Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2022 21:51 - Честит Ден на храбростта с една много поучителна снимка
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 5280 Коментари: 3 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Със закъснение от един ден, нека си честитим Гергьовден, който се явява и Ден на храбростта и официален Ден на Българската армия. Нека си честититм този празник и да си пожелаем да не става нужда от Българската рамия в близко време, а храбростта си да докзваме по други начини, а не точно на фронта.

Сега няма да говорим за едни хора, които дават мило и драго да докарат руската армия по нашите географски ширини и вече са турили в нощвите тестото за погачата, която да им поднесат с шарена сол. Искам да честитя празника на всички, които имат представа от българската история с една картинка, от която става и чудесна картичка за Н.Пр. г-жа Митрофанова.

Вече няколко пъти посещаваме Военноисторическия музей в София с дванадесет годишния ми син. Този Гергьовден посещението беше организирано заедно с още едно приятелско семейство и със съпругата ми. Тя по прин;ип е доста наблюдателна и впечатлителна и този път беше много развълнуван от факта, че на преден план в артилерийската експозиция, разположена под покрив но в открито помещение на двора на музея, се намира една гаубица, която е произведена в Русия по френски лиценз, но е завършила кариерата си в София. Точно със снимката на тази гаубица Ви поздравявам тази година за 6 май. След миг ще видите, защо такъв поздрав е съвсем основателен.

Гаубицата D-15 на прочутата френска компания Schneider”, намираща се във Военноисторическия музей в София е произведена в Русия по френски лиценз. Гаубицата е била на въоръжение в руската армия през Първата световна война, когато е пленена от българската армия по време на боевете в Северна Добруджа през 1916 – 1917 година. Така че, честит Ви Ден на храбростта – 6-ти май 2022 година с образа на трофейната руска гаубица, преживяла превратностите на времето, за да заспи като експонат в нашия военноисторически музей.
image

Ето и технико-тактическите характеристики на гаубицата на неканените гости в Добруджа, пленена от българските войски:

 

Калибър – 150 милиметра

Бойно тегло – 2800 килограма

Далекобойност – 8500 метра

Тегло на снаряда – 41 килограма

 

Както се казва – този експонат е едно съвсем сериозно, смъртоносно и много ефикано оръжие. Интересното е друго. Ако дейците на българското правителство се разходят из двора на военноисторическия музей, ще видят много неща, които все още са на въоръжение в Българската армия или дремят из мобилизационните складове. Тези неща могат да са от полза на една друга държава, която в момента се бие вместо нас и удържа напора на Империята, тръгнала да си връща старите граници и сфери на влияние.

Както се казва – „малка помощ но на време”. На двора на музея можете да видите и самоходната гаубица, която на табелката е надписана „Акация”, но повечето хора преминали през казарамата си спомнят като „Гвоздика”. Могат да се видят и някои близки родственици по права линия на сегашните системи за залпов огън, които се намират на въоръжение у нас. Те ни подсещат, че имаме и разни такива неща. Могат да се видят и танкове Т-72, които сигурно бихме могли успешно да заменим за натовски образци като М-1 „Abrams”, ако сега предоставим поне част от тях на Украйна.

От сега чувам едни умни и назидателни гласове, които ще ми обяснят каква е разликата в цената на Т-72 и М-1 „Abrams”. Да, така е, но може би точно сега е възможно тази замяна да стане по най-изгоден от финансова гладна точка за нас начин.

Само че, тази статия не е за превъоръжаването на българската армия. Тя е само поздрав за Деня на Свети Георги, койт е и Ден на храбростта.

Впрочем, това е може би единственият празник, който християните и мюсюлманите в българия празнуват едновременно, а понякога и заедно. Денят на Свети Георги на християните е и Хадърлез за мюсюлманите. (Вярно, сочат го повече като празник на алианите – шиитите в България, но знам и места, където и сунитите го припознават). Аз поне съм присъствал на общо празненство на християни и мюсюлмани на 6-ти май. Така че, в тези дни на разединение на обществото като цяло, нека се сещаме и за нещата, които сближават различията в нашата изстрадала държава.

Честит празник!



Гласувай:
16



1. getmans1 - ЧЕСТИТ!Доста неща сигурно ...
07.05.2022 22:59
ЧЕСТИТ!

Доста неща сигурно могат да се дадат но ... кака Корни не дава иначе, имали голямо желание. Я, луди ги направи тия дни.

Когато избраха Радев го бях нарочил за мюре явно, сега най-сетне е прехвърлил тази почетна длъжност на „просто Киро„.
цитирай
2. notfun - ..теодоре, стига се излага, с ТОЗ лигав джендър, знаем го, от 10г.Лудото Гоче..
10.05.2022 09:44
...човек ,на години си, поздрав, инак, за Поста...
изв ,ме за фамилиарността../Юлия

. librarian - !
07:51
Приятелчето ми teodordetchev в коментар от по-предния ми постинг:
3. teodordetchev - И на този Девети май, "Безсмъртният полк" ни напомни за ... Генерал Власов.
09.05 17:19
цитирай
3. teodordetchev - Аз не участвам в блоговите коалиции и интриги.
10.05.2022 11:37
Преценил съм за уместно да напиша нещо някъде - написал съм. Позицията ми е ясна и тя не се влияе от "баланса на силите" в блоговото пространство. (Не че ако бях администратор не бих "баннал" четири-пет души, но по-добре да не се поддаваме на регулативни изкушения и да оставим свободата на словото да триумфира, дори и в уродливи форми като ... Тук можете да напишете никовете на "любимите си опоненти". И аз си имам такива). Та, не съм Касандра, за да знам кой колко профила има и кой зад какъв ник се крие. Психиатричният статус на всеки един от блогърите е лакарска тайна. Пък и не ми е работа да "отсявам" и да "преценявам". С това да се занимават хората, които имат повече свободно време.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5810550
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52701
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов