Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2012 23:17 - Малко от брой 2 на в. "Свободен народ": Ал Кайда в България ?
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 10734 Коментари: 9 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

АЛ КАЙДА СМЕНЯ ТАКТИКАТА ?

Другата възможност е провокация на хората на Б. Б. и Цв. Цв. В специалните служби

Горещата новина от брой първи на вестник „Свободен народ“ предизвика не малко емоции. (Става дума за съобщението в брой 1 на „Свободен народ“, че според осведомени източници от нашите „служби“, шефът на ЦРУ е предупредил за подготовката на атентат на Ал Кайда в България. Б. Авт.). Едновременно с това, тази информация повдига много повече въпроси, отколкото отговори дава. Дотолкова, доколкото няма съмнение във факта, че източникът на информацията е сведущ човек, а не „коментатор“ от някое кафене, въпросът наистина изисква внимателен анализ.

На първо място трябва да се отбележи, че терористичната мрежа „Ал Кайда“ не представлява организация. Казано на социологически език тя е ДЕЗорганизация. Разликата между организациите и ДЕЗорганизациите, съвсем не е в това, че на едното място има ред, а на другото място няма. Ежедневната употреба на думата „дезорганизация“ няма нищо общо с научното значение на този термин.

Всъщност ДЕЗорганизацията е нещо доста подредено, но много различно от организацията. При организациите има вертикална йерархия, има началници и подчинени. При ДЕЗорганизацията има хоризонтални връзки и мрежова структура. При организацията има ръководство, което е избрано на съответен форум – общо събрание, национална конференция, световен конгрес ... При ДЕЗорганизацията има авторитети, които хората следват изцяло по вътрешно убеждение, особено когато става дума за естествени харизматични лидери, какъвто беше покойният Осама бин Ладен. При организацията има писани правила – устави и правилници. При ДЕЗорганизацията има ценности, които се споделят от ангажираните в мрежата. И така нататък ...

„Ал Кайда“ не е организация, тя е ДЕЗорганизация и точно това прави борбата с нея изключително трудна. Тук е мястото дебело да се подчертае, че терористичните актове, извършвани от „Ал Кайда“ по лично поръчение на Осама бин Ладен и най-близкия му кръг, след оттеглянето му от страните от „Африканския рог“ в Афганистан са крайно ограничен брой. Те са малко на брой и са били насочени изключително срещу финансови институции. В списъка на тези цели влизат:

- Световният финансов център в двата разрушени небостъргача в Ню Йорк;

- Лондонското Сити, което беше атакувано два пъти като „площна цел“;

- Две банки в Истанбул, за коИто има точни данни, че са атакувани от „Ал Кайда“.

 

Смисълът от атакуването на подобни обекти става ясен, когато си дадем сметка, че всеки такъв терористичен акт има незабавно отражение на фондовата борса и на световните финансови пазари. Когато знаеш предварително, че подобен терористичен акт ще се случи, можеш да предвидиш последиците от него и да се възползуваш пряко, спечелвайки доста пари.

Достатъчно е да си спомним за сриването на фондовата борса след атентатите от 11 септември 2001 г., както и сривът на акциите на авиокомпаниите и рязкото качване на акциите на железопътните компании и на автобусните компании. Непосредствено след ударите в Ню Йорк, в специализирания печат се появиха оценки на възможните печалби, които Осама бин Ладен и компания се осъществили, знаейки в детайли какво ще се случи. Тези коментари внезапно стихнаха, вероятно в мига, когато авторите им си дадоха сметка, че действията на Осама бин Ладен и на „Ал Кайда“ поставят под съмнение целия космически ред в световната икономика. И наистина – ако фондовата борса и финансовите пазари могат да се манипулират с терористични актове, къде отиват свободната конкуренция, свободната пазарна икономика и всичко останало ?

Действително, ако Осама бин Ладен беше заловен жив, вероятно освен за масово убийство и тероризъм той щеше да бъде съден и за злоупотреба с вътрешна информация на борсата – престъпление, което между другото се преследва тежко в САЩ. Възможността да се манипулират борсите и финансовите пазари с терористични актове съществува, нещо повече – тя се практикува и това е една от причините за толкова мащабното, на практика глобално противопоставяне на САЩ срещу мрежата на „Ал Кайда“.

В научната литература, използуването на подобни терористични екстравагантни средства за оказване на натиск на пазара се нарича глобална хиперконкуренция. Въпросът е, че в България едва ли има подходяща мишена, която да може да бъде използувана от „Ал Кайда“ с цел мащабна финасова спекулация. Която и финансова институция в България да бъде атакувана, това няма нито да срине еврото, нито да качи долара или юана. Без да подценяваме по какъвто и да е начин мястото на България в Европа и света, у нас няма подходяща цел, с която да се постигне ефектът от атаките в Ню Йорк, Лондон или Истанбул.

Разбира се, смъртта на Осама бин Ладен създава определена степен на неопределеност на възможните действия на неговите наследници. Те биха могли да предприемат радикални промени в тактиката си, но все пак възниква въпросът и за мотива на една атака на територията на България. Информацията „изтекла“ от разговорите на шефа на ЦРУ в България е, че причината била увеличаването на контингента ни в Афганистан. Подобно твърдение предизвиква основателни съмнения, които заслужават коментар.

Ние разбира се не разполагаме с детайлна информация как се възприема българският контингент в Афганистан от местното население като цяло и особено от племенните вождове на пущунските племена, които по принцип постоянно влизат в различни тактически съюзи с талибаните, респективно с „Ал Кайда“. Но ние знаем едно – друго за пребиваването на предишните ни мисии в Афганистан. Знаем, че българите не бяха трън в очите на повечето от воюващите фракции. Знаем даже, че през по-голямата част от деня, нашите бойци не носеха натовските си камуфлажни униформи, а старите български мааскировъчни дрехи. Местните муджахидини от всички разцветки добре различаваха българите от останалите и просто не ги закачаха през по-голямата част от срока на пребиваването им. Първите български мисии се занимаваха най-вече с рециклиране на стара бойна техника от гробището на БТР-и и МТЛБ-та и си гледаха работата без да вдигат голям шум.

Поне за сега не е известно сериозно събитие, което да може да предизвика радикална промяна на тактиката на вътрешния кръг на посветените алкайдисти, базирани в Афганистан и Пакистан. Евентуален кандидат за нападение срещу мишена в България може да се потърси сред последователите по света, някои от които гордо се наричат „клонове на Ал Кайда“. Тези мрежи от терористичната ДЕЗорганизация действуват на един принцип, който може да бъде наречен „терористичен франчайзинг“. Както знаем, франчайзингът представлява възможността една компания да действува под търговската марка на друга компания, произвеждайки определен популярен и ценен продукт, стига стриктно да спазва технологичните изисквания, изискмванията за качество и изискванията за представяне на продукта. В случая с „Ал Кайда“ имаме точно такива действия.

През изминалите години сме били свидетели на кървави атентати на гарата в Мадрид, в дискотека на остров Бали, срещу еврейският дом в Буенос Айрес и на други места. Това са зрелищни атентати с голям брой жертви, които обаче са на места, които са трудно достъпни за хората пряко ръководени от бин Ладен и освен това ... не биха донесли на Осама никакви финансови приходи, нито пък някакви тактически предимства. Това са действия на местни терористични мрежи, които се самообявяват за ласти от „Ал Кайда“. Обикновено това става с шумни изявления в медиите. Прави впечатление, че винаги с определено закъснение, Осама бин Ладен или някой от най-близките му хора „припознаваха“ героите, сътворили касапница някъде на другия край на света.

Причината е проста – по време на пребиваването си в пограничните райони на Афганистан и Пакистан, бин Ладен и компания не използуваха никакви устройства, използуващи радиовълни или излъчващи каквито и да са електромагнитни сигнали. Те просто се бяха поучили от печалния опит на чеченския лидер Джохар Дудаев, който беше убит от ракета, долетяла по сигнала от сателитния му телефон, докато давал интервю за руско телевизионно предаване. Това също много затрудняваше преследването на лидера на „Ал Кайда“.

Новините стигаха до Осама бин Ладен бавно, а и той за никъде не бързаше. Когато до него и близкия му кръг стигнеше информация за терористичен акт, обявен за извършен от „клон на Ал Кайда“ или от съмишленици на терристичното му мрежово предприятие, харизматичният лидер на Ал Кайда просто завършваше процедурата по задочно подписване на договор за „франчайз“. Излъчваше съобщение, в което благославяше новооглашените терористи. Така се появиха „Ал Кайда на страните от Магреба“ и други подобни. Няма принципна разлика между начина по който се разпространяват по света закусвалните с пържените пилета на KFC и терористичният франчайзинг на Ал Кайда.

Вероятността, терористична структура от франчайзинга на „Ал Кайда“ да иска да се прояви в България е доста по-голяма от възможността някой от Афганистан да ни има зъб и да иска да лее кръв – „още утре, още днес“. Франчайзинговите чада на „Ал Кайда“ са напълно автономни, те си имат свои интереси и могат да имат най-различни мотиви да безчинстват в България. Никога не бива да се забравя, че тероризмът е и прекрасен начин за „изпиране на мотивите“ на едно престъпление. Един терористимен акт или едно убийство може да бъде извършено с чисто криминални мотиви, а след това да се замаскира като терористичен акт на идейно мотивирани фанатици. Фразеологията на терористите може да изпере всякакви мотиви.

Въпросът е дали от ЦРУ са засекли подобна терористична клетка ? Дали тя е стара и иска да разшири дейността си или са новопоявили се кандидати за слава ? На този въпрос отговор могат да дадат само американците. Ако примерно „Ал Кайда на страните от Магреба“ иска да гостува на Балканите, това със сигурност не е добра новина.

Има обаче още един въпрос, който не бива да бъде подминаван. Източникът на вестника е сериозен, но мотивите му не са от най-ясните. Пускането на такава информация не става случайно, защото някой се е разприказвал на кафе. Подобни информационни „утечки“ стават само целенасочено. И тук възниква въпросът какво би могъл да цели нашият информатор ?

Единият вариант е човекът да действува по патриотични и хуманни подбуди. Вероятно неговата преценка за готовността на България да противодействува на терористимни актове е скептична и човекът иска да алармира обществеността. Ако е така – трябва да му се поклоним до земи.

Но за съжаление, винаги остава една гадна, противна и крайно миризлива възможност, информацията да е пусната от близките то Бойко Борисов и Цветан Цветанов магьосници и алхимици от специалните ни служби. Такива хора биха могли дори и да дезинформират елегантно източника, който ние преценяваме като заслужаващ внимание. Споменатият магьоснически кържец има много силен мотив да разпространява подобни слухове, защото евентуалната теристична заплаха може да оправдае куп нови безобразия на тези иначе стари герои.

С терористична заплаха може да се оправдае ново поишаване на бюджета за подслушване. Може да се оказва натиск върху съдии да дават съгласие за използуването на прословутите СРС-та. Може да бъде оправдание за всякакви „превантивни арести“. Може да бъде обяснение, защо за подслушване н България се давт повече пари, отколкото за култура. Може всичко....

И когато трябва да си изиграят картите по най-чистият за тях начин, нашите „печени разузнавачи и контраразузнавачи“, осенени от желание да помогнат на Всевишния от Банкя не биха имали никакви задръжки да подхвърлят новинка на новия опозиционен вестник. И след това да си заиграят мръсните игрички на зелена поляна. Не е невъзможно за съжаление ...





Гласувай:
12



1. анонимен - подводни
25.06.2012 00:47
Бах мааму, таз Ал Кайда била супер яка работа.
цитирай
2. chavdar01 - Браво за организацията!
25.06.2012 08:51
Вестника си го купувам и от Перник.
Много добре е решена и цената,достъпна е за всеки!
Браво.
Много отдавна бях писал на някои ваши колеги,издатели на вестници,че реалната продажна цена на вестник в България трябва да бъде около 0.40-0.50 лв.
В зависимост от обема на страниците.(Който чул,чул,който не.....да е чул!)

Вестника е много интересен,и ви пожелавам успехи!
цитирай
3. apostapostoloff - Една жена в трамвая ми каза, че
25.06.2012 15:32
от Ал Кайда мислели да ударят вестник "Свободен народ", защото го смятали за идиотско издание.
цитирай
4. paravankofivan1 - от Ал Кайда мислели да ударят вес...
25.06.2012 15:37
apostapostoloff написа:
от Ал Кайда мислели да ударят вестник "Свободен народ", защото го смятали за идиотско издание.

цитирай
5. teodordetchev - В Ал Кайда не правят нищо, преди да се допитат до хороскопите на г-н Апостолов.
25.06.2012 15:51
Тъй като кореспонденцията с пещерите Тора - Бора и базите по границата между Афганистан и Пакистан е силно забавена, в терористичната ДЕЗорганизация ще вземат решение дали да нападнат "Свободен народ" не по-рано от четири месеца. До тогава обаче има опасност някой да ги информира, че истинските идиоти са в други български издания.
цитирай
6. chavdar01 - ДО apostapostoloff
25.06.2012 15:59
БАЙ АПОСТОЛЕ,ПРЕМЕРИ ЛИ И ТЕМПЕРАТУРАТА НА ТАЗИ ЖЕНА В ТРАМВАЯ?!
МОЖЕ ДА Е ХВАНАЛА БОЙКО-ХРЕМА!
цитирай
7. zabavnata - Здравейте!
26.06.2012 16:22
Да пази Бог от подобно бедствие. Искрено се надявам да е само слух и да няма нищо вярно. Все пак нека експертите по сигурността си кажат тежката дума.
Успех на "Свободен народ" и дано един ден наистина бъдем такъв.
Поздрави!
цитирай
8. kostadin - Че тя алкайда е у нас от 1989 година
04.07.2012 13:27
Че тя алкайда е у нас от 1989 година.Освенпдезорганизация у нас няма нищо друго Интересно ми е как не са ни видяли отАмарика ,но сигурно и те са дупе и гащи с Алкайда
цитирай
9. ikra - Поздрави, внимателно прочетох поста!
08.07.2012 23:05
Наистина има върху какво да се замислим. Лошото при нас е, че много лесно се поддаваме на манипулация, ами то всъщност нали точно това е целта на медиите и политиците, да контролират общественото мнение както на тях им е удобно. Само да подчертаем и това, че медиите всъщност са лостове на политиците или някои "кръгове" с повече парички и странни идеи. Кой и защо да "удря" когото и да било?! Имало опасност от АТАКА... Навярно става въпрос за АТАКАта на В.Сидеров. Те са готови да ударят всеки различно мислещ от тях. Но пък никой не ги закача, нали? Както и вие споменавате лансират се подобни тези и умело се жомблира с подобни стряскащи думи, именно защото има игра на ИНТЕРЕСИ. А чии са интересите, нека читателите сами да си отговорят... Но при всички случаи тези интереси не обслужват обикновените хора, които са заети с всекидневните си проблеми, с възпитанието на децата си, в изхранването на семейството си, които се стремят да извършат добро дело - да помогнат на човек в беда, на изпаднал в затруднено положение, на болен нямащ пари да си купи лекарствата, на възрастен човек преживяващ с кофичка мляко на ден. ЧЕСТО СЕ ПИТАМ защо ли властимащите не се занимават с ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ проблеми на хората, защо не се работи върху морала и градивността на обществото, да бъде то сплотено? И СИ ОТГОВАРЯМ по моему - ЗАЩОТО именно, ако народа е сплотен той ще бъде СИЛЕН и няма да позволи да си играят с неговата съдба и тези, които се хранят с нашите данъци няма да се чудят как да ни унижат и покажат, че сме по-долна класа хора, а ще помислят за социалните домове, за хората в неравностойно положение, за онези които чакат с години за спешни операции... Дано да не съм бил отегчителен, все пак това са всеизвестни неща.
Лека и спокойна вечер! И успех в това нелеко начинание за просветление!...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5808056
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52692
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов