Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2020 18:45 - Мир в Нагорни Карабах ?
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 8692 Коментари: 4 Гласове:
20

Последна промяна: 15.11.2020 20:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 По-долу, публикуваме без коментар, текста на съвместното изявление на Президента на Азербайджанската Република - И. Г. Алиев, на премиер-министъра на Република Армения - Н. В. Пашинян и на Президента на Руската Федерация - В. В. Путин, с което се оповестява рамката на мирното споразумение, подписано между Азербайджан и Армения с посредничеството на Руската федерация.
image
 

Изявление на Президента на Азербайджанската република, Премиер министъра на Република Армения и Президента на Руската Федерация

Ние, Президентът на Азербайджанската Република И. Г. Алиев, премиер министърът на Република Армения Н. В. Пашинян и Президентът на Руската Федерация В. В. Путин, заявихме следното:

1. Обявява се пълното прекратяване на огъня и на всички военни действия в зоната на нагорно-карабахския конфликт от 00 часа 00 минути по московско врее на 10 ноември 2020 година. Азербайджанската Република и Република Армения, по-нататък наричани Страните, остават на заеманите от тях позиции.

2. Агдамският район се връща на Азербайджанската Република до 20 ноември 2020 година.

3. По дължината на линията на съприкосновение в Нагорни Карабах и по дължината на Лачинския коридор се разгръща миротворчески контингент на Руската Федерация в състав от 1960 военнослужещи, въоръжени със стрелково оръжие, 90 бронетранспортьора, 380 броя автомобили и специална техника.

4. Миротворческият контингент на Руската Федерация се разгръща успоредно с извеждането на арменските въоръжени сили. Срокът на пребиваването на миротворческия контингент на Руската Федерация е 5 години с автоматично продължаване на последващи 5 – годишни периоди, ако нито една от Страните не заяви в срок от 6 месеца до изтичане на срока за намерението си да прекрати съществуващото положение.

5. С цел повишаване на ефективността на контрола над изпълнението на договореностите от Страните, се разгръща миротворчески център за контрол на прекратяването на огъня.

6. Република Армения до 15 ноември 2020 година връща на Азербайджанската Република Келбаджарския район, а до 1 декември 2020 година – Лачинския район. Лачинският коридор (с ширина 5 километра), който ще осигурява връзката на Нагорни Карабах с Армения и който няма да засяга град Шуша, остава под контрола на миротворческия контигент на Руската Федерация.

Със съгласието на Страните през идните три години ще се определи план за строителството на нов маршрут за движение по Лачинския коридор, осигуряващ връзката между Нагорни Карабах и Армения, с последваща предисклокация на руския миротворчески контингент за охрана на този маршрут.

Азербайджанската Република гарантира безопасността на движението по Лачинския коридор на граждани, транспортни средства и товари в двете посоки.

7. Вътрешно преместените лица и бежанците се връщат на територията на Нагорни Карабах и прилежащите райони под контрола на Офиса на Върховния комисар на ООН по въпросите на бежанците.

8. Извършва се размяна на военнопленниците, заложниците и други задържани лица и на телата на убитите.

9. Вдига се блокадата на всички икономически и транспортни връзки в региона. Република Армения гарантира безопасността на транспортните връзки между западните райони на Азербайджанската Република и Нахичеванската Автономна Републик с цел да се организира безпрепятственото движение на граждани, транспортни средства и товари в двете посоки. Контролът над транспортните връзки се извършва от органите на Граничната служба на Федералната служба за безопасност на Русия.

Съгласувано между Страните, ще бъде осигурено строителството на нови транспортни комуникации, свързващи Нахичеванската Автономна Република с западните райони на Азербайджан.

„       „ ноември 2020 година

 

Президент на Азербайджанската република

Премиер-министър на Република Армения

Президент на Руската Федерация

 

Бележка на редакцията:

Английският и руският текст публикуваме според официалната им публикация в сайта на Министерството на външните работи на Азербайджанската република, където те са публикувани под номер 406 / 20 на 10 ноември 2020 година в 09:44:58 часа:

https://mfa.gov.az/en/news/7026/view?fbclid=IwAR0rDEwiqiRZJi1rhDzer8V_3M_w22ArZNEDD4ykADQW5-ldChlXAMOjzAU

Във вида, в който е публикуван, документът е датиран „       ” ноември 2020 година и в английския и в руския текст.

Преводът на български език е на доц. д-р Теодор Дечев, като преводът е сравнен и с английския и с руския текст.

На картата ясно се виждат седемте азербайджански административни района около някогашната Нагорно Карабахска автономна област (НКАО), които бяха окупирани от арменските сили и останаха под техен контрол до втората третина на месец септември 2020 година. От север на юг, обратно на часовниковата стрелка, административните центрове на тези райони са: Келбаджар, Лачин, Кубатлъ, Зенгилан, Джабраил, Физули, Агдам. Тези райони се връщат на Азербайджан, съгласно текста на огласеното от Илхам Алиев, Никол Пашинян и Владимир Путин споразумение. Под контрола на Азербайджан остава и историческата столица на Карабахското ханство – град Шуша. Останалата територия на някогашната Нагорно Карабахска автономна област (НКАО) ще бъде под контрола на руски миротворчески сили, които ще заемат позиции успоредно с изтеглянето на арменските въоръжени сили. Сухопътната връзка между столицата на НКАО – Степанакерт (Ханкенди) и територията на Република Армения, така нареченият „Лачински коридор” с широчина пет километра, също остава под контрола на руските миротворци.



Гласувай:
20



1. barin - Здравей, Теодоре. Мисля, че мирът ...
15.11.2020 21:21
Здравей, Теодоре. Мисля, че мирът няма да бъде траен. Азербайджан победи, но враждата остава. Предстои изпълнението на условията, които си посочил и сроковете. За в бъдеще може да се получи, както при Индия-Пакистан или на Арабския полуостров.
Поздрави!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Поздравления, Теодор!
15.11.2020 22:19
За хубавия постинг, посветен на един от най- горещите в политическо отношение райони в света!

Такава е съдбата на тези райони със смесено население Да бъдат разменни монети при мирни договори и претекст за войни! Такава да нас, за съжаление се е оказала и Македония Колко войни сме водили за нея! Стамболов, още след подписването на Берлинския договор оглавява борбата за нейното присъединяване към България !Стотици хиляди Българи са пролели кръвта си за нея,за нищо друго!
И в Нагорни Карабах ще е така! В СССР тези проблеми се тушираха, както с Крим, но сега излизат наяве
Дано дипломацията даде, дори временен резултат!

Хубава вечер, Теодор!
цитирай
3. batogo - !!!:))) Здравей и благодаря за информацията, Теодоре!
18.11.2020 11:16
Според мен и скромните ми житейски наблюдения, където путинската клика се е намесила като миротворец в някакъв конфликт, нищо добро не очаква никоя от страните в конфликта като дългосрочни последици... Те просто ще бъдат постоянно изнудвани и подложени на постепенна асимилация.
цитирай
4. planinitenabulgaria - Исках да напиша коментар, но точно това, което щях да пиша го е сторил
18.11.2020 16:44
Леонлеоновпом2.
Административното разделяне на СССР е извършено от Сталин и то е извършено така, че винаги да има противоречия, да се търси намесата ва СССР /сега Русия/ , от което нищо добро не може да последва в спора, само още по-силна намеса на идиотите за да асимилилат вкараните в конфликт от тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5806285
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52686
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов