Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2012 23:33 - Свободните социалдемократи от "Свободен народ" предприеха конкретни действия срещу злоупотребителите от ЕНЕРГО-ПРО
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 3202 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ПП „СВОБОДЕН НАРОД“ СЕЗИРА КЗК, ДКЕВР И ИКОНОМИЧЕСКАТА КОМИСИЯ В НС ЗА САМОУПРАВСТВОТО НА „ЕНЕРГО-ПРО БЪЛГАРИЯ“ ЕАД


След като обявиха публично започнатия поход срещу злоупотребата с монополно положение от страна на електроразпределителното дружество в Северозападна България - „ЕНЕРГО-ПРО България“ ЕАД, социалдемократите от „Свободен народ“, предприеха и първите си конкретни действия.

За социалдемократите спирането на електрозахранването на помпените станции на ВиК-Добрич, станало на 13 септември 2012 г., си остава арогантно, безотговорно и безпрецедентното действие, засегнало между 80 и 100 хиляди души. То представлява самоуправство и тежка злоупотреба с монополно положение.

 

Свободните социалдемократи се обърнаха към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), като институция, която може да защити ефективно интересите на гражданите и да пресече погазването на анти-монополното законодателство ако разбира се пожелае. (Писмото от ПП „Свободен народ“ до КЗК е с входящ номер: ВХР – 1978 от 29. 09. 2012 г.).

От ПП „Свободен народ“ настояват пред КЗК да бъде наложено възможно най-тежкото наказание на „ЕНЕРГО-ПРО България“ ЕАД, заради огромния риск на който са били подложени жителите на Добрич.

Според свободните социалдемократи, със спирането на електроенергията, а от там и на водата в Добрич се е създал много опасен опасен ПРЕЦЕДЕНТ. Според техните „наблюдения“, „идеята“ на „ЕНЕРГО-ПРО“ е била незабавно подета от други доставчици на комунални услуги. Така например, електроразпределителното дружество EVN веднага е отправило заплахи за спиране на електротранспорта в Пловдив.

 

ПП „Свободен народ“ сезира и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) с настояване тя да подкрепи искането за предприемане на законодателни мерки, които да забраняват действия подобни на извършеното от „ЕНЕРГО-ПРО България“ ЕАД. (Писмото е с входящ номер: Е – 09 – 00 – 3 от 28.09. 2012 г. ).

Свободните социалдемократи са се обърнали и към Икономическата комисия при НС и лично към Мартин Димитров като председател на Комисията с искането да бъде разгледано поведението на компанията „ЕНЕРГО-ПРО България“ ЕАД.

„Като познаваме позицията Ви по редица други случаи на злоупотреба с монополно положение, ние се обръщаме към Вас и към ръководената от Вас Комисия с призив да се намесите по възможно най-авторитетен и убедителен начин, като спомогнете за пресичането в корен на самата идея за разрешаване на търговски спорове и конфликти чрез саморазправи и самоуправство - така както процедираха от ЕНЕРГО-ПРО“ - пишат от ПП „Свободен народ“.

За свободните социалдемократи няма съмнение, че са необходими „действия за превенция на опасността да ни залее вълна от самоуправства и злоупотреби с монополно или господствуващо положение на пазара“.

От ПП „Свободен народ“ призовават Икономическата комисия да инициира създаването на специална парламентарна анкетна комисия, която да разследва случая. Те очакват председателят на Икономическата комисия да отправи питания към Министъра на регионалното развитие и благоустройството – г-жа Павлова и към Министър-председателя относно поведението на изпълнителната власт в конкретната ситуация.

Свободните социалдемократи призовават депутатите от Икономическата комисия да станат вносители на законодателни текстове, „които да забранят възможността да се използуват подобни рекетьорски похвати и десетки хиляди добросъвестни граждани да бъдат превръщани в заложници на настроението на мениджърите на компании, предоставящи комунални услуги от позицията на монополни доставчици“.




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5810157
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52701
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов