Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2013 00:41 - ДОСИЕТО НА ПРЕСТЪПНАТА ГРУПА ИПОН
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 30345 Коментари: 5 Гласове:
16

Последна промяна: 27.04.2013 00:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ШВЕЙЦАРСКИЯТ ДОКЛАД ЗА ПРЕСТЪПНОТО МИНАЛО НА БОЙКО БОРИСОВ – ЧАСТ ЧЕТВЪРТА

„Швейцарският доклад за престъпното минало на Бойко Борисов“ е известен и популярен документ сред интернет потребителите. Това стана възможно, благодарение на усилията на сайта „Биволъ“, който публикува значителни по обем части от доклада още преди време. Вече са факт и пространните публикации на хартия, осъществени от вестник „Свободен народ“, който единствен събра кураж да публикува изцяло това, което до този момент се разпространяваше само в Интернет. По този начин, „Швейцарският доклад“, който е изключително интересен и показателен документ придобива все по-широка известност.

Изключително важно е да се подчертае пак и пак, че „Швейцарският доклад“ е писан от частна разузнавателна агенция във връзка с подготвяна чуждестранна инвестиция в България, а не е по никакъв начин творчество на сайта „Биволъ“, още по-малко на вестник „Свободен народ“. В "Биволъ" просто поместват тази част от доклада, с която са успели да се сдобият. В "Швейцарския доклад" има неточности но те не са от фатален характер. Между другото – в четвъртата част са едни от най-лесно установимите неточности, но те не компрометират по никакъв начин цялостното изследване на криминалното минало на Бойко Борисов.

Тези неточности в някаква степен потвърждават твърдението, че „Швейцарският доклад“ е писан от най-вероятно чуждестранна частна разузнавателна агенция. Български автори вероятно не биха допуснали неточностите, за които става дума. Впрочем, в текста на доста места са поставени редакционни бележки, които отбелязват неточности и неясноти. Трябвада се подчертае, че при правенето на превода, не е поставяна задачата да бъде направена пълна оценка на прецизността на анализа в „Швейцарския доклад“. Най-важното беше да бъде представен по възможно най-автентичен начин английският текст, който са ползували чуждестранните инвеститори преди да вземат решението да не идват в България.

В крайна сметка - най-важното е, че чуждестранните анализатори трудно могат да бъдат заподозрени в политически пристрастия към тази или онази българска партия, респективно към този или онзи български политик. От тях се е искала оценка на влиянието на политическата обстановка върху бизнес средата и те са я напарвили. Направили са я добросъвестно, а инвеститорите просто са решили, че рискът е твърде висок за да го поемат.

Тази част на доклада се предава на български език за първи път. Тя е публикувана в сайта "Биволъ" само във факсимилен вид, тоест на английски език. Също като предишната част, публикувана в миналия брой на вестника. В предишната част ставаше дума за нещо като „инвентаризация на трупове“. Трупове, за които МВР под ръководството на Бойко Борисов не е направило и минимално усилие да разбере, кои са физическите им убийци, кои са поръчителите и прочее ... Впрочем, не е никак невъзможно, хората дори да са поработили в обратната посока - да заметат следите, колкото е възможно.

Заглавието на предложената по-долу част от доклада, включва в себе си пояснението „част четвърта“, защото продължаваме да следваме реда на публикацията в сайта „Биволъ“, независимо че не става дума за тривиална препечатка- тук вестник „Свободен народ“ дава своя скромен принос в публикуването на „Швейцарския доклад“. Частта, която поместваме, включва вече инвентаризация на „престъпната група ИПОН“. Тази оценка е на авторите на „Швейцарския доклад“, които за наше съжаление и за тяхна радост продължават да са неизвестни. След хронологията на мафиотските убийства по време на главното секретарство на Бойко Методиев Борисов, дойде ред на оценката на чуждестранните анализатори за неговото любимо чедо - ИПОН. Както в сайта „Биволъ“ така и тук, помесетваме и факсимилета на съответните листове от доклада на английски език.

Както вече беше отбелязано, в предишни свои броеве, вестник „Свободен народ“ публикува в притурката си три части от „Швейцарския доклад за престъпното минало на Бойко Борисов“. Този поверителен доклад, е използуван от американския журналист Джеф Щайн, като основа за статията си за Бойко Борисов в авторитетното американско издание "Конгрешънал Куотърли" през 2007 г., която вестник „Свободен народ“ вече публикува изцяло. Статията предизвика силен политически трус в България, тъй като разкри по недвусмислен начин тогавашния кмет на София и днешен експремиер Борисов като персона, свързана с организираната престъпност.

Според данните на самия Джеф Щайн, „Швейцарският доклад“ се състои от 200 страници и е изготвен от частна разузнавателна агенция, действувала по поръчка на швейцарска финансова институция, която е правила проучване за евентуална инвестиция в България. След получаването на доклада, швейцарските инвеститори се отказват от идеята да дойдат в България.

Джеф Щайн, който е смятан за един от най-запознатите американски журналисти със сектора за сигурност в САЩ е заявил, че е проверил достоверността на изложеното в „Швейцарския доклад“ чрез свои източници в ЦРУ и други американски тайни служби.

Пред сайта „Биволъ“, Джеф Щайн изрично е потвърдил, че страниците, които първоначално са публикувани в интернет в същия сайт, а сега се поместват във вестник „Свободен народ“ се съдържат в пълната версия на доклада. За съжаление няма никакви сведения нито за автора на доклада, нито за неговия клиент. Според наблюдателите от сайта „Биволъ“ обаче прави впечатление „ ...че изводите и обобщенията са формулирани не като препоръки за инвестиционна политика на частна фирма, а като препоръки към американски политици да внимават с българската организирана престъпност“.

През месец юли 2012 г., Джеф Щайн дава интервю за сайта „Биволъ“, което вестник „Свободен народ“ помести също изцяло в предишен свой брой. В това интервю, американският журналист споделя, че през 2007 г. е изпратил няколко десетки страници от доклада по факс на българска журналистка. Според оценката на Щайн, тя била "с доста добра репутация". Вестникът, в който работела журналистката изобщо не използувал тези материали, нито ги споменал или цитирал, да не говорим за публикуване.

Пак според Щайн, в „Швейцарския доклад“ можели да се идентифицират два тома с няколко големи раздела. Първият том съдържал аналитични справки за Бойко Борисов и Цветелина Бориславова (12 страници от 17), справка за "престъпната група" ИПОН (5 страници) и справка за поръчковите убийства в България за периода 2001-2005, когато Борисов е главен секретар на МВР (5 страници). В приложение от 26 страници са били дадени извадки от Булстат за всички фирми и лица, споменати в документите.

В обобщаващ, вероятно встъпителен текст е споменато, че в доклада има справки на базата на публични източници за трите най-големи престъпни групировки: СИК, ВИС, ТИМ, но тези справки до този момент не са излезли на бял свят. В сайта „Биволъ“ не разполагат с въпросните справки.

Според авторите на доклада, те са използвали многобройни източници, много от които са конфиденциални. В доклада, източниците са номерирани от 1 до 83. Вторият том от „Швейцарския доклад“ съдържа статии и извадки от българската и чуждестранна преса.

Съдейки по датите на отпечатване на листовете, които са различни за различните части, първоначалната оценка беше, че проучването е отнело най-малко 6 месеца. То би трявало да е извършено в периода от месец януари 2005 до юни 2005 г. С поместването на днешния материал се вижда, че има листове, които са били разпечатани през месец октомври 2005 г. - по-точнво на 01 октомври 2010 г. Това показва, че работата по доклада може да е продължила и повече от десет месеца.
image
 

Привилегировано и конфиденциално

ДОСИЕ НА ПРЕСТЪПНАТА ГРУПА ИПОН

Алексиев, Павел – Партньор в ИПОН – 1, с интереси в няколко компании, в това число и във Фондация „Отворено общество“ (с директор Георги Прохазки) и в ЕЛТЕКС ХОЛДИНГ, който се контролира от профсъюза „Подкрепа“. (Източник №3, стр. 12).

Бориславова, Цветелина (с прякори Карагьозова и Цеца Сексът) – приятелка на БОРИСОВ, президент на ИПОН с 24 процента от дяловете и председател на СИБанк с 40 процента от дяловете. Тя е свързана с бивши членове на комунистическата партия, с действуващи и пенсионирани офицери от тайните служби чрез своя първи съпруг Стефан АБАДЖИЕВ. Разполагането на приятелката на БОРИСОВ на високи позиции остава в огромна степен необяснено от повечето медии и публични личности.

Борисов, Бойко – бивш морски пехотинец и борец. Преди да стане главен секретар на МВР, Бойко БОРИСОВ урежда защита на имуществото на клиентите на ИПОН, заедно с Живко ДЕЛЧЕВ и Павел АЛЕКСИЕВ. ИПОН се нарежда в списъка на други застрахователни компании. Те първо разбиват и разпиляват имуществото на собственика и след това искат от него откуп, за да го предпазят от повторение на случая. Собственикът изобщо не разбира, че бандитите, които са разбили примерно колата му, работят за същата организация, която предлага сигурност. (В оригиналния текст е написано, че организацията предлага „insurance”, което би трябвало да се преведе „застраховане“, „застраховка“. По принцип, ИПОН е охранителна компания, а не застрахователна. Затова тук в превода е предпочетена думата „сигурност“. Иначе се вижда, че тук в доклада се описва като цяло практиката на силовото застраховане, която не се различава особено от класическия рекет – в единия случай ти предлагат да си платиш за охрана и протекция, а в другия ти се предлага същото но „опаковано“ като застраховане. Очевидно авторите на доклада не правят принципна разлика между класическия рекет и силовото застраховане и третират ИПОН каато силова застрахователна групировка. б. ред.). Напоследък съмненията, че ИПОН, СИК, ВИС и други подобни се занимават с подобен „cash or smash” бизнес (“плати си или ще те смачкаме” - формулата на рекета и на силовото застраховане), получиха потвърждение но нищо не наруши технологичния цикъл на тяхното корумпирано правене на пари.

Въпреки кампанията за освобождаването му от оковите на престъпния му образ, БОРИСОВ намести приятелката си Цветелина БОРИСЛАВОВА за президент на ИПОН. Има много сериозни съмнения, че пак той я е позиционирал за председател и основен акционер с 40 процента от СИБанк. И ИПОН и СИБанк се смятат за източници на финансиране на криминалните групировки СИК и ВИС. Смята се също така, че пак той (Бойко Борисов б. ред.) е уредил босовете на СИК – Младен МИХАЛЕВ и Николай МАРИНОВ да бъдат охранявани от ИПОН.

Борисов, Методи – баща на Бойко БОРИСОВ, който държи дялове на ИПОН. Той е бил член на Българската комунистическа партия и е служил в МВР, преди да бъде изритан от там заради извънбрачна връзка.

БУЛ Инс – Застрахователна компания за която се смята, че е приютила останките от мрежата на СИК. Като един от собствениците й е известен босът на СИК – Васил Божков. (Интересно е твърдението на авторите на доклада, че Васил Божков е бос на СИК. Едва ли съществува формално-документална връзка между Васил Божков като физическо лице и СИК, но поемането на портфолиото на застрахователната компания СИК от страна на БУЛ Инс, след промените в Закона за застраховането през 1997 г. е общоизвестен факт. б. ред. ). Капиталът на БУЛ Инс отива в 20 дъщерни дружества, шест от които са в Кипър, четири в Люксембург, а останлите са в България.

Делчев, Живко Делчев – партньор на Бойко БОРИСОВ в ИПОН-1 и в ЦЕБРА и съдружник със собственика на БУХАЛ и акционер в ПИМБ Рахмат Сукра. (източник № 13, стр. 13), (Живко Делчев Делчев действително е съдружник с Бойко Борисов, Цветелина Бориславова и с Румен Гоцев Николов в търговското дружество ЦЕБРА ООД. В доклада е записано по погрешка не „ЦЕБРА“, а „ЦЕРБА“. В достъпните публични източници няма данни Рахмат Сукра да има участие във фирма с името „Бухал“. Съществуват няколко фирми, които съдържат в името си думата „бухал“, но при нито едно от тях не се открива връзка с Рахмат Сукра. Компанията с най-близко наименование до „Бухал“ е „БУЛ Секюрити“, в която Рахмат Сукра Софияди е бил съдружник с Венелин Тонев Хубенов. Тази компания е прекратила дейността си. б. ред.).

Добромир, Бадънков – Мениджър на ИПОН със 76 процента от дяловете. (Източник № 83, стр. 6), (Има определена неясното около това лице. Нито в ИПОН – Агенция за сигурност и охрана, нито в ИПОН-1 има подобно лице сред управляващите или сред собствениците. Действително, има лице собственик на 76 процента от дяловете – това е Надка Петрова Маринова, която към 01 март 2007 г. е била съдружничка с Цветелина Бориславова Карагьозова в компанията ИПОН-1 и е притежавала точно 76 процента от дяловете. Към 30 май 2012 г., Цветелина Бориславова Карагьозова е заместена като собственик в ИПОН-1 от Радослав Венциславов Иванов. Надка Маринова е съдружник и в ИПОН – Агенция за сигурност и охрана. В момента тя е съсобственик заедно с компанията „БИУМ 99“ ЕООД, собственик на която е гореспоменатия Радослав Венциславов Иванов. Тя е и съдружничка с близкия до Бойко Борисов - Пламен Тачев Петров във фирмата „БИ ЕНД ПИ КОМЕРС“ ООД. б. ред.).

Първа източна международна банка (ПИМБ) Охранява се от ИПОН. През 1996 г., Българската народна банка рефинансира ПИМБ с 5,5 милиарда лева, докато банката е страдала от технически затруднения. (Източник № 3, стр. 13).

Христов, Славчо – Член на кръговете БАНКЯ и ОЛИМП и бивш мениджър на БЕНТОНИТ и на СИБанк. Притежава ресторант „Олимп“, като е известно, че той е управлявал финансите на бившия министър-председател Иван Ксотов в добавка към партньорството със зет му. Непосредствено преди 2000 г. той е назначен в Надзорния съвет на СИБанк. Това става малко след като той придобива курорта „Златни пясъци“. Той е имал намерение да придобие и СИБанк и действително го е направил, независимо че много хора по онова време са си задавали въпроси за легитимнвостта на парите му.

Неговото влияние в СДС е силно и някои смятат, че той е политическия изпълнител на Красимир МАРИНОВ. Той е представлявал политическите интереси на СИК на срещата на кръга „Олимп“ през 1996 г. на която е определено финансирането на кандидата на СДС за президент – Петър СТОЯНОВ.

Заедно с босовете на СИК, той притежава няколко компании – в това число рекламната агенция „НАДИН“ и търговско-производствената фирма „ЧОБИ-90“. В последната тй е съдружник с Николай МАРИНОВ, който е запоздозрян, че използува фирмата като прикритие за пране на пари. МАРИНОВ и ХРИСТОВ – двамата заедно председателствуват борда на търговско-строителната фирма „СЕЛЕКТА“, която е основният партньор в „БАЛКАНСТРОЙ ИНЖЕНЕРИНГ“ (БСИ). БСИ става спонсор на футболния клуб „Славия“, свързвайки го със „СЕЛЕКТА“ и със СИК. Сделките на ХРИСТОВ се простират и в сферата на хазарта и към ръководителя на проституцията – Тенчо ТЕНЕВ, който го е помолил да управлява неговата фирма „НОРТ КО“,която дава под наем харманлийските тютюневи фабрики на частни инвеститори като Тодор ТОЛЕВ. Наскоро, НОРТ са източили производствени квоти, персонал и екипировка от тютюневата компания „АСЕНОВГРАД БТ“. Тютюневите фабрики на НОРТ в Харманли имат дълга история на нелегално производство на тютюневи продукти за продажба на руския и европейския пазар. (Източник № 75, стр. 1).

АЙ ДЖИ ЕМ – Хазартна компания, охранявана от ИПОН.

ИПОН. Частна охранителна компания, създадена от Бойко БОРИСОВ, Живко ДЕЛЧЕВ и Павел АЛЕКСИЕВ, ръководена от приятелката на Борисов – Цветелина БОРИСЛАВОВА и Добромир БАДЪНКОВ – Частна охранителна компания, регистрирана през 1991 г. в София от Бойко БОРИСОВ и от баща му Методи, заедно с Живко ДЕЛЧЕВ (ЦЕБРА) и с Павел АЛЕКСИЕВ (Фондация „Отворено общество“). Приятелката на Борисов – Цветелина БОРИСЛАВОВА е президент и притежава 24 процента от дяловете в ИПОН. Тя е в близки отношения с управителя Доборомир БАДЪНКОВ, който притежава останалите 76 процента.

Незаконна от самото си основаване. В момента охранява собствеността на мафиотите от СИК. ИПОН СЕКЮРИТИС включва Тодор ТОЛЕВ. БОРИСОВ се опита да измие ръцете си – Източник № 3 на стр. 6 съобщава, че ИПОН е започнала незаконна дейност в друг пример за „cash or smash” бизнес схема (“плащай или ще те смачкат” б. ред.), прилагана спрямо собственици на недвижими имоти и на скъпи западни коли. ИПОН е субект на криминална дейност още от самото си основаване.

ИПОН има история от убийства, свързващи бившите командоси от компанията с подземните кримчинални мрежи и с гангстерските войни. (В текста е употребена думата „marines”, която по принцип означава „морски пехотинци“. В случая обаче, очевидно се имат пред вид командоси – бойци със специални умения. б. ред.). Това е особено ясно с оглед на факта, че ИПОН под ръководството на БОРИСОВ, охранява собствеността на мафиотите от СИК – Николай МАРИНОВ и Младен МИХАЛЕВ, както и бившия комунистически диктатор Тодор ЖИВКОВ и бившия собственик на БРИБанк и член на кръга „БАНКЯ“ - Славчо ХРИСТОВ.

Тодор ТОЛЕВ, който партнира на ХРИСТОВ в НОРД, притежава ИПОН СЕКЮРИТИС заедно с БОРИСОВ. Той разпусна фирмата, когато БОРИСОВ поиска да придобие чист статус, заради назначаването му за главен секретар на МВР.

ИПОН става официална охранителна фирма на Софийската общинска банка – През лятото на 2000 г., ИПОН става охранителната фирма на Софийската общинска банка. Компанията беше наета да охранява бившия цар и настоящ министър-председател Симеон Сакскобургготски и в момента охранява БОРИСОВ при пътуванията му в чужбина. Тя също обслужва интересите в сферата на сигурността на GSM оператора МОБИЛТЕЛ, БУЛ Инс, СИНХРОНИНВЕСТ, тръбопроводите на нефтената рафинерия ЛУКОЙЛ – Нефтохим, хазартната компания АЙ ДЖИ ЕМ и ПИМБ.

Името се променя за се прикрие противозаконната рекетьорска дейност – Както повечето български престъпни организации, ИПОН променя името си на няколко пъти, за да създаде ИПОН-2, управлявана от приятелката на БОРИСОВ и ИПОН–Агенция за сигурност, управлявана от Владимир ПЕТЕВ и от бившата руска медийна фигура – Васил КАЛУГЕРОВ. Последната сега се нарича ИПОН–Агенция за сигурност и охрана и се управлява от бодигарда Младен ГЕОРГИЕВ, който напусна НСБОП поради твърдения за връзки с престъпни организации. Всичките компании са със седалища в София.

Георги ПЕНЕВ е назначен за регионален директор от предполагаемо пречистилия се БОРИСОВ – След като отиде в МВР, БОРИСОВ постави доверения му полицейски шеф Георги ПЕНЕВ на върха на регионалния директорат на ИПОН, показвайки че той все още има думата в криминалните структури, независимо от новородения му имидж. (Източник № 2, стр. 1, източник №3, стр. 6-7 и източник № 76, стр. 2)

ЛУКОЙЛ – Водеща, вертикално интегрирана, руска нефтена компания, ръководена от Валентин ЗЛАТЕВ,съсредоточена главно върху проучването на нефтени и газови находища и производството на петролни продукти. (Източник № 30, стр. 1)

МобилтелGSM доставчик, охраняван от ИПОН.

Пенев, Георги – Бивш шеф на полицията в Бургас, който след пенсионирането му с отличия е назначен за регионален директор на ИПОН от близкия си приятел Бойко БОРИСОВ. Това назначение показва, че БОРИСОВ все още има думата в криминалните организации по време на държавната му служба като главен секретар на МВР. (Източник № 2, стр. 1)

Синхронинвест – производител на алкохол, охраняван от ИПОН от 2001 г. насам.

Толев, Тодор – Съсобственик на ИПОН СЕКЮРИТИС и партньор н Бойко БОРИСОВ до назначаването на последния за главенсекретар на МВР. (Източник № 76, стр. 2)

Живков, Тодор – Бивш комунистически диктатор, охраняван от ИПОН.

Превод: Теодор Дечев




Гласувай:
16



1. apostapostoloff - Швейцарският доклад е пълен с
27.04.2013 06:52
неверни данни и затова е напълно недостоверен. Фактът, че точно вие го публикувате точно сега, го прави НАПЪЛНО недостоверен.
цитирай
2. olivie - Така е
27.04.2013 07:42
Аз също за такъв доклад бих платил не повече от 3 апартамента...
цитирай
3. chavdar01 - НЕЗАБАВНА ОБМЯНА НА ПАРИТЕ!!! ДО 200ХИЛЯДИ ЛВ.ЕДНО КЪМ ЕДНО,НАГОРЕ С МИНУСОВА ПРОГРЕСИЯ!
27.04.2013 16:51
И МАФИЯТА ЩЕ БЪДЕ НАМЕСТЕНА!
ДА ВИДИМ КОЙ ЩЕ ИМА СМЕЛОСТА ДА ГО НАПРАВИ?!
цитирай
4. chavdar01 - ИНТЕРЕСНО ЗАЩО НЯМА НИЩО ПИСАНО ЗА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ-КТБАНКА,РУМЕН НИКОЛОВ-ПАШАТА ИКОНОМИЧЕСКИЯТ "МОЗЪК" НА Б.БОРИСОВ,
27.04.2013 17:02
ВЕНЦИ СТЕФАНОВ-СОБСТВЕНИКА НА Ф.К.СЛАВИЯ.........!
ИЛИ АКО ГИ ПОДРЕДИМ ПО ПРЕДМЕТИ:КЕШ,КУФАРЧЕ,ПАТЛАК!
цитирай
5. neshin - !!!
19.11.2013 19:37
Пък после не бил Мутра! Абсолютна тъпа Мутра!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807684
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52688
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов