Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2022 12:53 - От Запорожската АЕЦ заявиха, че боевете около централата са спрели, радиационният фон е в норма, но е нарушена ядрената безопасност
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 1810 Коментари: 7 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Бойните действия около Запорожската атомна електроцентрала в град Енергодар са прекратени, нивото на радиационния фон в момента е в границите на установените норми. За това през нощта на 3-ти срещу 4-ти март е съобщил представителят на пресслужбата на атомната централа – Андрей Туз (https://edition.cnn.com/europe/live-news/ukraine-russia-putin-news-03-03-22/h_568e59aeb9076d005aeaf1e78ac6722a ).

         Той е съобщил, че на електроцентралата не са нанесени поражения с критичен характер.

         Двама служители от Белия дом са съобщили на CNN, че за сега радиационният мониторинг на САЩ не е отбелязал признаци на повишено ниво на радиацията в района на Запорожската АЕЦ.

         По данни на източници на „Украинска правда“, след пожара на територията на АЕЦ са нахлули кадировци, срещу които са се противопоставили бойци от украинската национална гвардия. Според източници на изданието, чеченците са искали да минират територията на централата.

         Към 04:00 часа сутринта, според данни на Държавната служба по извънредните ситуации, на територията на Запорожската АЕЦ е продължил да гори учебно-тренировъчният комплекс. Огънят е обхванал третия, четвъртия и петия етаж на сградата. (https://www.facebook.com/MNS.GOV.UA/posts/325736319594264 ).

         „Окупаторите не дават възможност на подразделенията на Държавната служба по извънредните ситуации да започнат ликвидиране на последиците от пожара“, съобщиха от въпросната служба във Facebook. (https://www.facebook.com/MNS.GOV.UA/posts/325736319594264 ).

         От Държавната служба за извънредни ситуации са уточнили, че противопожарното състояние на АЕЦ остава в допустимите граници, предвидени в нормите.

Временно изпълняващият длъжността директор на АЕЦ - Игор Мурашов е заявил, че ядрената безопасност в АЕЦ е нарушена.

„Ние правим всичко възможно, но пожарът продължава, не пуснаха пожарникарите на място. Има големи рискове. Реакторите са в опасност“, цитира казаното от Игор Мурашов прес-службата на „Енергоатом“. (https://t.me/energoatom_ua/1814 ).

Контекстът:

Запорожската АЕЦ е разположена в град Енергодар, Запорожка област на брега на Каховското водохранилище. Строителството на електроцентралата е започнало през 1981 година. През 1984-1987 година са били въведени в експлоатация четири енергоблока, през 1989 година – петият, а през 1995 година – шестият. Всяка година електроцентралата генерира една пета от цялото годишно производство на електроенергия в Украйна, според сайта на „Енергоатом“. (https://www.energoatom.com.ua/ru/about-6/separated-59/npp_zp-60 )

Още на 26 февруари 2022 година, съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна – Вадим Денисенко съобщи, че руските войски са приближили града и са насочили батареи „Град“ срещу Енергодар и Запорожската АЕЦ. (https://www.youtube.com/watch?v=mY-DOEpD-P0&t=124s ).

Ръководителят на „Енергоатом“ – Пьотр Котин е съобщил, че на 2-ри март 2022 година, около 22 хиляди души са отишли на контролно-пропускателния пункт на входа на града и са спрели влизането на руските окупатори. (https://www.facebook.com/energoatom.ua/videos/3215078068812507/?extid=CL-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C ).

На 3 март руските окупационни войски са доближили Енергодар, обстреляли са града и са успели да проникнат в него. Около 22:30 часа, кметът на Енергодар е съобщил, че колона от руска бойна техника се е насочила по посока на АЕЦ, а в града се чуват мощни изстрели. (https://t.me/orlovdmytroEn/163 ).

През нощта на 4-ти март 2022 година, градските власти съобщиха, че окупаторите обстрелват електроцентралата и там е започнал пожар. (https://t.me/orlovdmytroEn/169 ). По-късно е станало известно, че руснаците са уцелили първия енергоблок на АЕЦ. (https://t.me/energoatom_ua/1801 ).

По данни на Запорожската областна държавна администрация, на територията на АЕЦ горят помещенията на учебния корпус и на лабораторно-битовия корпус. (https://www.facebook.com/starukholexander/posts/358546169609971 ). Поради продължаващият обстрел, пожарникарите не могат да се доберат до мястото на пожара и да ликвидират последствията, съобщиха от прес службата на Запорожската АЕЦ.

„Енергоатом“ се обърна към международната общност и предупреди, че обстрелването на енергийните блокове на Запорожската АЕЦ с тежко оръжие е „тежко нарушение на ядрената и радиационната безопасност на най-големия ядрен обект в Европа, което може да доведе до тежки и трагични последствия за целия свят“.

Министърът на външните работи на Украйна – Дмитрий Кулеба подчерта, че евентуалното взривяване на Запорожската АЕЦ ще предизвика трагедия с десет пъти по-голям мащаб от аварията в Чернобилската АЕЦ. (https://twitter.com/DmytroKuleba/status/1499543775240196099 ). Руската страна трябва незабавно да спре огъня, да допусне пожарникарите до обекта и да се създаде зона на безопасност, подчертал е министърът.

Президентът на Украйна – Владимир Зеленский е записал извънредно видеосъобщение, в което призовава света да се „събуди“ и да реагира на действията на Русия. (https://www.facebook.com/zelenskiy.official/videos/533138254821619 ).

„Нито една страна в света, освен Русия, никога не е обстрелвала атомни енергийни блокове. За първи път в нашата история, в историята на човечеството, държава-терорист прибегна и към ядрен терор“, е заявил президентът на Украйна. „Украйна - това са 15 атомни блока. Ако има експлозия, то това ще е краят за всички, край на Европа. Това ще е евакуация на Европа. Само незабавните действия на Европа могат да спрат руските войски“.

image

Това е втората АЕЦ в Украйна, атакувана от руските окупационни войски. На 24 февруари, на първия ден от нашествието, те завзеха Чернобилската АЕЦ в Киевска област (https://www.facebook.com/alena.sevcova/posts/4861449410604254 ) и взеха хората от персонала за заложници (https://suspilne.media/211392-zahoplenna-caes-personal-ne-vipuskaut-stancia-pracue-v-planovomu-rezimi/ ).

Източници: Автор на текста е Светлана Роговская https://gordonua.com/news/war/na-zaporozhskoy-aes-zayavili-chto-boi-vozle-stancii-prekratilis-radiacionnyy-fon-v-norme-no-yadernaya-bezopasnost-narushena-1598265.html ; https://edition.cnn.com/europe/live-news/ukraine-russia-putin-news-03-03-22/h_2dc8f4818e1d69de48b5ef2c40200f11 ; https://www.pravda.com.ua/rus/news/2022/03/4/7328008/ ; https://www.facebook.com/MNS.GOV.UA/posts/325736319594264 ; https://t.me/energoatom_ua/1814




Гласувай:
16



1. анонимен - Проклет да е Путин! Само това.
04.03.2022 13:39
Проклет да е Путин!
Само това.
цитирай
2. krumbelosvet - Боже Господи, това е първият ядрен фейк
04.03.2022 14:37
И тоя фейк съдържа вътрешно противоречие.
От една страна, ако гръмне тая най-голяма в Европа АЕС, загива Европа.
От друга страна, Русия е в Европа. При това от ПОДВЕТРЕНАТА страна на централата, защото както в цяла Европа, и там розата на ветровете сочи главно от запад на изток.
Това, че комикът Зеленски разиграва комедия, е ясно.
Но Байдън "се хваща" на комедията и изисква от руснаците да пуснат пожарникарите. От кой зор русите ще спират пожарникарите? И какви са тия "Кадировци", които искат да минират района? От кой зор? Кой ги е докарал? Ми Чечня е на един хвърлей място оттам...
Сто процента, огънят е подпален отвътре. И това е било очаквано от руското командване. Което е взело на охрана АЕС П Р Е Д И огъня. А в Централата Е ОСТАВЕН ДА РАБОТИ шатният екип, и учебният корпус в т.ч. Русите не могат да знаят кой ще дойде като "пожарникар", може да е и убиец, и подпалвач. Нужно е време за проверка.
цитирай
3. teodordetchev - Крумбелосвет, съветватм Ви да не припарвате насам.
04.03.2022 14:46
По принцип не трия, не блокирам коментари и пр. Но писания, които могат да сътворят или крайно заблудени фанатизирани хора или откровени подлеци няма да толерирам. Понеже познавам творечеството Ви в развитие, сега Ви казвам открито, че сте лъжец и подлец. Просто не пристъпвайте тук. А за нечистата Ви дейност ще се погрижи Всевишният. Той всичко вижда.
цитирай
4. krumbelosvet - Чедо, аз с Бога не воювам, знаеш го, щом ме познаваш "в развитие".
04.03.2022 23:58
Прилагателните с които ме окичваш, ме разсмиват. Ще наминавам, щом грешиш или лъжеш. С лъжите и грешките трябва да се води борба.
Помниш ли Майдана, г-н демократ? Помниш ли младият полицай с ИЗБОДЕНИ ОЧИ оставен без грижа да угасва в навалицата? Помниш ли подпалването на полицай от млади момичета? Помниш ле как дойдоха на власт Турчинов и Аценюк? Помниш ли, че Меркел и др. европци постигнаха съгласие с Майдана да стане президент Кличко. Но на другия ден САЩ сложиха техните хора. Същото се повтори и с "Минските споразумения". Те останаха на хартия, защото отново бяха сключени без САЩ.
ЕВРОПА СЕ Е ОПИТВАЛА да уреди проблема, но САЩ не са искали. Мислиш ли, че насилена Европа не е забелязала това?
В едно си схождаме. Очакваме Божия съд. Не вярвам Хитлер, Гьобелс, Маккарти, Пиночет и т.н. да са в рая. Нито че Клинтъните и Байдън ще са там. Не вярвам да са много и СДС-арите.
цитирай
5. teodordetchev - За последен път ще Ви отговоря. От тук нататък просто ще трия.
05.03.2022 23:45
Можете да смятате, че сте постигнал голям успех - ще ме накарате да изтрия коментар от блога си. Но и аз имам предел на търпимостта си. Толкова цинично, нагло, безумно в робското следване на "опорките" на агресора писание повече няма да изтърпя. На този свят трябва да има и някаква нравствена хигиена.
Оставям досегашните Ви излияния, като пример на робската подчиненост на опредлена част от обществото в България на текушия началник от Третия Рим.
Впрочем, най-отвратително е обръщението Ви "чедо". Да пази Господ да имам, каквито и да са родствени връзки с Вас. В такъв случай би трябвало да замина някъде зад Северния полярен кръг, за да не ме е срам от хората.
Лошата новина е, че според мнозина богослови, които уважавам, а някои от тях и познавам, ад и пъкъл просто няма. Данте Алигиери изглежда е написал един гениален политически памфлет с огромна възпитателна стойност, но самият ад май го няма. Така че, няма да имате възможността да наминете и да видите как е там. Ако имаше (дано има все пак...), сигурно Сталин щеше да Ви кара да ядете със сърпа и чука, когато е дежурен по кухня...
цитирай
6. teodordetchev - Тук имаше един крумовско-белосветски коментар.
07.03.2022 11:21
Вече го няма и повече такива коментари няма да има. Тук не е място за безнравствени типове с месиански залитания. Наруших правилата си да не трия коментари, но няма как по време на война да насърчаваме Тъмната сила да се изявява.
цитирай
7. vladtepes - За АЕЦ
09.03.2022 11:40
От АЕЦ да се обърнат към епископ Маркос Ованесян.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5843712
Постинги: 785
Коментари: 3552
Гласове: 53008
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов