Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2022 11:39 - „Рамщайн-2”. Двадесет страни подготвиха нови пакети военна помощ за Украйна. Започвайки агресията си, Путин изобщо не предвиди реакцията на Запада
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 5416 Коментари: 11 Гласове:
21

Последна промяна: 25.05.2022 11:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Колкото повече минава времето, толкова повече се убеждаваме, че анализаторите на Путин и той самият лично са допуснали огромна грешка не само при оценката на готовността и способността на украинците за съпротива.

Голямата, страшна и епична грешка на Владимир Путин е при оценката на реакцията на останалия свят. Лошо е, когато вярваш на своята пропаганда. Тя несъмнено е толкова добра, че успешно зомбира и собствените си ръководители и поръчители. Само че, едно е да пускаш по “Russia Today” новини за гладни бунтове в „раздирания от капиталистически противоречия Брюксел“, а съвсем друго е да предвидиш как ще реагира останалия свят, когато започнеш пълномащабна агресия и за подигравка й вържеш панделката „специална операция“.

Не че през първите дни на агресията не се начетохме на куп глупости, написани от напълно демократично, либерално и про-НАТОвски мислещи хора, за „несъстоятелността“ на Запада пред руската агресия в Украйна. Западът си се оказа много състоятелен и адекватен, но Путин изобщо не можа да излезе от клишето на собствената си пропаганда, което постулираше, че Западът е разделен, обезсилен и способен само на гръмкоречия, които на практика нямат по-голям ефект от обичайното политическо мърморене.

Оказа се, че макар че яростно отрича личността и деятелността на Владимир Илич Улянов – Ленин, като рушител на Руската империя, Путин страда от заблудите на Владимир Илич и на Лев Давидович Троцки от октомври 1917 година. Владимир Владимирович е сталинист, без да е ленинист – това само по себе си е парадокс, защото Сталин е много прилежен ученик на Ленин, доразвил до нови висоти неговата жестокост и пълна политическа безскрупулност.

Макар че, Ленин е по-голям реалист от Троцки, който свято вярва в перспективите на „перманентната революция“, в безброй писма и публикации на Владимир Илич Улянов (особено от 1918 година) четем, че революцията може да бъде спасена само от „противоречията между империалистическите страни“, от неразбирателството между „капиталистическите хищници“.

Всъщност, болшевишкият преврат е спасен от неадекватността на „бялото движение“, което не желае нито да се съюзи с реалните демократични сили в Русия, довели нещата до свикването на Учредителното събрание (надлежно разтурено от болшевиките), нито да се съюзи с автономистките и национални движения на народите от Русия (наричана лицемерно, но напълно основателно от Ленин „тюрма на народите“).

Чудовищната умора от Първата световна война и нежеланието най-вече на французите и на англичаните да се участва в повече боеве, също изиграва ключова роля за спасяването на болшевишката котерия. Иначе, „империалистите“ нямат особени различия в оценката си за Ленин, Троцки енд Ко., но просто нямат сили и особено желание да се занимават с тях. Твърдението за мащабната интервенция на Антантата срещу Съветска Русия е една басня, която може сравнително лесно да бъде опровергана с малко по-внимателен прочит на историята, дори и в случай, че ползваме съветски учебници.

Та и Владимир Владимирович Путин, много се надяваше, че „разединената“, „отслабена“ и „изгубила мъжеството си“ Европа, Гейропа, … (тук поставете съответния комплимент от “Russia Today”, която Ви харесва най-много) ще се задоволи с обичайните ялови санкции, многоглаголстване и няма да предприема някакви сериозни мерки. Г-н Путин вероятно в преценката си се е опирал на всички икономически и персонални зависимости на Европа и европейски политици, които съществуват в момента.

Само че, оказва се че и неговата и на анализаторите му сметка е доста крива. Владимир Владимирович се оказа последовател даже не само на Владимир Улянов – Ленин, но и на Лев Давидович Троцки, с когото споделят задочно сляпата вяра в силата на „империалистическите противоречия“. Ако не беше спал в часовете за партийна просвета в родния му КГБ, Путин щеше да знае, че „количествените натрупвания водят до качествени изменения“ – първият закон на диалектиката, според требника на марксизма-ленинизма. Прекрачвайки определена граница, той изведнъж се оказа лице в лице със съвсем друга реалност, в която и най-дружелюбно настроените към него европейски политици се изказват по непонятно враждебен начин. За една нощ настъпиха изключително качествени изменения в политическата обстановка.

Г-жа Льо Пен изгори шест милиона листовки, на които е на снимка с Путин, а чешкият президент Милош Земан, направо заяви „право куме та в очи“, че „руснаците са луди“. Пълен провал на оптимистичната прогноза за разединението на „гнилия Запад“.

Тук идва моментът, да се прочете поредната информация, която ни съобщава мащабите на бедствието, сполетяло кликата на Путин, Лавров, Шойгу и подведомствените им медийни шутове. Прочетете информацията на срещата „Рамщайн-2“, поместена по-долу. Числата в нея са много информативни.

След това може да помислите, а привържениците на Путин могат и да помедитират, над въпроса, дали не си го докарал до катастрофа, ако срещу теб има коалиция на повече от 40 държави и поне 20 от тях активно снабдяват с тежко, смъртоносно въоръжение, набедената за окупация, пардон – за „денацификация“ Украйна.

Дали пък толкова гордата с победата си във Втората световна война Русия, не се навря в ситуация, която е дори една идея по-лоша от тази на Нацистка Германия? И дали от тази война за руснаците няма да остане само нов фрагмент от националната им митология – как са се били съвсем сами срещу целия свят, предадени и изоставени от съюзници и приятели?

И така:

         Двадесет страни решиха на изпратят на Киев допълнителна военна помощ. За това заяви министърът на отбраната на САЩ – Лойд Остин, обобщавайки резултатите от втората среща на контактната група за отбраната на Украйна, състояла се на 23 май 2022 година, съобщи Reuters (https://www.reuters.com/world/europe/some-20-countries-commit-new-security-aid-ukraine-pentagon-chief-says-2022-05-23/ ).

Фрагменти от пресконференцията на Остин са публикувани също така в Twitter профила на Пентагона. (https://twitter.com/DeptofDefense/status/1528782481415196673 ).

Заседанието е било в онлайн формат, като на него са присъствали министрите на отбраната или главнокомандуващите на армиите на повече от 40 страни по света.

Сред държавите, обявили за нови доставки на критично необходими за Въоръжените сили на Украйна артилерийски системи и боеприпаси, са се включили Италия, Гърция, Норвегия и Полша, е съобщил Остин.

Освен това, Дания ще предостави противокорабни ракети Harpoon и пускови установки за тях за отбраната на крайбрежието на Украйна. (https://t.me/ermaka2022/595 ).

Министърът на отбраната на САЩ е отбелязал водещата роля на Великобритания в координирането на военната помощ и значителното количество британско оборудване, което „продължава да пристига в Украйна”, а също така е благодарил на Чехия „за нейната съществена подкрепа, включително неотдавнашното предаване на военни вертолети, танкове и ракетни системи”.

Остин е подчертал, че Украйна и до сега остро се нуждае от артилерия, танкове, бронирани автомобили и безпилотни самолети.
image

На въпроса за доставките на артилерийските системи Himars, за които моли Украйна, Остин отговори, че „не иска да изпреварва процеса” и няма да обсъжда конкретни названия на системи, съобщава „Бабел”. (https://babel.ua/texts/78942-viyna-okupanti-zaprovadili-u-mariupoli-novu-propusknu-sistemu-v-ukrajini-prodovzhili-voyenniy-stan-a-v-energodari-pidirvali-mera-kolaboranta-den-89-onlayn ).

Срещата е демонстрирала „Съюзническото единство и решителност”, заявиха в представителството на Германия в НАТО. Отбелязва се, че министърът на отбраната на Украйна – Алексей Резников е благодарил на всички страни за тяхната помощ. (https://twitter.com/GermanyNATO/status/1528784142590427136 ).
image

Самият Резников заяви в Twitter, че срещата във формат „Рамщайн” е преминала успешно и илюстрира съобщението си с изображението на „Звездата на смъртта” – огромна бойна космическа станция от вселената на „Звездните войни”.

(https://twitter.com/oleksiireznikov/status/1528792821901164546 ).

Третото заседание на контактната група ще се проведе на 15 юни 2022 година, „на полето” на срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел.

Първата среща на консултативната група за оказване на помощ на Украйна премина на 26 април 2022 година във военно-въздушната база на ВВС на САЩ в Рамщайн в Германия. (https://twitter.com/DeptofDefense/status/1518971696132284416?cxt=HHwWgICzvbatvJQqAAAA ). Резников тогава заяви, че благодарение на срещата са станали „тектонични изменения” във философията на партньорите за предаването на оръжие на Украйна. (https://www.facebook.com/100063790800238/posts/396675389135485/?d=n ).

На срещата, Резников е предал на западните партньори списък с оръжия, които са необходими на Киев за да победи във войната. (https://twitter.com/oleksiireznikov/status/1518977393360310272?s=20&t=hN4d8QnKiTUy-M1SWTyb5Q ).

В навечерието на срещата и след  нея, някои страни заявиха на предаването на Украйна на тежко въоръжение. По-специално, Германия обяви на тази среща за доставянето на Украйна на зенитните самоходни установки Gepard”.

(https://twitter.com/BMVg_Bundeswehr/status/1518873446440226816 ).

Един ден преди срещата, Великобритания съобщи за предаването на допълнителни средства за противовъздушна отбрана, а в деня на срещата Канада обяви за предоставянето на бронирани машини, е разказал Остин.

Взето е решение, срещите на консултативната група да се провеждат ежемесечно.
        

Източници: https://www.reuters.com/world/europe/some-20-countries-commit-new-security-aid-ukraine-pentagon-chief-says-2022-05-23/ ; https://blacksea-caspia.eu/bg/ramschayn-2-dvadeset-strani-podgotvikha-novi-paketi-voenna-pomosch-za-ukrayna



Гласувай:
21



1. librarian - teodordetchev, привет! :-)
25.05.2022 11:51
В ето този постинг https://librarian.blog.bg/izkustvo/2022/05/23/chto-j-davaite-chitati.1819106 пуснах неизбирателно, а подред мнения на обикновени РУСНАЦИ в РУСКИ форум. По постинга ще се огранича като коментар с пренасяне само на две мнения:

"We should send some f-15s, f-16s, f-18s and possibly even f-35. Although the latter will take a while to train the pilots. Aside from that, i really think it would be prudent for Israel to send the Iron Dome defense system to Ukraine, in order to prevent Russian missile attacks."

"Америка должна как лидер регулировать конфликты и помогать тем кому надо не смотря большая или маленькая страна чтобы остановить агрессора . Зря они лидеры они должны быть на стороне справедливости а не силы. Слава Украине"

И двете мнения са показателни и повтарям, че са на руски обикновени граждани!



И малко усмивки от тук https://librarian.blog.bg/izkustvo/2022/05/24/zabraneno-za-normalni-samo-za-putinisti.1819495
Вицът е мое творчество! :-)

руSSия през 2042 година.
Училище за подготовка на гастарбайтери за Южна Корея и Китай.
Учителката пита Ванка (този без танка, а не "великият химик":-):-) - Ванка, защо сега изучаваме как се става гастарбайтер, а не добиване на петрол и газ?
Ванката: - Другарко, навярно защото са се изчерпали находищата ни на петрол и газ?!
- Не, Ванка, още не са! Но преди 20 години, когато бях млада полит-комисарка, вождът ни путин нападна суверенна Украина! И остави, че славните украинци ни биха като брашнен чувал, ами и Западът, Ванка, ни обърна гръб! При това западните ни сонди, работещи по западни технологии, както и рафинерии и прочее, поработиха още 10 години и без западен сервиз и резервни части спряха!
Та затова, Ванка!
В този момент Машенка (не Захарова, но нейна внучка:-):-) закричала: - Другарко-другаркоооо, а защо не заменихме западните технологии с родни, другарко??
- Заменихме ги, Машенка, заменихме ги! Но.....
И пусна онагледяващо видео!
https://www.youtube.com/watch?v=FrEnVmNz0Ps

:-):-):-)
цитирай
2. getmans1 - Ще коментирам с цитат; „Пол...
25.05.2022 15:10
Ще коментирам с цитат;

„Политологът Сергей Михеев по време на участие в руско пропагандно предаване по държавната телевизия "Россия 1".

"Нека спомена какви са нашите цели. За съжаление, войната ще определи целите ни, ако останем трезви (в смисъл - трезвомислещи, б.р.). Те ще бъдат базирани на това, което е постижимо. Това, което успеем да си осигурим, по-късно ще бъде определено като наши цели."

Това само слепците не го виждаха от самото начало.
цитирай
3. notfun - ..здравейте, г н Дечев, надявам се, като политолог,
25.05.2022 18:16
Вие, не се учудвате на ''тази'' Стратегична.кратка, .Военна операция..
като, имате, в предвид, кой е,Гл.Идеолог на..сегашната..
Кремълска доктрина..- Ал Дугин..

ето, един изкл..анализ, скоро, го четох, по диагонал...тежък е,ноо..


Манифест на Великото Пробуждане. Имперски ренесанс срещу „Големия Рестарт“

Върху идентичността на Русия огромно влияние е оказал и източният вектор.
Както показаха философите-евразийци, в това число и великият руски историк Лев Гумильов, монголското държавничество на Чингис хан е било за Русия важен урок по централизирана организация от имперски тип, което в голяма степен е определило нашия държавен подем от XV век, когато Златната Орда се разпада, а Московска Русия заема нейното място в Североизточна Евразия. Тази геополитическа приемственост на Ордата закономерно води до могъщи експанзии през следващите епохи. И всеки път Русия е отстоявала и затвърждавала не просто своите интереси, но и своите ценности.


Така Русия се оказва наследница на две Империи едновременно, рухнали приблизително по едно и също време, в XV век – Византийската и Монголската. Империята става наша съдба. И даже в XX век при целия радикализъм на болшевишките преобразувания, Русия въпреки всичко остава Империя – била тя и съветска.

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

Източник:

https://zavtra/blogs/manifest_velikogo_probuzhdeniya
цитирай
4. emi1ts - Вие наистина ли
26.05.2022 07:12
вярвате,че агресия може да се спре с по голяма агресия и дори и да се случи какъв ще е резултатът и за победител и за победения...дори не ми се мисли..! Човечеството преживя доста войни и щеше да е ценно повече хора да си направят правилните изводи!Жалко за тази демонстрация на безумие!
цитирай
5. teodordetchev - Грубата сила няма с какво да се спре, освен с друга груба сила.
26.05.2022 11:34
Ако Путин беше окупирал Украйна без бой, както препоръчват някои формени идиоти, включително и бившият ни военен министър, и след това там се беше появил някакъв харизматичен водач, работещ на принципа на ненасилственото противопоставяне на насилието, от типа на Махатма Ганди, Путин просто щеше да го разстреля. Или щеше да организира "изчезването му". С непротивене и пасивна съпротива можеш да се съпротивляваш срещу империя, където демокрацията все пак означава нещо - както е било в Индия срещу Британската империя. В дълбоко авторитарна, примитивна от политическа гледна точка, корумпирана до мозъка на костите и изтъкана от омраза империя като, няма никакъв шанс за никакви действия чрез пасивмна съпротива. Просто пасивно изчезваш или пасивно те изпращат в колония с тежък режим на излежаване на наказанието. Русия в случая може да бъде спряна само със сила. Като са започнали пълномащабна война, просто ще си понесат последиците. Друг е въпросът, че след като агресорът бъде набит и сложен на мястото му, много важно е условията на мира да са справедливи но да не са унизителни, нито унищожителни. Ако не се спазва това парвило, раждането на нов, много по-зъл Путлер е въпрос само на време. Имаме си нагледен пример от мирния договор след Първата световна война, донесъл нова още по-опустошителна война в рамките само на 25 години и политиката спрямо победените след Втората световна война, коя то довежда до обединението на Европа, до 77 години мир в Европа и до превръщането на победена Япония в световен икономически гигант. Тоест, Русия трябва да бъде победена военно - няма как иначе войната да свърши. След това обаче трябва много да се мисли, какви ще са условията на мира и как новото управление на Русия (защото загубата на овйната означава край на Путин - политически, а може би и физически) да бъде насочено към някаква креативна дейност, която да е в интерес и на гражданите на РФ и на останалия свят като цяло.
цитирай
6. emi1ts - Не съм съгласна!
26.05.2022 12:49
Не съм твърдяла ,че действията трябва да са взети от миналото(тип Махатма Ганди и подобни).Днес трябва да се търсят подходящи може би нови и уникални решения които да отговарят на принципите и ценностите на съвремието( и на европейския съюз)адекватни за 21 век!За това обаче трябват човечност,стойностни хора със здрав разум,много разум!Хубав ден!
цитирай
7. tonsun - "Грубата сила няма с какво да ...
26.05.2022 13:35
"Грубата сила няма с какво да се спре, освен с друга груба сила."

Те и в щатите спряха "грубата сила" в лицето на 18 годишен младеж, убил 21 човека, с "груба сила" - с куршум...
Но след употребата на всяка "груба сила" остават болка, смърт, трупове, които не са само статистически данни, а лични човешки драми.
Хубаво е преди да се стигне до "груба сила" да сработи разумът и дипломатите да вложат повече усилия за предотвратяването й, вместо да разтягат п@@и масали. Нали за това са на тези постове; нали за това получават такива мангизи.. А не само да показват изкуствените си фасети в още по-изкуствените си усмивки. Защото те са посредникът между светът на парите, който командва светът на грубата сила...
Или поне би трябвало да са! ... говорят настоящите /и минали!!!/ събития.
цитирай
8. teodordetchev - Масовото убийство в училището в САЩ е криминален акт на психопат. Агресията на Русия е ...
26.05.2022 20:41
... държавен акт. В САЩ един човек открива огън и убива много деца. Това е трагедия, голяма трагедия. В Украйна, една държава смятаща се да супер сила започва война за унищожение. Това е огромна трагедия.
Парадоксалното е, че междудържавната агресия, поне теоретически може по-лесно да се предотврати, за разлика от единимното "волеизявление" на психопата - убиец. Но оказва се, че нещата не са така. Ужким нормалните и следващи принципите на "реалполитиката" руски държавници, начело с Путин се кълнеха и вереха, че е абсурдно да се твърди, че ще нападнат Украйна. Е, има там едни нацисти, ама каква война, молим Ви? Та това е братски народ? Кажете кога ще е агресията, а да си вземем отпуската в друг месец...
Такива едни приказки редяха и "здравомислещите" руски държавници и фриволните им говорители - Песков и Захарова. Всеки знае какво стана - на 24 февруари 2022 година, Русия започна пълномащабна война по цялото протежение на границата с Украйна. Ако някой твърди, че то този момент нататък има друг изход, освен на руския агресор да се окаже отчаяна съпротива, то този човек или е на щат във "фабриката за тролаве" или има тежък конфликт със здравия разум.
Аз все се надявам, че няма такива участници в нашата дискусия. За разлика то много българи, аз съм общувал с живи руснаци от различни стъпала на йерархията им и знам две неща:
Те презират подмазвачите, които час по час посягат да им оближат седалищните мускули;
Те уважават само сила, която е съпоставима с тяхната.
Е, за седалищния мускул вече е ясно. Като изключим нашите политически "артефакти", които са известни поименно, други желаещи да се лижат вече няма. Дори и госпожа Льо Пен не иска.
Що се отнася до силата, Русия беше смятана, че разполага с втората по сила армия в света. Срещу нея може да излезе само съпоставима сила. (Продължава)...
цитирай
9. teodordetchev - Продължение на въпроса за разума и силата в международните отношения.
26.05.2022 20:50
(Продължение от предишния коментар) Тъй като евентуалното участие на САЩ или на НАТО на куп, може да преидзвика истерична реакци в Москва и да завърши с Трета световна ядрена война, единствената работеща формула за защита на Украйна и на украинците е да им се даде необходимата помощ - оръжие, пари, боеприпаси, храни, разузнавателна информация в особено големи количества. Тогава има надежда, след като рускта върхушка осъзнае, че сметките на Путин и ко. са били изначално и генерално погрешни, на войната да се сложи край по един или друг начин. по-горе писах, че сключването на мира след тази война ще изсисква много тънки умения и изкуства.
Много е възможно, Путин да се окаже излишен за руската върхушка в тази остановка, но това си е негов проблем и ние нямаме абсолютно никакви ангажименти към личната му съдба. Каквото и да пожъне - ще знае, че сам го е посял.
Въпросът е, че всички приказки, че давайки оржия на Украйна ЕС, САЩ или пък Западът "подклаждали войната" са или откровени глупости на хора, които не са излезли от ранното детство или откровено подривна дейност на най-гнусни путинофили. И не защото хората нямат право на мнение, а защото някои мнения след 24 февруари 2022 година са напълно ясни и прозрачни.
Имам един познат, който му беше побеляла косата от преговори с руснаци от преди и особено след Десети ноември. Той казваше, че с руснаците се преговаря така: "бой - преговори - бой - проговори". Под "бой" разбира се, се има пред вид конфронтация и твърдост, а не биене на шамари, но не усетят ли твърдост, руснаците просто те игнорират.
А тук не става дума за търговски преговори, а за правото на съществуване на цяла една нация. Това не е преувеличение, не е хипербола. Това е голата истина. И затова ще има и Рамщайн 3 и Рамщайн 4.
Всеки месец - по едно заседание в Рамщайн формат ...
цитирай
10. tonsun - https://iw69.blog.bg/politika/2022/02/27/geopoliticheskite-i-finansovi-igri-na-golemite.1805620
26.05.2022 23:15
"Каквото и да пожъне - ще знае, че сам го е посял."

Не знам защо, но все си мисля, че някой му помогна да посее това, що всички жънем днес. Още на третия ден от военната инвазия, прочетох един пост тук, в блог-а... Размисли на някой си Тодор Ангелов.
Аз съм много далеч от политиката; в Геополитическите и финансови игри на Големите едва ли мога да се ориентирам. Но все ми се струва, че тук има доста истина...

ПП: Линка в заглавието.

ПП!: И ще си позволя да цитирам думи от "Блекмарк", които що ли ми се струват толкова подходящи и за тази ситуация, операция, инвазия, война... Каквато и дума да избера, няма да е точна. Защото това всъщност е Игра!
Играта на новите Богове на Света!

"Вижте какво създадохме.
Изградихме тази страна със собствената си пот и кръв.
Изградихме тази администрация с влияние и хитрост.
И създадохме тази война.. Водени от гордостта и алчността си.
- Господа! Имам една мечта! Виждане за бъдещето.
ВИЖДАМ ВОЙНА!
Безкрайна! Безмислена! Без победители и причина.
Виждам срутени небостъргачи..
Виждам президенти и крале превърнати в пионки и шутове..
Виждам страх в очите на всички мъже, жени и деца, които гледат как борсата се срива..
Как губят домовете си, работата си, семействата си.
Виждам свят, който очаква спаение от някаква висша сила.
Господа!
Ние сме тази висша сила..
А щом светът стане НАШ .. ние ще бъдем все по-богати... "
цитирай
11. ka4ak - НО МИ СПРАСКАХА КРАТУНАТ И АКЪЛА МИ,СЕ ИЗБИСТРИ!!!ТОВА Е,КОГАТО,БЕЗУМИЕТО ЗАПОЧНА...:(((((((((
27.05.2022 12:29
- КОСТА,ПОСЛТЕДНИЯ МИ КОМЕНТАР ПРИ СИЛВА,Е 13 МИНУТИ СЛЕД НАЧАЛОТО...:(((((((((
Vladimir Kachaklievhale ДА ИЗТРЕПАМЕ БРАТЯТА СИ,ЩОТО СА БОЛНИ ????НИЕ ГИ ПОКРЪСТИХМЕ И ИМ ДАДОХМЕ АЗБУКАТА!!!ЗНАЧИ,ДА ГИ ИЗТРЕПЕМ????ПОЗОР:((((((((((
27.02 13:10
НЕПРОСТИМО????
23.02 20:12 - За капаните пред САЩ, ЕС, Великобритания и Русия
Автор: sylviastefanova Категория: Политика
Прочетен: 190 Коментари: 0 Гласове: 5
Няма по-голям проект от МИРА. Но елитите имат способността да се превръщат в клики и да си въобразяват, че са господари на Суверена. Затова в момента липсва Големият проект. А за Европа и нейните народи, той би означавал 100 години истински мир след края на Втората световна война, поне 100 години мир от днес - 22.02.2022, и поне ПЕТ десетилетия икономическо развитие без локални и изкуствено разпалвани конфликти. Без санкции, които наказват гражданите и фирмите и вместо да решават, създават нови проблеми. Без режисирани паравоенни конфликти. Без продуцирани ФАЛИТИ, СБЛЪСЪЦИ, ИКОНОМИЧЕСКИ и ФИНАНСОВИ КАТАКЛИЗМИ. За които няма виновни.
Липсата на ОБЕДИНЯВАЩ проект за МИР и на свързаната с него дългосрочна перспектива като sine qua non при подбора на елитите и при вземането на политически и управленски решения, обяснява:
1. цикличността на нерешените регионални конфликти;
2. възпроизвеждането на лишени от актуалност стари противоборства;
3. лошото функциониране на отношенията граждани-власт и сривовете в доверието към парламентите и правителствата;
4. опитите за подчиняване на съдебната власт като гарант срещу политическия произвол, без значение дали на национално или на европейско ниво;
5. легитимирането на преврати от една страна и на арогантни мерки срещу автентичните граждански протести, от друга;
6. прилагането на фейкове в международната политика;
7. употребата на медиите и тайните служби за нечистоплътни пропагандни и политически поръчки;
8. избуяването на сепаратистки тенденции;
9. разрушаването на конституционализма като основа на правовата държавност;
10. използването на заплахата от тероризъм и на „антикомунизма” като PR за маскирането на политически провали ;
11. „износът на демокрация” с обратен знак като гориво за разпалването на краен национализъм;
12. корупцията, трупането на дългове и пилеенето на държавни средства; критичното ниво на образователните системи; обществената депресия и обедняването на средните класи;
13. потъпкването на базови и всеобщо признати документи, които гарантират основните човешки права;
14. подкопаването на договори в сферата на отбраната, ограничаващи разпространението на ядрени и нападателни оръжия.
15. девалвацията на международните институции, които би трябвало да отстояват с абсолютна обективност и непоколебимост МИРА; и в същото време злоупотребата с власт на отделни техни представители;
16. третиране на сигурността в международните отношения като диктатура на по-силния голям господар;
17. кризи в дипломатическите отношения, които се използват за потушаване на пожари, вместо за изграждането на последователни ангажименти в голямата рамка на МИРА;
18. стигмагизирането на Русия като raison d"кtre за съществуването на НАТО и американското присъствие в Европа;
19. превръщането на ЕС в заложник и роб на интересите на САЩ;
20. кражбите на национален суверенитет и двойните стандарти в международната политика;
21. създаването на врагове, вместо на приятели и партньори в междудържавните отношения;
22. липсата на ЧЕСТНОСТ; овладяването и дирижирането на политиката от кръгове без мандат от Суверена.
Изброените по-горе зони на конфликти са части от пъзела на една деструктивна политика, която вещае мрачно бъдеще за Европа. В своята сърцевина тя подменя волята на Суверена, защото измества перспективата за свобода и МИР с проектирането на „настоящи” или бъдещи войни, а оттук и на вечни ограничения и санкции.
Такова ли е желанието на европейските граждани в качеството им на Суверен? И пита ли ги някой? Не народите започват войните и пандемиите. Не те предизвикват икономическите кризи и банковите фалити. Защото на тях те носят разруха, бедност, убити мечти, кръв, невинни жертви, мъка и смърт. Тогава защо се потъпква волята им за мир, просперитет, свобода и благоденствие? Защото е по-лесно да си измислиш враг и „възправяйки се” срещу него да препираш собствената си биография. Подобни илюзии няма да измамят никого. Те пречат на политическата класа да осъзнае реалностите, в които се намира и я затварят в КАПАН.
Сигурно поради тази причина и САЩ не забелязват, че отдавна не предлагат нищо смислено на света. Нищо, освен конфликти, санкции, разузнавателна дезинформация, ипотечни кризи, фалити на банки, скъпи енергоресурси и държавни дъгови книжа. Няма я американската мечта. Няма ги истинските американски лидери. Потънали в самодоволството на първа геополитическа сила, във Вашингтон явно не осъзнават, че от години функционират в условията на повтарящи се електорални кризи. Че е време, ако искат да заздравят устоите на своята демокрация, да направят изборна реформа и да преминат към пряк вот на своите президенти. Необходими са им и промени в американската Конституция. Защото най-силният лидер в света (ако приемем подобно определение за американския президент) е всъщност фигура, която може да бъде бламирана и лишена от функциите си във всеки момент. И то по силата на т.3 и т.4 от ХХV Поправка на тяхната конституция. Вече няколко президента, сред които Обама и Байдън, се борят, за да предпазят САЩ от дефолт, настоявайки да се увеличи таванът на американския дълг преди ежегодния краен срок 18 декември. Който се интересува, може да проследи в какво се изразява външнополитическата активност на САЩ след всяка отпусната глътка въздух по въпросите с дълга и американската свръх задлъжнялост. Според цитираната поправка, и държавният глава, и определен брой оправомощени лица могат да внесат писмена декларация, че американският президент не е в състояние да упражнява своите права и задължения. В този случай функциите му веднага се поемат от вицепрезидента, а това не винаги е най-добрият избор. Затова следва да се има предвид, че есента е винаги кризисен момент от функционирането на американската държавност. И че по странно съвпадение (ще дам няколко примера като факти и без да правя заключения) и украинският майдан (21.11. 2013), и истерията с предстоящата инвазия на Русия в Украйна, и нахлуването в Ирак (на 5.02.2003, държавният секретар Колин Пауъл държа своята 76-минутна реч пред Съвета за сигурност на ООН) винаги стартират в месеците след сакралната дата 18 октомври. На тези обстоятелства е добре да се гледа с разбиране и предпазливост, защото те донякъде обясняват защо е толкова трудно да се води ПОЗИТИВЕН диалог със САЩ. И каква е неговата цена за най-висшия американски политически ешелон.
В КАПАНА на илюзиите пребивават и елитите на ЕС, които отказват да признаят, че в Европа отдавна няма комунизъм и комунистически страни. И затова антикомунистическият им и антируски патос изглежда излишен и лицемерен. Пещерното отношение към Русия е особено неприемлива за страни като Франция и Германия, които през 1951 г. създадоха Европейската общност за въглища и стомана като първа стъпка за постигането на траен мир, а днес като ученички се оправдават, че имат дипломатически връзки с Москва и че изграждането на „Северен поток 2” може да осигури на съюза икономически растеж. Сякаш търговията не е най-сигурният път към мира, откакто свят светува. Ако трябва да се направи обективна оценка за вредите и ползите, нанесени на Европа през последните 30 години, положителният баланс ще бъде в полза на Русия, вместо на САЩ. Затова желанието да се „самоубиваме” от любов към чичо Джон вече наистина заприличва на патология . Европейските граждани нямат вина за недалновидната политика, която вместо да кооптира Русия към евроатлантическата система за сигурност, от почти 20 години бламира руските инициативи и работата на съвместните формати за партньорство. Резултатът е нови разделителни линии, напрежения и конфликти. Мантрите, че днес „трябва да изтърпим” лишения, за да си гарантираме мира, са лъжа. Така, както сигурността на една държава, не може да бъде за сметка на друга и просперитетът на дадена страна, не може да бъде за сметка на останалите. Време е ЕС да изправи гръбнака си, да дефинира ясно своето място в световната политика и да даде доказателства, че на първо място поставя интересите на своите народи и граждани. Защото те са Суверенът. И защото, когато има опасност един кораб да се отправи към дъното, сменяш кормчиите, а не го пълниш от солидарност с вода.
В КАПАНА на илюзиите и на вулгарния популизъм е заклещена и Великобритания и това е омерзително. Как иначе да обясним призивите на Борис Джонсън за обединение на „всички” …на всички, но срещу какво? Срещу започналата и незапочнала хипотетична руска инвазия в Украйна? Едва ли точно г-н Джонсън е подходящ за говорител на истината и за защитник на европейските интереси, след като на 31.01.2020 г. Великобритания престана да бъде част от ЕС след 47 години членство. Няма как европейците да забравят, че г-н Джонсън бе сред най-пламенните агитатори на Брекзит. В историята са записани думите му, че „можеш да изядеш тортата и да ти остане от нея”. Както и лъжливите внушения, че Великобритания дава на Евросъюза 350 млн. лири седмично и е по-добре тези пари да отиват за здравеопазване. През септември 2019 г. Върховният съд на страната постанови, че премиерът Борис Джонсън незаконно е прекратил работата на парламента, злоупотреявайки с властта си. Според редица коментатори целта му е била да не позволи на парламентаристите да попречат на курса към Брекзит. След решението на съда, „Гардиън” излезе със следното заглавие:” Борис Джонсън е лъжец. И трябва да плати цената”
Дори и да не направи нищо повече, името на Борис Джонсън ще остане в историята като мъжът, който лъга толкова много, че почти счупи конституцията, написа изданието. „Всеки лидер, който уважава отговорностите си, които идват с високата длъжност и има някакъв срам, незабавно би подал оставка…” И по-нататък:” Джонсън е посветил кариерата си на хардлайнерите, които искат тотален срив на ЕС. Той спечели ръководството на консервативната партия с тяхната подкрепа, използвайки реториката, с която преди време Найджъл Фараж подлъга електората си”. Това е красноречиво. Но има и още.
В началото на февруари т.г. Блумбърг, позовавайки се на „виден член на Консервативната партия” информира, че отстраняването на Борис Джонсън от поста му е "неизбежно". На 12 този месец британският премиер получи списък с въпроси от лондонската полиция, на които трябва да отговори, заяви негов говорител, цитиран от Ройтерс. Джонсън е изправен пред растящ бунт на торите, заради съобщенията за партита на Даунинг стрийт по време на локдауна, а това обяснява усилията му чрез антируска реторика да изпере имиджа си. И да отклони вниманието от резултатите от Брекзит и собствената си политика. Защото още през ноември 2021 г. , когато вече бе в ход мероприятието „Русия-Украйна” , Ричард Хюз, ръководител на Службата за бюджетна отговорност, коментира пред Би Би Си , че напускането на ЕС „ще доведе до намаляване на британския БВП с 4% и че в дългосрочен план Брекзит е по-сериозна заплаха за икономиката на страната, отколкото пандемията”. Което от своя страна обяснява, грубо казано, на кого му трябва чужда торта , чужди пари и блокирането на чужди банкови сметки. Извън стратегическата задача да се стимулира разпадането на ЕС.
И Русия е в КАПАН. Нейната най-голяма илюзия е носталгията и прозиращото зад реториката й желание да има за главен партньор Вашингтон. Макар и разбираем, този рефлекс де факто ограничава възможностите й за дипломатически и политически ходове. Защото и към момента САЩ последователно създават претексти, за да разбиват и ограничават развитието на ЕС и т.нар. постсъветско пространство. Или поне такива са видимите резултати от политиката на Вашингтон. Слабата, наплашена, периодично връхлитана от външни кризи и въвличана в изкуствени конфликти Европа, е удобният послушник, който няма силата да се конкурира с монопола на долара. Или с експанзията на китайската икономика. Което означава, че и в следващите десетилетия Европа ще се нуждае от още някого.
Какво й предлагат Щатите обаче? Отдавна Америка няма позитивен Проект. Какво й предлага Русия освен доставки на газ, които се интерпретират като форма на едностранна зависимост?
Разбираеми са страховете на всяка държава от нарушаване на териториалната й цялост. Как обаче може успешно да се противодейства на кампаниите за подстрекаване към война?
И дали, ако някой притежава пушка и я държи до вратата си, това непременно означава, че ще нападне комшията? Къде в международните отношения изчезна презумпцията за невиновност до доказване на противното, която е базова в правото? Кампанията за предстоящата инвазия на Русия в Украйна, на която бяхме свидетели през последните месеци е без прецедент. По същество тя беше организирано, вербално, информационно и политическо насилие срещу спокойствието на хората в Украйна и Русия чрез разпалване езика на омразата. И въпросът „защо се стигна дотук” първо трябва поименно да бъде отправен към лицата, лидерите и структурите, които стартираха това активно мероприятие. Е, постигнахте ли вашите цели? Какъв ще е резултатът за международната архитектура на сигурността след пламенните ви усилия? По-добър или по-лош? Правите ли разлика между военна интервенция и дипломатически ходове по признаването на една самопровъзгласила се държава? Кои са следващите ви набелязани жертви освен Русия. Украйна. И страните от ЕС? Нищо, че още не го осъзнават.
Русия също няма глобален и вдъхновяващ Проект, извън усилията й да заздрави своята държавност, да запази сигурността си и да си върне ролята на фактор в международните отношения. Това обаче са национални и вътрешнополитически цели. Парадоксът е в това, че миналото величие на Руската империя, а впоследствие и военната мощ на СССР, днес са „слабите точки” на Руската федерация. Защото по рефлекс провокират недоверие или умишлено раздухвана омраза, реваншизъм и злоба.
Това ме кара да се замисля дали не е време Русия да се самоопредели като европейска държава. А след това като всичко останало.
Тагове: Великобритания, война, мир, капани, САЩ, Русия, ЕС, санкции, популизъм, обединяващ проект

24.02 00:20 - СИЛВЕ,ПРИЕМИ,ЧЕ СИ АНИ!ПОЧТИ НЕ ВИЖДАМ!!?А ТОЛКОВА МИ СЕ ИСКА,АНГЛИЧАНИТЕ,ДА СА ПРЕЦАКАЛИ,ДЕТЕТО СИ...
7. ka4ak - Въпрос за трилиони:Защо световната власт,борейки се с модерната болест,е измислила инжекции за здравите,а не лекарство,за болните?
17.11.2021 19:11
АНИ,КОВИД Е ОРЪЖИЕ ЗА МАСОВО ПОРАЗЯВАНЕ!ТРЪМП,ГО ИЗЛЕКУВАХА ЗА 1 ДЕН/ИЗЛЪГАХА ГО,А 1 ОТ ЕКИПА Е СЛОЖИЛ АНТИДОТА!!!/,А ВЕЧЕ ПУСНАХА 150 ТРИЛИОНА,ТА ДОКАТО НЕ СЕ ПОВТОРИ 1929 ГОДИНА,АНТИДОТ ЦЪЪЪ...:(((((((((
"28.01 14:59 - КОФТИ,МОЖЕ ДА НЕ ПУСНАТ,АНТИДОТА.... 13:44 - СЛЕД КАТО НИ СГОТВИХА,ЗАРАДИ ТРЪМП,ЩЕ ПУСНАТ ЛИ АНТИДОТА,ПРИЯТЕЛИ.....
22.01 03:46 - OСЛЕПЯВАМ,НО ТРЯБВА ДА ВИ СВЕТНА,ПРИЯТЕЛИ!ТРЪМП Е ВИНОВЕН,ЗА КОВИД,ЩОТО,НЯМАШЕ ВАРИАНТ,ДА ГО СВАЛЯТ!!!АЗ ЗА ТОВА СЪМ ЗАБРАНЕН,ЩОТО ВИ ЗАМИСЛЯМ.....
1898г.БАЙЕР ПУСКА ХЕРОИНА,КАТО ПАНАЦЕЯ И НАРКОТИЦИТЕ,СА УБИЕЦ НОМЕР 1 В ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО/НЯМА КОЙ ДА ТИ КАЖЕ,ЧЕ НЕ ДИШАШ/ПРЕСКАЧАМ,ЦЯЛ ВЕК/ТРУДНО ПИША/ТАЛИБАНИТЕ ИЗКОРЕНЯВАТ МАКОВИТЕ ПОЛЕТА,ЩЪКАМЕ,КАТО ИЗОГЛАВЕНИ,БУТАТ БЛИЗНАЦИТЕ,АФГАНИСТАН,ЗАКОН 24 ЧАСА БЕЗ СЪДИЯ!!!РАЗПУКВАТ НИ ПО ЛЕТИЩАТА,ФАЛШИВО ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ,165 $ БАРЕЛ И 4 ТРИЛИОНА ДОЛАРА/КОИТО ПЛАТИХМЕ 08 09 10 11????/ОБАМА ЦЪФНА В ТУРЦИЯ 08 И АРАБСКА ПРОЛЕТ И ЕВРОПА Е ЗАЛЯТА,ТА БЕЛКИМ ВИ СТАНЕ ЯСНО,КАКВО НИ СПРЕТНАХА ДЕМОКРАТИТЕ.....ЩОТО НЕ ВДЯВАТЕ,
Проф. Люк Монтание: Коронавирусът е създаден в лаборатория.......ЛРЕДИ ГОДИНА,откривателя на ХИВ,вируса на СПИН.....
Постинг: ТРЪМП,ГО ПРЕЦАКАХА,МЕН МЕ ЗАБРАНИХА,ПРИЯТЕЛИ!ЧЕТЕНЕТО Е ТРУДНА РАБОТА,А МИСЛЕНЕТО,СЪВСЕМ.....
Автор на постинга: ka4ak "
БЛАГОДАРЯ ТИ АНИ!ОБАМА ПРЕДИ ДА НАПУСНЕ,МАГНИТСКИ!!!ВЛИЗА ТРЪМП,РУСКИ ХАКЕРИ,СВЕТОВНИ МЕДИИ,МИ ТУ,СЕКС ОБВИНЕНИЯ,КОВИД НА ПАЗАРА В У ХАН,ЧЕРНИТЕ ЖИВОТИ,ПОЩИ,КАПИТОЛИЯ,ЦЯЛ МАНДАТ,БЕЗ ВОЙНА,ДАЖЕ И "СТАЖАНТЪТ"ИЗЧЕЗНА!!!ТА СЛУЧАЙНИ НЕЩА,НЯМА!!!
Коментарът чака одобрение
Постинг: За капаните пред САЩ, ЕС, Великобритания и Русия
Автор на постинга: sylviastefanova

24.02 01:13 - ПРОЗРЕНИЕ...
10.02 21:17 - " Тези и още много други неща ще се случат, но помни - нищо не е случайност." ":)))
Vladimir Kachaklievhale
11 септември 2021 г. · Споделено с: Публично
Пърл Харбър,обяснява, ХИРОШИМА и 11 СЕПТЕМВРИ
Автор: ka4ak
Постинг: Глупакът
Автор на постинга: hisazul
Коментарът чака одобрение
Постинг: За капаните пред САЩ, ЕС, Великобритания и Русия
Автор на постинга: sylviastefanova

24.02 06:13 -СИЛВЕ,КАПАНА ЩРАКНА????БАЙДЪН СИН,ДАДЕ ФИРА,А ТАТКОТО МАХНА ТРЪМП И ПУТИН МУ ПОМАГА, А ВОЙНАТА Е ФАКТ,ПЪК СЪМ ДАЛ РЕЦЕПТА ЗА СБЪРКАНИ ПРЕЗИДЕНТИ:
22.03.2009 17:54 - @66
Не работи,защото никой не иска да работи!Но да карам поред.
Като президент Моралес показва как се държи надрусан президент!Ако залата беше в час,щяха да го обявят за нежелана персона и да го изгонят!След това по линията наООН,щяха да предприемат стъпки държавите членки на ООН,да не допускат Моралес до тяхна територия.След това с резолюция на ООН щяха да предприемат икономически санкции срещу Боливия,заради недопустмото държане на техния президент,който със своето държане проваля решението на Генералната Асамблея наООН ОТ 1998г.
Не случайно наблягам на зависимите и че това е болест и че трябва да се лекуват!Основния проблем е че искат да ги лекуват с медикаменти,което е пълен провал и само задълбочава проблема!Лечението което е доказало възстановяването на зависимия и връщането му в живота като пълноценен индивид е без никакви медикаменти,а само осигуряване на чиста среда без наркотици за 15 месеца.Тука лекарите трябва да се обучават и да не им се разрешава да се опитват да лекуват,без да имат намерение да излекуват!Миналата година видя как светът опука3000 милиарда долара и по всяка вероятност ще се оправи.При координирани действия на всички страни подписали конвенцията,само след 3 години проблема може да бъде решен!Тези 320милиарда няма да могат да разрушат общите усилия,ако искаме да се справим!
Аз за това искам всички да се включиме в борбата за да опазим децата!Искам между децата да няма зависими,за да не заразяват и други деца!За това искам да се правят тестове в училищата,за да може да прекъснем заразата още при първите опити,а не когато вече е късно!Високата гласност на всеки един случай и незабавните мерки,пред погледа на обшеството ще мобилизират всеки един да е съпричастен и да участваства активно за решаване на проблема.Това не става някъде другаде,то става пред нас и можем да го решим и да покажем и на другите,как да се реши проблема.
Аколкото до легализацията,в момента няма граница,като искаш да употребяваш,отиваш в Холанндия и си употребяваш!Тука не може!
Постинг: Застрашена е националната сигурност на България!
Автор на постинга: ka4ak

Коментарът чака одобрение
Постинг: За капаните пред САЩ, ЕС, Великобритания и Русия
Автор на постинга: sylviastefanova Постинг: СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,ВЯРВАМ,ЧЕ ЗАЕДНО МОЖЕМ!!!С БАТЕ КРАСИ,СЕ ДЖАНКАМЕ/ПЕТОЛЪЧКАТА,ПРЕЧИ!?!??/,НО ВЯРВАМ И В СВЕТЛИНАТА...:)))))))))
Автор на постинга: ka4ak

Постинг: ПУТИН И РУСИЯ В КАПАНА НА САЩ ?
Автор на постинга: planinitenabulgaria
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5806365
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52687
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов