Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2022 11:55 - Бившият сръбски президент Борис Тадич се надява на ускоряване на доставките на азербайджански газ за Сърбия
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 5481 Коментари: 8 Гласове:
19

Последна промяна: 25.07.2022 11:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 След като диверсифицира маршрутите, по които да получава руски газ, Сърбия вече се опитва да диверсифицира източниците и посяга и тя към азербайджанския газ. Това не е новина за тези, които следят внимателно събитията. В blacksea-caspia е писано многократно по този въпрос, като най-често е цитирана вицепремиерката на Сърбия – една ослепителна блондинка, но съвсем не блондинка от вицовете. Напротив – и тя и бившият президент Тадич са говорители на здравия разум, който казва първо да не слагаш всичките си яйца в една кошница и второ, че съюзът с Русия може да те заведе на много лошо и мрачно място.

Всъщност, Сърбия е „държава на разлома“ досущ като България, но исторически обстоятелства като спомените от Първата световна война, позицията на Русия по въпроса за Косово и други такива създават оптическата измама, че страната е най-надеждния съюзник на Москва. Не, не е. Просто сръбските крайни националисти, заедно с почитателите на Москва и на Путин, са много по-шумни от хората, които застъпват останалите различни мнения.

За съжаление, сърбите все още не са преодолели старите си вярвания, част от „националния им мит“, ме са „сияен народ“, „небесен народ“, „Пиемонт на Балканите“ и прочее красиви самозаблуди, които могат и да си отидат с времето, а могат и да не си отидат. Но при всяко положение, сърбите много ясно си дават сметка, че перспективата да са някакъв руски „аванпост“ или не дай си Боже руски „анклав“ е катастрофална за тях.

Затова, ако си послужим с езика на играчите рулетка, те все по-често „залагат и на червено и на черно“. Изявлението на Борис Тадич, съвсем не е само негово лично мнение. То отразява една предпазлива но видима тенденция в сръбската политика – без много шум, но достатъчно бързо поне половината яйца да ес преместят от руската в европейската кошница.

https://blacksea-caspia.eu/bg/srbiya-razchita-da-poluchi-azerbaydzhanski-gaz-v-blizko-vreme



Гласувай:
19



1. kossef - Въпреки...
25.07.2022 12:18
въпреки наличието и на "Куче което лае на две порти... " харесвам поантата в публикацията ти: "... /сръбските/ националисти, заедно с почитателите на Москва и на Путин, са много по-шумни от хората, които застъпват останалите различни мнения." Защото е хубав акцент, отнасящ се и към "нашия случай". Тукашните руси филии, от една страна и почитателите на преетикираните стоки от Запад, от друга, са по-по-най крякащите "работници" за изработване на тесни, лични интереси в сферите на далаверите и облагодетелстване без пот, а с врякане... Приветствам те.
цитирай
2. vencivaleri1951 - Ах този азерски газ, който така "възбужда"
25.07.2022 14:49
През миналата година азерите са изнесли под 20млрдм3 газ, като половината е изнасен за Турция Самият Азарбайджан потребява около 5 млрдм3
Тоест във миналата върхова година азерите добиват 25 млрд кубометра-да го разжирят в близките няколко години до 30 и до там. Какъв проблем решава този газ за Европа, като се има предвид , че половината от него се транспротира по бившия газопровод Дружба. Руските компоненти в този газ са чувствителни-тоест ГАЗПРОМ Е съвладелец в газопреносната система на азерите, а и с дял в моного от находищата-тоест разработил ги е. По голяма част от експорта на нефт на азерите/което е много по солидно перо от това на газа/ също се влива в руските нефтопроводи. На практика Азарбайджанвкарва определини количества нефт в тръбопроводите и получава съответни такива в Новоросийск, където се товарят на танкери и се изнасят
Много сложно е да се разбере парите които ние плащаме на азерите , а и сърбите, и гърците как се разпределят-каква част за дъщерните фирми на Газпром, каква за азерите. При нефта азерите продават т нар руски брент. Ако се направи анализ и на газаът едва ли би имало разлика с руския, освен че го плащаме по скъпо и , че не знаем на кого какво плащаме
цитирай
3. notfun - https://infacto.bg/rotshild-sreshu-rokfeler/
25.07.2022 16:38
воала, Най Доброто, по Темата, г да, моля...

/давала съм го 2х )

приятно четене..
цитирай
4. notfun - ...заради теб, го поствам, венцо..задаваш..Отворен финал )
25.07.2022 16:39


Много сложно е да се разбере парите които ние плащаме на азерите , а и сърбите, и гърците как се разпределят-каква част за дъщерните фирми на Газпром, каква за азерите. При нефта азерите продават т нар руски брент. Ако се направи анализ и на газаът едва ли би имало разлика с руския, освен че го плащаме по скъпо и , че не знаем на кого какво плащаме
цитирай
5. teodordetchev - До г-н Венци, Валери или какъвто сте там...
25.07.2022 22:43
Господине,
Както повечето посетители на блога ми знаят, аз не трия коментари. Не преча и на хора с мнение различно от моето да коментират. Винаги съм гледал да зачитам достойнството на опонентите си, макар че в общия случай те не си дават подобен труд.
Работата обаче там, че реагирам остро, когато някой лъже, занимава с пропаганда на човеконенавистни теории, "троли" и възхвалява доказано отрицателни герои в новата, най-новата и "съвсем съвременната" история. Не отдавна изгоних от тук едно лице именуващо се Крум Белосват за постижения включващи коктейл от горепосочените прегрешения.
Сега, справедливостта изисква да се признае, че Вие далече не сте отблъскващ и противен, както Крум Белосвет, а също както и още няколко дежурни привидения от Тодор Живковото време, които сноват насам - натам из блога. Но за съжаление, трябва да Ви кажа, че лъжете и тролите много енергично. Фактите:
Количествата изнесен азербайджански (а не "азерски") природен газ, които сочите са общо взето точно количествата, които се изнасят по Южния газов коридор, състоящ се от газопроводите SCP, TANAP и TAP. Никакви "Дружби" и никакви Новоросийски пристанища не са ангажирани в износа на азербайджански природен газ. Впрочем това се отнася в огромна степен и за нефта. За износа на азербайджански нефт се използва петролният терминал в грузинското пристанище Супса. През Новорсийск се изнася предимно казахски нефт. Газопроводите от Южния газов коридор са собственост на няколко консорциума от световни газопреносни оператори, като Държавната нефтена компания на Азербайджан - SOCAR, държи между 15 и 18 процента от собствеността на TANAP и TAP. Разпределението на собствеността там се мени от време на време, но две неща са сигурни. Природният газ, който се изнася по Южния газов коридор е изцяло азербайджански - добива се от находището "Шах Дениз II". Руски компании нямат и един промил от собствеността на Южния газов коридор.
С една дума, Вие баламосвате читателите и лъжете сладко - сладко...
цитирай
6. teodordetchev - До г-н Венци, Валери и така нататък 2 част
25.07.2022 22:58
Защо лъжете е ясно. Вашата цел е да създавате в очите на хората впечатлението, че появата на Азербайджан на европейския газов пазар е нещо незначително, направо не заслужаващо внимание. Така де - някакви си там "азери". (По начало уважителното наименование е "азербайджанци", "азербайджански" и така нататък. Но като верен син на КПСС, Вие вероятно смятате азербайджанците за второ качество хора - друго са си великорусите).
Твърдението Ви не е вярно, защото газовият пазар в Европа не е едно цяло. Газопреносните мрежи на отделните национални държави - членуващи в ЕС не са свързани. Затова и нашият интерконектор с Гърция е толкова важен - на първо място като добър пример. Азербайджанският природен газ, на този етап играе на пазара в Югоизточна и Южна Европа. Благодарение на азербайджанския природен газ, Италия се оказа нетен износител на природен газ, точно през двата най-кризисни месеца до сега - януари и февруари 2022.
Работи се над Йонийския газопровод, който трябва да снабдява Черна гора, Хърватско и Босна и Херцеговина.
Работи се над така наречения "Вертикален коридор", който ще трябва да премине през България, да се свърже с румънския BRUA и да снабдява още Унгария, Австрия и Словакия на първо време.
Да, количествата в Югоизточна Европа не са като количествата за Германия, но никой никога не е твърдял, че Германия ще се топли или ще произвежда торове с газ от Каспийско море. Да си имаме уважението. Отделен въпрос е, че ако Азербайджан не е най-голямата добиваща сила на природен газ, то тя без проблем може да транспортира природен газ от Туркменистан. Туркменистна има третите по големина залежи на природен газ в света.
От 01 януари 2022 година, чрез суапова сделка през Иран, Азербайджан вече изнася известни количества туркменски газ и тези количества ще растат. Иран съдейства на тази сделка с удоволствие, защото по този начин снабдява с природен газ североизточните си провинции, които не може да захранва от находищата си в Персийския залив.
цитирай
7. teodordetchev - До г-н Венци, Валери и прочее - 3
25.07.2022 23:14
Цялата ярост и злоба на про-путинската и изобщо на човекоядската част от нашия политически спектър срещу Азербайджан идва точно от факта, че азербайджанците изградиха инфраструктура, която може да пренася природен газ в Европа. Южният газов коридор може да удвои обеча на преноса си с няколко допълнителни компресорни станции и това беше договорено онзи ден между Илхам Алиев и Урсула фон дер Лайен. От това следва още по-голяма злоба.
Вие охотно се включвате в тази врява и пишете лъжи за това, че не се знаело на кого плащаме. Напротив - много добре се знае на кого плащаме. Собствеността и на природния газ и на преносните съоръжения е известна и прозрачна. "Газпром" загуби тази игра. Е, руснаците като цяло не са "капо", защото Азербайджан толерира компанията "Роснефт", а тя е любимата на Путин. Но там става дума за новата рафинерия на SOCAR в Измир, където се преработват големи количества нефт URALS (не БРЕНТ, а URALS). Този нефт е специалитетът на "Роснефт", шеф на която е приятел на Путин от първи клас на началното училище.
Разбира се, това не е никаква гаранция срещу путински изстъпления, но за останалото Азербайджан си има армия, въоръжена 70 на сто с израелско оръжие, а не с турско, като пишат подобните Вам. Има си и съюз с Турция, та затова на този етап се надяваме да не се отвори втори, кавказки фронт на путиновата агресия.
В заключение - мисля, че Ви отделих подобаващо време и място. Това - в рамките на уважението. А в рамките на останалото Ви уведомявам, че не мисля повече да Ви отделям толкова място и толкова време. Просто ще Ви помоля да не се заигравате тук. Никога не е късно да започна да плевя всевъзможните бурени, останали от епохата на "Тошизма". Нямам време да се препирам с хора, на които онова време им е мило. Като им е мило, да си му се радват, но да не губят времето на останалите.
Затова, без да се обиждате - спестете ми по-нататъшни прения с Вас. Знаем, че "руский газ е на Земята, най-велик от всички пръв". Само че има и други доставчици...
цитирай
8. librarian - Лъжецът от втори коментар в действие!!
02.08.2022 19:25
ПФУ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5843384
Постинги: 785
Коментари: 3551
Гласове: 53003
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов