Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2022 21:16 - Още един път за „дружбата“ между Москва и Техеран
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 3478 Коментари: 4 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Написаното в краткия коментар на Юрий Романенко в предишния постинг „Новоизпеченият приятел на Москва – Иран, се готви да залее Европа с нефта си, на мястото на отиващият си руски. Поредният удар в гърба за Руската федерация", не е никаква новина за хората, които следят стратегията на САЩ и на Русия от момента на "отварянето на вратите Адови", тоест от самоволната анексия на Крим от Русия и предизвикването пак от Москва на сепаратисткото движение в Донецка и Луганска област през 2014 година- Първият акт беше дело на самия руски режим, к неговите "малки зебени човечета".

Разпалването на войната в Донбас беше дело пак на Путиновия режим, като там за разнообразие, а и за по-голяма правдоподобност бяха потърсени съмишленици сред по-сепаратистки настроената част от населението там.

Разбира се, на „съмишлениците“ бяха изпратени квалифицирани командири и достатъчно военна техника. Към това се присъединиха и достатъчно „идейно подковани“ руски комунисти и руски националисти, плюс прилично ниво политически маргинали и авантюристи, търсещи някаква героична изява, а когато руснаците видеха зор, направо се включваха и батальонно тактическите групи от редовната армия на Руската федерация.

Разбира се, това безобразие съвсем не беше приветствано от цивилизования свят. За тези, които не обичат да помнят, ще повторя, че още от 2014 година на Русия беше наложен санкционен режим, който за времето си изглеждаше много суров. Във всеки случай, в Украйна гледаха сериозно на тези санкции и съвсем не ги смятаха за дреболии.

На хората, които искаха да озаптят Путин, беше ясно, че санкциите в тогавашния им вид не стигат. Затова и Барак Обама, президентът на САЩ приложи стратегия, която доста напомня някои елементи от стратегията на Роналд Рейгън, която допринесе толкова много за рухването на СССР. Барак Обама реши, че след като войната се финансира от бюджета на РФ, най-добре е приходите в този бюджет да намалеят драстично. И понеже лъвският дял на приходите в руския бюджет е от износ на въглеводородни енергоносители, следваше логически, че на пазара трябва да излязат големи количества евтин нефт и природен газ.

Главният играч на пазара, който можеше веднага да предложи голими количества евтини въглеводороди беше Иран. Имаше и находищата и запасите и неистовата нужда да продава нефт и газ, за да подкрепи икономиката и жизнения стандарт на Ислямската република. Само че, Иран беше също под санкционен режим, заради ядрената си програма.

Така се роди „ядрената сделка“. Хората в Иран буквално излязоха на улицата за да приветстват споразумението за използването на ядрената енергия от страна на Иран, въз основа на което се вдигаха санкциите. В Москва настроението беше минорно и на населението вероятно основателно се обясняваше, че Обама е главният враг на Русия. За Русия не знам, но за Путин твърдението със сигурност е основателно.

Руснаците откликнаха на тази информация и на всяка бричка от време оно се появиха по задните прозорци самоделни плакати с един и същи надпис: „Обама чмо“. Какво означава това, противниците на Путин у нас знаят добре, защото за разлика от неговите привърженици, те знаят руски доста по-добре. Но мярката беше ефективна и Путин тръгна на преговори и кандърми в Минск и други такива угодни Богу места, в „Нормандски“ и всякакъв друг формат. Необходимо му беше да спечели време, за да акумулира резерви, да се опита да направи икономиката поне малко „импортозаместима“ и за да създаде впечатление, че е миролюбец и миротворец.

image

Доколко това беше така, най-добре знаят жителите на населените места по разделителната линия между украинците и руснаците в Донбас, но това пък осем години по-късно щеше да бъде използвано като мотив за тоталната ескалация на войната в Украйна.

Но тогава, непосредствено след анексията на Крим и нашествието на батальонно тактическите групи на руската армия при Иловайск, стратегията на Обама проработи много добре. Тя щеше да си работи и до сега, ако на президентския стол не беше седнал човек, който си е спечелил репутацията на образ на всичко, което по принцип американците не биха приели у обикновен конгресмен или не дай си Боже – сенатор, та какво остава за Президента на САЩ. Изследователи като Джордж Фридман твърдят, че това било симптом за приключване на един институционален и още един социално-икономически цикъл в американската история, други смятат, че историята просто се е пошегувала, но сумата от недоволствата в САЩ доведоха на президентския пост Доналд Тръмп.

Изборът на Тръмп предизвика еуфория в Москва, защото там добре знаеха как щеше да се държи Хилари Клинтън, в случай че беше влязла в Белия дом. Тръмп не закъсня да оправдае очакванията им като торпилира „ядрената сделка“. Ръцете на Путин бяха развързани, защото иранските нефт и газ пак изчезнаха от най-големите енергийни пазари в света – най-вече от европейския такъв.

Трябваше американците, а и целият свят да изтърпят президентството на Тръмп и президент на САЩ да стане Джо Байдън, който напук на твърденията, че бил сенилен и едва ли не – полу идиот, започна да води възможно най-адекватната политика спрямо Путин. Путин също му помогна започвайки касапницата, нежно наричана от него „специална операция“.

Така се стигна до положението, което коментира Юрий Романенко. Нещата се върнаха към първоначалния замисъл на стратегията на Обама. Руснаците ги чакат тежки дни на безпаричие и бюджетни дефицити. Някои хора с интелект на градински охлюви ни обясняват как Путин всичко е премислил и неговите нефт и газ ще бъдат пласирани съответно на Индия и Китай.

Да, вече е факт положението, че Русия е евтина бензиностанция за Индия, а още по-отдавна (още от 2014 година) е и още по-евтина газостанция за Китай. Двете „жадни“ икономики охотно купуват нефт и газ на преференциални цени. Русия им предлага цени немислими в близкото минало, още по-малко пък за европейските страни, защото иначе просто трябва да спре добива. Отделен въпрос, че и сега огромни количества газ просто се изгарят, защото няма къде да ги дянат.

Така че прав е Юрий Романенко за сладостта, с който Иран предвкуства настаняването си на енергийните пазари на мястото на поелата пътя към Азия Русия. Прочетете още веднъж краткия му текст, той е много поучителен. https://blacksea-caspia.eu/bg/novoizpecheniyat-priyatel-na-moskva-iran-se-gotvi-da-zalee-evropa-s-nefta-si-na-myastoto-na



Гласувай:
10



1. planinitenabulgaria - Поздравления за смисления Ви постинг.
04.09.2022 21:25
Ако обаче на него попаднат Ив69 или Венцивалери1951/Радостиналасса, ще Ви разделят на молекули.
цитирай
2. notfun - г н Дечев, и, от мен, 6 +
04.09.2022 21:30

най добрият блог,за тази година!)
хубава вечер, и благодарим..
цитирай
3. morskipesni - "Се готви", ще", "предстои" и пр. пропагандизми
04.09.2022 23:30
са остатък от от обещанията за "светло бъдеще", тоталитарна пропаганда от най-гнусен хибриден тип. Което има да стане, става и без предварителните дрънкания на машината за дезинформация на ЦРУ. Пилците се броят наесен. Непознаващите Азия бая има да се чудят "ама как така". Колкото до платените "анализи", то се знае: "анализаторът" има за задача да обясни вещо какво "ще се случи" и постфактум (още по-вещо) да се измъкне, защо не се е случило.
цитирай
4. teodordetchev - Намери се кой да говори за "гнусна хибридна пропаганда".
05.09.2022 13:12
Вярно е, че путинопитекът няма представа за такова нещо като "срам", но вие надхвърляте и най-смелите очаквания. Вземете изпратете една банкова сметка, та да Ви преведа малко пари, да си купите огледало.
Вашите ментори от Санкт Петербургаската фабрика за тролове явно имат някакви затруднения с паричните преводи, та сте останал съвсем на сухо и на гладно. А огледало си трябва. първо погледнете в него, после говорете за хибридна пропаганда.
Изобщо да Ви питам, Вие сигурен ли сте, че всичко Ви е на ред, след като отричате бъдещето време в българския език? То се е появило, преди Вашите духовни бащи - Гьобелс, Жданов, Суслов, Грегор Щрасер и прочее да сътворят фундамента на тоталитарната пропаганда.
Пък и както гледам, всичко, което е в бъдеще време, отдавна вече е в сегашно време. В това число и катастрофата на Вашия кумир Владимир Владимирович Путин и неговото "зетоносно" войнство.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5808006
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52692
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов