Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2022 20:09 - Германия: Правителството вече не се противопоставя на налагането на ембарго на вноса на нефт от Русия
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 2077 Коментари: 1 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Какво се случи: Германия се отказва от своето противопоставяне на ембаргото над вноса на нефт от Русия, стига да има достатъчно време да намали вноса и да намери алтернативи, съобщи на 28 април 2022 година, The Wall Street Journal. На 27 април 2022 година, германският министър на икономиката оповести, че страната му е сключила сделка с Полша за увеличаване на вноса на нефт през полското пристанище Гданск, които има необходимата екипировка за да разтоварва супертанкери и разполага с нефтопровод, който да доставя суровия нефт до германската рафинерия в Шведт на немско-полската граница.

Защо това е от значение: След като Германия смекчи позицията си по въпроса за забраната на внос на нефт от Русия, вероятно Унгария ще остане като пречка.  Служителите на ЕС все още обсъждат дали да въведат ембарго, ценови таван или мита върху руския суров петрол, а The Wall Street Journal оповести, че съобщение за нови петролни санкции може да дойде още следващата седмица.

Германия работи за намаляване на вноса на руски нефт, но няколко от нейните рафинерии все още са обвързани с инфраструктура, която е предназначена да осъществява вноса на руски суров петрол, вместо вноса на суров петрол по море. Така например, рафинерията в Шведт (Schwedt) може да внася известно количество суров нефт от германския петролен терминал в Рощок, но този терминал не е оборудван за работа със супертанкери, а капацитетът на тръбопровода, свързващ терминала с рафинерията, е по-нисък от производителността на рафинерията. Въпреки това, германският икономически министър Роберт Хабек казва, че Германия е намалила зависимостта си от руския нефт от 35% преди войната между Русия и Украйна до 12% днес. Сделки като тази с пристанище в Гданск, ще намалят още повече това число.

image

Роберт Хабек – министър на икономиката и по климатичните въпроси на Германия

Предистория: Рафинерията на TotalEnergies в Леуна (Leuna) е другата основна германска рафинерия с ограничени алтернативи и тази рафинерия получава руски суров петрол чрез същата тръбопроводна инфраструктура, която е свързана със Шведт (Schwedt). От TotalEnergies съобщиха през месец март, че ще преустановят всички договори за доставка на нефт с Русия за рафинерията в Леуна (Leuna) до края на 2022 година, след като е постигната сделка с Полша за използване на полската инфраструктура за внос на суров нефт.

Source: https://worldview.stratfor.com/situation-report/germany-government-no-longer-opposes-russian-oil-embargo?mc_cid=34494774ec&mc_eid=7d86d8647a



Гласувай:
15



1. librarian - :-)
02.05.2022 21:13
Ами освен за по-лесно и бързо да копирам и пренеса тук част от един от разговорите ни на лични тази вечер. :-)

Имаме поизгубил са съблогер, живеещ в Холандия вече години! Точно вчера ми отговори на лични на разни питания от месеци насам и едното беше, че Холандия също спира напълно вноса на нефт и газ от руSSия до края на годината! Дори цитираше с каква сума в млрд. € отиват назад руSSкие, но да не отварям сега съобщението. :-)

Баба ми казваше нещо от сорта: Който не иска с добро и не се води, получава сопа! :-)

Няма смисъл дори да допълвам! Освен може би това, че България също повече едва ли ще се върне като клиент на руSSкия газ, но ние сме и толкова слаб техен клиент, че бълха ги ухапала!
Обаче ДАНО, защото в случая важна е позицията и консолидирането с партньорите ни!
И отново: НЕКА НЕ ПОСТАВЯМЕ ТОПЛАТА ВОДА КАТО ТАКАВА С ЕДНАКВА СТОЙНОСТ С КРЪВТА! Днес украинска, утре може да е молдовска. А защо ВАМПИРИТЕ руSSки и към българската жадно да не погледнат?!!!!!
Та добре, че е ВЪРКОЛАКЪТ :-):-) НАТО! :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5826108
Постинги: 777
Коментари: 3551
Гласове: 52897
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов