Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2013 12:37 - Управляващите си играят с ЕРП-тата, протестиращите тръгват срещу банките
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 4653 Коментари: 0 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Съвсем неотдавна си позволих да се усъмня, че някой си грее ръцете на протестите и се опитва да създаде истерия около едно от електроразпределителните дружества – по-точно около ЧЕЗ. Усъмнявайки се в това, аз изказах „основателното подозрение“, че създаването на тази истерия цели собствениците на „Електроразпределение – Запад“ да бъдат склонени да продадат бизнеса си на едни правилни хора на правилна цена.

Действията на лицето Бойко Методиев Борисов също потвърждаваха основателното подозрение, че от най-високо място се работи за напъждането на чешката държавна компания и заместването й с някаква НЕидентифицирана но много „бойкоугодна“ групировка. Спомняме си как бившият министър-председател излъга два пъти – единият път, че незабавно ще свали цената на тока и вторият път, че „до довечера ще отнеме лиценза на ЧЕЗ“. Естествено, нито едно от двете неща не стана.

Тези дни, офанзивата срещу едно отделно взето електроразпределително дружество започна с нова сила. Заслугата е на Главния прокурор, който героично се включи в кампанията по „утишаването“ на протестите. Очевидно, акцията на Главния прокурор не цели реална „борба с електроразпределителните монополи“. Сякаш за да потвърди, че още не все още не се е еманципирал от зависимостта си от тандема Борисов – Цветанов, Главният прокурор преповтори как ще се отнема лиценза на ЧЕЗ. Той някак си „небрежно“ подмина съществуването на двете останали електроразпределителни дружества - ЕВН и ЕнергоПро.

Вярно, в изявлението на г-н Цацаров имаше напредък – той спомена мимоходом за заслугите на ДКЕВР и на НЕК. За сметка на това, той забрави дори да намекне за участието в оскъпяването на тока на най-голямата мистика на българската ДЪРЖАВНА енергетика - "Българският енергиен холдинг". Според мнозина специалисти в бранша, БЕХ е „пирамидата на пирамидите“, в която 60 души харчат 20 милиона лева годишно. Този дребен харч става, като магьосниците от БЕХ прибират тези 20 милиона на „абонаментен принцип“ от шест български ДЪРЖАВНИ енергийни предприятия. Иначе казано, парите се прибират на абонаментен принцип от нашия джоб. Всеки нормален човек би си задал въпроса, който си задаваме и ние: За какво точно плащаме? Отговор никой не дава и по-лошо – почти никой не търси.

Ако оставим за малко на мира „касичките на властта“ БЕХ и НЕК, бихме могли да поразмишляваме над въпроса, защо EVN и „Енерго-Про“ са по-равни от ЧЕЗ. Възможни са поне няколко хипотези:

Хипотеза Първа. EVN и „Енерго-Про“ са си осигурили по някакъв начин (политически) комфорт. С оглед на описаните по-долу обстоятелства и факти – хипотезата е МНОГО вероятна.

Хипотеза Втора. Не им е дошъл редът. Мераклиите ще се пробват първо да „лапнат“ ЧЕЗ, най-голямото и най-подреденото дружество и ако това стане – апетитът идва с яденето. И тази хипотеза е МНОГО вероятна. Пък и от много, глава не боли.

Хипотеза Трета. Другите две ЕРП-та са по-добри от ЧЕЗ и не правят нарушения. Подобна хипотеза е направо смехотворна и би трябвало да бъде отхвърлена незабавно.

Но да разгледаме все пак отхвърлената Хипотеза Трета за това, че ЕВН и „Енерго-Про“ са по-добри, че спазват законите и че обслужват потребителите си за чудо и приказ. Читателите си спомнят как „Енерго-Про“, още неразопаковали куфарите си след пристигането си на мястото на E.ON., взеха че дръпнаха шалтера на ВиК - Добрич и оставиха целия град без ВОДА. Така те застрашиха здравето и живота на 100 000 души, като ги оставиха в принудителна „водна ваканция“. По този начин, без изобщо да им трепне окото те рекетираха държавата, а тя вместо да им изпрати прокуратурата, бързичко плати 5 - 6 милиона лева на новооглашениет електро рекетьори.

В „Енерго-Про“ видяха, че им минават номерта и дори, че маймунджулъците им се заплащат. При повелителите на североизточния ток не се явиха нито „качулки“, нито „барети“, най-малко пък прокурори. Нещо повече - никой не ги пита по какъв модел работят, как са устроени, на кого плащат, кои са им доставчиците. Някой да им е виждал договорите? Не сме чували за такова привилегировано лице...

Интересното е, че дежурните борци с нередностите и корупцията, също не проявяват интерес към EVN и „Енерго-Про“. Дори и огненият народен трибун - Яне Янев не се е обаждал. Едва онзи ден се дочу, че в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са започнали някакво производство срещу някакво ЕРП, различно от ЧЕЗ. Може да се провери, колко месеца минаха, откакто ПП „Свободен народ“ е сезирал КЗК за безобразията на „Енерго-Про“ и колко време похабиха в размотаване „защитниците на конкуренцията“. Когато става дума за „Енерго-Про“, времето просто се движи с друга скорост в сравнение с цялата останала страна. А защо ДКЕВР така и не се досети тогава, че когато някой нарушава така драстично обществения интерес и излага на опасност живота и здравето на 100 000 души е напълно естествено да се поиска неговата лицензия! При това – крайно мотивирано. Главният прокурор също можеше да се намеси, ама къде ти ...

Не съм адвокат на ЧЕЗ, но смятам, че трябва да има равнопоставеност между трите електроразпределителни монополиста. Като ще се проверява – да се проверяват всички. Като ще се наказва – да се наказват всички, които извършват нарушения.

Аналогичен е и случаят с EVN. Някой да е чувал нещо за техния модел? Не, разбира се. Нищо, че един експерт като Божидар Митев ясно показа, какъв е порочният модел, който използват и как всички техни дейности са изнесени в една - единствена фирмичка, в която, акционери са самите австрийци. Г-н Цацаров е над тези неща. Той впрочем е и над случаи като „Мишо Бирата“, „Смъртта на Чакъра“, „ТЕО Интенешънъл“ и прочее и прочее. Нищо, че е подсетен официално за тях пак от ПП „Свободен народ“.

От EVN са „освободени“ и от ангажимента да изпращат фактури на потребителите си. Това е флагрантно нарушение на лицензионните условия и формено нарушение на един куп фискални и данъчни закони. Никой не забелязва, че EVN не е публично дружество и не се отчита като такова. Нищо че осигурява стратегическа услуга за населението. Там изобщо не държат да ни дават информация за това КАК НИ ХАРЧАТ ПАРИТЕ.

Ясно е, че техни високопоставени служители се чувстват като у дома си в независимата ДКЕВР, но все пак е доста обидно, че ни смятат за толкова Ненаблюдателни. Всъщност, дали г-н Главният прокурор не пропуска да се самосезира за тези неща, защото самият той идва от Пловдив, където е и централата на българския EVN?

Самият Главен прокурор обаче се активизира само когато става дума за ЧЕЗ. Той дори размаха пръст на ДКЕВР заради лиценза на ЧЕЗ. Това стана по време на предаването "Челюсти" по ТВ 7 в събота вечер. Г-н Цацаров обяви с апломб, че "стартира процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ". Всъщност, процедурата беше стартирана съмнително скорострелно от ДКЕВР още на 19. 02.2013 година, след като тогавашният премиер Бойко Борисов патетично обяви, че в рамките на деня лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет. Независимият ДКЕВР, ръководен от още по-независимата и от законите и от дипломите Юлияна Иванова, взе решение да започне процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ. Набързо бяха изфабрикувани и "мотиви", само и само да са в услуга на премиера. Пак в услуга на екс-премиера е направено и препоръчителното писмо от страна на Главния прокурор до ДКЕВР.

После се оказа, че то не можело просто така да се вземе лиценз, а имало процедура, която не била нито толкова бърза, нито толкова лесна. А и на компаниите се давало време да представят своите мотиви.

И така, месец преди датата, на която ДКЕВР трябва да вземе решение за лиценза на ЧЕЗ (16 април 2013 г.), Главният прокурор даде ясен знак на независимата ДКЕВР от малкия екран. В същност, обаче, той им каза в прав текст: "Ей, независимите в ДКЕВР, внимавайте какво правите с лиценза на ЧЕЗ, защото ако не намерите поводи да го вземете, аз ще намеря причини да ви пратя на държавна издръжка". Който разбрал, разбрал, който не е – да се надява на затвор с лек режим.

Така ставаме свидетели на цирк, в който не се води никаква борба с монополите, но първокласни държавни институции са впрегнати в натиска и изнудването на собствениците на „Електроразпределение – Запад“. Едновременно с това се имитира „борба с лошите“, та дано протестиращите се приберат по домовете си. Добър замисъл на специалисти по кризисния пи-ар с голям опит и малко съвест. Само че, новините сочат друго. Хората излизат от хипнозата на кукловодите и започва нова вълна от протести. Този път срещу кръвопийците на кризата – срещу търговските банки.

Вече чухме исканията на протестиращите:

Незабавно сваляне на лихвите на търговските банки с 50 на сто.

Национализация на тези банки, които се финансират от държавата с депозитите на държавните предприятия.

Оставка на управителя на БНБ – Иван Искров, заради слугинското му поведение по отношение на търговските банки.

Някой би казал - „популизъм“ и изблик на „разрушителната стихия“ на протеста. Не, господа, не е така. Зад всяко такова искане има много сериозни аргументи. И скоро ще ги чуе цялата нация.




Гласувай:
11



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5844323
Постинги: 785
Коментари: 3552
Гласове: 53013
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов