Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2013 17:15 - ПП „СВОБОДЕН НАРОД“ ЗАКОВА „ЕНЕРГО-ПРО“. КЗК ГИ РАЗПЕРДУШИНИ
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 6638 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 25.05.2013 17:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

На 09 май 2013 г., Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи по безспорен начин, че компанията „Енерго-Про“ е извършила тежка злоупотреба с господствуващо положение на пазара, спирайки тока на ВиК-Добрич на 13 септември 2012 г. и по този начин оставяйки без вода целия град. Този акт е от огромно значение за поведението на играчите в цялата българска икономика – ясно е, че времето на подминаването на огромните безобразия на електро-монополите е свършило. Неплатените сметки на едно държавно дружество не могат да са основание цял един град да умре от жажда.

 

Решението на КЗК е и огромно морално удовлетворение за социалдемократите от „Свободен народ“. Когато започнахме борбата срещу безподобното, арогантно и крайно опасно поведение на „Енерго-Про“, ние нямахме никакви гаранции, че сигналът ни няма да постъпи в някоя „кръгла папка“. Това не стана и можем да бъдем доволни, че в момент когато всичики демонизират самото понятие „политическа партия“, точно една социалдемократическа формация показа как може да се защитава интересът на обществото с легални средства в рамките на съществуващото законодателство.

 

ПП „Свободен народ“ не извлече никакъв користен политически интерес от действията си срещу „Енерго-Про“. Резултатите от изборите са известни и в Добрич не се наблюдават никакви „аномални пикове“ в подкрепа на свободните социалдемократи. Това обаче не значи, че не трябва да постоянствуваме точно в тази посока – бързо реагиране срещу обществено опасни действия насамозабравили се икономически и политически субекти.

Ето още един път историята на случая „Давид срещу Голиат“ - „Свободен народ“ срещу „Енерго-Про“.


Началото - един град умира от жажда, заради неплатена сметка за ток.

На 29 септември 2012 г., социалдемократите от „Свободен народ“ започнаха битка с електроразпределителния монополист в Североизточна България – групата „ЕНЕРГО-ПРО“. Причината за обявената своеобразна война от страна на „Свободен народ“, беше спирането на електрозахранването на помпените станции на ВиК-Добрич, станало на 13 септември 2012 г. Този акт на „ЕНЕРГО-ПРО“, с който североизточния електро-монополист беше решил да „превъзпита“ ВиК-Добрич, всъщност влезе в историята като арогантно, безотговорно и безпрецедентното действие, оставило без вода за 24 часа, някъде между 80 и 100 хиляди души. На времето, социалдемократите оцениха тези действия на „ЕНЕРГО-ПРО“ като самоуправство и тежка злоупотреба с монополно положение. Днес, в контекста на всички оценки, дадени от обществеността и въз основа на определенията на КЗК може образно да се каже, че „ЕНЕРГО-ПРО“ си спечели славата на компания с мутренски подход и забележителна безскрупулност в действията си.

 

Докато ВиК-Добрич се въртяха в кръг като обрани домакини на Женския пазар в София, а най-предпочитаната министърка на Бойко Борисов – Лиляна Павлова се втурна да оправдае убеждението на „ЕНЕРГО-ПРО“, че ако се налага, може да се рекетира и държавата, свободните социалдемократи се обърнаха към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), като институция, която може да защити ефективно интересите на гражданите и да пресече погазването на анти-монополното законодателство ако разбира се пожелае. (Писмото от ПП „Свободен народ“ до КЗК е с входящ номер: ВХР – 1978 от 29. 09. 2012 г.).

 

Давид срещу Голиат“ - ПП„Свободен народ“ срещу „Енерго-Про“.

В писмото си да КЗК, ПП „Свободен народ“ настоя да бъде наложено възможно най-тежкото наказание на „ЕНЕРГО-ПРО България“ ЕАД, заради огромния риск на който са били подложени жителите на Добрич. (http://teodordetchev.blog.bg/drugi/2012/10/06/svobodnite-socialdemokrati-ot-quot-svoboden-narod-quot-predp.1006815 )

Патосът в писмото на свободните социалдемократи до КЗК, беше насочен към това, че със спирането на електроенергията, а от там и на водата в Добрич се създде много опасен ПРЕЦЕДЕНТ. „Идеята“ на „ЕНЕРГО-ПРО“ беше незабавно подета и от други доставчици на комунални услуги. Така например, електроразпределителното дружество EVN веднага беше отправило заплахи за спиране на електротранспорта в Пловдив.

Всъщност, може да се спори, кои първи са рекетирали цял град - „ЕНЕРГО-ПРО“ или EVN. Още на 23 юни 2009 г., на фирма „Градски транспорт“ в Пловдив й се наложи да се отбранява от агресията на EVN, които на предишния ден бяха заплашили да спрат тока на тролеите. На „Градски транспорт“ им се наложи да обясняват, че си плащат вноските по натрупаните задължения, а офанзивата на EVN по парадоксален начин е започнала часове преди предприятието да получи субсидията си от общината. (Виж http://news.ibox.bg/news/id_1251723806 ).

 

Един ден преди да даде „ЕНЕРГО-ПРО“ на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), ПП „Свободен народ“ сезира и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) с настояване тя да подкрепи искането за предприемане на законодателни мерки, които да забраняват действия подобни на извършеното от „ЕНЕРГО-ПРО България“ ЕАД. (Писмото е с входящ номер: Е – 09 – 00 – 3 от 28.09. 2012 г. ).

Свободните социалдемократи се обърнаха и към Икономическата комисия при НС и лично към Мартин Димитров – тогавашният й председател, с искането да бъде разгледано поведението на компанията „ЕНЕРГО-ПРО България“ ЕАД.

След добричкия случай на 24 часово безводие, поради рекетьорските замашки на „ЕНЕРГО-ПРО“, за свободните социалдемократи нямаше съмнение, че са необходими действия за превенция на опасността да ни залее вълна от самоуправства и злоупотреби от страна на компании с монополно или господствуващо положение на пазара.


Ледът се пука господа съдебни заседатели ...“.

На 11 октомври 2012 г., на челната страница на добричкия вестник “Нова добруджанска трибуна” грейна заглавието: “Разследват “Енерго-про” за злоупотреба с монопол”. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) беше образувала производство срещу електроразпределителната компания в Североизточна България за господство с монополно положение. Публиката научи, че докладната записка е внесена от Дарин Станков, директор на дирекция “Антитръст и концентрации” в КЗК. В публикацията се посочваше изрично, че докладната записка се основава на подаден сигнал от ПП “Свободен народ”, в който се изказва мнение за злоупотреба с монополно положение от страна на енерго- разпределителното дружество.

За така наречените „централни медии“, случаят не беше се оказал достоен за отбелязване. За сметка на това, публикацията в регионалния вестник беше предизвикала малко земетресение в Добрич. Най-притеснени се бяха оказали обаче не в „ЕНЕРГО-ПРО“, а във ... ВиК-Добрич. Шефът на ВиК-Добрич беше заявил натъртено пред репортер на „Нова добруджанска трибуна“, че разследването на КЗК не е по жалба на водното дружество. Човекът вероятно беше се притеснил основателно, че на „ЕНЕРГО-ПРО“ може да им скимне да накажат още един път ВиК-Добрич, а заедно с него и целия град …
image


КЗК поставя диагноза на заболяването.

На 7 март 2013 г., Комисията за защита на конкуренцията предяви на „Енерго-Про Продажби" АД твърдение за извършено нарушение по чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията“, изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение на пазара по снабдяване (продажба) с електрическа енергия на потребители, която може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите. (Виж: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1051534 )

Дарик радио съобщи, че Производството е образувано по самосезиране във връзка с постъпило писмо от страна на ПП „Свободен народ". Предмет на проучването е поведението на „Енерго-Про Мрежи"АД, Варна, и „Енерго-Про Продажби"АД във връзка с преустановяването на електрозахранването на помпените станции на „Водоснабдяване и канализация" ЕООД в Добрич, осъществено на 13 септември миналата година.

Събраните материали по преписката показват, че „ВиК" ЕООД в Добрич заплаща вноски по споразумителните протоколи за разсрочено плащане, сключени с „Енерго - Про Продажби" АД. Високият размер на задълженията на дружеството е свързан най - вече с невъзможност за погасяване на текущи задължения, но ВиК операторът предприема конкретни действия за разрешаване на проблема. „Енерго-Про Продажби" АД е напълно запознато със затрудненията на предприятието и преди да премине към преустановяване на захранването, би следвало да вземе предвид факторите, които обосновават забавените плащания, както и добросъвестността на клиента в опитите му да изпълни ангажиментите си.

В чл. 67 от Закона за енергетиката се предвижда, че енергийните предприятия са длъжни да извършват дейността си в интерес на обществото и на отделните клиенти. В конкретния случай и във връзка с високото обществено значение на услугите по водоснабдяване, господстващото предприятие не би следвало да използва крайна мярка каквато е преустановяването на електрозахранването, тъй като отношенията по изискване на незаплатени суми са гражданскоправни и могат да бъдат решени по съответния ред, припомнят от КЗК.

Комсията е установила, че прекъсването на електрозахранването на добричкото„ВиК", макар и фактически осъществено от оператора на електроразпределителната мрежа, е резултат от едностранното поведение на „Енерго-Про Продажби" АД. По този начин водоснабдителнотодружество е лишено от възможността да предоставя услугите по снабдяване с питейна вода на населението на община Добрич. Господстващото дружество препятства ВиК доставчика в извършване на търговската му дейност и ограничава предоставянето на водоснабдителни и канализационни услуги на крайни потребители на територията на общината, които от своя страна са изрядни платци.

Определението не подлежи на обжалване. В срок от 30 дни страните имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Страните в производството имат право и да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения и правомощията, които Комисията възнамерява да упражни.
image

 

И все пак, хората харесват похватите на „Енерго-Про“ ...

Междувременно, на 28 март 2013 г., югоизточният елекроразпределителен монополист - „EVN България” спря електрозахранването за административната сграда на ВиК Сливен заради натрупани текущи задължения. Обществеността научи за този героичен акт от самото електроснабдителното дружество, Добрич и на EVN в Сливен е повече от ясна. Съвпада дори предмета на дейност на потърпевшото дружество. След ВиК-Добрич, идва ред и на ВиК-Сливен, макар и далече не по толкова брутален начин, както стана в столицата на равна Добруджа. (http://btvnews.bg/bulgaria/evn-sprya-toka-na-administratsiyata-na-vik-sliven.html )

Няма информация за точната стойност на сметката, но от EVN заявяват, че е 6-цифрена сума.

Компанията посочи, че е била принудена да пристъпи към тези действие, защото сливенското „Водоснабдяване и канализация” все още не е изплатило в пълен размер фактурата си и има само частични плащания.

EVN съобщиха, че преди два дни са спирали предупредително електрозахранването за административната сграда. След като мерките не довели до пълно изплащане на сумата за консумирана електроенергия, „EVN България“ пристъпва към трайно спиране на електрозахранването, уточниха от дружеството. Пловдивски любители на черния хумор коментират, че в Града под тепетата са извадили късмет – EVN са спрелби тока на ВиК-Сливен, вместо на градския транспорт в Пловдив, макар че е имало такава идея и тя е била обсъждана напълно сериозно от мениджмънта на EVN.


 

Злоупотребата с господствуващо положение на „Енерго-Про“ струва 1687484 лева.

 

На 09 май 2013 г., в деня който едни славят като „Ден на победата“, а други като „Ден не Европа“, Комисията за защита на конкуренцията установи, че „ЕнергоПро Продажби“ АД, гр. Варна е извършило нарушение по чл. 21 от ЗЗК във връзка с преустановяването на електрозахранването на помпените станции на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Добрич, осъществено на 13.09.2012 г. Стореното от „Енерго-Про“ според КЗК представлявазлоупотреба с господстващо положение на пазара по снабдяване (продажба) с електрическа енергия на стопански потребители, която може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите”. Въз основа на това, КЗК наложи на компанията санкция в размер на 1 687 484 лв.

Комисията подчертава, че производството е образувано по самосезиране във връзка с постъпило писмо от страна на политическа партия „Свободен народ“.

В публикуваното официално съобщение изрично се подчертава, че „Комисията счита, че в конкретния случай задълженията на водоснабдителното предприятие, които са основание за преустановяване на електрозахранването, не представляват обективно обстоятелство, което да оправдава поведението на „Енерго – Про Продажби“ АД. Проучването по преписката показва, че ВиК“ ЕООД, гр. Добрич заплаща вноски по споразумителен протокол за разсрочено плащане, но високият размер на задълженията на дружеството е свързан най – вече с невъзможност за погасяване на текущи задължения. ВиК операторът предприема конкретни действия за разрешаване на проблема. „Енерго - Про Продажби" АД е напълно запознато със затрудненията на предприятието и преди да премине към преустановяване на захранването, би следвало да вземе предвид факторите, които обосновават забавените плащания, както и добросъвестността на клиента в опитите му да изпълни ангажиментите си“.

Пак според КЗК, в чл. 69 от Закона за енергетиката (ЗЕ) се предвижда, че енергийните предприятия са длъжни да извършват дейността си в интерес на обществото и на отделните клиенти. В разглеждания спор, с оглед високото обществено значение на услугите по водоснабдяване, господстващото предприятие не би следвало да използва крайна мярка каквато е преустановяването на електрозахранването.

 

Добрич е град с помпено водоснабдяване и за функционирането на помпените станции е необходимо електрозахранване, което се доставя на „ВиК“ ЕООД, гр. Добрич, в качеството му на стопански потребител, единствено от „Енерго – Про Продажби“ АД. Комисията смята, че поведението на господстващото дружество ограничава „ВиК“ ЕООД, гр. Добрич в извършване на стопанската му дейност на пазара на предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги на крайни потребители на територията на община Добрич. В следствие на това потребителите на „ВиК“ ЕООД, гр. Добрич са лишени от снабдяване с питейна вода и техните интереси са засегнати.


 

Нехванат крадец – от царя по-голям. Хванатият – също ...

 

От „Енерго-про“ не пожелаха да си вземат каквато и да е бележка от случая. Североизточните монополисти – електрорарпределители заеха обвинителна поза и обявиха, че ще обжалват решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което на дружеството се налага санкция в размер на 1 687 484 лева. Добре е да се знае, че определението на КЗК изобщо не подлежи на обжалване. Може да се оспори само размера на санкцията, която е единствена по рода си до сега в България и това само по себе си ясно говори за мащабите на прегрешението на „Енерго-Про“.

 

От компанията смятат, че санкцията, наложена във връзка с прекъсването на електрозахранването на обекти на ВиК-Добрич през септември 2012 г., не е съобразено с реалните факти. Оттам настояват, че до спирането на тока се е стигнало в резултат на натрупаните от водното дружество стари задължения за електроенергия в размер на над 3,7 милиона лева, които заедно с текущите сметки са надхвърляли 5 милиона лева.

В съобщение до медиите се посочва, че в продължение на няколко години компанията е предлагала различни варианти за погасяване на дълга, включително и прихващане на дълга на добричкото водно дружество от плащанията на Енерго-про към НЕК, тъй като компанията е по средата между двете държавни дружества. (http://btvnews.bg/bulgaria/kzk-globi-energo-pro-za-zloupotreba-s-gospodstvashto-polozhenie.html )

 

„За съжаление всички наши усилия за намиране на решение останаха без резултат - институциите реално не съдействаха за решаването на проблема, а с течение на годините дългът постоянно нарастваше. Едва след прекъсването на електрозахранването към отделни съоръжения на водното дружество през септември 2012, МРРБ намери решение, като погаси половината от дълга, а другата половина беше разсрочена”, коментираха от електроразпределителното дружество. Варненските гръмовержци даже не се сетиха, че преди да прихващат каквото и да е от задълженията на „Енерго-Про“ към НЕК (което само по себе си не е чак толкова лоша идея), можеха да прихванат задълженията си към самото дружество ВиК-Добрич...

След това последваха нови удари в гърдите и бабаитски закани в смисъл, че „Енерго-Про“ няма да толерира отделни длъжници за сметка на всички останали свои клиенти, които плащат коректно задълженията си. От „Енерго-Про“ не пропуснаха да изрецитират обичайния си речитатив, че огромни задължения, като тези на ВиК – Добрич, натрупани в продължение на години, нарушават финансовите потоци в компанията и затрудняват разплащанията с доставчиците на електроенергия, между които и държавната НЕК.

За да не си помисли някой, че в „Енерго-Про“ някой осъзнава, какво е направено или пък, че не дай си Боже някой съжалява, че остави без вода цял град, от североизточния електро-монополист заявиха, че смятат, че решението на КЗК е още един акт, който влошава бизнес средата в страната и отблъсква инвестициите - както на вътрешни, така и на външни инвеститори, които желаят да развиват честен бизнес в България. Накрая последва заканата, че решението на КЗК ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд в законово регламентирания срок.


На края можем да обобщим няколко неща.

На първо място – вижда се, че определено има смисъл да се води борба с монополистите, които до този момент се смятаха за недосегаеми. Факт е, че от КЗК се самосезираха на базата на писмо от една политическа партия като „Свободен народ“. От „Енерго-Про“ някак си пропуснаха да се оплачат, че сигнала срещу безобразията им е опит някой да си прави политически пи-ар. Истината е, че случаят „Свободен народ“ срещу „Енерго-Про“ показва, че е много важно да се намери някой, който да издигне глас срещу злоупотребите, особено когато по такъв драстимен начин са нарушени интересите на обществото. Очевидно е, че такива нарушения трудно могат да бъдат подминати, когато някой ги оповести на висок глас.

На второ място, трябва още един път да се повтори, че безпрецедентната по размера си санкция, наложена от КЗК на „Енерго-Про“ сама по себе си говори за мащаба на извършената злоупотреба с монополно положение. Няма друга такава санкция до сега. Интересно е, какво ли трябва да извърши някой друг за да стигне висините на „Енерго-Про“.

 

На трето място, вижда се, че в „Енерго-Про“ изобщо не се трогват от станалото, продължават да се държат арогантно и словоблудстват, че санкцията срещу тях разваляла бизнес средата. Човек се чуди, дали ако ставаше дума за някоя друга компания, Бойко Борисов и Лиляна Павлова нямаше да изпратят в офисите и баретите или други подобни „компетентни лица“. Защо трябваше една опозиционна партия да сигнализира за злоупотребата с монополно положение на североизточните електроразпределители, а безстрашното ни тогавашно правителство така безславно си подви опашката и тутакси се поддаде на рекета, изсипвайки в касичката на „Енерго-Про“ чувал с пари?! Дали пък не са верни слуховете, че българското превъплащение на „Енерго-Про“ е чешка компания, ама не до там? Дали пък доскорошния ни министър-председател, който отскоро вече е изпечен опозиционен деец (за първи път в кариерата му) няма някакви лични преки или косвени интереси в компанията „Енерго-Про“?

 

Ще бъде жалко, ако Върховният административен съд се смили над „Енерго-Про“ и намали размера на санкцията. Но това ще оставим на самите съдии – никой в „Свободен народ“ не се домогва до висините на Цветанов, който четири години инструктираше съдилищата от телевизионния екран, какво точно да правят и как точно да отсъждат. Един факт е безспорен – монополистът „Енерго-Про“ е уличен в злоупотреба с господствуващо положение на пазара. Това определние на КЗК не подлежи на обжалване. Всеки, който смята да върви по хлъзгавия път на североизточните електроснабдители е добре да си има едно на ум от този случай.





Гласувай:
9



1. olivie - ???
25.05.2013 17:43
Стига платени статии, или може да не оценявате правилно ситуацията? Имам приятели във ВиК. Предната седмица им вдигнаха заплатите , а не се издължиха за тока. Говоря за друг енергиен оператор, но няма да го назова. Всичко беше дирижирано, а Вие само си мислите че правите и постигате нещо... Тук явно някой е саботирал ТИМ, то е очевадно.
цитирай
2. teodordetchev - Най-приятелски се извинявам, но...
25.05.2013 23:54
... не разбрах нищо от горния коментар. Едно време баба ми викаше на такива изявления - "салата от думи". Нито се разбра в коя служба "водоснабдяване и канализация" работи Вашият приятел, нито пък за кой електроразпределителен оператор става дума, нито пък за какъв саботаж на ТИМ става дума.

Всъщност от целия Ви коментар струят страх и недоизказаност - някой нещо направил някъде, ама не е ясно къде точно и какво точно, ама всичко беше дирижирано, ама ...

Ние сме направили едно нещо - подхванахме "Енерго-Про" след безумията им в Добрич и постигнахме разглежадане на случая в КЗК. Санкцията от почти милион и седемстотин хиляди лева си е заслуга на КЗК. Ако направеното Ви се вижда малко - чудесно, направете и Вие нещо такова. И току виж се възцарил ред - да бъдем поне мъничко оптимисти все пак ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807992
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52692
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов