Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2022 23:58 - Бундестагът одобри доставянето на тежко въоръжение за Украйна
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 715 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На заседанието си на 28 април 2022 година, германският Бундестаг одобри доставянето на тежко въоръжение за Украйна. За това съобщи Der Spiegel. За съответното предложение гласуваха 586 от 693 присъстващи депутати ог германския Парламент, 100 депутати да били против и седем са се въздържали, е съобщил заместник-председателят на Бундестага – Волфганг Кубицки. (https://www.spiegel.de/politik/deutschland/ukraine-krieg-bundestag-stimmt-lieferung-schwerer-waffen-an-kiew-zu-a-f3c5741d-dcaa-4795-a1c6-bc9328c49499 ).

         Както отбелязва немското издание, решението на Бундестага позволява на федералното правителство на Германия да „доставя ефективни, в това число и тежки въоръжения и сложни системи от Германия” в Украйна. Износът на оръжие ще се обсъжда в тясно сътрудничество с партньорите от НАТО.

         Ръководителката на фракцията на „Партията на Зелените”, която влиза в правителствената коалиция – Брита Хаселман, нарече новите доставки на оръжие в Украйна уравновесяващо действие – „от една страна [Германия] да не става участничка във войната, а от друга страна да не оставя Украйна на агресора Путин без защита”.

 В същото време, лидерът на Християндемократическия съюз, който е в опозиция на правителството, Фридрих Мерц, обвини канцлера Олаф Шолц за това, че няколко седмици той е отбягвал обсъждането на въпроса за доставките на оръжие за Украйна.

         На 26 април 2022 година, във военно-въздушната база на ВВС на САЩ – „Рамщайн” в Германия, се проведе среща на консултативната група по отбраната на Украйна с участието на министрите на отбраната на повече от 40 страни. По време на срещата, г-жа Кристине Ламбрехт – министър на отбраната на Федералната република е заявила, че Германия ще достави на Украйна зенитни самоходни установки Gepard”.
image

         От началото на войната през 2014 година, Германия предостави на Украйна финансова помощ, помагаше за лечението на ранени в боевете в Донбас украински военнослужещи, но отказваше да предостави оръжие.

         След пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна на 24 февруари 2022 година, Федерална република Германия измени позицията си и се съгласи да доставя оръжие на Украйна. На 19 април 2022 година, канцлерът Шолц заяви, че Германия ще помогне да се финансирт преки доставки на оръжие от немски производители за Украйна. На първо място, ставаше дума за противотанкови средства и за системи за противовъздушна отбрана. По думите на Шолц, ФРГ практически е изчерпала оръжието, което може да достави от запасите си.

         На 21 април 2022 година, Bild съобщи, че винистерството на отбраната на Германия е изключило от списъка на оръжието, предназначено за Украйна за борба с руското нахлуване цялото тежко въоръжение, макар че немската промишленост би могла да достави много видове оръжие в краткосрочна и в средносрочна перспектива.

         Немските средства за масова информация посаха, че не само сред опозицията, но и в правителствената коалиция на Федералната република, идеята за доставяне на тежко въоръжение има широка поддръжка. Но според данни от социологическо изследване, проведено от института INSA, 50 на сто от германските граждани са се изказали против доставките на тежко въоръжение за Украйна, а 43 на сто – за.

 

         Източник: https://www.spiegel.de/politik/deutschland/ukraine-krieg-bundestag-stimmt-lieferung-schwerer-waffen-an-kiew-zu-a-f3c5741d-dcaa-4795-a1c6-bc9328c49499 ; https://gordonua.com/news/worldnews/bundestag-odobril-postavki-tyazhelogo-vooruzheniya-ukraine-1606556.html



Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5842707
Постинги: 783
Коментари: 3551
Гласове: 52999
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов