Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2013 10:35 - ЛОВИ ЛИ БУДА РИБА В МЪТНА ВОДА ?
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 4003 Коментари: 1 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Борисов изглежда беше на крачка от разпалването на гражданска война, заради собственостт на едно ЕРП


„Парламентарната въртележка“ се извъртя. Колкото и да не му се иска, на президентът ще му се наложи да насрочи предсрочни избори. Междувременно, гражданските протести продължават. Причината – на никой не му хрумна, че с протестиращите може да се разговаря сериозно, без високомерие, без снизходително отношение и без лов на риба в мътна вода. Протестиращите може и да не са от най-рафинираните български политици, но безпогрешно усетиха, че силите на статуквото се опитват да спечелят време и изчакват митингите и шествията „да се уталожат“ от само себе си. Стана така, че политическите елити не само, че не получиха никакъв кредит на доверие, но и не се опитаха да го поискат.

Опитът на министър-председателя Бойко Борисов да пресече протестите с една пресконферениця, на която да обещае едно-две неизпълними неща, ще остане в историята, като почти успешен, макар и може би не до край осъзнат опит да се предизвика гражданска война. Маниакалното убеждение на Борисов, че е достатъчно да се появи по телевизията за да настъпят мир и спокойствие, постави на чудовищен риск гражданския мир. Има основателни подозрения, че се е наложило от посолството на много приятелска държава, да подсетят Борисов, че ако не подаде оставка, може да види истинска и съвсем НЕ нежна революция.

Има обаче още по-основателни подозрения, че загубата на социална чувствителност на премиера се е дължала на ловната възбуда, обзела го в кулминацията на операция за превземане на електроразпределението в западната част на страната, където оператор е „ЧЕЗ – България“. В печата вече излязоха информации за мил, деликатен рекет над трите електроразпределителни дружества от страна на ГЕРБ. На хората им трябвали стотина милиона лева за „джоб парасъ“ по време на изборите. Отделно обаче, на върхушката на ГЕРБ изглежда наистина й се е прищяло направо да сложи ръка на най-голямото електроразпределително предприятие в страната.

Някой би ме обвинил в предизборни инсинуации, но тази хипотеза се носи във въздуха и съвсем не е формулирана първо от мен. Има и доста косвени указания, че досегашната власт проявява нездрав интерес точно към стопанството на „ЧЕЗ България“. Този нездрав интерес обяснява по неочаквано логичен начин някои от на пръв поглед странните действия на министър-председателя в оставка. Така например, изявлението, че ще вземе лиценза на ЧЕЗ за един следобед, приличаше на поредната „бойковщина“ и бабаитски „кьорфишек“. Но поставено в контекста на идеята да се създаде силен дискомфорт на ръководството на „желаното“ ЕРП, изявлението на Борисов изглежда по съвсем друг начин.

И наистина, едно публично дружество, акциите на което се котират на борсата, не може да не бъде притеснено, че и „притиснато“, когато премиерът излъчи в публичното пространство съобщението, че ще му вземе лиценза. Ще се притесни и още как, особено като се има пред вид, че това може да доведе до рязко обеценяване на акиите на ЧЕЗ на фондовата борса. И тогава, изведнъж се намира някоя правилна компания, която да предложи усужливо да изкупи бизнеса на мажоритарния собственик в западното електроразпределение по „взаимно изгодни цени“. Взаимно изгодни, но все пак – доста по-изгодни за купувача ...

Коя би била услужливата компания, която да се появи за да „помогне“ на ЧЕЗ е без всякакво значение. Важното е, че тази хипотеза подозрително добре обяснява логиката в действията на Борисов. Ако Борисов искаше да установи някаква форма на по-пряк контрол и на участие на държавата в което и да е от ЕРП-тата, той просто трябваше да обяви, че държавата започва обратно изкупуване на 11 процента от капитала му. Всеки, който има и най-бегла представа от управлянието на едно търговско дружество знае, че с 10 процента от капитала един „миноритарен“ акционер може буквално „да побърка“ мажоритарния собственик. Когато този акционер е ДЪРЖАВАТА, ефектът е абсолютно гарантиран.

Борисов прекрасно знае това, но изобщо не се опита да върне българската държава в управлението на едно, две или три ЕРП-та. Той се опита да лови риба в мътна вода и беше на крачка от това да подпали държавата, заради адската смес от самомнинтелност и алчност, която бушува в душата му.

В публичното пространство открито се говори, че всичките действия на изпълнителната власт са били и продължават да бъдат насочени само срещу ЧЕЗ. EVN и „Енерго-Про“ нямат никакви безпокойства, че може дори да се направи опит да им отнемат лицензите, макар че „Енерго-Про“ за кратко време успя да сътвори огромни проблеми. Точно в тази посока бяха изявленията и на власт имащите фактори в общественото пространство. Не искам да обиждам съответната институция, но влизането на прокурори в EVN и в „Енерго-Про“ беше прието от хората, които следят случая само като „прах в очите“ на българския народ.

Всъщност, натискът над ЧЕЗ изобщо не е от вчера, нито пък от момента на първата запалена сметка за ток. Факт е, че САМО в „ЧЕЗ Разпределение“ е започнала ревизия на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), при това в средата на миналата година. Беше заявено, че започва ревизия и в другите две ЕРП-та, но за сега няма данни за подобни действия. Остава като въпрос: има ли в момента ревизия в EVN и в „Енерго-про“ и кога ще има резултати от нея !?

Всъщност, това че има ЕРП-та - „мишени“ и „недосегаеми“ ЕРП-та се вижда от простия факт, че в случай на промяна на тарифите, EVN изобщо не са задължени да направят извънреден отчет от електромерите на хората. Така е съгласно общите условия на EVN. Вместо на база на реални отчети, сметките ще се правят по формули. Което пък веднага повдига нови въпроси:

Защо потребителите на EVN са поставени в неравноправно положение по отношение на другите граждани и какво налага толкова ревностно да се обслужват интересите на монопола със седалище в Пловдив ? Кой и защо е допуснал да се появят такива записи в общите условия на EVN ? По принцип тези общи условия се одобряват от ДКЕВР но там нищой не е реагирал на това явно привилегироване на едно отделно ЕРП. Защо Комисията за защита на потребителите (КЗП) не е направила нищо по въпроса ? Дали защото Трайчо Трайков, бивш прокурист на EVN беше министър по това време или защото има данни, че злополучният Ангел Семерджиев е свързан с дълго познанство с лице на име Гочо Чимширов - член на ръководството на ЕВН ?

Някой основателно би ни подканил да не задаваме ОТГОВОРИ вместо въпроси. Истината е, че съмнението, че лично премиерът в оставка провежда операция по отнемане на бизнеса на ЧЕЗ в полза на „правилна“ компания вече напълно е със статут на „основателно подозрение“. Борисов ловеше риба в мътна вода и си представяше, как с една кука ще хване поне две „парчета“.

Обявявайки с драматичен глас, че „отнема“ лиценза на ЧЕЗ и че „сваля“ цената на тока, той си представяше как протестиращите ще се приберат по домовете си в България, а мениджърите на ЧЕЗ ще си заминат за Чехия. В хазарта това се нарича игра „ва-банк“. От кого иначе страхливият по природа Бойко Борисов е „прихванал“ този похвати, можем да гадаем, но сигурно е, че залогът беше огромен – едно ЕРП плюс ... една власт.

На този етап протестиращите провалиха играта на Борисов. Това е добра новина. Остава да провалят и мераците му за връщане на власт. Независимо, какви циркове за „връщането на мафията“ и за „развихрянето на организираната престъпност“ ще бъдат разигравани от г-н Цветанов.




Гласувай:
9



1. thedarkangel1977 - не Борисов - Станишев и Костов ...
26.04.2013 01:15

не Борисов - Станишев и Костов подпалиха България...
надушвам една невидима коалиция между последните 2ма...
и подозирам че Станишев доброволно е отдал лидерството на Костов...
ама в крайна сметка нема да им станат игрите...
щото бате Бойко и Цецко ше им разкатаят фамилиите :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5841944
Постинги: 783
Коментари: 3551
Гласове: 52991
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов