Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2012 17:32 - Излизането на вестник "Свободен народ" беше морално подкрепено с отворено писмо от философ и блогър.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 11172 Коментари: 4 Гласове:
14

Последна промяна: 15.06.2012 17:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Г-н Ангел Грънчаров, философ и блогър се е обърнал към мен с отворено писмо във връзка със започналото излизане на новия опозиционен седмичник - вестник "Свободен народ". Като подчертавам, че без да подценявам ролята си в партията на свободните социалдемократи - "Свободен народ" аз съвсем НЕ съм неин лидер ("Свободне народ" не е лидерска партия, а председател на инициативния комитет за учредяването й е Радослав Пашов), помествам изцяло отвореното писмо на г-н Ангел Грънчаров на което ще отговоря при първа възможност. То не е от текстовете, отговорите на които могат да бъдат "претупани".

13 юни 2012, сряда ОТКРИТО ПИСМО до г-н Теодор Дечев, лидер на новата партия СВОБОДЕН НАРОД Драги г-н Дечев,

Позволих си под формата на добронамерен жест да публикувам в блога си рекламния плакат на новия вестник СВОБОДЕН НАРОД, първия брой на който, както научавам, предстои да излезе след два дни. Държа да уточня за читателите на блога си, че правя това съвсем безкористно - и независимо от рисковете, примерно да бъда обвинен, че, да речем, съм се "продал", че го правя по користни подбуди. Не, правя го по най-идеални и ценностни подбуди, което именно и представям със следните думи:

 

След като свободата ни намалява с всеки изминал ден - особено пък в сферата на медиите! - си заслужава всичко, което дори само претендира, че е свободно, да бъде подкрепено! Свободата стана най-дефицитна и луксозна стока в свидното ни Отечество, та затова...

С жеста си искам да покажа, че и такова едно поведение, обусловено само от идейни и ценностни подбуди, е все пак възможно в прогизналата от сметкаджийство, нечисти съвести и продажност медийна среда у нас. Да, добре знам, че такова едно отношение изглежда, на фона на определящите тенденции, толкова странно и парадоксално, че неминуемо ще бъда заподозрян в корист. За успокоение на възмутените ще кажа:

Е, не съм получил и стотинка за тази реклама, каквото и да си мислите, това е самата истина! И не ща да получа нищичко, не сме длъжни всички да сме непременно продажници и сметкаджии!

Г-н Дечев, пишейки този текст, воден от изцяло нравствени подбуди, в съзнанието ми се появи обаче следната мисъл: не е ли възможно все пак под някаква форма сътрудничество между в-к СВОБОДЕН НАРОД и първия и единствен засега свободен блогърски и граждански вестник, който моя милост издава със свои вече четвърта година, именно в-к ГРАЖДАНИНЪ? Ето, аз показвам, че съм готов да си подадем ръка, да си сътрудничим, пък Вие преценете дали ще я поемете...

Вярно, в-к СВОБОДЕН НАРОД декларира, че ще бъде един ляв, именно социалдемократически вестник; в-к ГРАЖДАНИНЪ е един вестник с дясна и антикомунистическа тенденция; но социалдемократите по принцип са значително по-десни от социалисто-комунистите, ето, значи имаме пресечни точки в идейно отношение. Какво тогава пречи да си сътрудничим?

Как, под каква форма можем да си сътрудничим ли? Ето как аз си представям това сътрудничество.

На пазара - крайно стеснен поради злоупотреби, поради дискредитираност и морална нечистоплътност на поръчковата "журналистика", завладяна при това или купена от олигархичната ченгесаро-кагебистка преса - има все пак доста вестници, които обаче по моя преценка са твърде бедни в съдържателно-смислово отношение. По тази причина страниците на един стандартен днешен български вестник са така безсъдържателни, че по-добре щеше да е изобщо да ги оставяха бели, вместо да ги пълнят със словесните бълвочи на напористи студентки по журналистика, единственото желание на които е да спечелят парици или да привлекат благоразположението на собственика. Така не се прави вестник. Тоест, прави се, ала се прави жалко подобие на вестник.

Та в тази връзка екипа, който списваме в-к ГРАЖДАНИНЪ, бихме могли всяка седмица, ако Вие се съгласите, да пълним с наши материали като начало една страница, а по-нататък, при желание, и цял подлистник от 4-ри страници. Това ще разнообрази идейната платформа на вестника, ще й придаде плуралистичен характер и, разбира се, ще разшири читателската аудитория на вестника, т.е. влиянието му. Не знам, аз това предлагам, пък Вие си решавайте. При това заявявам, че не желаем никакви парични компенсации за списването на тия материали, т.е. наистина го правим единствено заради идеята.

Това исках да Ви кажа. Желая Ви успех с партията и с вестника! Има нужда и от такава партия, и от такъв вестник!

С уважение: Ангел Грънчаров, философ, блогър




Гласувай:
14



1. apostapostoloff - Липсва достоверна и убедителна
15.06.2012 18:03
астрологична рубрика, липсавт и материали за езотеричното познание и свръхестественото. Тук аз бих могъл да помогна, стига да ме поканите. Обичам да подкрепям новите начинания!
цитирай
2. teodordetchev - Eх, г-н Апостолов,
15.06.2012 23:46
Поставяте ме в деликатна ситуация. От една страна вярващите читатели ще ми прочетат на глас какво пише в Стария завет за цялата гилдия, работеща в сферата на езотеричното. Както си спомняте - пише лоши неща и се отправят още по-лоши препоръки. От друга страна, това е опозиционно издание, а Вие май си харесвате властта. Или вече сте си променил мнението. В последното не би имало нищо лошо, само идиотите не се развиват и не си променят мнението никога. Интересно е да уточним този въпрос.

Впрочем, да не би звездите да вещаят нещо не дотам приятно за нине здравствуващата власт ? Не бих се уповавал точно на това, но Вие вероятно вярвате на собствените си прогнози. Така че, какво става ? Да не би Б. Б. да вземе да ни остави сиротни на политическата сцена ?
цитирай
3. angeligdb - Дали изобщо е възможно българи да си сътрудничат алтруистично - и с известна полза за България?
16.06.2012 08:03
http://aig-humanus.blogspot.com/2012/06/blog-post_6881.html
цитирай
4. ivoimv - Прав си Ангеле
18.06.2012 22:46
Има нужда от тази партия и от такъв вестник дано хората най сетне разберат ,че без борба няма победа. Д-р петър Дертлиев, ако беше станал пезидент вместо Ж Желев друга щеше да е България !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807511
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52687
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов