Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2012 23:47 - "Свободен народ" изпрати последния си анализ на банковите лихви на Дянков. Това е последният акт на добронамереност на социалдемократите към вицепреми
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 4018 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 30.05.2012 11:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
София /КРОСС/ Инициативният комитет на ПП «Свободен народ” изпрати писмо на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. В него свободните социалдемократи изказват съжаление от съчетаването на задълбочаващата се икономическа криза с криза в тристранното сътрудничество, които за съжаление ескалират с «активните прокризисни действия на правителството. Действията на правителството задълбочават икономическата криза.

Що се отнася до кризата в социалния диалог и тристранното сътрудничество, смятаме, че тя изцяло е предизвикана от действията на правителството, което много държеше да подреди по свой вкус пейзажа на индустриалните отношения.” «Днес сме свидетели на два успоредни процеса - на масово излизане в несъстоятелност на предприятия от цели отрасли (последната епидемия от подобни излизания в несъстоятелност или в ликвидация е във винопроизводството) и на разпадане на тристранното сътрудничество, вследствие на напускането на НСТС от ключови работодателски организации”.

Свободните социалдемократи от «Свободен народ” подкрепят аргументите на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) за напускане на Националния съвет за тристранно сътрудничество и определят действията на правителството като «акт на страх от дискусия със сериозни опоненти. Правителството вече е доказало, че единственият му аргумент в споровете са политическия натиск, изнудването и полицейския тормоз.” Действията на правителството ще нанесат тежки щети на тристранното сътрудничество и на социалния диалог, за възстановяването на които може да се окаже, че ще бъдат нужни години.

Независимо от усилията на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, които социалдемократите от «Свободен народ” признават, факт са безконтролните безчинства и произвол на търговските банки, банковия произвол, разрушителната и убийствена политика към малките, средните и микропредприятията, охотно обслужвани от големите корпоративни медии.

Свободните социалдемократи изразяват острото си недоволство срещу злокачествените факти от днешната действителност в България: полицейски разгул и приватизация на националната сигурност, подслушването се е превърнало в ежедневие, при това съвсем не само за политически активните и/или заможните граждани. «Случаят с ареста на лекарите в Горна Оряховица и позорното четене на СРС-та от парламентарната трибуна, извършено от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, показва, че всички български граждани са застрашени да станат жертви на полицейския произвол.”

«Свободен народ” защитават твърдението, че съществува нелегален пазар на търговски тайни и фирмено ноу-хау. «Нелегалното подслушване е в основата на печеленето на редица конкурси за обществени поръчки и на спечелването на последните от «правилни“ фирми, угодни на управляващото мнозинство. Правителството контролира бизнес елита, чрез допускане за създаване на монополи в отрасли, където не би трябвало да има такива. Допуска се заемане на монополно положение на компании, които са «правилни“ и угодни на мнозинството и най-вече лично на министър - председателя. И най-малкото съмнение в лоялността на «назначените“ монополисти или забавянето, респективно намаляването на «издължаваната благодарност“ води до незабавни репресивни мерки с мощта на цялата държавна машина.”

Свободните социалдемократи предоставят на министър Дянков «Изследване на поведението на банковата система в България в контекста на икономическия спад 2008-2011 г. Сравнителен анализ на лихвените нива спрямо държави в и извън Еврозоната прокризисно или антикризисно действат българските банки.” В заключение «Свободен народ” уведомяват вицепремиера Симеон Дянков, че това е последното писмо, с което се обръщат към него. ««Свободен народ“ е опозиционна, свободна социалдемократическа партия и не е длъжна да обслужва експертно правителството, при цялото ни лично уважение към Вас.

С това писмо ние приключваме опитите да бъде убедено правителството да предприеме действия за пресичане на тоталната спекула в банковата сфера и на кредитния пазар. Добронамереността ни има своя предел и той е достигнат. Оттук нататък, ние ще се борим за осъществяване на политическите ни и икономически виждания със средствата на безкомпромисната, опозиционна политическа дейност.”

Ето и пълния текст на писмото: ДО Г-Н СИМЕОН ДЯНКОВ ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Уважаеми Г-н Заместник министър-председател,

Обръщаме се към Вас, както в качеството Ви на министър на финансите и член на правителството, така и в качеството Ви на председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), който е участвал във вземането на решението за създаване на работна група, която да се занимава с проблемите на достъпа до финансиране на малките, средните и микро- предприятията. Работна група, която би трябвало да даде отговор и на въпроса за ролята на търговските банки в сегашната кризисна ситуация в българската икономика. Свидетели сме на съчетание на задълбочаващата се икономическа криза с криза в тристранното сътрудничество.

За съжаление, констатираме, че и двете посочени кризи ескалират, при това с активните прокризисни действия на правителството. Действията на правителството задълбочават икономическата криза. Що се отнася до кризата в социалния диалог и тристранното сътрудничество, смятаме, че тя изцяло е предизвикана от действията на правителството, което много държеше да подреди по свой вкус пейзажа на индустриалните отношения. Днес сме свидетели на два успоредни процеса - на масово излизане в несъстоятелност на предприятия от цели отрасли (последната епидемия от подобни излизания в несъстоятелност или в ликвидация е във винопроизводството) и на разпадане на тристранното сътрудничество, вследствие на напускането на НСТС от ключови работодателски организации.

Свободните социалдемократи от «Свободен народ“ смятат за напълно основателни напусканията на НСТС, както от страна на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), така и на Съюза за стопанска инициатива (ССИ). Ние напълно споделяме мотивите на тези две работодателски организации, които присъстват убедително в социалния диалог още от възникването на понятието «представителност“ в българското трудово законодателство през 1993 г. Изкуственото нагласяване на критериите за представителност, направено от мнозинството на ГЕРБ в Народното събрание под диктовката на правителството е акт на страх от дискусия със сериозни опоненти. Правителството вече е доказало, че единственият му аргумент в споровете са политическият натиск, изнудването и полицейския тормоз, така че тази стъпка не ни учудва. Лошото е, че тя ще нанесе тежки далече отиващи щети на тристранното сътрудничество и на социалния диалог, за възстановяването на които може да се окаже, че ще бъдат нужни години.

Не можем да не обърнем внимание и на аргументите на ССИ за напускане на НСТС, защото зад тях стоят изключително злокачествени факти от днешната действителност. В България наистина цари полицейски разгул и приватизация на националната сигурност. В България наистина подслушването се е превърнало в ежедневие, при това съвсем не само за политически активните и / или заможните граждани. Случаят с ареста на лекарите в Горна Оряховица и позорното четене на СРС-та от парламентарната трибуна, извършено от министъра на вътрешните работи- Цветан Цветанов, показва, че ВСИЧКИ български граждани са застрашени да станат жертви на полицейския произвол.

От ССИ са напълно прави с твърдението си за нелегалния пазар на търговски тайни и фирмено ноу-хау. Всъщност, нелегалното подслушване е в основата на печеленето на редица конкурси за обществени поръчки и на спечелването на последните от «правилни“ фирми, угодни на управляващото мнозинство. Правителството контролира бизнес елита, чрез допускане за създаване на монополи в отрасли, където не би трябвало да има такива. Допуска се заемане на монополно положение на компании, които са «правилни“ и угодни на мнозинството и най-вече лично на министър - председателя. И най-малкото съмнение в лоялността на «назначените“ монополисти или забавянето, респективно намаляването на «издължаваната благодарност“ води до незабавни репресивни мерки с мощта на цялата държавна машина.

Можем само да съжаляваме, че много от изнудваните и тероризирани компании няма да огласят истината за своите патила, а ще побързат да потърсят начини да се върнат в списъка на благонадеждните, които могат да внасят контрабандно суровини и стоки, да не плащат акцизи и пр. Не по-добре стоят нещата и в сферата на безконтролните безчинства на търговските банки, които окончателно се отърваха от лекия уплах, предизвикан от искането да се представят н в НСТС и да отговорят на някои въпроси около поведението си.

Тук е мястото да отбележим, уважаеми г-н Вицепремиер, че Вашите лични усилия за ограничаване на банковия произвол са просто изключение, което потвърждава правилото. Вашите лични усилия са удавени първо в морето от любов на цялото останало правителство към търговските банки и второ в нападките на големите корпоративни медии, които охотно обслужват лобито на търговските банки.

Беше време, когато ние особено предпазливо боравехме с понятието «банков картел“ Днес, ние можем отговорно да кажем, че този картел може да не е учредяван формално, но функционира перфектно. Нищо не притеснява търговските банки да продължават разрушителната си политика спрямо българската икономика, която е просо убийствена за малките, средните и микро- предприятията. Не без Ваше усилие беше създадена група към НСТС, която трябваше да се занимава с проблемите на достъпа на малките предприятия до финансиран. Свободните социалдемократи от «Свободен народ“ приветстваха решението за създаване на подобна работна група, като скромна стъпка към основния въпрос, който се свежда до излизането на държавата от състоянието на доброволна абдикация от задължението си да гарантира свободната конкуренция.

Днес, вече се вижда, че това решение е останало само като запис в протоколите на НСТС, който едва ли ще бъде последван от някакви действия, като се има пред вид хода на събитията в сферата на тристранното сътрудничество. Затова, ние - свободните социалдемократи от «Свободен народ“ се обръщаме към Вас не просто с призив да се върнете към започнатото, а със съответния аналитичен текст, който би трябвало да покаже не просто на Вас (на Вас това Ви е ясно отдавна, но видимо не разполагате с инструменти, с които да се справите със ситуацията), а на цялата общественост огромната спекула, която се е развихрила на банковия и кредитен пазар в България. Спекула, която унищожава икономиката и заетостта пред очите на всички, най-вече на потърпевшите от нея.

Уважаеми Г-н Заместник Министър-председател,

От повече от три години българската икономика функционира в условията на глобална финансова и икономическа криза, чиито негативни ефекти продължават да я разтърсват и до днес. Периодът от 2008г. насам се характеризира с рязко свиване на икономическата активност, ограничаване на възнагражденията и социалните придобивки, с повишаване на нивата на безработица, както и с отчетливо влошаване на икономическата стабилност на домакинствата и фирмите.

В тези тежки време, когато правителствата и централните банки на всички държави обединяват усилията си за преодоляване на отрицателните тенденции в стопанствата и се стремят към осигуряване на максимално добри условия за стимулиране на бизнеса, върху българските граждани и фирми се стовари бремето на повишаването на лихвените нива по съществуващите и по новите кредити. Когато говорим за икономическо възстановяване и ръст се изисква обединяване усилията на всички икономически субекти - правителство, фирми, граждани, Централна банка, търговски банки, администрация.

Неангажираността на някои от тези субекти, които всъщност съставляват елементите на една икономическа система, води до задълбочаване на наличните проблеми. Поради продължаващите сътресения в родното стопанство икономическият екип на ПП “Свободен народ“ направи обстоен анализ на възможните причини за продължаващото «замръзване“ на българската икономика, извън общовалидните фактори, които влияят на глобалното възстановяваме.

Фокусът на разработката падна главно върху функционирането на банковата система в условията на криза, тъй като тя беше многократно посочвана от самите нас, като възможен причинител за неефективното възстановяване на стопанството.

Целта на анализа е да се проследи поведението на българската банкова система в период на значително свиване на икономическата активност и редуциране доходите на населението, като на база паралел с това на банки в други държави, да се проследи дали те спомагат за по-бързото възстановяване на родната икономиката или напротив - действат прокризисно и мултиплицират ефекта на обедняване на българина. Фокусът на изследването е не само дали са високи лихвите у нас, а дали кредитополучателите могат на бъдат спокойни относно постоянството и рационалността на лихвената на политика на банките.

За максимална разгърнатост на проучването са сравнени лихвените нива по:- вид на кредита - потребителски, ипотечни, фирмени със срок до пет години, фирмени със срок над пет години;- вид на валутата - в евро и в съответните национални валути;- членство на съответната държава в Еврозоната или извън нея. От приложеното изложение може да заключим, че и в национална валута и в Европа, лихвите по кредитите в България са по-високи от тези в държавите от еврозоната и извън нея.

Не това обаче е най-големия проблем в поведението на българската банкова система. Истинският проблем се крие във факта, че през най-тежките за икономиката години банките действат прокризисно като повишават значително лихвите, вместо да ги намалят или поне оставят на същите нива - тенденция, която наблюдаваме в страните от Западна и Централна и Източна Европа. Така вместо да се стимулира потреблението и бизнеса се получава обратното - извлича се и малкото останал ресурс, което води до задълбочаване на рецесионните процеси.

Целта на анализа е да покаже и дали през кризисните години българските банки спазват пазарните правила, на които се осланят техните «майки“. Изводът не е в полза на българската икономика, предприемачи и семейства. От данните става ясно, че у нас банките тълкуват едностранчиво пазарните индикатори и призивите за свободно формиране на лихвените нива на база обективни критерии са валидни само когато са в тяхна полза. В противен случай трудно бихме си обяснили как в България в периода 2008г-2011г. лихвите имат възходящ ред, а в останалите части на Европа низходящ.

За да бъде завършен анализа, икономическият екип на ПП «Свободен народ“ излезе и с препоръки за това как биха се подобрили условията за финансиране у нас, което ще рефлектира и върху по-бързото възстановяване на бизнес средата и цялостната икономическа конюнктура. Мерките са в няколко направления:

(1) засилване ролята на Българската банка за развитие. Целта на по-активната роля на ББР не е да създаде непазарна среда чрез изкуствено занижени лихви, а посредством пазарните механизми да утвърди «европейските“ практики по отношение формирането на лихвените проценти, премахване на необосновани такси и обслужване, което ще отговаря на изискванията на българския бизнес. Така конкуренцията, основана на пазар, а ще принуди останалите банки реално да спазват правилата.

(2) допускане на повече банки на българския пазар. Отново конкурентният принцип ще бъде водещ за подобряване условията на финансиране. Наличието на повече «играчи“ на пазара ще стимулира желанието за предоставяне на възможно най-добрата среда за кредитиране. Тук ролята на БНБ е водеща и тя следва да се активизира в тази посока.

(3) законодателно уреждане на кооперативното кредитиране в България. В страната има огромна традиция в сферата на работата на популярните банки и на взаимоспомагателните каси, което предполага успех в тази област. Това разбира се ще облекчи значително финансирането на малките и средните предприятия, което е жизнено важно в този момент.

(4) подобряване на макроикономическа рамка на страната чрез стимулиране прилива на чужди капитали. В тази област правителството има много да поработи. Като цяло в нашите условия (малка отворена икономика) опитите единствено да се стимулира вътрешното потребление чрез възлагане на големи инфраструктурни проекти са обречени на провал, поради малките мащаби на родното потребление и картелирането при реализацията на проектите. От своя страна свежите чужди капитали са основополагащ фактор за възстановяване и правителството трябва да положи максимални усилия за подобряване инвестиционната среда у нас.

(5) активизиране на финансирането по европейски програми. Това може да бъде постигнато ако бъде преразгледана философията на контрола по европейските проекти. В момента, контролът е съсредоточен почти изцяло на входа при осъществяване на съответните проекти. Това буквално блокира процеса на европейско финансиране за малките и средни предприятия. Решението на проблема би бил в равномерното разпределяне на контрола по цялото времетраене на процеса на осъществяване на проекта - чрез входящ контрол, чрез текущ контрол по време на реализирането на проектите и чрез последващ контрол при тяхното приключване.

(6) подобряване на бизнес средата. Това може да се реализира с по-твърди и решителни мерки по отношение на държавната администрация, корупцията и сивата икономика. С идването на власт на всяко правителство това са основни точки от програмата му, по които и до момента няма особен напредък.

Г-н Заместник министър-председател,

Приложното проучване е в основата на търсенията на свободните социалдемократи от «Свободен народ“ за намиране на най-правилния вариант за изход от кризата, при който всички стопански субекти, включително и банковата система, ще споделят заедно и солидарно усилията за преодоляване на негативните последици от продължаващия икономически спад.

Не бива една система, пък била тя и банковата, да не поема своята отговорност да случващото се в родната икономика, още повече, когато е един от първоизточниците за задълбочаването на кризата, за което правителството също допринася много сериозно с действията си.

Върху политическите идеи и върху предложенията за политически действия няма авторско право, така че ние няма да се засегнем ако Вие възприемете предложенията, заложени въз основа на подробния анализ, който Ви изпращаме. Изказваме само безпокойство, че при цялото Ви добро желание, Вие нямате съмишленици в правителството, които да подкрепят и най-плахите действия насочени срещу смущаването на безгрижието в банковия картел. Ще бъдем щастливи ако ни опровергаете по някакъв начин.

В заключение Ви уведомяваме, че това е последното писмо, с което се обръщаме към Вас. «Свободен народ“ е опозиционна, свободна социалдемократическа партия и не е длъжна да обслужва експертно правителството, при цялото ни лично уважение към Вас.

С това писмо ние приключваме опитите да бъде убедено правителството да предприеме действия за пресичане на тоталната спекула в банковата сфера и на кредитния пазар. Добронамереността ни има своя предел и той е достигнат. От тук нататък, ние ще се борим за осъществяване на политическите ни и икономически виждания със средствата на безкомпромисната, опозиционна политическа дейност

Пълният текст на анализа, изпратен на вицепремиера Симеон Дянков:
http://www.seesbg.com/userfiles/file/2012_05_29_Bank_behaviour_INTEREST_RATES.pdf




Гласувай:
5



1. chavdar01 - "СИТ ТЪРБУХ ЗА НАУКА ГЛУХ".ТОВА БЕШЕ НАПИСАЛ Р.РАЛИН НА ВРЕМЕТО ЗА БАЙ-ТОШО!
30.05.2012 00:00
КАКВО ЛИ БИ НАПИСАЛ ЗА БАЙ-БОЙКО СЕГА,АКО БЕШЕ ЖИВ РАДОЙ?!
В ПИРАМИДАЛНА СТРУКТОРА(ХУНТА) САМО ТОЯ НА ВЪРХА "ИМА ДУМАТА" !
ДРУГИТЕ СА САМО ЗА КАМОФЛАЖ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5840531
Постинги: 781
Коментари: 3551
Гласове: 52974
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов