Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2022 14:29 - Довършителните дейности по интерконектора с Гърция напредват по график
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 2968 Коментари: 7 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Довършителните дейности, необходими за въвеждането на междусистемната газова връзка Гърция-България, напредват спрямо заложения график.

„Всички съоръжения са завършени и изправни, очакваме строителят да завърши системата за управление на газопровода в следващите десет дни, така че от 1-ви октомври България да посрещне първите количества природен газ по IGB. Предстои да закупим още количества природен газ, с които да тестваме целия интерконектор при още по-високо налягане, надвишаващо обичайното, в синхрон с най-високите стандарти в бранша“, заявиха Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас, изпълнителни директори на ICGB, след среща на терен с гръцката строителна фирма AVAX. На срещата, проведена на 02 септември 2022 година присъстваха и министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и началникът на ДНСК Деляна Панайотова.

image

Паралелно с довършителните дейности, които се изпълняват от строителя, ICGB продължава координацията на административните процедури в България и Гърция, необходими за издаване на всички разрешителни за ползване на инфраструктурата и законовото й въвеждане в експлоатация.

„Към момента сме подали над 95% от всички изискуеми документи към ДНСК за предварителен преглед и съгласуване, така че да спомогнем за бързо свикване на комисия за издаване на Акт 16 за България и съответно Разрешително за ползване. Потребителите и бизнесът разчитат да заработим от 1-ви октомври и да спомогнем за облекчението на цените през отоплителния сезон, така че за нас няма по-голям приоритет от това“, заяви изпълнителният директор на ICGB от българска страна Теодора Георгиева.

„Гръцката страна полага активни усилия IGB да бъде готов в срок, тъй като това е от значение не само за двете държави, но и за целия регион предвид усложнената международна обстановка и последователните усилия на Европа да диверсифицира изцяло доставките си на природен газ“, изтъкна изпълнителният директор на ICGB от гръцка страна Георгиос Сатлас. По думите му се очаква до средата на септември да се издадат необходимите разрешителни за експлоатация на газопровода на територията на Гърция.

IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа. Проектът свързва България с Южния газов коридор и ще позволи осъществяването на сигурни доставки от разнообразни източници до редица страни в Централна и Югоизточна Европа, включително до Молдова и Украйна.                

         Източник: Диана Зайкова, 0885/074 422, 0885/614 131

 

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%).

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB е проектиран за свързване с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в района на гр. Комотини (Гърция), и с българската газопреносна система (Булгартрансгаз ЕАД) в района на гр. Стара Загора. Общата дължина на газопровода е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към използване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.м3/год. с допълнително изграждане на компресорна станция.



Гласувай:
13



1. chavdar01 - Скоро няма да има евтин метан
05.09.2022 17:07
Руснаците са договорили с Китай да им продават цялото количество което продаваха на Европа. Така че .......сбогом на евтините цени.
цитирай
2. teodordetchev - Чавдаре, ако и ти ще ми разправяш, че по интерконектора щял да идва руски газ ...
05.09.2022 17:43
... най-добре да престанем да обменяме мисли. Азербайджанският газ си е азербайджански газ. Добива се в Каспийско море от Държавната нефтена компания на Азербайджан (SOCAR) и руснаците нямат никакво отношение към него.
Второ, руският газ у нас никога не е бил евтин. Поне в сравнителен план. Това също го знаеш добре - ние винаги сме ползвали преференциално ... високи цени на природния газ, каквото и да ни разправят разни заинтересувани хора.
Така че, няма много място за въздишки.
Въпросът е, да успеем да увеличим доставките от Азербайджан доста повече над 1 (един) милард кубически метра годишно и да видим, какво още можем да купим под формата на LPG. Между другото, ние и в момента купуваме природен газ от Азербайджан по цена, която е по-ниска от цената по която купуват Турция и Италия. Но ако "гълъбите" провалят влизането в експлоатация на интерконектора до 1ви октомври 2022 година, ценовата политика на Баку може и да се промени. Да не говорим за безумието да продаваме оръжие на Армения, за което вече се разчу, но да спи зло под каъмк...
Към търговията с "Газпром" най-вероятно ще се върнем след като свърши войната в Украйна, като руснаците ще трябва да свикнат с мисълта, че вече са в конкурентна среда.
Всеки, който работи за какъвто и да е монопол над доставките на енергоносители в България е много лош човек, за да не кажа "национален предател". Но служебните птици от гълъбарника вече са на крачка да си заработят тази квалификация.
цитирай
3. starforlife - ~
05.09.2022 18:55
Естествено, че азербайджанският газ си е азербайджански газ и клишето, че ще купуваме пак руска, но на друга цена е просто смешна и жалка липса на въображение поне при путинопитеците.

Колкото до това как Русия щяла да продава европейските количества (chavdar01 от 1-ви коментар) на Китай (че и Индия дори включват в опорките си путинопитеците), това е още по-смешно и жалко, защото капацитетите на пеноса натам е запълнен, а нови преносни капацитети не само не ще могат руснаците да изградят за по-малко от 10-15 години, а и въобще не биха могли да изградят без Запада.

Така, че...
Така, че нека си говорим сериозно, а не просто да си проветряваме устата, chavdar01, м?

StarForLife™ ·idc=5539295~idp=1833619~050922~035-236·
цитирай
4. marana69 - ... благодаря за ценната информация, която ни давате.
05.09.2022 19:43
За голямо съжаление, тук виреят една дузина троловъдни путинопитеци, както ги нарича жоро
които, жонглират с 5 -6 паразитни "опорки"
и не могат, да сглобят една истинска
своя, логична мисъл


Както го каза и онзи професор
съотношението, между зрителите, е 80 на 20 ))
цитирай
5. morskipesni - Много по-бързо напредват, освобождават русите
05.09.2022 23:20
дебелата тръба скоро "же опре" до хъбчето, там дето не сте се надявали.
цитирай
6. teodordetchev - А, ето и почти светкавичното потвърждение на написаното от Marana69
05.09.2022 23:34
Веднага се обади един от най-крайните жонглиращи с паразитни "опорки". Както много елегантно се изрази точно един руснак: "Проблемът е, че е засегната не само мозъчната кора, а и така да се каже - дървесината"... То на руски звучи още по-добре, ама тук го предавам в български превод, че къде се е чуло и видяло путинопитек да знае руски... На тях им подават репликите направо на български от фабриката за тролове в Санкт Петербург.
цитирай
7. marana69 - точната Диагноза). подават им.ок 10 паразитни думи.и това е
06.09.2022 16:07
teodordetchev написа:
Веднага се обади един от най-крайните жонглиращи с паразитни "опорки". Както много елегантно се изрази точно един руснак: "Проблемът е, че е засегната не само мозъчната кора, а и така да се каже - дървесината"... То на руски звучи още по-добре, ама тук го предавам в български превод, че къде се е чуло и видяло путинопитек да знае руски... На тях им подават репликите направо на български от фабриката за тролове в Санкт Петербург.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5843536
Постинги: 785
Коментари: 3551
Гласове: 53003
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов