Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2020 12:56 - Йордан Нихризов – отговор на „От джендърите до Македонския въпрос“
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 8609 Коментари: 4 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 По-долу публикувам отговора на г-н Йордан Нихризов, изпратен по повод на предишния постинг, озаглавен „От джендърите до Македонския въпрос“.
image

 

Тео, понеже от четири реда на едно изречение си се опитал да направиш доклад ще ти отвърна, че просто не си разбрал в какъв смисъл съм употребил модния в наши дни термин "джендър". За да спестя много обяснения ще ти цитирам първо едно изречение от решението на Конституционния съд по отношение на джендър идеологията: Според съда „джендър идеологията“ е сбор от „идеи, убеждения и вярвания, че биологично детерминираните характеристики на пола са ирелевантни, а има значение само половата самоидентификация“.

Това с две думи означава, че няма значение с какви биологични характеристики си се родил, защото можеш да се променяш както се чувстваш в момента. Това добре, когато се отнася до леглото и аз нямам никакви претенции кой с каква част от тялото си участва в креватното упражнение, понеже си е лично негова работа.

Смисълът, в който съм употребил тази двойнствена самоиндентификация според случая, се отнася до онези люде, които убедено сменят своите виждания и позиция съобразно мнението на съответния Голям брат (Тук ползвам оригинала на термина от "1984 г." на Оруел, а не телевизионните шоу програми). Та тези другари до 1989 г. безкритично приемаха всяка теза на Москва и бяха безмилостни към онези, които проявят съмнение в нейната правота.

След промените, когато ориентацията се промени и новите Големи братя щедро и не безкористно раздадоха индулгенции за демократичност, част от същите другари вече господа, убедено и безкритично се опитват да налагат мнения на Големите братя от Запад (множественото число е употребено не случайно, а заради различните финансови връзки и интереси). Въпреки, че в първия случай въпросните се биеха в гърдите като най-предани комунисти, а след промяната са вече крайни либерали, ненавиждащи лошата държава, подходът на действие е един и същ и в него на последно място присъства мисълта за българския национален интерес.

В тези дни по непонятни за мен причини чрез западни медии и позовавания на западни авторитети се подбутва тезата, че ние в името на обичта към Европа и опасността от руско влияние трябва да приемем реалностите от последните 80 години и загърбим 13 века история, в която прадедите на въпросните македонци са се били с гърци, турци и сърби да се назоват българи. Пък видиш ли, ако разгърнеш преамбюла на македонската конституция там има народообразуващи фактори: македонци, сърби, влахи, албанци, турци, но българите трябва да се отнесат в категория "други". А тези другите комай са около 100 хиляди и ползват "братски права" из Еуропската уния.

Та преглеждайки подробно историческия ти преглед на събитията от областта Македония, за което имаш моите уважения, странно ми се загуби един епизод от 1946 г. в който др. Георги Димитров по указания на др. Сталин е признал не само дека сите са македонци около Вардаро, ами и произвел македонци в пределите на България. Е, малко насила станало и с жертви даже, ама хората като моята тъща кандисали и до началото на шестдесетте години на 20 век в паспорта им пишело каквото рекъл Вожда и Учителя.

После го отрекоха, ама някои люде пак се засегнаха и спретнаха ОМО "Илинден". Е, аз не съм привърженик на технологиите на Иван Михайлов, който след убийството на Тодор Александров на 31.08.1924 г. две седмици крил за случилото се, докато събере слугите на Коминтерна в Петрич на заседание и им разясни позицията на ВМРО посредством изпращане в отвъдното. За тези, които не отишли като Димо Хаджидимов имало обслужване по домовете в столицата.

Виж опита определени среди да изтупат от праха старите лозунги на Коминтерна, покрити с евролустро хич не ми допада. Понеже утре деня може да се яви някой шоп родолюбец и да изреве, че София е център на шоплука и борците за човешки права да го припознаят. А след него да се яви тракиец и да извади автобиографията на Вела Пеева (Велинград) или добруджанец да се сети, че от Балик до Иванко Добруджанското деспотство е просперирало.

С две думи, Тео, за да не стигна твоя литературен обем в качеството си на закъснял "писател" историческия извод е, че империите много обичат да цепят народите на дребно, за да ги противопоставят и владеят, пък аз не съм сигурен, че в условията на Трета световна търговска война, когато не атомните бомби, а манипулациите са в действие, дали светлата идея всички да сме братя европейци няма да потъне в някой бюрократичен поток на интереси, както се случи с тази на "свободните съветски граждани" трепали се в революция, за да ги дотрепят новите господари революционери по разни идейни подбуди.

В заключение ще прибавя само, че и мене като Дертлиев не ме е страх да обявя пред една френска социалистка, че в БСДП има само истински мъже и жени, даже същата да се намуси силно по европейски. В дадения дебат за отношението към нашите братя около Вардара наистина трябва да стои разума, но той не бива да бъде оценяват като опит за надхитряне, за да не се появят базисни фундаменти за нов прочит на историята от новите ни Големи братя. Това е смисълът на онова изречение, чиято терминология силно те е подразнила и лично се извинявам, че трябваше да ти го разясня.

Та на финала ще ти пусна линк пак към материал на "Дойче веле", за да попълня случайния пропуск:

https://www.dw.com/bg/%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/a-39101888




Гласувай:
22



1. leonleonovpom2 - Здравей, Теодор!
20.11.2020 13:42
За джендърството не взимам отношение, там съм твърдо на позициите на д-р Дертлиев!
Но си мисля за македонците, че в случая, поне според мен, позицията е правилна, нашата!
Не знам ,дали си видял и аз написах кратък материал по темата!?
Основно, той се базира върху виждането ,че никой не прави добро, с мисълта да получи в замяна мазна храчка в лицето И, ако е от наивност направеното в случая добро, това да стане система, вече говори за тлупост и за дебилщина!
И, чувам приказки, да влезат, нали там ще сме заедно!? Защо им пречим,? Ще ни намразят!

Затова съм дал два крещящи примера -първо със СССР и после- със Социалистическия лагер Във втория ,пак ние сме потърпевши Когато през 1979 г изтекоха сто и една години от даването на Северна Добруджа на Румъние и по силата на този договор, тя трябваше да ни я върне . На въпроса на Живков, какво да правим, Брежнев отговаря, какво значение има ,нали сме заедно ,в Соцлагера, да си остане в Румъния!?? Да, ама сега този лагер го няма! И утре,недай боже ,но Великобритания даде пример, ЕС последва съдбата му, какво става тогава с общото в него?
Ти си по- добре осведомен, Гърция е стъпила икономически здраво в тъй- наречената,за нейна угода , Северна Македония! Някой дава ли си сметка в България, какви ще са последиците от това?Кого ще прегърне , след нашето добро, тази Македония?

Хубав ден ти пожелавам!
цитирай
2. getmans1 - Тази думичка „джендър„ бая народ ...
20.11.2020 15:49
Тази думичка „джендър„ бая народ изложи по нашенско.
Чуваме я навред в автобуса, в кръчмата на улицата и е смешно но и трагично е когато я чуеш от устата на партийни водачи, хора обявени или обявили се за водачи , които съзнателно я използват за печелене да привърженици и гласове разчитайки на това, че превода и е, ... манипулиран според интереса.

Не прави чест на никого играта с превода а още повече с внушенията с които я натоварват.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Е, думата джендър е заемка в антл...
20.11.2020 17:20
Е, думата джендър е заемка в антлийския от френския, както е и още за около 30 % от английската лекскика
Жанр означава род Буквално мъжки и женски, при половете, както е биологично предопределено Граматическите- отделно
Но в тълкуването на половете е вложен друг смисъл, че човек може да бъде не такъв, какъвто е биологично, с половите белези, а какъвто му се иска да бъде или за какъвто се счита
Не съм компетнтен в тази област, но след като и църквата е против това многообразие в половете,считам ,че е неуместно човек да се бърка в божиите дела!
Да му"поправя" грешките?
цитирай
4. zaw12929 - ПОЗДРАВИ ЗА АКТУАЛНАТА ТЕМА- ТР...
27.11.2020 08:44
ПОЗДРАВИ ЗА АКТУАЛНАТА ТЕМА- ТРЯБВА ДА СЕ ИЗГОВОРИ, ОЦЕНИ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807027
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52687
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов