Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2013 13:35 - СЪДЪТ ДАДЕ ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА НА „СВОБОДЕН НАРОД“
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 4808 Коментари: 3 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ВЪПРЕКИ ПОЛИТИЧЕСКИЯТ НАТИСК САГАТА С ДЕЛОТО ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА НА „СВОБОДЕН НАРОД“ ПРИКЛЮЧИ


Партията на свободните социалдемократи „Свободен народ“ получи регистрация. Върховният касационен съд (ВКС) отмени решението на Търговското отделение на Софийския градски съд, с което се отказва регистрация. Така бяха отхвърлени абсурдните аргументи, с които беше направен опит да бъде спрян „Свободен народ“ да участва на предстоящите парламентарни избори.

За да постанови отказ, Софийски градски съд се е позовал на това, че учредителното събрание се е провело един ден след оповестяването на учредителната декларация в националния всекидневник „България днес”. Независимо, че законово ограничение на срока липсва, съдът е счел, че разликата от един ден е съставлява нарушение на принципа за публичност на учредяването и нарушаване на начина на набиране на членовете на партията, чрез публична подписка.

Както вече беше съобщено, при гледането на делото Върховната касационна прокуратура изрази становище, че жалбата е основателна. Според ВКП законът не съдържа регламентиран срок за поредността на двете действия, поради това от формална страна – нарушението не е налице. Според ВКП с публикуването на учредителната декларация, следва да се счита, че тя е достигнала до неопределен брой лица на цялата територия на страната. С допълнителните доказателства за публикации в Интернет, следва да се смята, че е дадена гласност на политическите идеи в достатъчна степен. (Учредителната декларация е била разпространена чрез Интернет – Facebook – страницата на ПП ”Свободен народ“ и блога на съпредседателя Теодор Дечев. Извън това, съпредседателите са провели обиколка из страната през м.май и м.юни 2012 год. за разясняване целите на партията).

Според ВКП, от чисто формална гледна точка жалбата на „Свободен народ“ е депозирана в срок и е допустима. Разгледана по същество, касационната жалба е основателна.

Оценката на Върховния касационен съд (ВКС) за мотивите на Софийския градски съд са категорични. Според СГС, Софийският градски съд НЕПРАВИЛНО се е позовал на нарушението на принципа за публичност на учредяването, намерил израз в чл.7 ЗПП. Механизмът за проява на публичността е обнародването на учредителната декларация и провеждането на учредителното събрание в рамките на 3-месечен срок от тази дата. От това следва, че очертаните от закона времеви рамки в конкретния случай са 13.07.2012 – 13.10.2012 год.

Според ВКС няма спор, че тези рамки са спазени. Вярно е, че срокът между публикацията на декларацията в национален всекидневник и провеждането на учредителното събрание е кратък, но той не е в разрез със закона, а становището на съда за нарушение на принципа на публичността не може да се основава на предположения. Трябва да бъдат зачетени и допълнителните аргументи за предхождащо оповестяване на целите на партията, предстоящото и учредяване и основните учредителни, чрез интернет, доказателства за което са представени в настоящето производство.

Приетият на учредителното събрание Устав на партията, съответства на законовите изисквания. Главната цел, която си поставя политическата партия, а именно „Изграждане на Трета българска република в която властта да бъде върната на суверена – българския народ, който със средствата на представителната и пряката демокрация да решава съдбините на страната” не е в противоречие с Конституцията, законите и правовия ред на страната, като липсва такова противоречие и при конкретните цели, посочени в Устава. Начините за постигане на целите, съдържат изрично препращане към разрешените от закона.

Учредяването на политическата партия „Свободен народ” съответстват на реда, предвиден в ЗПП, а поставените цели и начинът за постигането им, посочени в Устава на партията не противоречат на закона и правовия ред в страната, затова липсват пречки да бъде допуснато вписването й.

Така ВКС отмени решението на Софийски градски съд и вместо него постановява да се допусне вписването в регистъра на политическите партии в Софийски градски съд на политическа партия с наименованието „Свободен народ”.
Седалище и адрес на управление: гр.София, Район „Лозенец”, улица „Капитан Тодор Ночев“ № 30 със съответния устав и управителни органи.
Гласувай:
131. tota - Честито!! И успех!!
01.03.2013 13:41
Честита Баба Марта!! Много здраве и щастие!
цитирай
2. kostadin - Честито!
01.03.2013 15:34
Честито!
цитирай
3. b5i5p - Честито и успех!
02.03.2013 22:14
Ще се радвам ако мога да бъда полезен, както и вие ме покрепихте за стимулиране на износа през свободните зони.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5259161
Постинги: 598
Коментари: 3344
Гласове: 47678
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Блогът на Мерита.
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов