Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2022 16:01 - ICGB с разрешение за пренос на природен газ
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 4748 Коментари: 10 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Националните енергийни регулатори на Гърция и България одобриха промени в Мрежовия и Тарифния кодекси на ICGB ден преди старта на търговска експлоатация на интерконектора.

Независимият преносен оператор ICGB получи разрешение за пренос на природен газ. Ден преди началото на търговска експлоатация на интерконектора Гърция-Българя, Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие Решение за разрешаване започване осъществяването на лицензионната дейност по пренос на природен газ от ICGB.

image

Този финален документ удостоверява, че компанията е изпълнила успешно всички условия по издадената още през ноември 2021 г. лицензия за дейността по пренос на природен газ чрез газопровода IGB. С решението си КЕВР потвърждава, че ICGB практически е ресурсно, технически и финансово готова за осъществяване на пренос на природен газ чрез съоръжението. Интерконекторът стартира търговска експлоатация на 1-ви октомври, в първия ден от новия отоплителен сезон и в първия ден на новата газова година.

Всички административни и регулаторни изисквания за начало на експлоатацията на територията и на двете държави вече са изпълнени. По-рано двата национални енергийни регулатора на България и Гърция – КЕВР и РАЕ, одобриха със съвместно решение промени в Мрежовия и Тарифния кодекси на ICGB. Одобрена е и промяна на датата за влизане в търговска експлоатация – 1-ви октомври.

Интерконекторът IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на газовите доставки и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа.

Проектът свързва България с Южния газов коридор и ще позволи осъществяването на сигурни доставки от разнообразни източници до редица страни в Югоизточна и Централна Европа, включително до Молдова и Украйна.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%).

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД е собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB е свързван с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в района на гр. Комотини (Гърция), и с българската газопреносна система (Булгартрансгаз ЕАД) в района на гр. Стара Загора. Общата дължина на газопровода е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към използване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.м3/год. с допълнително изграждане на компресорна станция.

Източник: Диана Зайкова, 0885/074 422, 0885/614 131, Росица Донкова, 0888/343 661



Гласувай:
17



1. morskipesni - Има ги напоследък подобни антибългарски рупори.
30.09.2022 18:10
Основната им характеристика- щедро спонсорирани от мам'рикански НПО, сеещи гнусна фашизоидна янки-пропаганда, пречещи на всяко свободно движение и самостоятелен избор на България извън мъртвата хватка а САЩ. При нормални обстоятелства- изцяло достойни да намажат въжето.
цитирай
2. teodordetchev - Край и точка. Факт е и последната хартийка от формалната, бюрократична страна на пускането в търговска експлоатация на интерконектора
01.10.2022 01:09
Край и точка. Факт е и последната хартийка от формалната, бюрократична страна на пускането в търговска експлоатация на интерконектора "Гърция - България" (IGB). От днес природният газ потича към клиентите в България, а празненствата могат да започнат. Има на какво да се радваме и ние и азербайджанците.
Не знам с какви очи е гледал нашият президент госта си - президента на Азербайджан - Илхам Алиев, но слава Богу се е сетил, че ни трябват допълнителни количества. Дано ги получим. Както се казва - Иншалла.
Що се отнася до трубадурите на Путин, които обичат да мърсуват наоколо, те могат да намерят утешение в леко променената народна мъдрост:
"Хиените си вият, керванът си върви". Да не обиждаме кучетата, де. Не са заслужили да ги слагаме на едно ниво с разни морски отрепки...
цитирай
3. get - До 3. teodordetchev - Добре, тръба вече имаме - остава и газ да намериме който да потече ...?
01.10.2022 11:58
teodordetchev написа:
Край и точка. Факт е и последната хартийка от формалната, бюрократична страна на пускането в търговска експлоатация на интерконектора "Гърция - България" (IGB). От днес природният газ потича към клиентите в България, а празненствата могат да започнат. Има на какво да се радваме и ние и азербайджанците.
Не знам с какви очи е гледал нашият президент госта си - президента на Азербайджан - Илхам Алиев, но слава Богу се е сетил, че ни трябват допълнителни количества. Дано ги получим. Както се казва - Иншалла.
Що се отнася до трубадурите на Путин, които обичат да мърсуват наоколо, те могат да намерят утешение в леко променената народна мъдрост:
"Хиените си вият, керванът си върви". Да не обиждаме кучетата, де. Не са заслужили да ги слагаме на едно ниво с разни морски отрепки...


... по така дъ-ъ-ълго строената газова тръба. За разлика от посестримата и наречена неизвестно за мен "Балкански поток". И построена в рекордно кратък срок. Защо ли?
цитирай
4. teodordetchev - Природен газ има, това е вън от съмнение.
01.10.2022 13:25
Природният газ за интерконектора идва от азербайджанското находище "Шах дениз 2", намиращо се в шелфа на Каспийско море. Сто процента азербайджанско находище с никакво руско участие. Газът се търгува от Държавната нефтена компания на Азербайджан - SOCAR. Транспортира се до тук по Южния газов коридор, състоящ се от три свързани газопровода - Южнокавказки газопровод, Транс андаолски газопровод и Транс адриатически газопровод. Нашият интерконектор IGB се разклонява от Транс адриатическия газопровод в района на Комотини (Гюмюрджина).
Транс адриатичесикят гадопровод е собственост на SOCAR и на още четири - пет светвони компании, отново без никакво руско участие. Ние имаме подписан договро, който ние до сега не спазвахме като хората но азербайджанците се държаха много кавалерски, за един милиард кубически метра годишно. Надявам се, че след официалното посещение на президента на Азербайджан - Илхам Алиев, което мисля че още не е приключило, но вчера бяха срещите Илхам Алиев - Румен Радев, ще получим допълнителноколичество природен газ.
Освен това, България има 20 процентов дял от строящия се терминал за втечнен газ в Александруполис (Дедеагач). Това означава, че когато си купуваме втечнен газ, няма да се въртим като пумпали, за да търсим свободни слотове за разтоварване и регазификация, а просто ще си ползваме собствения терминал с гарантираните слотове.
Така че, с цената на едно сериозно усилие на компханията ICGB, срокът 1ви октомври 2022 година е спазен и търговската експлоатация на интерконектора IGB започна днес.
Отделен въпрос е, че по Южния газов коридор вече се превозва и туркменски газ, в резултат на суаповата сделка Азербайджан - Туркменистна - Иран. Съгласно нея Туркемнистан доставя в Иран на първо време около един милиард кубически метрра природен газ - за северозападен Иран, където няма доставки на газ от Персийския залив, а Иран доставя на Азербайджан същото количество, което се пуска по тръбата за ЕВропа. В Москва са "възхитени"...
цитирай
5. teodordetchev - Няма никакво гръцко посредничество при търговията с азербайджанския газ.
01.10.2022 20:35
Цената се договаря между "Булгаргаз" и SOCAR. За стотен път ще повторя, че газът е азербайджански, от "Щах Дениз 2". Гърция просто има удоволствието да притежава 50 % от интерконектора и да събира каквото се полага за преноса. Макар че, всъщност гръцката компания "Посейдон" е на половина собственост на гръцка фирма и на половина - на италианска.
Би било чудесно да се престане с тези приказки за гръцкото посредничество. Гърците имат съвсем друга изгода от идването на азербайджанския газ - транзитни такси, както и захранването на паро-газовата централа, която се довършва в Александруполис (Дедеагач). Освен това, гърците разчитат на Трансадриатичския газопровод за износ на водород, който смятат да произвеждат в обозримо време.
И без да ставам груб, ще го кажа ясно: всички лакърдии за цената на азербайджанския газ към днешна дата, дълбокомислени разсъждения кой как влияе и прочее са руски инсинуации. В "Газпром" не могат да си намерят място от яд, но такъв им бил късметът. Работата е там, че "Роснефт" е силно зависима от услугите на SOCAR (заводът на SOCAR в Измир - STAR преработва огромни количества нефт "Urals") и затова на този етап Азербайджан оперира доста свободно на газовия пазар в Югоизточна и Южна Европа.
Не съм чул някой да мери природния газ в литри. Освен ако го бъркаш с пропан-бутана, ама точно ти едва ли ще направиш такава грешка. Природният газ се измерва в кубически метри при определено стандартно налягане в газопровода или в енергийния еквивалент, който действително е напълно неразбираем за редовия читател. Внушенията за "далавери" също отнасям от тук нататък към руските "опорки". Не защото няма далавери по света, та и в България, а защото тук сделката е сто процента междудържавна. Не мога да приема и никакви аналогии между бензина - течност и дериват на нефта и природния газ, който си е газ метан и толкова. Ще се радвам ако прочетеш книгата. Сърдечни поздрави !
цитирай
6. leonleonovpom2 - Временен коментар
01.10.2022 21:54
"Не съм чул някой да мери природния газ в литри."
Нима ВТЕЧНЕНИЯТ природен газ няма измерение в литри?
За пръв път чувам, че той не може да се измери ,като всяка течност , в литри?
Както и да е, все ми е едно!
цитирай
7. teodordetchev - Също временен коментар.
01.10.2022 22:28
Стандартните измерителни единици за природния газ по тръбопроводите са милиони и милиарди кубически метри. Нали разбираш, че това с литрите ще доведе до числа - великани. Иначе може да се мери и в кубически сантиметри, ама ползата ще е съмнителна.
И още един път - по тръбопровода се транспортира газ, а не течност. Природният газ се транспортира по газопровода като газ при определено оптимално налягане. Става дума за газ метан. Същият, който в момента бълбука от Северните потоцзи към повърхността на Балтийско море по дявол знае чии заслуги. В течно състояние се продава пропан-бутанът, но той не се доставя по газопроводите.
цитирай
8. leonleonovpom2 - Аз исках да знам този кубичен метър ...
02.10.2022 00:51
Аз исках да знам този кубичен метър транспортиран газ на колко литра втечнен газ се равнява Естествено ,че зависи от работното налягане на транспортиране Колкото то е по-високо, толкова по-близо е газът до течно състояние Не за друго, да добия визуална представа Кубическият метър, без данни за налягането нищо не говори, както и киловатчаса
При въздуха сметките са прости Един литър е малко повече от грам, кубическият метър или хилядата литра е респективно килограм и нещо. Метанът , за който стана дум,а има молекулна маса 16, два пъти по ниска от тази на кислорода и азота във въздуха Би трябвало да е два пъти по-лек от въздуха Или един кубичен метър ог вего в газово състояние при нормално налягавда тежи 600-700 грама
Ето, това ме интересуваше, теглото на преносимия газ в кубични метри Но ,то, без налягането на транспортиране и теглото при това налягане, не може да се установи ей така, отстрани
Аз не съм в тази специалност, въпреки ,че около година, по съвместителство работех по понижаването на сярното съдържание на горивата! Във връзка със замърсяването-бензин, керосин, нафта!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Това е последен мой коментар тук...
02.10.2022 21:32
Това е последен мой коментар тук!
Отвратен съм от отношението към мен! Объщение без име ,високомерно подобно на това като младеж, когато се появи в Бургас! Смятащ, че превъзхожда присъстващите там, особено мен и Демирев!? Не след дълго се и оттеглих, по разбираеми причини Спомням си и какво каза Демирева по твой адрес, като стана дума!

Дори и искрените ми поздравления, човешки , относно книгата, която вече не си струва да прочета, не бяха удостоени с с отговор на възпитан човек ?Отговор имаше за друго , без име, може да се тълкува ,че е за всеки посетител в блога!
Мерси, сбъркан е адресът!Няма да се повтори!
Има тук, в блога ти, прекрасна компания! Аз бях първият ,който с радост те поздрави при връщането, тази компания постави нещата на място!
Развали ги, както всичко останало истинско в България
И аз мога да бъда жесток, но не ми е в кръвта! ...

Уважаеми, прадядо ми е бил войвода с чета, отишъл е в Русия ,във военно училище и е дошъл с руснаците в Освободителната война Участник в Старозагорското въстание, доброволец в Сръбско -Българската война, участник в две Учредителни Народни събрания Осъден на смърт и по чудо помилван от Стамболов, в чиято къща е бил на квартира като ученик!...
Григор Чешмеджиев е вуйчо на дядо ми по линияна майка ми!
Аз черен неблагодарник спрямо Русия не мога да бъда! Който може ,не му преча !На паметта на прадядо ми не мога да плюя! Защото, бях на седем години, баща ми ме пусна да видя кабинета на прадядо ми, оставен във вида от деня на смъртта му
Имаше оръжия по стените, книги на бюрото му Но мен ме впечатли страница от вестник, поставена в рамка! Една безкрайна колона от хора? Така запитах баща ми-" Какви са тези хора и къде отиват?"
Каза ми че снимката е от Москва, това е манифестация на обикновени хора, които искат от царя да обяви война на Турция! Да защити и спаси братята Българи! И замислено добави ,че там е и дядо му, затова я е запазил!
цитирай
10. teodordetchev - Честно казано, не мисля, че по какъвто и да е начин съм проявил високомерие.
02.10.2022 21:57
Нямам абсолютно никакво негативно отношение към теб, пък и няма за какво. Ако съм пропуснал да се обърна точно и по име, просто се извинявам. Системата на коментарите на блог.бг наистина не дава възможност да се отговаря точно адресирано, така че пропускът е мой.
В Бургас съм идвал ужасно много пъти в миналото и никога не съм имал каквито и да са недоразумения, търкания или противоречия с Анастас Демирев (Бог да го прости), още по-малко с г-жа Демирева. Винаги сме били единомишленици, особено в някои остри ситуации, за които вероятно си спомняш.
Няма да те занимавам с моето родословие. Приеми цялото ми уважение към твоето. Проблемът е, че хората в момента оценяват нас, а не дедите ни.
Не си спомням да съм те призовавал да мразиш руснаците или дори Русия, но като интелигентен човек, ти отлично знаеш, че все пак Русия на Александър Втори, СССР и Руската федерация при Путин са различни субекти. Впрочем, като имаме пред вид същността на това, което руснаците наричат "самодържавие", дори и Русия на Алесандър Втори и Русия на Александър Трети са различни неща. Нещо, което българите са разбрали на гърба си.
Съжалявам ако съм те обидил по един или друг начин, но не съм си поставял такава задача. По начало избягвам да наранявам хората, но когато по някакви крайни причини го правя, гледам да е в краен случай. Нашето съседство в блога изобщо не предполага такива неща.
Но в крайна сметка, ти знаеш най-добре. Иначе, не съм забравил, че ме посрещна първи при завръщането ми в блога, така е и никой не го отрича.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5806298
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52687
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов