Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2022 12:34 - От България за Украйна се очаква „малка помощ - но на време”
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 4269 Коментари: 12 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Едва ли някой очаква от България да задели големи суми и други ресурси за възстановяването на Украйна. Това се дължи не само на скромните възможности на страната ни, но и на колосалните размери на разрушенията – сумата от половин трилион долара изглежда е премината, а това не вещае нищо добро. Ще са необходими огромни ресурси и огромна мобилизация – първо на самото украинско общество и икономика, а след това на съюзниците на Украйна. Някои читатели веднага ще напомнят, че в случай на поражение на Русия във войната, тя би трябвало да възмезди някаква част от щетите, да не кажем целите щети. Тук бих казал, че въпреки че сценарият за поражение на Русия не е никак невероятен и това може да стане, вероятността Русия да плати огромни контрибуции за стореното е много по-малка. Но за това ще стане дума друг път. Сега да се върнем на това, какво се очаква от България.

От България не се очаква нито голяма помощ при възстановяването на Украйна, нито огромна военна помощ сега. Обективно погледнато,, благодарение на бързината, решителността и щедростта на съюзниците на Украйна, в момента може да се приеме без всякакво преувеличение, че военната помощ за Украйна е осигурена много добре. Нещо повече, приетите решения от съответните компетентни органи и взимащи решения форуми – най-вече на САЩ и на ЕС за обемите на финансовата помощ за осигуряване на оръжие, не само са адекватни като размер, но и се изпълняват с почти светкавична бързина.

Ефективността на въздушния мост към Украйна, надхвърли легендарните постижения на въздушния мост към Берлин по време на кризата, свързана с блокадата през 1948 година. Разликата е, че ако тогава по въздух са се доставяли храни и забележете – въглища (!), сега се доставят огромни количества оръжие. Фактът, че за шест дни в началото на войната, в Украйна бяха доставени 17 000 (седемнадесет хиляди) комплекта противотанково оръжие – на първо място вече доказалите своята сила „Джавелин”-и, е едно от най-нагледните доказателства за изключителанта ефективност на логистиката на съюзниците на Украйна, а и на самите украинци. Нещо, което е точно обратното при руснаците, които точно поради логистични провали, в крайна сметка се отказаха от щурма на Киев и се изтеглиха от северната част на страната.

Така че, пари за оръжие за Украйна има. Доставките на оръжие са напълно синхронизирани с отпускането на финансовите траншове – нищо чудно на моменти и да ги изпреварват. Тогава, какво се очаква от България?

От България се очаква нещо, което народът нарича „малка помощ, но на време”. Украйна се нуждае остро и спешно от определени категории въоръжение, което се намира на щатно въоръжение в страната. Иначе казано, Украйна се нужда спешно от някои оръжия, най-често съветско производство, които са на въоръжение във Въоръжените сили на Украйна, напълно познати са на личния състав на ВСУ и са от животоспасяващо значение не само за армията, но и за цивилното население.

На първо място, това са зенитно ракетните комплекси. България разполага със зенитно-ракетен комплекс С-300 (на въоръжение от 1988 година), който би могъл да бъде от голяма полза за Украйна. Самите украинци тези дни декларираха, че се отказват от искането НАТО да „затвори” небето над Украйна. В интервю на известния украински политически деятел Арестович се каза ясно:

„Дайте ни необходимото оръжие, ние сами ще затворим небето над Украйна”.

Такава доставка вече беше осъществена от Словакия, като незабавно бойното дежурство на словашкия ЗРК С-300 беше поето от няколко батареи американски зенитни ракети „Пейтриът”. Впрочем, оказва се, че със С–300 разполагат и Унгария и Южна Корея, така че твърдението, че в демократичния свят само България и Словакия разполагат със ЗРК С–300 е преувеличено в някаква степен, но несъмнено подобна доставка е най-лесно да се осъществи от нас, след като от Братислава вече си свръшиха работата.

image

Можем да помогнем с малко но много на време, стига да не се мотаем до безкрайност. След последното развитие на събитията – изявленията, че България е вражеска страна; изявлението на Лавров, че страните от НАТО са във война с Русия; газовият шантаж в цялата му прелест и прочее, всякакви дълбокомислени размишления за това дали трябва да „дразним” Русия или не, са анахронични и лишени от смисъл. Ако положението не беше толкова сериозно, тези дебати щяха да бъдат и смешни, но в момента не може да ми се обърне езика, да нарека „смешно” ставащото.

Самата доставка на зенитно-ракетния комплекс би била свързана с минимален финансов разход за страната ни, защото зенитно-ракетният комплекс е наличен и разходи за него няма да се правят, освен за самата доставка.

По данни, които не мога да нарека напълно проверени, но най-вероятно са верни, България разполага с един дивизион от 12 пускови установки, всяка с по четири ракети. Те се използват за въздушно прикритие на столицата, а по време на Косовската криза, бяха разгърнати и около АЕЦ „Козлодуй”.

Някои щатни кречетала на Митрофанова, побързаха да обявят, че изпращането на ЗРК С-300 в Украйна би било „военно престъпление”, защото столицата щяла да остане беззащитна. Подобно бръщолевене би звучало правдоподобно, ако нямахме пред очите си примера със Словакия. Нещо повече, при тази ситуация, България би могла да поиска дори допълнително засилване на въздушното прикритие на територията си и това със сигурност ще бъде направено от страна на НАТО, бързо и без колебание.

Ако се съди по постоянните благодарности на украинската страна към България за помощта по време на войната (тук изключваме възможността за всякаква куртоазия от страна на Киев – там не им е до комплименти), България вероятно вече е направила някои неща, които не се афишират и не се включват в прес бюлетина на Министерския съвет. Псевдо журналисти като Весела Томова хронично изпадат в истерия, че България изнасяла оръжие за Украйна през трети страни. Това е важно, но има нещо още по-важно.

Необходимостта на Украйна от средства за противовъздушна отбрана е огромна. Всеки Божи ден в Украйна се свалят руски самолети, а и крилати ракети. Това обаче не става нито с молитва, нито с магия, а със съответните средства за ПВО. И затова изведнъж Бълария се оказа важна. Важна за нещо конкретно, а не за помощта за Украйна въобще.

Добре ще е да помогнем, докато има смисъл, че току виж междувременно украинците се научили да боравят с американските зенитни ракети...



Гласувай:
14



1. germantiger - украинците скоро ще спрат да се &...
01.05.2022 13:11
украинците скоро ще спрат да се "занимават" с руския троянски кон/българия

те вече преминават в много отношения на западни системи/натовски не само в пво

това започва да изглежда като онази лаф - не искаш нато, получаваш още повече нато
цитирай
2. notfun - ...не мога да ги търпя...тези мързеливи и продажни лаици/ леонкавало..и к краваров..и Расса Путина
01.05.2022 17:05

Престанете,да ''популяризирате''..долна, проруска пропаганда..жалки сте..
така,вредите на всички..
дежурното леоново плямпало..ТОВА, не е верно..
а, съчинено...малко, истина, и малко повече лъжа, замесени ведно..
това, е, то..фашистка пропаганда..
това, правите, и вие тук, х 29 часа....и не сте грам полезни, на никого
най малко..на България..

срамота, хора на х 100г..деца имате, внуци..че и..дипломи, някои..


https://www/nyama-dokazatelstva-za-ubiti-balgari-v-sblasatsite-v-odesa-na-2-mai-2014-g-news334847.html

цитирай
3. eert2 - 2. leonleonovpom2 - Здравей, Теодор!
01.05.2022 17:47
Ел лъжец !
цитирай
4. germantiger - паун Аз на хора с нацистки мант...
01.05.2022 18:41
паун
Аз на хора с нацистки манталитет не вярвам Винаги имам едно на ум Че може да ми станеш опитно зайче!

...

пауне, а вярваш ли на хора с комунистически манталитет като другаря кагебешник лпутин в кремъл

а какво значи нацистки манталите след като в украйна и русия са наследници на комунистическите служби, власт и манталитет?
цитирай
5. leonleonovpom2 - Теодор, приятелю!
01.05.2022 19:53
С тебе се знаем от 30 години!
Благодарение на чистия и добър човек д-р Анастас Демирев, на д-р Дертлиев!
За съжаление, от нашите тогавашни усилия избуяха плевели, като тези от предходните три коментара
Веднага тук, сега, пристигнаха, едни от най-отвратителните в блога! Смятащи ,че са способни да командват парада? А са кръгли нули, особено като хора! Че са "пример" за подражание? Ог рода на тези, идващи от Украйна! Кои идват тук?Страдащите хора са там, истински страдащите, заради играчите!
Повече думи са излишни!
Аз си оттеглям коментара!
Няма място сред плевели! Така се и оттеглих от " Премяната"

Бъди здрав!
цитирай
6. germantiger - 1 извинявам се пред автора на блога, ...
01.05.2022 20:42
1 извинявам се пред автора на блога, че съм станал неволно причина някой да си оттегли коментарите

2 леоне, държиш се като обидена мома, в случая дори няма нужда да се извинявам

3 леоне, като си учазствал в промяната дали си жбил за лустрация и как си го заявил, не проформа, а какво си сторил действително
цитирай
7. teodordetchev - С молба към leonleonovpom2 да си върне коментара, с цялото дължимо към него уважение
01.05.2022 21:06
Написах отговор на коментара на leonleonovpom2, написан под този постинг (Става дума за коментар № 2). Аз имам високо мнение за leonleonovpom2, като учен, а и като човек, но не мога да се съглася с каскадата от предразсъдъци, които той е изсипал в коментара си. Затова му отговарям по същество. Смятам обаче, че написаното от него, по един чудесен начин обединява много от обичайно разпространяваните кремълски опорки. Затова оформих отговора си като публикация в блога, а не просто като отговор на коментара му.
https://teodordetchev.blog/drugi/2022/05/01/za-nacistkiia-mantalitet-na-ukraincite-i-drugi-obichaini-kre.1816132
цитирай
8. marana69 - .....съжалявам, теодор, но, не се извинявам..
01.05.2022 21:26


не ме интересува, тук, някаква си..'личност, а Делата/ му..
по-добре е, да ме удариш..с Истината, нежели,
да ме галиш,с ..лъжата...

това са те,' последните Времена'...

лека вечер,и поздрави, Юлия
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Теодаре!
01.05.2022 22:37
Благодаря ти за добрите думи! Напомнят ми за Демирев, лека му пръст! Той пръв оцени качествата ми, въпреки ,че не бях физик Предрече Бъдещето ми
Когато се оттеглих, от погнуса от ширещия се материализъм, свързан с осребряване, Демирев ме молеше ,човекът, да се върна, че съм необходим!
Но аз прецених ,че наука и обикновена мръсотия не съжителстват!
Ако някой има правото да оплюва Русия, това съм аз в блога, сигурен съм!
Покойните ми родители знаят колко са изстрадали, как не им е дадено да развият страхотните си качества, малка част от които и аз притежавам-творческите най- вече!
Как са се жертвали за мен Майка ми е интернирана, като враг на народа,баща ми-взето му е всичко , като кулак! В трети клас, учителката ми ме сочеше за пример Но стана мой приятел и я попита, виждала ли е в какви условия се готвя? Тя онемя Вечерта беше в къщи! Майка ми плака след това Не можеше да повярва, че деветгодишно дете е казало това!
Какви препятствия съм преодолявал в живота? Това което партийците получаваха даром, аз съм трявало да се доказвам непркъснато ,за да го получа!
Прадядо ми е участник в Руската армия, в Освободителната война Осъждан е на смърт през 1887 г. Бил е депутат, ! Преместил се е в Поморие Станал е най- богатия с труда си Внесъл е първите трактор и вършачка в града! Дядо ми е обявен за кулак, Баща ми е ранен на фронта, на Драва Спасяват го млади руски воиници, на тях дължи живота си! И аз естествено, роден съм години след това!

Аз нямам моралното право да плюя Русия !Въпреки всичкото изживяно от мен ,незаслужено
От руснак съм получил признание за учен, както и от тебе по-горе, за което съм благодарен!
Професор, зам. директор на Московския институт по пластмаси! С три думи-Симеонов е истински учен!
От представител на Американска ,световно известна фирма-Симеонов, вие сте изобретател!
Ето как се получава единомислие в двата лагера

Обидно ми е да чувам, в по - горните коментари,на някои ,че били за истината?
Това е смешно, ако не е трагично!
Ще замълча!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Ще го прегледам ,Теодор!
01.05.2022 22:52
Но аз, в основни линии съм обяснил всичко!
Животът ми, от раждането, е бил тежък !Но не съм изпълнен с мъст Готов съм винаги да помогна, на истински изпаднал в затруднение човек! Да не се радвам И знам ,че няма абсолютна истина Че между две истини, тя е е някъде между тях!
Не мога да вярвам на думи на наркомани или облечени в зелени или кафяви,фанелки или винтяги, демонстративно! Призоваващи откровено към Световна война!? Бил съм на офицерска длъжност, в щаб на полк, наясно съм за какво става дума!
Самите американци са го хванали в присвояване на близо милиард Ами да го върне, да не проси за още!
Ние ще даваме от залъка си, ще ставаме заложници, за да трупа богатства ли? Редно ли е това, как мислиш?
Това са част от причините ,заради които не мога да бъда с такива хора Да не говоря за дтиповете, с които кръстосват тук? Един щеще да ме отнесе на главната улица, ако не внимавах И щеше да бъде оправдан, притеснен е бил!? За наглото и безпардонно поведение

Коментарът за съжаление изтрих! Нямам навика да ги архивирам

Грешката е моя, знаех ,че ще разлая кучетата!
Но все пак е свършил нещо полезно-Новият ти постинг, в който, както разбирам съм герой, не положителен!?
Не, няма да се сърдя , ако е така, ще го погледна откъм творческата му страна!
цитирай
11. teodordetchev - До leonleonovpom2 Изобщо не мисля, че си отрицателен герой, просто ...
01.05.2022 23:29
... смятам, че не си прав. Хората си имат най-различни предразсъдъци, вътрешни убеждения и така нататък. Понякога те раждат лоши плодове. Но това не се отразява на взаимното ни уважение.
цитирай
12. leonleonovpom2 - Разбира се, Теодор!
02.05.2022 00:20
11. teodordetchev - До leonleonovpom2 Изобщо не мисля, че си отрицателен герой, просто ...
01.05 23:29
... смятам, че не си прав. Хората си имат най-различни предразсъдъци, вътрешни убеждения и така нататък. Понякога те раждат лоши плодове. Но това не се отразява на взаимното ни уважение.
цитирай
Аз също ще се ррадвам, ако не съм прав
че тези хора говнорят истината, че наистина страдащите идват у нас!На човека в науката, Гогол го е описал прекрасно , е присъща неувереността ,поне до даден момент Нормално е да се съмнява! в себе си, в правотата си

Напомни ми един случай, от предзащитата Докладвам новост, а една позната професорка клати глава и повтаря, не си прав И понеже имам отработен навик, да гледам тези, на които докладвам, разчетох какво си говори!
Стана и каза какво е невярното Оборих я, но не прие Пратих публикация с всички резултати и препоръчах да повторят в техни условия Обясних допълнително механизма Имах решение, работата ми беше голяма, можех да премахна този дял!
Да, но получих потвърждение,че съм прав! Убягнал им дребен детайл при докладването, съгласни са с мен!
И ми пратиха тяхна публикация, в която ,заради приноса си ,бях включен!
И на самата защита, тази професорка направи страхотно изказване!
Спорът си е спор, колегиалността и приятелството са друга работа!

Лека нощ!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5810182
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52701
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов