критичната ситуация в икономиката са дадени в прессъобщението за днешната пресконференция достатъчно изчерпателно. (http://teodordetchev.blog.bg/drugi/2012/05/11/na-preskonferenciia-v-plovdiv-svobodnite-socialdemokrati-ot-.952707). Може само да се повтори, че социалдемократите отново поискаха държавата да започне да кредитира пряко малките, средните и микро- предприятията за да се възстанови конкурентната среда на кредитния пазар. Инструментът за подобна интервенция съществува – Българската банка за развитие, която за сега не оправдава името си.

Свободен народ“ няма да се умори да иска законодателно уреждане на кооперативното кредитиране – на популярните банки и на взаимноспомагателните каси. България е единствената страна в Европа, в която кооперативното кредитиране не се насърчава, а буквално се преследва. БНБ се скъса да дава отрицателни становища за популярните банки (обслужвайки естествено интересите на лобито на търговските банки), но не се притеснява да издава на килограм разрешителни на всякакви лихвари, подвизаващи се под етикета „бързи кредити“.

В списъка на дейците на БНБ, изказвали се негативно за популярните банки и задушавали в зародиш всякакви опити за законодателното уреждане на кооперативното кредитиране има и хора, които са се изкушили да се захванат и с политика. Тяхната „политическа ориентация“ се е проснала като въже за пране – от Божем левия Кольо Парамов до „стълбовете на дясното“ - Мартин Заимов и Станислав Гаврийски. Ако преди 09 септември 1944 г. е имало пълен консенсус между политиците в защита на кооперативното движение, то днес между банкерите (и подопечните им политици) има пълен консенсус за неговото задушаване.

Излишно е да подчертавам, че „Свободен народ“ няма да се умори да настоява и за отпушването на европейското кредитиране, чрез промяна на философията на контрола над осъществяваните проекти. Май е излишно и да напомням, че преди повече от година, по време на преговорите в „пещерата на октопода“, Симеон Дянков прие тази теза и обяви, че въпроса ще се обсъди на експертно ниво. И до ден днешен чакаме да започнат тези експертни консултации ...

Свободните социалдемократи от „Свободен народ“ се обръщат към вицепремиера Симеон Дянков и към социалните партньори с настояване създадената работна група по проблемите на достъпа на малките предприятия до финансиране и на лихвената политика на банките към Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) да заработи реално, а не да си остане на хартия. „Свободен народ“ предоставя актуалния анализ на лихвената политика на банките в България и в страните от ЕС на вицепремиера Дянков и на социалните партньори от двата национално представителни синдиката и от шестте представителни работодателски орагнизации.

Свободните социалдемократи настояват да се упражни натиск спрямо търговските банки и с пазарни средства те да бъдат принудени да променят модела на поведението си. За целта ще бъде изпратено нарочно писмо до вицепремиера и до осемте организации на социалните партньори, като публиката ще бъде надлежно информирана за съдържанието му, както и за ... входящия му номер. Представеният в Пловдив анализ, естествено ще бъде най-важното приложение към това писмо.

Представянето на анализа показва, че „Свободен народ“ съвсем не е партия на ефектните акции и на сензационните пресконференции. В „Свободен народ“ има твърде много хора, които могат да анализират всякакви аспекти на икономиката, общестевния живот и международните отношения. В Пловдив журналистите имаха възможност да видят едно от новите лица на свободната социалдемокрация – Радослав Пашов в „най-истинския“ му вид – като безпристрастен експерт и технократ, който прави дисекция на гноясъл обществен и икономически проблем.

Смятам, че заявката за експертно и технократимно управление в условията на криза е направена окончателно. За експертно и технократично управление, подчинено на ясни приоритети и на още по-ясни ценности.

 

 

Вторият основен въпрос, повдигнат на пресконференцията, беше въпросът за заплахите за демократичния ред и за национланата сигурност, които се раждат вследствие на невежата и безпринципна политика на Бойко Методиев Борисов, мотивирана от неговия „трибуквен бекграунд“.

 

Ние съвсем открито изказихме своето сериозно безпокойство за продължаващото рушене на съответствието на страната ни на политическите критерии за членство в ЕС. Казвал съм го и преди – казах го и в Пловдив. Тандемът Цветан Цветанов – министър на вътрешните работи и Владимира Янева – шеф на софийския градски съд руши съответствието на Р. България на политическите критерии за членство в ЕС. България започва да губи характеристиките си на правова държава. В България се водят поръчкови дела, фабрикуват се доказателства. В крайна сметка - съдебната система и държавният апарат се използуват за частни нужди.

Тук обаче искам да добавя някои бележки за становището на свободните социалдемократи по външната политика на страната и безгрижното отношение на управляващите към националната сигурност. Въпросът е много важен и не случайно е залегнал и в учредителлната декларация на „Свободен народ“.

В учредителната декларция на свободните социалдемократи изрично е посочено, че България трябва да заеме полагащото й се място при формирането на европейските политики. Един от основните въпроси е отношението към разширяването на ЕС. Тук ще се огранича за да фокусирам вниманието на читателите отново върху позицията на „Свободен народ“ за отношението на управляващите към присъединяването на двете „перли“ на Западните Балкани – Сърбия и Македония.

Свободните социалдемокарти искат да се прекрати досегашната безгръбначна позиция на България по въпроса за присъединяването на страните от така наречените „Западни Балкани“ към ЕС. Позицията на безусловна подкрепа на присъединяването на Сърбия към ЕС граничи с национално предателство по няколко причини:

Сърбия е дълбоко разделена страна, в която няма абсолютно никакво национално съгласие по отношение на геополитическата й ориентация, в това число и на ориентацията й към ЕС. Всъщност разделението в сръбското общество е почти по равно „за“ и „против“ членството в ЕС. (За евентуалното членство на Сърбия в НАТО изобщо не бих искал да коментирам – такава идея може да се третира единствено като подигравка с целите и задачите на Алианса). Половината сърби са категоричин противници на влизането в ЕС, а половината са „за“, което не им пречи да стоят на крайни националистически позиции.

Българите изпитват съвсем съседски симпатии към сръбския народ, но политическият елит на Сърбия е откровено злокачествен, дори на фона на българския. Не е случаен анекдотът, че разпадането на ЕС ще започне в първия ден на първото сръбско председателство. Засега този ден е далече, но министър-председателят и външния ни министър се кълнат, че искат да го приближат колкото се може повече. Добре, но това би трябвало да стане след като Сърбия покрие категорично политическите критерии за членство.

Още по-важен е фактът, че сръбските тайни служби имат пряко отношение към укрепването и възхода на организираната престъпност в България. Организираната престъпност в България беше създадена от родни фактори, но беше отгледана и угоена от срнъбските тайни служби по време на югоембаргото. Символ на този печален факт е целувката на днешния министър-председател Бойко Методиев Борсов с чалга звездата Цеца Величкович – вдовица на Аркан, една от най-зловещите фигури в сръбската организирана престъпност и извършител на престъпления срещу човечеството.
image
Снимка: Николай Донков, в. "Сега"

image

Всъщност, всички знаем, че трибуквените структури се замогнаха от контрабандна дейност по време на така нареченото югоембарго. Нашият министър-председател също се трудеше тогава в една трибуквена структура и събираше оборотите на дребните пердприемачи. (Някогашните трибуквени структури се казваха ВИС и СИК, но днес премиерът не се е отказал от навиците си и мачка предприемачите с помощта на още по-силни трибуквени структури – НАП, МВР ...). Безусловната подкрепа за членството на Сърбия в ЕС е или проява на пълна безотговорност или умишлено покушение срещу националаната сигурност. Това твърдение не е емоционален изблик, а позиция, почиваща на напълно рационални съображения.

Между Сърбия и България има нерешен териториален въпрос за Босилеградско и Царибродско, който не може да бъде изоставен, най-малко пък в името на по-бързото присъединяване на Сърбия към ЕС. Не става дума за някаква еуфорична националистическа позиция, а за правата на българите в Западните покрайнини и за пълната териториална и икономическа изолация специално на Босилеградско от територията на Сърбия. Самото оставане на Босилеградско в границите на Сърбия обрича тази територия на нищета и на стопанска безизходица. Последното е почти буквален цитат от учредителната декларация на „Свободен народ“, към което можем само да добавим, че от няколко години българският език е официален в градския съвет в Босилеград, просто защото там не само няма сърби – съветници, но изобщо не са останали сърби. Сигурно, заради хубавия живот в Босилеградско ...

Време е да бъде изоставена и безусловната подкрепа за членството на Македония в ЕС. Признаването на Македония за независима държава първо от България беше правилен политически акт. Най-важното тогава беше да не се допусне Македония да се окаже впримчена в някаква остатъчна Сърбославия, което никога не е било в противоречие сдушевността на скопския политически елит – изцяло отгледан и възпитан в Белград. Това обаче, изобщо не значи, че подкрепата за членството на Скопие в ЕС също трябва да бъде безусловна. Защитата на македонската дъържавност е едно, а влизането в ЕС – съвсем друго.

Ние като българи, извървели този път и сърбащи попарата от „приемането по важни геостратегически съображения“, добре знаем цената на „предсрочното“ приемане. Българското правителство трябва да защити по категоричен начин правата на хората с българско самосъзнание в Македония и да пресече издевателствата на политическия елит в Скопие.





Гласувай:
7



1. chavdar01 - КОЛКОТО И ДА ОПЛИШЕВЯВА БОЙКО БОРИСОВ,ЧЕЛОТО МУ ВИНАГИ ЩЕ Е ДВА ПРЪСТА!
12.05.2012 12:36
ЗАЩОТО СТАРАТА МИЛИЦИОНЕРСКА ФУРАЖКА ЗАХЛУПВА И СТЯГА ВСИЧКО ОСТАНАЛО.ЕДНАТА ГЪНКА И ТО ОТ УДАР С БУХАЛАКА.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5833178
Постинги: 780
Коментари: 3551
Гласове: 52939
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов