Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2022 10:44 - Краят на клишетата за „страхливите лидери“ на Запада
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 3832 Коментари: 19 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Имах възможността да споделя с единомишленици някои мисли по отношение на путиновата агресия в Украйна, които след известно колебание реших да споделя и тук. Ако някой ги прочете, моля да не ги приема като някаква „нотация“, а просто като добър съвет от човек, който вече е понаправил години.

Не прибързвайте, когато правите оценки на поведението на политически лидери на глобално равнище. Тяхната отговорност е несравнима с нашите представи за политиката. Всички говорят за Мюнхенската конференция и за предаването на Судетската област през 1938 година. Твърдя не емоционално, а експертно, че за никакъв страх не е ставало дума през 1938 година. За никакъв страх не става дума и сега. За 1938 година - предлагам друг път да говорим. По-важно е какво става сега.

Уважаеми читатели, Вие като разумни хора, смятате ли, че лидерите на страни с такива разузнавателни общности като Англия, САЩ и Франция (нарочно ги подреждам в този ред - отговаря на потенциала и на традицията), не са снабдени отдавна с профила на Владимир Владимирович, от който се вижда, че това е човек с тежка фиксация върху точно определен период, даже епизод от живота му. От което следва, че той е готов да направи всичко, включително и да приеме Правата вяра, само за да си отмъсти за преживените унижения през 1989 - 1990 година в Дрезден.

Мислите ли, че те не са анализирали буква по буква и запетайка по запетайка онова изречение с което ни се обясняваше, че ако я няма Русия, защо ни е да го има света? Предполагам, че от анализа им е излязло недвусмислено, че под фразата "ако я няма Русия", не се разбира пълното изчезване на Русия, а липсата на Русия като велика империя, като "източно слънце", като световен лидер с тояга, на когото всички трябва да се кланят не с уважение, а със страх. Ключовата дума е „страх“. За путинистите, Русия си струва да я има, ако хората ги е страх от нея. В никаква друга форвма тя не е приемлива за тази каста. Дори и изведнъж да си реши демографската криза, да си удвои брутния вътрешен продукт, да стане световен лидер във високите технологии. Всичко това би имало значение, само ако спомага светът да го е страх от Русия.

Хората с школовката на Путин са обучени, възпитани, набито им е в главата, че под уважение се разбира страх. Уважаваш някого ако се страхуваш от него. Разбирателството и уважението са в различни категории при бившите, (пък и при настоящите) служители на КГБ. На база на това разбиране, Путин започна от към 2007 година да "събира уважение" (спомнете си онази реч в Мюнхен за "разпадането на Съветския съюз като най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ-ия век") и вече е навлязъл във фаза, в която вероятността да посегне към неконвенционалните оръжия е "уважително", сиреч плашещо висока.

Западните лидери много добре са знаели и знаят, колко опасен е Путин в чисто личен план и затова понесоха определени репутационни загуби, само и само да минимизират риска. Не успяха да предотвратят агресията, поради простия факт, че маниакалните претенции на Путин, отиват далече извън Украйна. Суверенната територия на натовските държави не може да бъде обект на пазарлъци, нито пък натовски държави да бъдат третирани като заден двор на Русия. Поставен по този начин, въпросът водеше пряко към война в Украйна, както и стана. Можем също така да кажем, че претенциите на Путин не се изчерпват с Украйна и „слабите“ и „нерешителни“ лидери бяха напълно наясно с това.

Затова и в мига, когато Путин прекрачи „червената линия“, те изведнъж станаха страшно решителни и организирани. Сега в момента хората сякаш не забелязват, че за шест дни САЩ са доставили в Украйна 17000 единици противотанково оръжие. Осъществява се въздушен мост, който е по-мащабен от операцията по въздушно снабдяване на Берлин през 1948 - 1949 година. Това не е страх. Това е съвсем рационален подход, изчистен от всякакъв страх, но и от авантюризъм. Нещо повече – доставките са безвъзмездни, като за целта са заделени „само“ 250 милиона долара. Като свършат, сигурно ще заделят още повече. Нищо страхливо няма в това. Чувате как негодува Лавров…

Още в първите дни на войната, натовските държави - една след друга започнаха да декриминализират участието на техни граждани във военните действия в Украйна. Позволете ми да отгатна, че 99 процента от доброволците, а може би и 99,9 на сто от тях, ще се бият на страната на Украйна. В момента се говори за сто хиляди потенциални доброволци от „страхливия Запад“. Едни английски офицери втори ден ги търсят, че заминали за Украйна без да докладват. Какъв ти тук страх? Става дума само за грамотно управляване на процеса.

И в крайна сметка, си остава проблемът, че точно болният мозък на Путин е по-близо до идеята да превърнем Земята в Марс или поне в радиоактивна пустиня. Затова и действията им са толкова предпазливи на пръв поглед. Всъщност, всеки момент ставаме свидетели на смелостта на едно или друго държавно ръководство. Защото ако американците са суперсила и могат да доставят и три пъти по 17000 противотанкови ракети, то естонците са държава по-малка от България, но вършат огромна работа по логистиката на веригата на доставките. Това също не е страх, напротив - това е огромна смелост. Смелост, буквално пред лицето на врага.

Предложението на поляците за самолетите, също не говори за страх - точно обратното. Друг е въпросът, че може би не военните, а психиатрите са преценили, че това действие може да афектира Путин повече отколкото трябва и са предложили тази мярка да се отложи във времето. Мисля, че в момента, при взимането на решения, западните лидери се съобразяват не само с надеждността и ефикасността на една или друга мярка, а и с професионалното и експертно мнение на психолози и психиатри, в каква степен те биха могли да отключат „ядреното ниво на агресия“ на Путин. Защото би било чудесно, ако знаехме, че Волдемор Волдеморович блъфира. Само че, никой не може да даде такава гаранция, най-малко тези, които се ориентират по-добре в дебрите на престъпния му мозък.

Икономическите мерки срещу Путин също не говорят за страх - напротив. Те също могат да отключат у него бурна реваншистка реакция, но бяха предприети, защото в много отношения са по-сигурни от военната помощ. Всеки, който в момента твърди, че санкциите не работят, че Путин ги заобикаля и прочее не е никак в час.

Така че, да не забравяме че изискванията към лидерите на цивилизования свят са в две групи. Първа група - да спечелят войната. Не само тази в Украйна, но и всемирната. Втората група - Земята да си остане в горе-долу същия вид, както е била до сега. Задачата е да отидем на Марс, а не да направим от Земята нова „Червена планета“. Останалото е управляване на ситуацията, като изискванията към мениджърите са много високи. На всичкото отгоре, залогът е не само Украйна, а и животът и добруването на всички техни съграждани.

Така че, нека бъдем малко по-въздържани, когато говорим за „страхливите европейци“, за „нямащия лидери Запад“ и за „мудния Байдън“. Към този час общо взето и трите изброени медийни клишета са опровергани. Бабаитлъкът не е задължително условие за успешното управление на ситуацията. Дано управлението е и достатъчно ефективно и ефикасно, та да приключи с победа над силите на Мордор. При това, като се изпълни и втората група изисквания, за които стана дума по-горе.

image

Преди време, карикатуристите се забавляваха като рисуваха Путин като голяма акула, която „яде санкции на закуска“, а лидерите на западните демокрации – като рибета, които се опитват да оцелеят пред муцуната му. Днес, ситуацията се е променила драстично – Путин пак си е алфа хищник, но целият риболовен свят е тръгнал на лов за неговите акули. Нито за тях, нито за него можем да посочим светла перспектива. Санкциите вече са станали толкова големи, че направо са й приседнали на акулата.




Гласувай:
20



1. vacsine - Много добро разяснение, макар че ...
11.03.2022 10:56
Много добро разяснение, макар че путинските кратуни тук няма да схванат и 1% от него.
цитирай
2. анонимен - Истината е, че Путин просто е луд. ...
11.03.2022 11:20
Истината е,че Путин просто е луд.Достатъчно материали се появиха в нета.
цитирай
3. blog13 - цитат:"Уважаеми читатели, ...
11.03.2022 11:23
цитат:"Уважаеми читатели, Вие като разумни хора, смятате ли, че лидерите на страни с такива разузнавателни общности като Англия, САЩ и Франция (нарочно ги подреждам в този ред - отговаря на потенциала и на традицията), не са снабдени отдавна с профила на Владимир Владимирович, от който се вижда, че това е човек с тежка фиксация върху точно определен период, даже епизод от живота му. От което следва, че той е готов да направи всичко, включително и да приеме Правата вяра, само за да си отмъсти за преживените унижения през 1989 - 1990 година в Дрезден."

Ти смяташ ли, че лидерите на страни с такива разузнавания като Русия, Китай и Беларус (нарочно ги подреждам в тоя ред, не са снабедени отдавна с профилите на лидерите на САЩ, Англия и Франция? Също и на Германия. Особено на България.
От които се вижда, че това са патологични садисти, педофили, потомствени фашисти, нарокомани също така. И освен това нямат никаква представа за реалността в тоя свят. Очевидно е, нали така - според въпросната разузнавтелна информация. Нещата са ясни.
цитирай
4. анонимен - И путиноидите като горния са луди.
11.03.2022 11:28
И путиноидите като горния са луди.
цитирай
5. sekirata - https://www.youtube.com/watch?v=s70OYnRuFKU
11.03.2022 12:50



Пленени украински войници заведени да видят паметника на избитите деца на Донбас
цитирай
6. blog13 - И путиноидите като горния са луди. ...
11.03.2022 12:52
blackgenderator написа:
И путиноидите като горния са луди.


Не мош да стоплиш, кво ти казвам нали - е не съм и очквал нещо друго - ясно е че си малоумен.
цитирай
7. blog13 - цитат: "Позволете ми да от...
11.03.2022 13:06
цитат: "Позволете ми да отгатна, че 99 процента от доброволците, а може би и 99,9 на сто от тях, ще се бият на страната на Украйна."

Позволи ми да отгатна, че ти не се готвиш да ходиш да се биеш на страната на Украйна.
цитирай
8. andrei - Започнах да го чета,но когато стигнах
11.03.2022 13:06
до опита за психоанализ за Путин и то казани от човек,който си няма и понятие що е то психоанализ,а още по-малко разбиращ и от политика,се отказах да чета по-нататък,защото това са бълнувания на един несбъднал се "политик",чийто мерак още не е пресъхнал!!!
Съветът ми към това старче е;да си вземе някой и друг пъзел за нареждане,което ще му помогне да преодолее старческата деменция
и мераци!!!
цитирай
9. blog13 - до опита за психоанализ за Путин и то ...
11.03.2022 13:14
andrei написа:
Започнах да го чета,но когато стигнах до опита за психоанализ за Путин и то казани от човек,който си няма и понятие що е то психоанализ,а още по-малко разбиращ и от политика,се отказах да чета по-нататък,


Написал е, че е инженер и политолог. Вместо да ни занимава с неща от специалността си, се прави на дохтор. И медицинския картон на Путин е публикуван в разсекретените архиви на ЦРУ. Той ги е чел. Но не казва, къде да ги прочетеме и ние.
цитирай
10. nkf - Много добре фактологично мотив...
11.03.2022 13:44
Много добре фактологично мотивиран текст. Само едно уточнение - путин, ако е акула, то тя е много късичка и е опасна най-вече и в крайна сметка за самата нея. Русия ще свърши на парчета, а путин... няма никакво значение, всъщност. Банановата държава така или иначе пращи под санкциите и същевременно затъва все повече в блатото, в което бе натикана от "акулата".
цитирай
11. sekirata - https://www.youtube.com/watch?v=KdWNgCe7Ukw
11.03.2022 14:08
sekirata Propoviadva liubov voina pravi
цитирай
12. sekirata - в нета..?! нима не знаете как става там,аз вече го усетих ,плаща се и толкова..иначе те трият
11.03.2022 14:12
blackgenderator написа:
Истината е,че Путин просто е луд.Достатъчно материали се появиха в нета.


Луд ,че не позволява под носа му ядрена оръжие и биологично ,но късно се сети като позволи НАТО да направят президент едит шут-Зеленски!
цитирай
13. getmans1 - Да де, че то твоята визитка и тази на аверчето ти по Фпечатляващи ...
11.03.2022 14:24
blog13 написа:
до опита за психоанализ за Путин и то ...


andrei написа:
Започнах да го чета,но когато стигнах до опита за психоанализ за Путин и то казани от човек,който си няма и понятие що е то психоанализ,а още по-малко разбиращ и от политика,се отказах да чета по-нататък,


Написал е, че е инженер и политолог. Вместо да ни занимава с неща от специалността си, се прави на дохтор. И медицинския картон на Путин е публикуван в разсекретените архиви на ЦРУ. Той ги е чел. Но не казва, къде да ги прочетеме и ние.
[/quote]

... ЕДИНИЯТ НЕ ЗНАЕ ПО КОЙ СВЯТ ХОДИ А ДРУГИЯТ ХОДИ ПОДИРЕ МУ ДА ЗАМИТА - главоноги без глави...
цитирай
14. анонимен - Ей тоя путинолизач
11.03.2022 14:25
andrei написа:
до опита за психоанализ за Путин и то казани от човек,който си няма и понятие що е то психоанализ,а още по-малко разбиращ и от политика,се отказах да чета по-нататък,защото това са бълнувания на един несбъднал се "политик",чийто мерак още не е пресъхнал!!!
Съветът ми към това старче е;да си вземе някой и друг пъзел за нареждане,което ще му помогне да преодолее старческата деменция
и мераци!!!


е нагледен пример за диващината на путиноида.
Хомо путиноидис.
цитирай
15. анонимен - Кратуно, в сайтовете Фрогнюз и Факти
11.03.2022 14:29
blog13 написа:
andrei написа:
Започнах да го чета,но когато стигнах до опита за психоанализ за Путин и то казани от човек,който си няма и понятие що е то психоанализ,а още по-малко разбиращ и от политика,се отказах да чета по-нататък,


Написал е, че е инженер и политолог. Вместо да ни занимава с неща от специалността си, се прави на дохтор. И медицинския картон на Путин е публикуван в разсекретените архиви на ЦРУ. Той ги е чел. Но не казва, къде да ги прочетеме и ние.


се появиха анализите на американски психиатри за Путин.Америка отдавна следи здравето му.Прочети български сайтове, не вонящият путински бардак Поглед.инфо.


цитирай
16. teodordetchev - Аз нямам абослютно никакви претенции да съм психоаналитик.
11.03.2022 17:58
За това си трябва фундаментално образование, придобиване на специалност и дълга практика. В случая става дума за нещо много по-елементарно. Проблемът на Путин не изисква чак такава дълбока психоанализа. Отделен въпрос е, че освен личната си мотивация, Путин има и друга - тя е ярко анти-европейска. Забележете, даже не толкова анти-американска, колкото анти-европейска. В края на 2013 година, Майданът беше взривен вторично и стана "Евромайдан", точно поради действията на Путин, който буквално изнуди Янукович да откаже да подпише споразумението за асоцииране на Украйна към Европейския съюз, което представлява просто едно търговско споразумение. По някаква причина, която в момента се опитвам да очерктая ясно (чета целия архив на събитията от 2013 - 2014 година), Путин яростно се противопостави на това споразумение и брои моментално на украинската държава 3 милиарда долара за покриване на бюджетния дефицит и обеща още над 10 милиарда долара, ако слушат и папкат. Тук действията му са доста енигматични, защото през предишни години, Путин е заявявал, че не би имало нищо лошо Украйна дори да влезе в ЕС. В един миг обаче мнението му се промени рязко. Защо? Сигурно ще може да се отговори след известно време. Сега засега, може да се говори за личната му амбиция, за личния му реванш, за личното му отмъщение и за личната му безотговорност. По някаква причина, тези събития са отключили у вожда на Московията крайна ненавист към Запада и особено към ЕС. Иначе, като си ги знаем тези двама посетители - Андрей и блог13, можем да поразмишляваме и над техните комплекси, без да имаме претенции за изчерпателност. Важното е, че не предписваме лечение, нали така. Само констатираме разни комплекси за малоценност, неудовлетвореност и прочее. За повече - да вървят да си платят на специалист. Само че, като им гледам акъла, те по-скоро ще идат на врачка, да им бае срещу джендъри и да им лее куршум срещу уплах от "Джавелини".
цитирай
17. blog13 - В края на 2013 година, Майданът беше ...
11.03.2022 19:03
teodordetchev написа:
В края на 2013 година, Майданът беше взривен вторично и стана "Евромайдан", точно поради действията на Путин, който буквално изнуди Янукович да откаже да подпише споразумението за асоцииране на Украйна към Европейския съюз,
...
По някаква причина, която в момента се опитвам да очерктая ясно

Причината е вътрешно-психическа, предполагам - пропутинска и дълбоко лична. Ще чакаме да ни я изровиш.
... А па през това време, твотите приятелчета, от агентурата на САЩ, Англия, Германия, Фрация, НАТО, ЕС и къде ли не, реваха като дзверове по всички радиа и телевизии в продължение на месеци в подкрепа на превратаджиите, които свалиха законно избраната държавна власт.
цитирай
18. blog13 - Само че, като им гледам акъла, те ...
11.03.2022 19:11
teodordetchev написа:
Само че, като им гледам акъла, те по-скоро ще идат на врачка, да им бае срещу джендъри и да им лее куршум срещу уплах от "Джавелини".


Ще идеш да се биеш в Украйна срещу Русия или няма да идеш, бе джендър?
цитирай
19. teodordetchev - Слушайте сега умнико недоконструиран...
11.03.2022 19:28
... Вече съм понатрупал години и гоня 60-те. Затова и да искам, едва ли някой ще ме приеме за доброволец където и да е. Но за Ваше сведение, имам напълно прилична военна подготовка, служил съм 25 месеца, включително и на места, които не съм длъжен да Ви съобщавам и описвам. По военна специалност съм от инженерните войски, ако това изобщо Ви говори нещо. Така че, за Украйна сигурно няма да тръгна, но ако Вашите приятелчета дойдат тук, просто ще бъда принуден от обстоятелствата да навлека униформата отново. Малко смешно е, но според нашите закони все още подлежа на мобилизация, защото съм офицер от резерва и те подлежат на мобилизация до 60 годишна възраст. Така поне ми разясниха едни знаещи хора.
И още нещо, главо проста (ама много проста). На английски език, "джендър" не значи нищо друго освен "пол". Да, да - пол. Всичко друго са мисловни конструкции на московската пропаганда. Думите в английския език за "пол" са "sex" и "gender". Понеже с течение на времето, думата секс придобива друг смисъл, а именно на хронично недостигащият Ви "полов акт", затова постепенно за "пол" се налага думата "джендър".
Така че, аз си имам пол, подлежа все още на мобилизация и имам някои военни умения, които с известна преподготовка сигурно ще доведа до задоволително състояние. От Вас очаквам да махате с байраче на окупационната армия ако рече да дойде. За това Ви бива.
В заключение - не припарвайте повече насам. Не защото сте путинист, а защото сте отчайващо невъзпитан човек. Вървете си да се плацикате в утайката и не си довличайте повече тук калните калеври. Пък ако дойдете, присъствието Ви ще бъде доста кратко.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5807808
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52689
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов