Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2022 17:07 - „Хизбула“ изпраща бойци за участие в украинската „специална операция“
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 4799 Коментари: 3 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 На 25-ти март 2022 година, телевизионният канал „Ал Хадас“, влизащ в състава на концерна „Ал Арабия“ (най-голямата телевизионна компания в света, излъчваща на арабски език), съобщи че руската частна военна компания ЧВК „Вагнер“ изглежда води с шиитската въоръжена групировка „Хизбула“ за изпращане на бойци в Украйна. Според данните с които разполага „Ал Хадас“, ЧВК „Вагнер“ била представлявана на тези преговори от някой си Александър Кузнецов. От страна на „Хизбула“, преговорите водил високопоставеният член на звеното за сигурност – Наджи Хасан Ал Шартуни (с псевдоним – Хадж Абу Али).

         Срещата изглежда се е състояла преди няколко дни, като страните се договорили за изпращането на 800 бойци на „Хизбула“ в Украйна за водене на бойни действия. Заплащането за взимане на един боец под наем ще бъде 1500 долара месечно.

         Също така, „Ал Хадас“ съобщава, че като бонус към това решение, „Хизбула“, а с нейното посредничество и Иран ще могат да получат някои преференции по големи сделки.

Скоро след срещата на „Кузнецов“ с Хадж Абу Али, „Хизбула“ е открила вербовъчно – мобилизационно бюро в провинция Хомс в Сирия. Този офис се намира под непосредственото ръководство на представителя на военното разузнаване на „Хизбула“ Асаад Хамие (с псевдоним – Хадж Хади). В сирийските градове Алепо, Ябруд и Сайида-Зейнаб вече са отворени три допълнителни гишета за мобилизация на бойци на „Хизбула“, дислоцирани в Сирия. Четвъртият офис е бил открит в съседния на Сирия Ливан, в южно предградие на Бейрут, намиращо се под контрола на „Хизбула“.

Първият етап за изпращане на бойци в Украйна се планира по данни на местните средства за масова информация за вторник – 29-ти март 2022 година. Очаква се 200 бойци да бъдат прехвърлени от Дамаск във военно-въздушна база в Гомелска област в Беларус.

Бойците за участие в бойните действия в Украйна се набират сред калените в боеве батальони „Ал Абас“ и „Ал Радван“.

От телевизионния канал „Ал Хадас“ са предали на „Новая газета“ и специалните формуляри, които е попълнил всеки боец – кандидат за Украйна. Във формулярите са посочени име, дата на раждане, военната подготовка и бойният опит на боеца, който се  е записал де воюва в Украйна. На един от формулярите се вижда прикачена партийната членска карта на член на „Хизбула“.

От „Новая газета“ коментират, че подразделенията на „Хизбула“, които заминават за Украйна, могат да се окажат сериозен фактор, който да повлияе на хода на „специалната операция“. „Хизбула“ е сплотена, умела, съвременна армия за практически действия. Сами по себе си, бойните действия са начинът на живот на членовете на „Хизбула“. От бойния му опит зависи благополучието на члена на „Хизбула“, жизненото равнище на семейството му и социалното му положение.

В момента, армията на „Хизбула“ наброява около 100 хиляди непрекъснато воюващи бойци. В много страни по света, „Хизбула“ е призната за терористична организация.

От самото си създаване през 1982 година, „Хизбула“ се самоопределя като въоръжена политическа сила, готова да постига своето с помощта на оръжието. От 17 годишна възраст, децата на всички членове на „Хизбула“, момичета и момчета, се изпращат на военни сборове за преминаване през начална военна подготовка. След това, тези които са се отличили, преминават през по-продължителни курсове по взривни вещества, партизанска война и за обучение за оцеляване. Всеки боец, който е преминал пълния курс на обучение се изпраща на предната линия – в Южен Ливен, Ирак, Йемен. През последните 11 години, по правило, полигонът за обучение на армията на „Хизбула“ беше воюваща Сирия. Именно там, бойците са прецизирали своите навици за водене на бойни действия в градски условия, а също така и изкуството на диверсионната война.

image

Новината за изпращане на бойци в Украйна, съобщена от „Ал Хадас“, влиза в силно противоречие с това, което генералният секретар на „Хизбула“ – Хасан Насраллах заяви в телевизионно обръщение през миналата седмица. Тогава той настояваше, че „Хизбула“ категорично отрича всякаква възможност за собствено участие в събитията в Украйна.

Впрочем, „Хизбула“ и преди е отричала възможността членовете й да участват в бойни действия в чуждестранни държави – в Сирия, Босна, Палестина, Йемен и Ирак. И всеки път си е признавала впоследствие за изпращането на бойците си.

Но този път, обстоятелствата са други и залозите са по-високи. Ето как разчитат тази новина в Близкия Изток: „Хизбула“ с помощта на своите ирански спонсори изпраща войски срещу президента с еврейски корени, когото при това Израел открито поддържа (…)“.

Източник: Ексклузивна публикация на вестник „Новая газета” https://novayagazeta.ru/articles/2022/03/25/smert-ikh-professiia?utm_source=fb&utm_medium=novaya&utm_campaign=poyavilas-informatsiya-o-tom%E2%80%94chto-shiitskaya

Автор: Уадих Ел Хайек
         Превод: доц. д-р Теодор Дечев




Гласувай:
12



1. raders - Ти имаш ли акъл, бе човек? Като лъ...
29.03.2022 19:47
Ти имаш ли акъл, бе човек? Като лъжеш, поне бъди по-обективен! Те за 1500 долара няма даже да си го преместят в другия крачол.
цитирай
2. teodordetchev - Когато прочетох информацията за размера на "наема" на бойците на "Хизбула",...
29.03.2022 23:25
... числото и на мен ми се видя малко. От друга страна обаче, тук най-вероятно става дума за парите, които ще се изплащат на бойците за техните разходи, докато воюват в Украйна. Все пак, да не забравяме, че тук става дума за хора от силно военизирана структура - на практика високо подготвена въоръжена милиция, кажи речи армия. Тук мнението на бойците е от второстепенно и третостепенно значение. Щом ги пращат - те отиват, още повече че имат да връщат услуга на руснаците, заради помощта им в Сирия.
Така че, сумата може и да не е чак толкова малка.
От тук нататък, се питам, Вие четете ли изобщо целите текстове или се хващате за каквото Ви попадне. Текстът е на руския (!) вестник "Новая газета". Материалът е подготвен специално за този вестник от журналисти от ливански телевизионен канал. Аз просто добросъвестно и уверявам Ви много точно съм превел статията изцяло.
На какво основание тогава ме наричате лъжец?
Може би на основание на това, че сте обикновен простак, който бърза да остави някакви фекални следи откъдето мине?
От кога преводачът на някакъв текст е виновен за съдържанието му?
Да, избрал съм тази статия за да я поместя. За избора си нося сто процентова отговорност, но до сега не съм намерил по-подробен и изчерпателен материал по темата, при това - от руската страна.
Ама ще кажете, че това е "Новая газета" - едва ли не най-либералният руски вестник. От мен да знаете - руският либерализъм спира на украинската граница. Той може да прескочи дори и административната граница с Чечня, но на украинската - блокира.
Няма либерализъм в Русия, когато става дума за Украйна.
Така че, няма нужда да се извинявате, просто повече не сте желан тук.
Намерете друго място, където да снасяте дълбокомислията си. Тук вече се прилага нулева толерантност към простаци, графомани и самозабравили се раздавачи на оценки.
цитирай
3. elenkokoschkov - ТЕ ОТИВАТ ТАМ ЗА ДА ТРЕНИРАТ!
31.03.2022 22:32
ЗА ПАРИТЕ НЕ ГИ МИСЛИ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5843360
Постинги: 785
Коментари: 3551
Гласове: 53003
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов