Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2012 16:58 - И отново - страшното мина, започва ужасът. Този път в Перник.
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 6525 Коментари: 7 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Текстът, поместен по-долу е резултат от проведената в Перник приемна на вестник „Свободен народ“. Той е поместен в брой 10 на вестника, където три страници са посветени на драмата в Перник и пернишко, предизвикана от земните трусове. Тук е мястото да подчертая, че заглавието не е измислено от мен. То е взето на заем в буквалния смисъл на думата от днешния градски фолклор. Преди 23 години, щеше да е задължително да напиша, че е почерпено от народното творчество. Всъщност, принципна разлика няма. Ужасът наистина тепърва започва – и в държавата като цяло и в отделните й региони.

В предишен постинг, отново съм използувал този израз, анализирайки общото сътояние на държавата и обществото. Ставащото в Перник по много контрастен начин отразява ставащото в цялата държава и състоянието на социалното сцепление и солидарността в България. За съжаление, това сходство ни навежда единствено на крайно тъжни закллючения.

В ПЕРНИК – Страшното мина, започва ужасът

Теодор Дечев

Не съм любител на „ефектните“ заглавия, но горното отразява по точен начин ситуацията в Перник и пернишко. Използувал съм вече горната остроумна реплика за да илюстрирам тенденциите в българската икономика и в българското общество като цяло в условията на продължаващото управление на ГЕРБ, но тук тя също е съвсем на място.

Усещането, че винаги има и по-лошо е сякаш част от българската национална психика. Лошото е, че в повечето случаи това усещане е основателно. Така е за жалост и в работнически Перник, където сме свидетели на всички възможни най-лоши ефекти, причинени от дефектите на бългоарските политически и административни нрави.

Когато екипът на вестник „Свободен народ“ пристигна в Перник никой не предполагаше, че ще се озовем точно в „окото на циклона“. Приемната ни беше насрочена в момент, когато перничани се вдигнаха на бунт срещу прословутата Междуведомствена комисия, която уж се занимава с преодоляването на щетите от земетресението.

Гневът на гражданството беше отнесен от секретаря на Междуведомствената комисия – г-н Върбанов. Перничани нямат как да се докопат до главното действуващо лице в Междуведомствената комисия – председателя й Цветан Цветанов, който няма време да отскочи до Перник. Нищо, че пътят ще му отнеме десетина минути ако реши да пътува по най-скъпия участък от магистрала, строен в историята на Европа, а може би и на човечеството.

Секретарят Върбанов отмени председателя Цветанов и стана свидетел на нещо, което аз няма да квалифицирам. Ще приведа заглавията от челните страници и на двата местни вестника. Меродавният „Градски вестник“ използува цветист граовски израз: „ГНЕВЪТ НА МРАВКИТЕ. Стовари се върху секретаря на Междуведомствената комисия, а Иво се измазули“.

Конкурентният „Съперник“ е не толкова цветист, но пък убийствено конкретен: „БУНТ В ПЕРНИК ЗАРАДИ НИСКИ ОЦЕНКИ. Гневът си местните изляха върху секретаря на Междуведомствената комисия Върбанов“. Нямам какво да добавя за духа на срещата между г-н Върбанов и перничани, освен лекото си учудване от истерията, в която той изпадна, виждайки видеокамерата на „Свободен народ“ и фотоапаратите на пернишките журналисти. По-силно е учудването ми от арогантния тон, който той държа спрямо пострадалите от земетресението.

Тук ще си позволя да коментирам ситуацията в Перник не само като политически анализатор, но и като инженер-конструктор с достатъчно дълъг проектантски стаж, специализирал две години изпитване на строителните конструкции и участвал в проектирането на укрепванията на сгради в село Виногорад след Стражишкото земетресение.

Ситуацията в Перник е повече от тревожна, защото месец август преваля, а има голям брой хора, къщите на които трябва да бъдат разрушени. Няма как да пребивават в сгради, стените на които те подпират с гардеробите си и друга покъщнина в буквалния смисъл на думата. И тук след страшното идва ужасът – на хората се раздават ... ПАЛАТКИ. От присъстващите на приемната хора от Перник, Дивотино и Богданов дол, нито един не се похвали да е получил фургон !?

Сега времето е топло, но когато сняг забръска, що ще чинят те зимъска ? А че ще дочакат зимата на вън е повече от сигурно, като се имат пред вид времето необходимо за разрушаване на старите сгради, проектирането на нови и построяването им. Хората, които нямат друго жилище ще трябва да си търсят сами решение, защото на държавата за сега са и се откъснали от сърцето само палатки.

В не по-добро положение впрочем са и хората, чиито сгради трябва да се усилват. Прокетирането на подобни усилвания е много деликатна инженерна работа, а изпълнението на усилванията – още повече. Усилванията със сигурност ще се забавят дори повече от събарянията и новото строителство. И никой не може да гарантира, че при продължаващите последващи трусове, някои сгради посочени за усилване няма да преминат в категорията на тези за събаряне.

Дотук е шокът. Сега преминаваме към етапа на ужаса. На собствениците на сгради, които трябва да се събарят се съобщава мило, че трябва САМИ ДА ПЛАТЯТ разноските по събарянето им. Тук вече има много място за уплаха, защото е ясно, че при вилнеещата безработица в града и срив на доходите, повечето от пострадалите няма да могат да платят на специализирана фирма да им събори къщите. Тези хора ще хукнат да събарят по така наречения „стопански начин“ - със собствени сили и средства. Последното е „чудесна“ предпоставка през следващите седмици да научим за тежки злополуки и за хора, останали под руините на събаряните със собствени сили сгради.

Човек се чуди, кога държамвната администрация ще започне да влага мисъл в подобни кризисни ситуации? Питам се за администрацията – за тези, които я управляват ние отдавна знаем, че не са способни да мислят.

В България всички „разбират“ от медицина, футбол и най-вече от строителство, но разрушаването на сгради, още повече на сгради повредени от земетръс, изисква компетентност. „Държавниците“ ни обаче са евтини на брашното и скъпи на триците, а на администрацията не и пука. Пък и да му пука на някой, ще смее ли да обясни на Борисов, Цветанов, та дори и на Върбанов, че вършат чудеса, които могат да доведат до човешки жертви. Така де – жертви при земетресението не бяха дадени, дай ще направим жертвоприношение при „преодоляването на щетите“ ...

И тук стигаме до още един проблем, който беше анализиран на срещата с обществеността на Перник от Евгения Тодорова – съпредседател на ПП „Свободен народ“, но все още не е добре огласен.

Десетки къщи ще се строят на ново. Още повече ще се усилват, което може да се окаже и ПО-СКЪПО от новото строителство. Твърдя последното отговорно от личен опит. И хората седят и се питат: „При тези жалки еднократни помощи, които са до десет пъти по-ниски от обема на действително необходимите средства, от къде ще вземем пари ?“.

Отговорът идва неочаквано пъргаво от страна на държавната власт: „Не се безпокойте ! Ние ще Ви уредим отпускането на кредити. Съвсем скоро ще Ви кажем и ... банките от които да ги вземете“.

Тук от възмущение човек губи способността си да говори. Добре че трябва да се изразявам писмено. Славните ни търговски банки ще просперират и от нещастието на перничани. ГЕРБ-овците ще посочат на гражданите „най-правилните“ банки. (Иначе те всичките са „правилни“ и общността на мениджърите им ръководи съдбините на България ...). Банките ще отпуснат кредитите по нашенските ни лихви – два пъти по-високи от средните за Европа. Като обезпечение ще вземат не само сградите, които трябва да бъдат построени или усилени, а и терена върху който са. И когато крайно обеднелите перничани „зациклят“ с връщането на кредитите, имотите им ще потеглят към бездънния търбух на банковата ни система.

За мен подобно поведение на държавната власт може да се квалифицира като подвеждане на невинни хора и съучастие в кражба. Друго щеше да е, ако бяха дадени държавни гаранции за кредитите на пострадалите. Друго щеше да е ако държавата беше обявила, че примерно ще подкрепи облигационен заем на общината за спешно строителство на нови жилища, в които пострадалите да живеят на общински наем или да изкупят ако имат желание. Но това вече са „радужни мечтания“, които няма как да се случат в „лъчезарната“ действителност на управлението на ГЕРБ-овците.





Гласувай:
12



1. apostapostoloff - И от политика
19.08.2012 17:11
разбират всички. Най- вече от политика. А истината е, че дори българските политици нищо не разбират от политика. Тъй като ВСИЧКО на този свят трябва да бъде НАУЧЕНО. А българските политици са само една шайка от случайни минувачи. Изключая Владислав Даскалов.
цитирай
2. teodordetchev - Г-н Апостолов,
19.08.2012 17:13
Не мога да отрека, че наистина четете много бързо ... :)
цитирай
3. apostapostoloff - Чета и бързо и
19.08.2012 17:18
много. Може и да не съм най- интелигентният, но съм един от най- осведомените хора в тази страна. Знам 4 езика и имам под ръка най- голямата библиотека в човешката история- Интернет. Това много облекчава работата ми.
цитирай
4. chavdar01 - ЗА ПЕРНИК ИМА ДА СЕ ПИШЕ ОЩЕ МНОГО!
19.08.2012 18:25
ГОЛЯМ ГРАД,ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ!
цитирай
5. tsvetanandreev - Ужасът не само започва -
20.08.2012 09:46
той ще има и своето БЪЛГАРСКО продължение,
свои хора перничани ще спечелят от трагедията,
а други тепърва ще се запознаят с бюрократичната трагедия...
цитирай
6. анонимен - "Своите хора перничани" я спечелят, я не .... ,
20.08.2012 11:44
... а и те са дребни риби цаци. Готвят се да спечелят пак банките и разбира се ГЕРБ-овците се влачат по корем за да изкарат политически дивиденти. Те сериозно си вярват, че като правят черен живота на "червената" кметица в Перник и хората ще се втурнат да гласуват за тях. Не знам кой ги е подготвял политически пернишките общински съветници на ГЕРБ - Фондация "Ханс Зайдел" ли, филанкишията ли, но логиката им е един път ...

И като се има пред вид, че председател на прословутата Междуведомствена комисия е Цветан Цветанов, просто не знам какво да кажа ...
цитирай
7. lightsaber123 - Ами застраховките за какво са? За украшение?
25.08.2012 12:45
"Дотук е шокът. Сега преминаваме към етапа на ужаса. На собствениците на сгради, които трябва да се събарят се съобщава мило, че трябва САМИ ДА ПЛАТЯТ разноските по събарянето им."

А кой трябва да плаща при положение, че не са си застраховали домовете? Отговор: САМИ - и в това няма нищо нередно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5806204
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52685
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов