Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2012 16:25 - Явор Джиджев и Радослав Пашов: ССИ и „Свободен народ” са истинската алтернатива на ГЕРБ
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 7616 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
17 Юни 2012 | 09:19

 

София /КРОСС/ На въпрос на Илиана Беновска по Радио К2: Как успяхте да превърнете ареста на Алексей Петров в тема на международна работодателска среща, Явор Джиджев, председател на УС на Съюза за стопанска инициатива заяви, че това е б необходимо, тъй като истинските новини не намират място в медиите. „Единственото разумно действие беше такъв тип събития в България, да се изнесат в международната сфера, където да потърсим съдействие и отзвук”.

В рамките на Международната организация на труда (МОТ) Джиджев е бил делегат от страна на българските работодатели. Смисълът на организацията е да създава фундаментални правила за тристранния диалог в държавите членки за избягване на крайности, напрежение. Имал е възможност да проведе доста срещи, дори с новоизбрания главен секретар на организацията Бренд Уилтън, когото е запознал със случващото се в България. С проблемите в икономиката, задълбочаваща се криза в сферата на бизнеса, проблеми в социалния диалог и в представителството на работодателските организации, начина по който правителството се опитва да потуши частната инициатива. Информирал е й за случващото се с Алексей Петров, а именно, че се намира в затвора заради активната си дейност по въпроса за банковите лихви и про- кризисното картелно поведение на българските банки.
image

„Тези хора не се влияят от български фактори, те искат да знаят реално фактите. Конкретни факти по конкретни теми. Когато се запознаят с тях заемат позиция по свое убеждение, така че г-н Уилтън погледна много сериозно на ситуацията тук и заяви че ще помогне”, каза Джиджев. Той съобщи, че първата помощ, която ще получи е от представителя на Международната организация на работодателите за Европа, Матияс Торн. Получил е покана за участие в Международна конференция на работодателските организации (13 и 14 септември в Брюксел), където със съдействието на организацията може да се осъществи пресконференция по проблемите на работодателите и социалния диалог. „Където да огласим тревожния факт, за разпада на социалния диалог в момента. В България е очевиден опита на правителството да подреди така тристранните отношения, че разговаря с предпочитан от тях работодателски съюз. Преброяването и реалното подреждане на работодателите ще покаже, каква цел гони правителството с промените в Кодекса на труда.”

Защо Националния статистически институт (НСИ) не ни казва за нивото на бедност, попита Беновска. Джиджев отвърна, че не бива да очакваме НСИ, както и Националния център за изследване на общественото мнение, да казват неугодни за управляващите неща. И двете са държавни и съответно се финансират от държавата. „Повечето чиновници на държавна заплата гледат да съхранят стола, на който са седнали. За това и данните, които се публикуват са такива”.

„Съюзът за стопанска инициатива планира здраво да затегне редиците и да се обърне към проблемите за решаване на собствените си членове. Имало е и други тежки моменти. Ние ще търсим сили в себе си”, заключи Явор Джиджев в ефира на Радио К2.

Радослав Пашов, председател на инициативния комитет за учредявана на ПП „Свободен народ” заяви: ПП „Свободен народ” все още не учредена, но ще бъде и ще има екипно ядро от 3-4 човека, Радослав Пашов, Теодор Дечев, Георги Ривов, Айрет Гюрова и  професор Дуранкев”.
image

Актуално около тях тази седмица е възкресението на седмичникът „Свободен народ”, който е бил и ежедневник, и е първият демократичен вестник излязъл след промените през 1989 година. Контекстът на излизането му е възможно най-благоприятен поради обстановката в която живеем, на все по-голямо ограничаване на свободата, според Пашов. „Все пак да има едно място, където хората ще могат да изразят своето мнение и свободата на своите възгледи”. В първият му брой се вижда, че е културно-опозиционен вестник с изразени аналитични тези, с ясни факти и доказателства. Освен това, напълно е осъзната отговорността да наследиш Петър Дертлиев.

Статията, която Пашов е написал в първият брой на вестника е посветена на бедността в България. Европейския съюз има ясна дефиниция за бедност и за критерии за бедност, а статията е посветена на количествените и качествени параметри в българската бедност. Резултатите са по фрапантни от това, което Пашов е очаквал. 35% от населението в България е обречено на бедност по данни на Евростат. Той обяви че България е на последно място, над 3 милиона българи са мизерстващи, бедни. 2,6 милиона са в така наречената „тежка материална лишеност”, не могат да консумират месо или риба на всеки два дена, не могат да отопляват дома си, не могат да покриват сметките за битови нужни, не могат да си позволят телевизор или някакъв извънреден разход. “Българите живеят в по-голяма бедност и в същата нищета”, по този начин завършва статията в отговор на изказване на министър-председателя Борисов, че българите по времето на ГЕРБ живеят повече. „В момента телевизора бие хладилника по всички показатели”, според Пашов. Той заяви, че нещата ще стават все по зле в България имайки предвид темпа на развитие на БВП и използването на резерва, което е задържало стабилността, но вече „буфери няма”, обобщи по темата.

Смятате ли, че в България може да се зароди и да победи успешна алтернатива на ГЕРБ? Това попита и двамата си събеседници Илиана Беновска за финал на разговора в ефира на Радио К2. Радослав Пашов отговори категорично „ДА” и се обоснова, че с излагането на ясни факти и данни искат да покажат, че нещата не са добре. „Рано или късно, хората ще усетят по джоба си, че положението се влошава. Ние се надяваме след това което изложим, че народа няма да се върже пак, защото след това ще съжалява”, заяви Пашов визирайки следващите парламентарни избори. Джиджев допълни: „Ако гледаме състава на участниците в протестите около Орлов мост, те очевидно не са там само по екологични причини. Очевидно, че и други причини ги карат да изявят своето несъгласие.”

На въпрос относно всевластността във всички области на бившата Държавна сигурност, Пашов отговори: „Може би в България има такива социокултурни наслоявания, които не ни позволяват с лека ръка да отрежем пипалото на Държавна сигурност” .





Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5809840
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52692
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов