Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2012 00:22 - Трагедията в Бургас не е повод за злорадство, но е повод за гняв.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 10991 Коментари: 9 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

След вчерашния терористичен акт, един от коментираните факти беше обстоятелството, че в първия си брой, излязъл на 15 юни 2012 г., вестник „Свободен народ“ от първата си страница предупреждаваше за предстоящ терористичен акт на „Ал Кайда“ в България.
image

В брой 2 на вестник „Свободен народ“ излезе мой анализ в който се прави доста подробен анализ на възможните хипотези около един евентуален терористичен акт в България:

http://teodordetchev.blog.bg/drugi/2012/06/24/malko-ot-broi-2-na-v-quot-svoboden-narod-quot-al-kaida-v-byl.972141

Лично аз не изпитвам никакво задоволство от обстоятелството, че информацията ни се оказа вярна. Изпитвам единствено яд, че компетентните органи не успяха да предотвратят атентата, въпреки че очевидно са разполагали с предварителна информация. Няма място за злорадство над провала на изпълнителната власт в този случай, но определено има място за гняв. Гняв срещу извършителите на терористичния акт. Гняв и срещу тези, които пропуснаха шанса терористичния акт да бъде предотвратен.
image

Очевидно източникът ни е бил достоверен и това по трагичен начин се потвърждава от фактите. „Евентуалният атентат“ от моя анализ вече не е евентуален, а напълно реален и това го знаят най-добре в бургаските болници. Безспорно, наблюдавайки станалото и обмисляйки оскъдната информация, с която разполагаме, можем да отхвърлим ИЗЦЯЛО хипотезата, че слухът за „евентуалния атентат“ е пуснат от българските тайни служби с оглед на затягането на режима. Което впрочем не значи, че случаят не може да бъде използуван спекулативно точно с такава цел. Но така или иначе, ясно е, че атентатът е „истински“ и очевидно – с външен поръчител.

От там нататък, всички хипотези, които са застъпени в анализа остават актуални и към този момент. Анализът на начина на извършване на атентата, стилът и техниката, трябва да бъде обект на вниманието на професионалистите в тази област. В България със сигурност все още има хора, които разбирата от тези неща, някои от тях все още са на държавна служба, но очевидно, че властта тепърва ще търси тяхното мнение“.





Гласувай:
11



1. анонимен - Подводни
20.07.2012 01:44
Айдее нови 20. Сега пък Ал Кайда. Е нали беше Хисбула и Иран?
Абе хора, що не се съберете на конференция па да уточните критериите за плещене на простотии, та да няма разнобой между вас.
А и въпросният достоверен източник, като е съобщил такова откритие, защо не си е свършил работата до клай? Къде е спал цял месец?
цитирай
2. teodordetchev - Подводни, ...
20.07.2012 10:53
... Вие май нищо не сте чел внимателно. Анализът към който е даден линк е писан преди атентатът да стане факт. Доста преди това. Съобщението, че се готви нещо на наша територия е една седмица по-рано от датата на поместване на анализа. "Свободен народ" е вестник с доста голям тираж и с още повече прочитания и няма как да се каже, че управлвващите не са били информирани, че нещо тлее.

Нашата информация беше, че ударът се подготвя от "Ал Кайда". Тоочно фактът, че "Ал Кайда" е доста широко понятие, аз поместих анализът към който е връзката в този постинг. В този анализ има няколко обосновани хипотези, от които отпада една - че става дума за разпространяване на слухове с цел затягане на положението у нас. Атентатът е факт и вече не става дума за никакъв слух.

Що се отнася до информатора ни, у мен все повече се налага подозрението, че тази информация ни е била предоставена, защото на източника му е било ясно, че точно политическото ръководство на МВР ще смотае иначе достоверната информация, предоставена му най-вероятно по време на посещението на шефа на ЦРУ в страната.

Няма никакви нови 20. Хипотезата, че "Ал Кайда" готви атентат в България предхожда твърдението, че в удара са замесени Иран и Хизбула. Ако има "20", те не са нови. Аз лично не съм уверен, че атентатът е извършен от Хизбула, защото те нямат особен мотив да действат на българска територия. Вярно е, че мишена са израелски граждани и това би могло да бъде основен мотив, но при теди форми на почти държавен тероризъм се взимат пред вид и други съображения при избора на място за извършване на терористичен акт. Не съм уверен, че Иран има особена изгода да атакува израелците точно на наша територия. Последното съображение разбира се няма нищо общо със съображенията на Б. Б. за връзката между дюнерите и националната сигурност. А и дюнерите не ги държат иранци-шиити, а араби-сунити ...
цитирай
3. teodordetchev - Ние все още витаем в сферата на хипотезите.
20.07.2012 10:57
Няма ничие официално изявление, с което да се поема отговорност за атентата. Израелците сигурно си имат своите основания да се съмняват, че Иран стои зад атентата, но има достатъчно случаи в историята, когато едни са обявявани за извършители на някакво пъклено дело, а после се оказват виновни други.

Христоматиен пример е атентатът на гарата в Мадрид, когато първоначално беше обявена за виовна организацията на баските сепаратисти ЕТА, а после се оказа, че става дума за терористичен франчайзинг и че експлозията е организирана от "Ал Кайда на страните от Магреба" - терористична структура, базираща се на хора от страните в Северозападна Африка и Франция.
цитирай
4. muerte - Глупости човече.
20.07.2012 11:41
Ако имахте конкретна информация да я бяхте предали на службите. След дъжд качулка е много лесно да се злорадства и да се трупат дивиденти от сорта "Ама нали ви казахме". Какво сте казали?!? Че ще има атентат в Бг? Ми браво бе - откривате топлата вода. Национализъм в Бг има от поне 20 г. (официално) и още от тогава кой ли не тръби, че у нас може да се направи атентат. Ми да - така е. НАВСЯКЪДЕ може да има атентати. И ги има. Примери искаш ли?
А написаното в първи брой на който и да е жълт (и не само) вестник си е чисто търсене на място под слънцето, а не достоверна информация.

П. п. В над 10 г. си журналистическа кариера съм работил и във вестник (за кратко). Една от задачите ми беше да пиша благодарствени писма от читателите! Е, как е? Че и вашата информация така.
цитирай
5. анонимен - Вижте сега Смъртоносния, ...
20.07.2012 12:50
... Избягвам да правя каквито и да са квалификации за хората, които коментират в блога ми, ама глупостите ги пишете Вие. Той източникът ни от къде ли ще да е бил ? От Тора - Бора или от иранското посолство ? Естествено не. Източникът си е наш, роден и осведомен ... вероятно служебно. Какво до им разправяме на службите и да продаваме на краставичари - краставици ?

Службите очевидно са знаели куп неща, които са им били съобщени къде от ЦРУ, къде от Мосад (първото предупреждение на Мосад май беше от януари месец, така ли беше ?), ама политическото ръководство нещо май осра положението. И въпросът изобщо не е в това да се злобее - имаме на лице 5 ковчега и на хората им е само до злобеене. Въпросът е, че при такива ситуации се носи отговорност, особено политическа.

когато Хосе Мария Аснар се опита да замаже фактите около атентата на мадридската гара и го приписа на ЕТА, какво стана ? Разобличиха го и той си отиде без да се обръща. Защото действието става в Испания. А у нас, Вождът и учителят ни разправя, колко ни били благодарни израелските тайни служби !? Това не е ли нахалство, наглост и безочие ? И не трябва ли поне аксесоарът му - Цветан Фидкултурников да си хване пътя на момента ?

Що се отнася до опита Ви в писането на писма сам до себе си - мисля, че това не е повод за никаква гордост. Би трявало да се срамувате, а не да си развявате мръсните гащи ... Ние подобен проблем нямаме - писма получаваме бол и повечето от тях не са благодарствени за редакцията, а са ругателни за управниците ни.
цитирай
6. анонимен - Купувам го. Добър седмичник.
20.07.2012 17:10
Купувам го. Добър седмичник.
цитирай
7. teodordetchev - Драги Кушел, ...
20.07.2012 23:26
... благодаря за оценката за вестник "Свободен народ". Дано продължи да Ви харесва.

Още едно пояснение. Коментар номер 5 си е мой - на Теодор Дечев. Мине не мине и софтуеърът на блог.бг се бъгва и собствените ми коментари в собствения ми блог се отбелязват като анонимни. И това при положение, че съм спрял анонимните коментари в блога заради потока от чуждестранен спам, който ни залива ... !?

Да му мислят от Инвестор.бг. Но какво да се прави - хората ме хостват безплатно вече 6 години. Блогът ми пък им осигури над един милион посещения - това вече е сериозно партньорство, което не си струва да бъде прекъсвано, заради разни бъгове.
цитирай
8. chavdar01 - ДО 7. teodordetchev
21.07.2012 10:26
ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ИДВАТ И РАЗНИ ТРОЛЧЕТА,ЗАТОВА КОГАТО ИЗЛИЗА ТВОЙ КОМЕНТАР КАТО АНОНИМЕН ПОГЛЕДНИ В "ПРОФИЛ"ДАЛИ Е ТВОЙТА СНИМКА!
В ТАКЪВ МОМЕНТ ОБИКНОВЕННО ОТ ТАМ СЕ ПОДХИЛКВА НЯКОЙ ДРУГ!
цитирай
9. balkan1 - Според друга предварителна информация ...
14.09.2012 13:54
... "израелците" ще се опитат да използват Иран като трамплин към България -
http://istinata.livejournal.com/tag/%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%B8%D1%8F
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5842031
Постинги: 783
Коментари: 3551
Гласове: 52992
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов